Birleşmiş Milletler (BM), Elon Musk'ın Twitter'ı satın almasının ardından platformda Afrika kökenlilere yönelik ırkçı ifadelerin kullanımında ciddi bir artış olduğunu belirtti. Rutgers Üniversitesi Ağ Bulaşma Araştırma Merkezi'nin araştırmasına göre, ırkçı bir kelimenin kullanımı yüzde 500 arttı. BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk, Musk'a ifade özgürlüğünün zararlı dezenformasyon için kullanılmaması gerektiğini vurgulayan bir mektup gönderdi. BM uzmanları ayrıca sosyal medya CEO'larına iş modellerinde insan hakları ve ırksal adaleti merkeze alma çağrısında bulundu.
7 Ocak 2023

Amerikalı yazarlar George RR Martin ve John Grisham, ChatGPT'nin sahibi olan OpenAI şirketine telif hakkı ihlali iddiasıyla dava açtı. Yazarlar, kitaplarının izinsiz bir şekilde, sistemi geliştirmek için veri olarak kullanıldığını iddia etti. OpenAI, yazarların telif haklarına saygılı olduklarını belirtti. Dava, yazarların temsil edildiği meslek örgütü Authors Guild tarafından New York'taki federal mahkemeye taşındı.
21 Eylül 2023

Elon Musk, Twitter'ın ücretli olabileceğini açıkladı. Musk, platformun kullanımı için küçük bir aylık ödeme almayı planladığını belirtti. Ayrıca, platformda doğrulama için kullanılan 'mavi tik' özelliğini de ücretli hale getirdi ve bunu avantaj sağlayan bir ücretli abonelik sistemine dönüştürdü. Musk, bu değişikliğin botlarla mücadeleyi amaçladığını ifade etti.
19 Eylül 2023

Tesla ve Twitter CEO'su Elon Musk, Twitter'a daha az vakit ayıracağını açıklayarak Tesla yatırımcılarının endişelerini hafifletti. Musk'ın Twitter'a odaklanması Tesla hisselerinin değer kaybetmesine yol açmıştı. Ancak Musk'ın Twitter'dan istifa etmeyi düşündüğünü belirtmesi ve Linda Yaccarino'yu Twitter'ın yeni CEO'su olarak ataması, Tesla'ya daha fazla zaman ayırabileceği beklentisini güçlendirdi. Musk, Tesla yatırımcılarıyla yaptığı yıllık toplantıda Twitter'ın artık daha dengeli bir şirket olduğunu ve bu nedenle Tesla'ya daha fazla odaklanabileceğini ifade etti.
17 Mayıs 2023

ABD'li teknoloji girişimcisi Elon Musk ve bir grup yapay zeka uzmanı, ChatGPT 4'ten daha güçlü yapay zeka sistemlerinin geliştirilmesine ara verilmesi gerektiğini belirten bir açık mektup yayımladı. Mektupta, güçlü yapay zeka sistemlerinin topluma ve medeniyete yönelik ekonomik ve siyasi riskler barındırdığı ve bu sistemlerin yalnızca etkilerinin olumlu ve risklerinin yönetilebilir olduğundan emin olunduğunda geliştirilmesi gerektiği vurgulandı. Mektubu imzalayanlar arasında Elon Musk, Yuval Noah Harari, Emad Mostaque ve yapay zeka alanında önde gelen isimler yer alıyor. Europol de yapay zeka sistemlerinin kötüye kullanım potansiyeli konusunda uyarılarda bulundu.
29 Mart 2023

Elon Musk tarafından satın alınan Twitter'da, daha önce ücretsiz olan mavi tik doğrulama işareti artık ücretli hale geldi. Ücret ödemeyi kabul etmeyen kullanıcıların mavi tikleri kaldırıldı. Türkiye'den de birçok tanınmış siyasi ismin mavi tikleri geri alındı. Musk, bu adımı Twitter'ın faturalarını ödemek için attığını belirtmişti. Ayrıca, Musk'ın Apple ile yaşadığı vergi ve reklam konularındaki anlaşmazlıklar da gündeme gelmişti.
20 Nisan 2023

TikTok kullanıcısı '@ghostwriter', yapay zeka araçlarını kullanarak Drake ve The Weeknd'in seslerini taklit edip yeni bir şarkı oluşturdu ve bu şarkı çeşitli müzik platformlarında yayınlandı. Şarkı sosyal medyada viral olmasının ardından, şarkıcıların telif haklarını elinde bulunduran Universal'ın başvurusu üzerine Apple Müzik, Spotify, Deezer ve Tidal gibi platformlardan kaldırıldı. Universal Music, sanatçılara zarar verecek faaliyetleri engellemek için müzik platformlarının yasal ve ahlaki sorumluluğu olduğunu belirtti. Ayrıca Universal Music'in de yapay zeka üzerine çalışmalar yaptığı ancak sanatçıların seslerinin izinsiz kullanılmasının itibar kaybına yol açabileceği görüşünde olduğu ifade edildi.
19 Nisan 2023

Elon Musk'ın kurucusu olduğu Neuralink şirketi, beyin çipi deneyleri için gönüllü aramaktadır. İlk klinik deney için, kafatasının bir kısmının çıkarılmasını kabul edecek bir gönüllü gerekmektedir. Ameliyat sırasında beyne elektrot ve teller yerleştirilecek ve bu çip, beyin aktivitesini okuyup analiz ederek cihazlara aktaracak. Adayın 40 yaş altında, dört uzvu felçli bir yetişkin olması beklenmektedir.
9 Kasım 2023

Meta'nın sahibi Mark Zuckerberg, Twitter'ın sahibi Elon Musk'a kafes dövüşü yapmak için meydan okudu. Meydan okuma, Musk'ın Zuckerberg'in Twitter'a rakip bir uygulama geliştirdiği iddiasına yanıt olarak bir Twitter kullanıcısının yaptığı yorum üzerine gerçekleşti. Musk, kafes dövüşüne hazır olduğunu belirtti ve Zuckerberg de Instagram hesabından bu teklifi kabul ederek Musk'a 'konum gönder' mesajı yolladı.
22 Haziran 2023

Twitter CEO'su Elon Musk, 15 Nisan'dan itibaren Twitter anketlerinde sadece mavi tikli yani onaylanmış hesapların oy kullanabileceğini ve 'Sana Özel' bölümünde bu hesapların önerileceğini duyurdu. Musk, Twitter'ı Ekim 2022'de satın aldıktan sonra platformda birçok değişiklik yaptı, bunlardan biri mavi tikin paralı hale getirilmesiydi. Musk, bu değişikliklerin bot hesaplarla mücadelede etkili olacağını savunuyor. Ayrıca, hizmet şartlarına uygun ve insan taklidi yapmayan bot hesaplarının doğrulanmasında bir sorun görmediğini belirtti.
28 Mart 2023

Twitter'ın sahibi Elon Musk, sosyal medya platformunun sadece 'koyu modda' çalışacağını belirtmişti. Ancak birçok kullanıcının itirazı üzerine bu fikirden vazgeçtiğini açıkladı. Musk, Twitter'ın aydınlık modunun kalacağını, ancak karanlık modun varsayılan ayar olacağını ve loş modun kaldırılacağını belirtti.
29 Temmuz 2023

Dokuz Avrupa Birliği ülkesi, Elon Musk'ın sahibi olduğu X'i, kullanıcıların kişisel verilerini rızaları olmadan topladığı iddiasıyla şikayet etti. Viyana merkezli bir sivil veri güvenliği kuruluşu, Avusturya, Belçika, Fransa, Yunanistan, İrlanda, İtalya, Hollanda, İspanya ve Polonya'nın X'i şikayet ettiğini duyurdu. Şirket, X'in yapay zeka şirketi xAl'un Avrupa'da 60 milyondan fazla kullanıcının kişisel verilerini yasa dışı bir şekilde kullandığını belirtti. İrlanda Veri Koruma Komisyonu'nun geçen hafta X'e karşı yasal süreç başlattığı ve GDPR'yi tam olarak uygulama konusunda yetersiz kaldığı ifade edildi.
12 Ağustos 2024

Gaziantep'te meydana gelen 7,5 büyüklüğündeki depremin ardından iletişim sorunları yaşanmaya başladı. Bu durum üzerine bir kullanıcının sorusu üzerine Elon Musk, Türk hükümetinin onayı halinde Starlink uydularını gönderebileceklerini belirtti. Ancak Bloomberg'e göre Türk hükümeti, Musk'ın bu teklifini geri çevirdi.
6 Şubat 2023

Elon Musk, Twitter'ın yeni CEO'su olarak Linda Yaccarino'yu atadı. Analistler, bu atamanın Musk'ın Tesla'ya daha fazla zaman ayırmasına olanak tanıyacağını ve bu durumun Tesla yatırımcıları için olumlu bir gelişme olduğunu belirtiyor. Musk'ın Twitter'a olan yoğun ilgisi, Tesla hisselerinin performansını olumsuz etkiliyordu ve yatırımcılar arasında yönetim zafiyeti endişelerine yol açıyordu. Musk'ın Twitter'dan ayrılma ihtimalinin artması Tesla hisselerinin değer kazanmasına sebep olmuştu.
13 Mayıs 2023

Twitter, Şubat ayında duyurduğu içerik üreticileriyle reklam gelirlerini paylaşma planını hayata geçiriyor. Sahibi Elon Musk, ilk dağıtımın toplamının beş milyon dolar olacağını belirtmişti. Bazı içerik üreticileri, 72 saat içinde paylarını alacaklarına dair bildirim aldıklarını ifade etti. Para kazanmak için bir hesabın mavi tikli olması ve paylaşımlarının beş milyon görüntülenme alması gerekiyor. Kişi başına dağıtılacak tutar birkaç bin dolardan 40 bin dolara kadar değişebiliyor.
14 Temmuz 2023

Elon Musk'ın Twitter'ı satın almasının ardından platformda yapılan değişikliklerden biri olan tweet okuma sınırlaması, reklam sektörü uzmanları tarafından eleştiriliyor. Uzmanlar, bu sınırlamanın reklam gelirlerini düşüreceğini ve Twitter CEO'su Linda Yaccarino'nun reklamcıları platforma geri kazandırma çabalarını zorlaştıracağını ifade ediyorlar. Forrester Araştırma Direktörü Mike Proulx ve diğer sektör profesyonelleri, bu durumun Twitter'ın güvenilirliğini ve reklamcıların platforma dönüşünü olumsuz etkileyebileceğini belirtiyorlar.
3 Temmuz 2023

Microsoft, bir mühendisin ABD Federal Ticaret Komisyonu'na (FTC) yaptığı şikayet üzerine, Copilot Designer'ın 18+ içerikli görseller oluşturmasını engellemeye başladı. Şikayet, Copilot Designer'ın kürtaj hakkı ve çocukların zararlı alışkanlıklar içeren görseller oluşturmasıyla ilgiliydi. Microsoft, bu tür içerikler oluşturabilecek komutları engelleyerek ve kullanıcıları uyararak müdahale etti. Ayrıca, yapay zeka kullanılarak sınıf arkadaşlarının çıplak fotoğraflarını üreten beş öğrenci okuldan atıldı.
9 Mart 2024

Twitter CEO'su Elon Musk, Wagner grubunun isyanıyla ilgili bir paylaşımda bulundu. Musk'ın paylaşımına Belarus Dışişleri Bakanlığı, 'Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko sayesinde artık erkekler de biraz uyuyabilir' şeklinde yanıt verdi. Özel güvenlik şirketi Wagner'in kurucusu Yevgeniy Prigojin, Rus ordusunu Wagner'e saldırı düzenlemekle suçlamış ve karşılık vermekle tehdit etmişti. Prigojin, Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko'nun Rusya'da gerilimi azaltma önerisini kabul ettiğini açıklamıştı.
25 Haziran 2023

ABD'li aktör Robert De Niro'nun şirketi Canal Productions, eski çalışanı Graham Chase Robinson'a cinsiyete dayalı ayrımcılık ve misilleme yapmak suçlamalarıyla 1,2 milyon dolar tazminat ödemeye mahkum edildi. Robinson, 2008'de başladığı işinde De Niro tarafından istenmeyen dokunuşlar, küfürlü konuşmalar ve aşağılayıcı görevlere maruz kaldığını iddia ederek 12 milyon dolar tazminat talep etmişti. Canal Productions ise Robinson'ı şirket kaynaklarını kötüye kullanmakla suçlayarak karşı dava açmıştı. Mahkeme, De Niro'nun kişisel olarak sorumlu olmadığına, ancak şirketin tazminat ödemesi gerektiğine karar verdi.
10 Kasım 2023

Tesla CEO'su Elon Musk, şirketin elektrikli araç şarj istasyonu ağını yöneten Supercharger ekibini dağıtma kararı aldı. Bu kararla birlikte yaklaşık 500 kişi işten çıkarılacak, bunlar arasında Supercharger biriminin kıdemli yöneticisi Rebecca Tinucci ve Yeni Araçlar Programı Başkanı Daniel Ho da bulunuyor. İşten çıkarmaların maliyetleri azaltma amacıyla yapıldığı belirtiliyor. Musk, bu kararın şirketin maliyet ve personel sayısını daha sıkı kontrol etme gerekliliğini vurguladığını ifade etti.
2 Mayıs 2024
İşaretlediklerim