2024 Paris Olimpiyat Oyunları'nda kadınlar 68 kiloda mücadele eden milli güreşçi Buse Tosun Çavuşoğlu, bronz madalya kazandı. Çavuşoğlu, repesaj maçında Polonyalı Viktorya Choluj’u 4-3 yenerek akşam seansında Kuzey Koreli Sol Gum Park’ı mağlup etti. Maçın bitişiyle birlikte Çavuşoğlu, annesine ithafen duygusal bir mesaj verdi. Bu başarı, Türkiye'nin olimpiyatlardaki performansına önemli bir katkı sağladı.
6 Ağustos 2024

Fransa Ulusal Meclisi, 15 yaş altı çocukların sosyal medya platformlarına kaydolması ve kullanması için veli izni gerektiren bir tasarıyı kabul etti. Tasarıya göre, sosyal medya platformlarının kullanıcıların yaşını ve küçüklerin veli iznini doğrulaması gerekecek. Kurallara uymayan platformlara, dünya genelindeki cirosunun yüzde 1'ine kadar para cezası verilebilecek. Ayrıca, tasarı sosyal medya ve çevrim içi platformların, adli soruşturmalar kapsamında 10 günde elektronik içeriklerle ilgili yasal taleplere yanıt verme zorunluluğunu da içeriyor.
29 Haziran 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Katoliklerin ruhani lideri Papa Fransuva ile telefonda görüştü. Görüşmede, 2024 Paris Olimpiyat Oyunları açılış töreninde drag queen'ler ve transseksüel modellerin yer aldığı gösterinin infiale yol açtığını belirten Erdoğan, bu tür gösterilerin dini ve ahlaki değerlerle alay ettiğini söyledi. Papa, barış için gösterdiği çaba ve dini değerlerin aşağılanmasına karşı hassasiyeti nedeniyle Erdoğan’a teşekkür etti.
1 Ağustos 2024

2024 Avrupa Futbol Şampiyonası'nda bugün son 16 turunda Fransa-Belçika ve Portekiz-Slovenya maçları oynanacak. Fransa-Belçika maçı Düsseldorf Arena'da saat 19.00'da, Portekiz-Slovenya maçı ise Frankfurt Arena'da saat 22.00'de oynanacak. Her iki maçın da hakemleri ve muhtemel 11'leri açıklandı. Tur atlayacak takımlar çeyrek finalde birbirleriyle karşılaşacak.
1 Temmuz 2024

Fransız milli takımından çıkarılan cimnastikçi Kaylia Nemour, 2024 Paris Yaz Olimpiyat Oyunları’nda Cezayir’e altın madalya kazandırdı. Nemour, üç yıl önce kulübü Avoine-Beaumont’la yaşadığı anlaşmazlık nedeniyle Fransız milli takımından çıkarılmıştı ve bu nedenle olimpiyatlara Cezayir Milli Takımı ile katıldı. Asimetrik paralel finalinde 15 bin 700 puanla birinci olan Nemour, zaferini Cezayir bayrağını havaya kaldırarak kutladı. Cezayir Cumhurbaşkanı Abdülmecid Tebbun da Nemour’u tebrik etti.
8 Ağustos 2024

Fransa Ulusal Meclisi, sosyal medya influencer'larının ticari faaliyetlerini denetlemeyi amaçlayan bir yasa tasarısını ikinci kez görüşerek oy birliğiyle kabul etti. Tasarının senatoda da onaylanmasının ardından yasalaşması bekleniyor. Yasa, influencer'lara içki ve estetik operasyon reklamları yapma yasağı getiriyor ve ticari içeriklerde 'reklam' veya 'ticari işbirliği' ibaresinin kullanılmasını zorunlu kılıyor. İhlallerde hapis ve para cezası gibi yaptırımlar öngörülüyor.
1 Haziran 2023

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, bir sürücünün polis tarafından öldürülmesine tepki olarak başlayan gösterilerin ardından belediye başkanlarıyla yaptığı toplantıda sosyal medya ağlarına yönelik yasakların güçlendirilmesi gerektiğini vurguladı. Macron, olağanüstü durumlarda sosyal medya erişimini düzenleyebilme veya kesebilme kapasitesine sahip olunması gerektiğini ifade etti. Adalet Bakanı Eric Dupond-Moretti, gösterilerle ilgili 350 kişinin tutuklandığını açıkladı.
4 Temmuz 2023

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, 2024 Paris Olimpiyat Oyunları boyunca hükümet kurma sürecini askıya aldı ve yeni başbakanın 23 Ağustos'tan sonra atanacağını duyurdu. Macron, parlamento grup başkanları ve parti liderleriyle 23 Ağustos'ta görüşecek ve bu istişarelerin ardından başbakanı atayacak. Solcu Yeni Halk Cephesi, Macron'a ortak adayları Lucie Castets'i başbakan olarak ataması çağrısında bulundu. Fransa'da yapılan parlamento seçimlerinde sol ittifak birinci gelmişti.
16 Ağustos 2024

A Milli Kadın Voleybol Takımı, Paris 2024 Olimpiyat Oyunları'nda C grubunda İtalya, Hollanda ve Dominik Cumhuriyeti ile mücadele edecek. Turnuva 28 Temmuz ile 11 Ağustos tarihleri arasında gerçekleşecek. Türkiye'nin maçları 29 Temmuz'da Hollanda, 1 Ağustos'ta Dominik Cumhuriyeti ve 4 Ağustos'ta İtalya ile oynanacak. Maçlar Türkiye saatiyle 10:00'da başlayacak.
26 Haziran 2024

Avrupa Futbol Şampiyonası (EURO 2024) D grubu ikinci maçında Fransa, Avusturya’yı 1-0 mağlup etti. Maçta Fransa'ya galibiyeti getiren gol, Maximillian Wöber’in 38’inci dakikada kendi kalesine attığı gol oldu. Fransa, bir sonraki maçında Hollanda ile karşılaşacak, Avusturya ise Polonya ile mücadele edecek.
17 Haziran 2024

Fransa hükümeti, giyim sektöründe israfı azaltmak amacıyla başlattığı yeni bir programla, vatandaşların giysi ve ayakkabı tamiratı için yapacakları 6 ile 25 avro arasındaki harcamaları karşılayacak. Ekolojik dönüşümden sorumlu bakan Berangere Couillard, bu programın atölyeleri ve perakendecileri onarım hizmetleri sunmaya teşvik edeceğini belirtti. Program, Refashion adlı eko-örgüt tarafından yürütülecek ve Ekim ayından itibaren geçerli olacak. Ancak, sektör temsilcileri ve lüks endüstrisi bu adımın Fransız moda endüstrisine zarar verebileceğini savunarak tepki gösterdi.
13 Temmuz 2023

Fransa'da iki aydan fazla süredir hükümet kurulamıyor. Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, sol ittifakın başbakan adayı Lucie Castets'i atamayı reddediyor ve bu durum sol ittifak tarafından 'demokratik darbe' olarak nitelendiriliyor. Macron, hükümet kurma sürecini 2024 Paris Olimpiyat Oyunları nedeniyle askıya almıştı ve şimdi müzakerelerin ikinci raundunu başlatacağını duyurdu. Sol ittifak, Macron'un seçim sonuçlarını yok saydığını ve demokratik değerlere aykırı davrandığını iddia ediyor.
27 Ağustos 2024

Fransa'da aşırı sağcı Ulusal Birlik (RN) partisi, 20 yaşından önce iş hayatına başlayan kişilerin 60 yaşında emekliliğe ayrılmasını öneren bir kanun teklifini meclise sundu. Teklif, emeklilik için 40 ila 42 yıl arasında prim ödenmesini şart koşuyor. Bu gelişme, Fransa'da hükümetin emeklilik yaşını 62'den 64'e yükseltme planına karşı süregelen protestoların ortasında gerçekleşti.
4 Mayıs 2023

Paris 2024 Paralimpik Oyunları'nda milli sporcu Aysel Önder, kadınlar 400 metre T20 sınıfında dünya ve paralimpik rekoru kırarak finale yükseldi. Stade de France'da yapılan yarışta Önder, 54.96'lık derecesiyle birinci oldu ve önceki dünya ve paralimpik rekorlarını geride bıraktı. Önceki dünya rekoru Hindistan'dan Deephti Jeevanji'ye, paralimpik rekoru ise ABD'li Breanna Clark'a aitti. Önder'in final yarışı bugün 20.08'te başlayacak.
3 Eylül 2024

Eski Fransız milli futbolcu Thierry Henry, Fransa 21 Yaş Altı Milli Takımı'nın yeni teknik direktörü oldu. Fransa Futbol Federasyonu tarafından yapılan açıklamada, Henry'nin 2024 Paris Olimpiyat Oyunları'nda takımın başında olacağı belirtildi. Henry, 2025 yılına kadar sözleşme imzaladı. Futbolculuk kariyeri sonrası Arsenal'de altyapı antrenörlüğü, Monaco ve Montreal'de teknik direktörlük, Belçika Milli Takımı'nda ise yardımcı antrenörlük görevlerinde bulunan Henry, 46 yaşında.
22 Ağustos 2023

Fransa'da, Başbakan Elisabeth Borne'nin emeklilik yaşını 62'den 64'e çıkarmayı öngören yasa tasarısını oylamadan geçirme kararı sonrası başkent Paris başta olmak üzere çeşitli kentlerde emeklilik reformu karşıtları gösteri düzenledi. Paris'te Concorde Meydanı'nda toplanan binlerce kişi ile polis arasında gergin anlar yaşandı ve göstericiler meydandan ara sokaklara dağıldı. Gösteriler sırasında 120 kişi gözaltına alındı ve Nantes, Lyon, Rennes gibi diğer kentlerde de gerginlikler yaşandığı bildirildi.
17 Mart 2023

Kanadalı sanatçı Celine Dion'un, Paris 2024 Yaz Olimpiyat Oyunları'nın açılış töreninde sürpriz bir performans sergileyeceği konuşuluyor. Dion, Aralık 2022'de katı kişi sendromuna yakalandığını duyurmuş ve sahneye ara vermişti. Resmi bir açıklama yapılmamış olsa da, Dion'un törende sahne alacak şarkıcılardan biri olabileceği belirtiliyor. Katı kişi sendromu, kas spazmlarına ve sert kaslara neden olan otoimmün bir hastalık olarak biliniyor.
25 Temmuz 2024

Fransız senatosu, sosyal medya fenomenlerinin ticari faaliyetlerini denetlemeyi amaçlayan bir yasa tasarısını oy birliğiyle onayladı. Bu tasarı, influencer'ların faaliyetlerine hukuki bir çerçeve getiriyor ve alkol ile estetik operasyon reklamlarına yasak koyuyor. Daha önce 30 Mart'ta Fransız ulusal meclisi de benzer bir tasarıyı kabul etmişti. Şimdi tasarı, mecliste ikinci bir görüşme için geri dönecek.
10 Mayıs 2023

Fransa'nın Dijitalleşme ve Telekomünikasyondan Sorumlu Bakanı Jean-Noel Barrot, iPhone 12 model telefon satışının ülkede yasaklandığını duyurdu. Yasak, Ulusal Frekans Ajansı'nın (ANFR) iPhone 12'nin Avrupa'da izin verilen radyasyon miktarını aştığını tespit etmesi üzerine geldi. Avrupa'da bir telefonun 4W/kg radyasyon miktarına sahip olması gerekiyor, ancak ANFR, iPhone 12 model telefonun 5,74 W/kg radyasyon yaydığını belirledi.
12 Eylül 2023

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Covid-19 vakalarında dünya genelinde test pozitifliğinin yüzde 10'un, Avrupa'da ise yüzde 20'nin üzerine çıktığını açıkladı. DSÖ Salgın ve Pandemi Hazırlığı ve Önleme Direktörü Maria Van Kerkhove, virüsün evrimleşmeye devam ettiğini ve daha şiddetli bir virüs riski oluşturabileceğini belirtti. Kerkhove, Paris 2024 Olimpiyat Oyunları'nda en az 40 sporcunun virüse yakalandığını ve özellikle risk grubundakilerin hatırlatma dozunu almaları gerektiğini vurguladı.
6 Ağustos 2024
İşaretlediklerim