ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, ABD ordusuna ait olduğu iddia edilen ve çeşitli hassas konuları içeren sızdırılan belgelerin bazılarının içeriğinin değiştirilmiş olabileceğini belirtti. Sızıntılar, Twitter ve Rus Telegram kanalları üzerinden yayılmış ve önem derecesi WikiLeaks ve Snowden vakalarıyla karşılaştırılmıştır. Kirby, adalet bakanlığının konuyla ilgili adli soruşturma başlattığını ve sızdırılan belgelerin doğruluğu hakkında yorum yapmayacağını ifade etti.
10 Nisan 2023

İstanbul Taksim'de gerçekleşen bombalı saldırı sonucu 6 kişinin ölümü, 81 kişinin yaralanması olayına ilişkin iddianame tamamlandı. İddianamede, bombanın 2,5 saatte bir tekstil atölyesinde hazırlandığı ve saldırının PKK tarafından düzenlendiği iddia edildi. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ABD'yi suçlarken, PKK saldırıyla ilgisinin olmadığını savundu. 36 şüpheli hakkında hazırlanan iddianamede, bazı şüphelilerin ağırlaştırılmış müebbet ve binlerce yıl hapis cezası istemiyle yargılanmaları talep edildi.
14 Şubat 2023

Ayhan Bora Kaplan liderliğindeki suç örgütüne yönelik yürütülen soruşturma kapsamında, 'suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama' suçundan 36 zanlı hakkında gözaltı kararı verildi. Ankara, İstanbul, İzmir, Manisa ve Mersin'de düzenlenen eş zamanlı operasyonlarda 21 şüpheli gözaltına alındı. Gözaltına alınan şüpheliler, işlemlerinin ardından Ankara Adliyesine sevk edilecek.
5 Mart 2024

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan bir soruşturma kapsamında, gazeteciler Derya Us ve Nurcan Yalçın da dahil olmak üzere sekiz kişi ev baskınlarıyla gözaltına alındı. Gözaltına alınan gazetecilerin soruşturma dosyalarına gizlilik kararı uygulandı ve avukatlarıyla görüşmelerine rağmen, henüz suçlamalar hakkında bilgi sahibi değiller.
6 Mayıs 2024

Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, Türkiye Gençlik Birliği (TGB) üyelerinin ABD askerinin başına çuval geçirmesi sonrası tutuklanmalarının ABD'nin talimatıyla gerçekleştiğini iddia etti. Perinçek, bu tutuklamaların Türk yargısının ve devletinin ABD tarafından kontrol edildiğini gösterdiğini savundu. İzmir'de gerçekleşen olayda 15 TGB üyesi gözaltına alınmış, 10'u tutuklanmıştı. ABD'nin Ankara Büyükelçiliği, askerin güvende olduğunu ve soruşturma başlatılmasından dolayı Türk makamlarına teşekkür etmişti.
6 Eylül 2024

WikiLeaks kurucusu Julian Assange, ABD Adalet Bakanlığı ile yaptığı anlaşma sonucunda casusluk yasasını ihlal ettiğini kabul etti. Assange, 2010 ve 2011 yıllarında eski ordu istihbarat analisti Chelsea Manning tarafından sağlanan gizli askeri kayıtları yayınladığı için ABD makamları tarafından takibe alınmıştı. Anlaşma gereği Assange, serbest bırakıldı ve Avustralya'ya gitmesine izin verilecek. Meksika ve Venezuela devlet başkanları, Assange'a destek açıklamaları yaptı.
26 Haziran 2024

Bloomberg haber ajansına göre, Türkiye Batı'nın yaptırımlarına rağmen Rusya ile ticaretini sürdürüyordu. Ancak ABD Hazine Bakanlığı Müsteşarı Brian Nelson'ın Türkiye'ye yaptığı ziyaret ve yaptırım uyarıları sonrasında, Türkiye hükümeti 1 Mart'tan itibaren yaptırım uygulanan malların Rusya'ya geçişini durdurma kararı aldı. Bu durum, Türkiye'deki kargo gümrükleme sistemlerinde değişikliklere yol açtı ve şirketler arasında kafa karışıklığına sebep oldu. Türkiye'nin geçen yıl mart ve ekim ayları arasında Rusya'ya yaklaşık 800 milyon dolar değerinde mal ihraç ettiği belirtiliyor.
12 Mart 2023

Rusya merkezli 'Thieves in Law' adlı suç örgütünün yöneticilerinden biri olan Shamil Amirov, İstanbul Sarıyer'de düzenlenen Kafes-15 operasyonuyla yakalandı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'nın Twitter hesabından yaptığı açıklamaya göre, Amirov organize suç örgütü üyesi olmak ve dolandırıcılık suçlarından dolayı Interpol tarafından mavi bültenle aranıyordu.
3 Aralık 2023

Ayhan Bora Kaplan suç örgütü soruşturması kapsamında, Serdar Sertçelik’in yasa dışı yollarla yurt dışına kaçırılmasıyla ilgili üç sivil ve bir komiser gözaltına alındı. Soruşturma kapsamında daha önce üç üst düzey emniyet görevlisi açığa alınmış ve evlerinde arama yapılmıştı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'nın hedef aldığı suç örgütlerinden biri olan Kaplan ve ekibi, 7 Eylül'de yurtdışına kaçmak üzereyken gözaltına alınmıştı. Soruşturma genişletilerek 61 şüpheli hakkında iddianame düzenlendi ve ceza mahkemesine gönderildi.
16 Mayıs 2024

Alparslan Kuytul ve diğer 12 sanık, iş insanı Koray Sarısaçlı'nın kaçırılıp alıkonulması ve bir doktorun tehdit edilmesi suçlamalarıyla yargılanmaktadır. Adana 8'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde SEGBİS aracılığıyla yapılan duruşmada, Kuytul ve diğer sanıklar suçlamaları reddederek tahliye ve beraatlerini talep etmişlerdir. Savcının tutukluluk hallerinin devamını talep etmesine rağmen, mahkeme Kuytul ve R.T'nin tahliyesine karar vermiş ve duruşmayı ertelemiştir. Kuytul, Mart 2022'de Adana'da polisin müdahalesi sonrası gözaltına alınmış ve tutuklanmıştı.
16 Haziran 2023

Rusya, ABD'nin Moskova Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Stephanie Holmes'u, ABD'li bazı gazetecilerin ve paralı askerlerin Kursk bölgesine izinsiz girmesi nedeniyle Dışişleri Bakanlığı'na çağırdı. Rusya, ABD'li gazetecilerin izinsiz girişini kınadı ve ABD'li paralı askerlerin Kursk'ta bulunduğuna dair kanıtların olduğunu belirtti. Bu durumun ABD'nin Ukrayna savaşına doğrudan dahil olması anlamına geldiğini ifade eden Rusya, yasa dışı yollardan ülkeye giren yabancı uzmanların ve paralı askerlerin meşru askeri hedefler olduğunu vurguladı.
20 Ağustos 2024

Diyarbakır, İstanbul ve Ankara'da deprem ve Togg kredisi vaadiyle dolandırıcılık yapan bir suç örgütüne yönelik düzenlenen operasyonda 25 şüpheli gözaltına alındı. Aralarında örgütün elebaşı olduğu iddia edilen 'Suflör' lakaplı kişinin de bulunduğu zanlılar, emniyetteki işlemlerinin ardından tutuklandı. Şüphelilerin evlerinde yapılan aramalarda silah, POS cihazları, cep telefonları ve para ele geçirildi. İnternet üzerinden sahte kredi vaatleriyle vatandaşları kandırdıkları ve banka hesaplarından para çektikleri tespit edildi.
10 Nisan 2023

AKP Ankara Milletvekili Tuğrul Türkeş, Gezi davasından tutuklu olan Osman Kavala, Tayfun Kahraman, Can Atalay, Mine Özerden ve Çiğdem Mater'i ziyaret etmek için başvuruda bulundu. Başvurusu bir hafta boyunca yanıtlanmayan Türkeş, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'u eleştirdi ve hak arayışlarına engel olmamaya çağırdı. Sonunda izin çıkması üzerine Türkeş, tutuklularla görüştü ve Bakan Tunç'a teşekkür etti.
1 Ağustos 2024

13 Kasım'da İstanbul Taksim İstiklal Caddesi'nde gerçekleşen ve altı kişinin ölümüne, 81 kişinin yaralanmasına neden olan bombalı saldırıyla ilgili soruşturma kapsamında, Bulgaristan'da yakalanan Hazni Gölge Türkiye'ye iade edildi. İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nde işlemleri tamamlanan Gölge, 'devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak' suçundan tutuklandı. Saldırıyla ilgili toplamda 27 kişi tutuklanmış durumda.
13 Ocak 2023

ABD Dışişleri Bakanlığı, Eylem Tok ve oğlu Timur Cihantimur’un Türkiye’ye iade edilmesi yönünde görüş bildirdi. İstanbul'da meydana gelen bir trafik kazasında bir kişinin hayatını kaybetmesinin ardından, Tok ve oğlu ABD'ye kaçmıştı. Türkiye, şüphelilerin iadesi için geçici tutuklama talep evrakını ABD’ye iletmiş ve her iki isim de bu kapsamda yakalanmıştı. ABD Dışişleri Bakanlığı'nın bu adımı, Türkiye ile ABD arasındaki adli işbirliğini güçlendirme potansiyeline sahip.
27 Haziran 2024

Diyarbakır'da 6 Mayıs'ta gözaltına alınan gazeteciler Derya Us ve Nurcan Yalçın, Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği'nin bildirdiğine göre yurtdışına çıkış yasağı koşuluyla serbest bırakıldı. İki gazeteci, diğer altı kişiyle birlikte gözaltına alınmış ve dosyalarına gizlilik kararı uygulanmıştı. Gazeteciler, adli kontrol talebiyle nöbetçi sulh ceza hakimliğine sevk edilmişlerdi.
8 Mayıs 2024

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergei Ryabkov, ABD'nin Türk Hava Yolları'na (THY) baskı yaparak Rus vatandaşlarını Meksika'ya giden uçuşlardan men etmeye çalıştığını iddia etti. Bu iddia, THY'nin İstanbul'dan Latin Amerika'ya yapılan uçuşlarda bazı Rus yolcuları kabul etmediği yönündeki şikayetler üzerine ortaya atıldı. Rusya Tur Operatörleri Birliği ve diğer kaynaklar, THY'nin bu eylemlerinin ABD'nin emriyle yapıldığına inanıyor. Türkiye Dışişleri Bakanlığı ve THY konu hakkında henüz bir açıklama yapmadı.
26 Nisan 2024

Zonguldak'ta Afganistan uyruklu Vezir Mohammad Nourtani'nin yakılarak öldürüldüğü iddiası üzerine gözaltına alınan altı şüpheliden üçü tutuklandı. Nourtani'nin cesedi 10 Kasım'da bir ormanlık alanda bulunmuş ve ruhsatsız maden ocağında fenalaştıktan sonra yakıldığı iddia edilmişti. Şüphelilerin benzin aldıkları kamera kayıtlarıyla tespit edildi. Savcılık sorgularının ardından üç şüpheli tutuklanırken, diğer üçü adli kontrol ve yurt dışı çıkış yasağıyla serbest bırakıldı.
13 Kasım 2023

Sedat Peker'in 'basın danışmanı' Emre Olur, Anadolu 16'ncı Ağır Ceza Mahkemesi tarafından yurt dışına çıkış yasağı konularak tahliye edilmişti. Ancak Anadolu başsavcı vekilinin itirazı sonucu üst numaralı ağır ceza mahkemesi tarafından kabul edilen itiraz üzerine Olur hakkında yakalama kararı çıkarıldı ve tahliye olamadan yeniden tutuklandı. Olur, daha önce Birleşik Arap Emirlikleri'nden Arnavutluk üzerinden Türkiye'ye iade edilmiş ve 'suç örgütüne üye olma' suçlamasıyla tutuklanmıştı.
26 Ocak 2023

Londra'daki Yüksek Mahkeme, WikiLeaks kurucusu Julian Assange'ın 'şimdilik' ABD'ye iade edilmemesine karar verdi. Assange, 2010 yılında ABD'nin Irak ve Afganistan'daki suçlarını delillendiren belgeleri yayımlamış ve ABD tarafından casuslukla suçlanmıştı. 2019'da büyükelçilikten çıkarılarak tutuklanan Assange, Londra'da cezaevinde bulunuyor. Mahkeme, ABD'nin Assange'a Anayasa'nın Birinci Ek Maddesi'nin koruması altında yargılanacağına dair tatmin edici güvence vermesi gerektiğini belirtti.
26 Mart 2024
İşaretlediklerim