Veysel Ulusoy, Merkez Bankası'nın son raporunu eleştirerek, raporda enflasyonun gelecek dönemdeki seyrine dair somut politikaların ve stratejilerin eksikliğine dikkat çekiyor. Raporda üretim, istihdam politikası, işgücüne katılım ve enflasyonun düşürülmesi için gerekli modeller gibi önemli konularda bilgi verilmediğini belirtiyor. Ayrıca, Türkiye'nin ekonomik durumunun yolsuzluk, borç batağı ve düşük üretim gibi sorunlarla boğuştuğunu ve enflasyonun kontrol altına alınamadığını ifade ediyor.
11 Şubat 2024

ABD'li yatırım bankası Morgan Stanley, Türkiye Merkez Bankası'nın (MB) politika faizini haziran ayında yüzde 20'ye, ağustos ayında ise yüzde 25'e yükselteceğini öngörüyor. Yeni ekonomi yönetiminin oluşmasının ardından yabancı bankaların MB'nin faiz politikasına ilişkin raporları güncelleniyor. ABD merkezli JP Morgan da benzer bir tahminde bulunmuştu.
9 Haziran 2023

ABD'nin büyük bankalarından Goldman Sachs, karlılık hedeflerini tutturma ve zorlu ekonomik koşullara hazırlık amacıyla işten çıkarmalara başlayacağını duyurdu. Bloomberg ve Reuters'a göre, banka yaklaşık 3 bin 200 kişiyi işten çıkarmayı planlıyor ve işlemler çarşamba günü başlayacak. Pandemi sırasında çalışan sayısını artıran teknoloji şirketleri de benzer işten çıkarmalar yaparak mali belirsizliklere yanıt veriyor; Meta ve Amazon, büyük ölçekli işten çıkarmalar gerçekleştirdiğini açıkladı.
9 Ocak 2023

Bloomberg HT'nin gerçekleştirdiği ankete katılan 25 kurum, Merkez Bankası'nın bu ayki toplantısında politika faizini yüzde 45 seviyesinde sabit tutacağını öngörüyor. Kurumların 2024 sonu için faiz beklentisi ise yüzde 30 ile 45 arasında değişiyor, ortalama beklenti yüzde 40. Türkiye ekonomisi, düşük faiz politikası nedeniyle krize girmiş ve bu durumdan çıkış için Mehmet Şimşek ve Gaye Erkan gibi piyasa tarafından olumlu karşılanan isimler göreve getirilmişti. Merkez Bankası, son olarak faizi yüzde 45'e yükseltmiş ve Türkiye'nin döviz ihtiyacı devam ederken, Şimşek ve Erkan Batı ve Körfez yatırımlarını çekmek için çeşitli girişimlerde bulunmuşlardı.
20 Şubat 2024

ABD merkezli yatırım bankası Goldman Sachs, birleşme ve satın almalarla ilk halka arzlardaki artış nedeniyle 2020 ve 2021'de işe alımları artırmıştı. Ancak anlaşmalarla ilgili sürecin duraklaması ve satın alma ve birleşme anlaşmalarındaki düşüş nedeniyle düşen ücretlerden olumsuz etkilenmiş durumda. Bu nedenle banka, dünya genelinde genel müdürleri işten çıkarmaya başladı. İşten çıkarılacaklar arasında en az 125 genel müdür bulunuyor.
25 Haziran 2023

Uluslararası kredi değerlendirme kuruluşu Standard&Poor’s EMEA Direktörü Frank Gill, Türkiye için 2023 yılı enflasyon tahmininin ortalama yüzde 45 olduğunu belirtti. Ayrıca, ekonomideki dengesizlikler nedeniyle büyüme hızının sürdürülebilir olmadığını ifade etti. Gill, yatırımcıları caydıran finansal baskılar ve döviz rezervlerinin zayıflığı gibi konulara da değindi. Türkiye'nin cari açığının ve dış finansman ihtiyacının nasıl karşılanacağı konusunda belirsizlikler olduğunu vurguladı.
1 Haziran 2023

Bloomberg HT'nin gerçekleştirdiği enflasyon anketine katılan kurumların medyan beklentisi, Türkiye'de kasım ayında Tüketici Fiyat Endeksi'nin (TÜFE) aylık yüzde 3,8 ve yıllık yüzde 62,8 artacağı yönünde. Ekim ayında yaşanan hafif gevşemenin ardından, kasım ayı için enflasyon beklentileri tekrar yükselişe geçti. 2023 sonu için medyan enflasyon beklentisi yüzde 66,5 iken, 2024 sonu için yüzde 42,24 olarak belirlendi. OECD ise Türkiye için enflasyon ve büyüme tahminlerini yükseltti.
30 Kasım 2023

ABD'nin önde gelen yatırım bankalarından JPMorgan, Türkiye Merkez Bankası'nın politika faizini yıl sonunda yüzde 40'a çıkaracağını tahmin ediyor. Banka, kasım ve aralık aylarında Merkez Bankası'ndan 250'şer baz puanlık artış bekliyor. JPMorgan'ın 2023 yıl sonu için önceki tahmini yüzde 35'ti. Banka, yüzde 45 olan 2024 yıl sonu tahminini ise sabit bıraktı.
1 Kasım 2023

Merkez Bankası, ekonomistlerin önerileri doğrultusunda, ek sıkılaşma ihtimaline dair piyasaları bilgilendirerek önemli bir adım attı. Bu hamle, son aylarda artan portföy çıkışlarını durdurmayı, döviz kuru üzerindeki baskıyı azaltmayı ve rezervlerini yeniden inşa etmeyi amaçlıyor. Ayrıca, yerel seçimler öncesinde faiz artışı kararı alarak, enflasyonla mücadelede siyasi desteğin olduğunu ve piyasalarda güven ortamının yeniden inşa edilmesi gerektiğini vurguladı. Şimdi, bu kararın hükümetin ekonomi ve yapısal politikalarıyla desteklenmesi bekleniyor.
22 Mart 2024

Standard Chartered bankası, Türkiye'de Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seçimleri kazanması ve mevcut ekonomi politikalarını sürdürmesi durumunda dolar/TL kuru için 36 seviyesini öngördü. Rapor, seçim sonuçlarına bağlı olarak dolar için yıl sonu 20 TL veya 36 TL tahmininde bulunuyor ve şu anki tahminin orta noktası 28 TL olarak belirleniyor. Türkiye'nin heterodoks ekonomi politikaları enflasyon ve dövizde rekorlar getirirken, büyüme ve diğer göstergelerde iyileşme sağlanamadı. Merkez Bankası'nın faiz indirimleri dolar/TL'nin yükselmesine neden oldu.
17 Şubat 2023

Alaattin Aktaş, Merkez Bankası'nın tahminlerine dayanarak, mevcut yüzde 65 olan enflasyon oranının üç yıl içinde yüzde 9'a düşeceğini ancak bu süreçte fiyatların yüzde 70 artacağını ifade ediyor. Bu durumun, enflasyon düşüşü olarak sunulsa da, fiyat artışlarının devam ettiği bir gerçekliği gizleyeceğini ve enflasyon düşüşünün propaganda malzemesi olarak kullanılabileceğini öne sürüyor. Aktaş, bu tahminlerin gerçekleşebilirliğine dair şüphelerini de dile getiriyor.
15 Şubat 2024

Britanya merkezli banka HSBC, Türkiye'deki yıl sonu faiz beklentisini yüzde 30'dan yüzde 32,5'e çıkardı. Banka, 2023 büyüme tahminini korurken, 2024 tahminini yüzde 4,1'den yüzde 3'e düşürdü. Bu tahminler, Merkez Bankası'nın 24 Ağustos'ta faiz oranını 750 baz puan artırarak yüzde 25'e çıkardığı ve 21 Eylül'deki toplantıda faizin yüzde 30'a yükseltilmesi beklentisi ışığında yapıldı.
19 Eylül 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, İstanbul'da düzenlenen Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi forumunda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin makroekonomik politika ve yapısal reform gündemine değindi. Türkiye'nin kredi risk priminin düşüşünü ve yatırımcı güveninin geri dönüşünü vurgulayan Şimşek, fiyat istikrarını sağlama ve enflasyonu tek haneli rakamlara indirme hedeflerini belirtti. 2024 yılı ortasından itibaren dezenflasyon sürecinin başlayacağını ve 2026 yılında enflasyonun tek haneye düşürüleceğini ifade etti. Türkiye İstatistik Kurumu'nun ekim ayı enflasyon oranını %61,36 olarak açıklamasına karşın, Enflasyon Araştırma Grubu'nun oranı %126,18 olarak kaydettiği belirtildi.
12 Kasım 2023

Bloomberg HT tarafından düzenlenen ankete göre, katılan 27 kurumun medyan beklentisi, Türkiye Merkez Bankası'nın kasım ayında faizi 250 baz puan artırarak yüzde 37,5 seviyesine çıkarması yönünde. Yıl sonu için medyan faiz beklentisi yüzde 40 olarak belirlendi. Türkiye'de ekonomi politikalarının 'normalleştirilmesi' ve faiz artırımı beklenirken, geçmişteki artışlar ekonomistler tarafından yetersiz bulunmuştu. Türkiye'nin döviz ihtiyacı devam ederken, yetkililer Batı yatırımlarını çekmek için çeşitli girişimlerde bulunuyor.
20 Kasım 2023

Bankaların Türkiye'deki olası seçim sonuçlarına göre dolar/TL kuru tahminleri farklılık gösteriyor. Mevcut hükümetin seçimleri kazanması durumunda TL'nin değer kaybedeceği öngörülürken, muhalefetin kazanması durumunda ise TL'nin değer kaybının sınırlı olabileceği veya TL'nin güçlenebileceği tahmin ediliyor. HSBC, Morgan Stanley, Wells Fargo ve Standard Chartered gibi büyük bankaların raporlarına göre, seçim sonuçlarına bağlı olarak dolar/TL kuru için farklı senaryolar öne sürülüyor.
6 Nisan 2023

Merkez Bankası, reel ve finansal sektör temsilcileri ile profesyonellerden oluşan 70 katılımcıyla gerçekleştirdiği mart ayı piyasa katılımcıları anketinin sonuçlarını yayınladı. Ankete göre, yıl sonu dolar/TL beklentisi 40,53 lira, cari yıl sonu TÜFE artışı beklentisi ise yüzde 44,19 olarak belirlendi. Dolar/TL beklentisi bir önceki ankete göre yükselirken, enflasyon beklentisi de arttı. Ancak, politika faizinde bir değişiklik beklenmiyor.
15 Mart 2024

Birleşmiş Milletler'in Dünya Ekonomik Durumu ve Beklentiler 2023 raporuna göre, küresel ekonomik büyüme 2023 yılında yüzde 1,9 olacak ve bu oran son yılların en düşük büyüme tahmini olarak kaydedildi. Raporda, 2024 yılında küresel ekonomik büyümenin yüzde 2,7'ye yükselebileceği belirtildi. Türkiye ekonomisinin 2023'te yüzde 3,7 ve 2024'te yüzde 3,5 büyümesi beklenirken, yıl sonu enflasyon oranının ortalama yüzde 42,4 olacağı ve 2024'te yüzde 13,5'e düşeceği tahmin ediliyor. Bu tahminler, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 2023 enflasyon hedefinin yüzde 20'ler seviyesinde olacağı yönündeki açıklamasının üzerinde.
26 Ocak 2023

Britanya merkezli Barclays bankası, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın uyguladığı düşük faiz politikasının ardından, Türkiye'de faiz oranlarının yıl sonuna kadar yüzde 36'ya çıkabileceğini tahmin ettiğini açıkladı. Erdoğan, yüksek faizin enflasyona neden olduğunu savunarak, Türkiye ekonomi modeli adı verilen düşük faiz ve yüksek kur politikasını uygulamaya koymuştu. Ancak bu modelin hedeflerine ulaşamadığı ve Türk ekonomisinin bu politikaları kaldıramayacağı, normalleşmeye ihtiyaç duyulduğu belirtiliyor.
29 Mayıs 2023

Evren Devrim Zelyut, Merkez Bankası'nın 21 Mart toplantısında enflasyonla mücadele amacıyla sıkı para politikası uygulayarak faiz artışına gitmesi gerektiğini belirtiyor. Faiz artışının genel olarak olumsuz bir durum olduğunu ancak üretimi artıramayan ve yüksek teknoloji ürünleri ihraç edemeyen ülkeler için kaçınılmaz olduğunu ifade ediyor. Ayrıca, Merkez Bankası'nın bu toplantıda siyasi baskılara boyun eğip eğmeyeceği ve faiz artışı yaparak dolar kurunu kontrol altına alıp alamayacağı konusunda bir test olacağını vurguluyor.
18 Mart 2024

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, Türkiye ekonomisi için bu yıl ve gelecek yılki büyüme tahminlerini yükseltti. Yeni rapora göre, Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 4,2 ve gelecek yıl yüzde 3 büyümesi bekleniyor. Mayıs ayında yayımlanan tahminlerde ise bu yıl için yüzde 2,6 ve gelecek yıl için yüzde 2 büyüme öngörülmüştü. Ayrıca, Türkiye'de yıl sonu enflasyonun bu yıl yüzde 51,2 ve gelecek yıl yüzde 48,7 olması bekleniyor.
31 Ağustos 2023
İşaretlediklerim