Kars'ın Sarıkamış ilçesinde, 2002 yılından beri aranan ve hakkında 12 yıl 6 ay kesinleşmiş hapis cezası bulunan 71 yaşındaki firari hükümlü H.S., Jandarma ekipleri tarafından yakalandı. H.S., 'Tasarlayarak yakın akrabayı öldürmek' suçundan aranıyordu. Yakalanan hükümlü, işlemlerinin ardından cezaevine gönderildi.
3 Kasım 2023

İstanbul Ataşehir'de, satın aldıkları araçların kilometrelerini düşürerek tekrar satışını yapan bir dolandırıcılık şebekesi çökertildi. Asayiş Şube Müdürlüğü Dolandırıcılık Büro Amirliği tarafından yapılan operasyonda, 25 kişi gözaltına alındı. Savcılık, bu şüphelilerden 17'sini tutuklarken, sekizini adli kontrol şartıyla serbest bırakılması talebiyle mahkemeye sevk etti. Nöbetçi hakimlik, savcılığın taleplerini kabul etti.
10 Şubat 2024

ABD'de İran yaptırımlarını ihlal suçlamasıyla yargılanan ve ceza alan eski Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Hakan Atilla, Türkiye'ye dönüşünde törenle karşılanmıştı. Ancak Atilla, Kıbrıs'a gitmek isterken pasaportuna el konulduğunu ve karakola götürüldüğünü açıkladı. Atilla, devletin tutumunu eleştirerek, insanların seyahat özgürlüğünün kısıtlanmasında mantıklı bir açıklama yapılması gerektiğini belirtti. Ayrıca, Türkiye'den kaçma iddialarını reddetti ve yaşananları eleştirdi.
2 Mayıs 2023

İstanbul'da, Mustafa Kemal Atatürk'ün fotoğrafını kasığına sürttüğü için tutuklanan 17 yaşındaki lise öğrencisi A.E.S. tahliye edildi. Sosyal medya videosu dolaşıma girince A.E.S., 'halkın bir kısmını sosyal sınıf, din, mezhep, cinsiyet, bölge farklılığına dayanarak alenen aşağılama' ve 'Atatürk'ün hatırasına alenen hakaret' suçlarından 20 Eylül'de tutuklanmıştı. Üç yıla kadar hapis cezası istenen A.E.S., 'Atatürk'ün hatırasına alenen hakaret' suçundan bir yıl sekiz ay hapis cezasıyla cezalandırıldı ancak hükmün açıklanması geriye bırakıldı ve sanık tahliye edildi.
13 Ekim 2023

Hakkari Belediye Başkanı Mehmet Sıddık Akış, 4 gün önce görevden alındı ve 4 gün sonra 'silahlı terör örgütünü yönetmek' suçundan 19 yıl 6 ay hapis cezası aldı. Akış, aynı suçlamalarla 2014'ten beri yargılanıyordu. Görevden alınması ve yerine kayyum atanması, yargı kararının hemen ardından gerçekleşti. Bu durum, yargı sürecinin şekil şartlarına uyulmadan hızlandırıldığı eleştirilerine yol açtı.
6 Haziran 2024

Türkiye İşçi Partisi milletvekili Can Atalay'ın avukatları, Gezi Parkı davasında 18 yıl hapse mahkum edilen Atalay hakkında Anayasa Mahkemesi'nin ihlal kararına uyulmaması sebebiyle ikinci bir başvuru yaptı. Anayasa Mahkemesi, bu başvuruyu 13 Aralık'taki toplantısında ele alacak. AYM'nin daha önce Atalay'ın seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkı ile kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğine karar vermiş ve yeniden yargılama yapılmasını talep etmişti. Ancak, Yargıtay 3. Ceza Dairesi AYM'nin kararına uyulmamasına karar vermiş ve Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesi yönünde karar almıştı.
7 Aralık 2023

Eski Ülkü Ocakları Başkanı Sinan Ateş, Ankara'da uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti. Cinayetle ilgili olarak MHP İstanbul İl Yönetim Kurulu üyesi Ufuk Köktürk, iki özel harekat polisi ve Doğukan Çep dahil 13 kişi tutuklandı. Firari tetikçi Eray Özyağcı'nın yakalanması önemli görülüyor. Doğukan Çep, cinayetin talimatını kimin verdiğini bilmediğini, ancak Eray Özyağcı'nın bilebileceğini ifade etti. Soruşturma kapsamında, Tolgahan Demirbaş'ın da cinayet günü şüpheli hareketlerde bulunduğu ve Özyağcı'yı kaçırmakla suçlandığı ancak yeterli delil olmadığı için serbest bırakıldığı belirtildi.
9 Ocak 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Hakkari Belediyesi'ne kayyım atanması ve belediye başkanı Akış'a verilen hapis cezası hakkında açıklamalarda bulundu. Erdoğan, yargının hukuku uyguladığını ve kararın kimseyi rahatsız etmemesi gerektiğini belirtti. Akış, 'silahlı terör örgütüne üye olmak' suçlamasıyla gözaltına alınmış ve 19 yıl altı ay hapis cezasına çarptırılmıştı. İçişleri Bakanlığı, Hakkari Valisi Ali Çelik'i belediye başkan vekili olarak atamıştı.
5 Haziran 2024

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, 14 Nisan 2020'de Fahrettin Altun'un evinin yanında usulsüz yapılaşma iddiaları hakkında yaptığı açıklamalar nedeniyle 'kamu görevlisine alenen hakaret' suçlamasıyla yargılandı. Hazırlanan iddianamede Kaftancıoğlu'nun ifadelerinin incitici ve tahrik edici olduğu ve ifade özgürlüğü sınırlarını aştığı iddia edilmiş, 1 yıl 2 aydan 2 yıl 4 aya kadar hapis cezası talep edilmişti. Ancak Kaftancıoğlu bu davada beraat etti.
11 Ocak 2023

İstanbul'da 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nde Taksim Meydanı'na gitmek isteyen göstericiler Saraçhane'de polis tarafından durdurulmuş ve arbede çıkmıştı. Olaylar sonucunda 217 kişi gözaltına alınmış, bunlardan 30'u hakkında 17 yıla kadar hapis cezası istenmiştir. İddianamede, şüphelilerin 'görevi yaptırmamak için direnme', 'toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanunu'na muhalefet', 'kasten yaralama' ve 'kamu malına zarar verme' suçlarından yargılanmaları talep edilmiştir. Başsavcılık tarafından onaylanan iddianame İstanbul Asliye Ceza Mahkemesi'ne gönderilmiştir.
29 Mayıs 2024

Ceza hukukçusu Prof. Dr. Adem Sözüer, Anayasa Mahkemesi (AYM) ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarının uygulanmasının hukuki bir zorunluluk olduğunu ve bu kararlara aykırı davrananların 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası alabileceğini ifade etti. AYM'nin hükümlü milletvekili Can Atalay'ın tahliye edilmesi yönündeki kararının Yargıtay tarafından tanınmaması ve AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunulması kararı üzerine Sözüer, Türk Ceza Kanunu'nun ilgili maddesini hatırlattı. AYM, Atalay'ın haklarının ihlal edildiğine ve tahliye edilmesi gerektiğine karar vermişti.
9 Kasım 2023

İstanbul'da camilerden ses sistemi ve kablo çaldığı iddia edilen 23 yaşındaki şüpheli K.A.A, Ümraniye Asayiş Büro Amirliği ekipleri tarafından gözaltına alındı. Şüphelinin daha önce beş suç kaydı olduğu belirlendi. Emniyetteki işlemlerinin ardından çıkarıldığı nöbetçi sulh ceza hakimliğince tutuklandı. Olay, 1 ve 6 Temmuz tarihlerinde iki camiden yapılan hırsızlıklarla ilgili olarak soruşturuluyordu.
14 Temmuz 2024

Balıkesir Üniversitesi öğrencisi Ata Emre Akman, 10 Mayıs’ta teslimat için gittiği adreste 17 yaşındaki Erdoğan Özdemir tarafından bıçaklanarak öldürüldü. Mahkeme, Erdoğan Özdemir’e 24 yıl hapis cezası verdi. Savcı, Özdemir’in babası Orhan Özdemir’in azmettirmekten ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası almasını talep etmişti, ancak baba beraat etti. Savcı, Erdoğan Özdemir’in yaşının 17’den büyük olabileceğini öne süren tanık ifadelerini de dikkate aldı.
12 Temmuz 2024

Alparslan Kuytul ve diğer 12 sanık, iş insanı Koray Sarısaçlı'nın kaçırılıp alıkonulması ve bir doktorun tehdit edilmesi suçlamalarıyla yargılanmaktadır. Adana 8'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde SEGBİS aracılığıyla yapılan duruşmada, Kuytul ve diğer sanıklar suçlamaları reddederek tahliye ve beraatlerini talep etmişlerdir. Savcının tutukluluk hallerinin devamını talep etmesine rağmen, mahkeme Kuytul ve R.T'nin tahliyesine karar vermiş ve duruşmayı ertelemiştir. Kuytul, Mart 2022'de Adana'da polisin müdahalesi sonrası gözaltına alınmış ve tutuklanmıştı.
16 Haziran 2023

Adana'nın Seyhan ilçesinde bisikletiyle uyuşturucu satarken yakalanan D.A, 16,5 yıl hapis ve 33 bin lira para cezasına çarptırıldı. Savcı, sanığın bisikletinin gövde kısmına gizlediği sentetik uyuşturucuyu iki kişiye satarken yakalandığını belirtti. Sanığın ikametinde yapılan aramada uyuşturucu paketleme malzemeleri ve hassas terazinin de ele geçirilmesi dikkate alınarak, 'uyuşturucu veya uyarıcı madde ticareti yapma veya sağlama' suçundan cezalandırılması istendi. Mahkeme, sanığın savunmasına rağmen cezayı onayladı.
23 Temmuz 2024

Elazığ'da 2020 yılında meydana gelen depremde yıkılan Ayken Apartmanı'nın betonarme projesini hazırlayan Yavuz Cihangiroğlu, 'taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olmak' suçundan yargılandı ve iyi hal indirimiyle altı yıl sekiz ay hapis cezasına çarptırıldı. Aynı davada müteahhit İlhami Yerlikaya'nın ölümü nedeniyle dava düştü, Elazığ İnşaat Mühendisleri Odası eski başkanı Zeynal Deniz ise beraat etti. Cihangiroğlu, ayrıca üç yıl meslekten men cezası aldı ve adli kontrol şartıyla tahliye edildi.
4 Mart 2023

Kayseri'nin Talas ilçesinde 15 yaşındaki zihinsel engelli bir çocuk, anahtarı üzerinde unutulan halk otobüsünü kaçırdı. Otobüsü çalıştırıp sürmeye başlayan çocuk, polisin 'dur' ihtarına uymayarak yaklaşık dört kilometre ilerledi. Hulusi Akar Bulvarı'nda orta refüje çarpan otobüs maddi hasara uğradı. Polis tarafından yakalanan çocuk, Yıldırım Beyazıt Polis Merkezi Amirliği'ne götürüldü ve otobüs sahibine teslim edildi.
4 Temmuz 2023

Diyarbakır 10’uncu Ağır Ceza Mahkemesi, Tahir Elçi davasında yargılanan üç polis memuru hakkında beraat kararlarının gerekçesini açıkladı. Mahkeme, Elçi’nin ölüm anına ilişkin herhangi bir görüntü bulunamadığını ve cinayet silahının hangi istikametten kim tarafından ateşlendiğinin tespit edilemediğini belirtti. Forensic Architecture tarafından hazırlanan raporda, Elçi’nin üç polis memurundan birinin ateşiyle öldürülmüş olabileceği belirtilmişti, ancak somut delil bulunmadığı için sanıkların beraatine karar verildi.
10 Temmuz 2024

Gezi Parkı davasında tutuklu olan ve Hatay'dan Türkiye İşçi Partisi (TİP) milletvekili seçilen avukat Can Atalay, mazbatasını almasına rağmen hala serbest bırakılmadı. Uluslararası Af Örgütü, Atalay'ın ve diğer düşünce mahkumlarının serbest bırakılması çağrısında bulundu. Örgüt, bu durumun Türkiye'de yargının bağımsızlığı ve hukukun üstünlüğüne verilen zararı gösterdiğini belirtti. Ayrıca, muhalefet de Atalay'ın serbest bırakılmasını talep etmekte.
5 Haziran 2023

İstanbul Sancaktepe'de bir akaryakıt istasyonunda çalışan A.R'ye saldırıp döven üç şüpheliden ikisi tutuklandı. A.R, araç tanıtım kartıyla plakası uyuşmayan bir otomobile yakıt veremeyince, daha sonra gelen üç şüpheli tarafından darp edildi. Güvenlik kamerası tarafından kaydedilen saldırı sonrası şüpheliler M.A.T, R.T. ve Y.İ.A. polis tarafından gözaltına alındı ve 'kasten yaralama', 'tehdit' ve 'hakaret' suçlarından işlem yapıldı. M.A.T ve Y.İ.A. tutuklanırken, R.T. adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
5 Aralık 2023
İşaretlediklerim