Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Dünya Bankası ile Türkiye arasında beş yıllık bir işbirliği programının başladığını ve bu kapsamda ilk üç yılda 18 milyar dolarlık ilave finansman sağlanacağını açıkladı. Bu finansman, Türkiye'nin enerji arz güvenliğini sağlama ve işletmelerin yeşil dönüşüm sürecini destekleme gibi alanlarda kullanılacak. Dünya Bankası'nın Türkiye'ye olan toplam kaynak aktarımını 35 milyar dolara çıkardığı, bu işbirliğinin Türkiye'nin özel sektörünün geliştirilmesine ve kalkınma hedeflerine ulaşmasına katkı sağlayacağı belirtildi.
10 Nisan 2024

Türkiye, yerel seçimlerin ardından Nisan ayında dış politika gündemine hızlı bir dönüş yapacak. Almanya Cumhurbaşkanı'nın ziyareti, Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah Es-Sisi'nin Ankara ziyareti, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in beklenen ziyareti ve Türk-Yunan ilişkileri üzerine teknik düzeyde görüşmelerin ardından Yunan Başbakanı'nın Türkiye ziyareti planlanıyor. Bu görüşmelerde terörizmle mücadele, ekonomik iş birlikleri, bölgesel güvenlik ve ikili ilişkilerin geliştirilmesi gibi konular ele alınacak.
30 Mart 2024

Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Yavuz Sultan Selim Köprüsü üzerinden geçecek demiryolu hattının yapımını görüşüyor. Bu proje, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın G-20 zirvesi dönüşü gündeme getirdiği ve BAE ile ortak çalışma başlatılacağını duyurduğu Basra-Bağdat-Türkiye-Avrupa demiryolu projesinin bir parçası. Abu Dabi merkezli ve 160 milyar dolarlık varlığı yöneten fon ADQ, demiryolu hattının hayata geçirilmesi için Türkiye ile görüşüyor. BAE, Türkiye ile dış ticaret hacmini 2030'a kadar 40 milyar dolara çıkarmak için işbirliğini artırmayı hedefliyor.
5 Ekim 2023

Suudi Arabistan'ın devlet kontrolündeki petrol şirketi Aramco, 50 milyar dolarlık projeler için Türk müteahhitlerle Ankara'da görüşmeler gerçekleştirdi. Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Erdal Eren, Aramco'nun 2025'e kadar planladığı rafineri, boru hattı, yönetim binaları ve diğer altyapı projelerinde Türk müteahhitlerle çalışmak istediğini belirtti. İki tarafın yakında Suudi Arabistan'da tekrar bir araya gelmesi bekleniyor. Bu görüşmeler, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Suudi Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman'ın ekonomik ve savunma ilişkilerini ilerletme konusunda anlaşmasının ardından gerçekleşti.
3 Haziran 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ile Atina'da bir araya gelerek ilişkileri iyileştirme konusunda görüşmeler yaptı. Erdoğan, iki ülke arasında çözülemeyecek sorun olmadığını ve yıllık en az bir kez buluşma konusunda anlaştıklarını belirtti. Ayrıca, Ege ve Doğu Akdeniz'deki durumlar, Kıbrıs meselesi ve terörle mücadele konularında görüş alışverişinde bulundular. İki lider, ticaret anlaşması hedefini 10 milyar dolara çıkarma konusunda mutabık kaldı ve 'Dostane İlişkiler ve İyi Komşuluk Hakkında Atina Bildirgesi'ni imzaladı.
7 Aralık 2023

Avrupa Birliği (AB), Ukrayna işgali sebebiyle Rusya'ya uygulanan yaptırımlar çerçevesinde, Rusya Merkez Bankası'na ait 200 milyar avro değerindeki varlıkların AB üye ülkelerinde dondurulduğunu duyurdu. Ayrıca, G7 ve AB ülkelerinde Rus merkez bankasının toplamda yaklaşık 300 milyar avro değerinde varlığı dondurulduğu, AB içinde ise Rus oligarkların 24 milyar 100 milyon avro tutarında varlığının dondurulduğu belirtildi. Bu yaptırımlarla birlikte AB tarafından toplam 1473 oligark ve 205 Rus firması yaptırım listesine alındı.
27 Mayıs 2023

Mehmet Şimşek, Dünya Bankası Direktörler Kurulu tarafından onaylanan 'Mali İşbirliği Programı' kapsamında Türkiye için önümüzdeki beş yıl içinde 18 milyar dolarlık ek finansman sağladı. Bu finansman, daha önce yapılan 4.5 milyar dolarlık kredi anlaşmasına ilave olarak gelmektedir ve sadece afetlere karşı dirençlilik, enerji, yeşil dönüşüm, iklim değişikliğiyle mücadele gibi belirli alanlardaki projeler için kullanılabilecek. Taha Akyol, bu başarının Mehmet Şimşek'in rasyonel ve uluslararası normlara uygun politikaları sayesinde mümkün olduğunu vurgulamaktadır.
12 Nisan 2024

Türkiye, İzmir Limanı'nın işletme haklarını satmak amacıyla Körfez ülkeleriyle müzakerelerde bulunuyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Körfez ülkelerine yapacağı ziyaretlerde yatırım anlaşmaları imzalanması bekleniyor. Bu ziyaretlerin amacı, özelleştirme ve satın almalar yoluyla 25 milyar dolarlık yatırım çekmek. Körfez ülkeleri daha önce Türkiye'nin Merkez Bankası rezervlerine swap ve depo hesapları aracılığıyla destek olmuştu.
5 Temmuz 2023

Türkiye, Nijer ile maden arama ve işletmesi konularında işbirliğine yönelik bir mutabakat zaptı imzaladı. Bu anlaşma, iki ülke arasında bilgi alışverişi, kapasite geliştirme projeleri ve sürdürülebilir kalkınma gibi alanlarda işbirliğini kapsıyor. Türk kamu ve özel sektör şirketlerinin Nijer'de madencilik sektöründe faaliyet göstermesi teşvik edilecek. Nijer, uranyum ve altın gibi önemli maden kaynaklarına sahip bir ülke olarak dikkat çekiyor.
22 Ekim 2024

Dünya Bankası, Türkiye ile 2024-2028 yılları arasında gerçekleştirilecek olan mali ve teknik işbirliği programının imzalandığını ve programın detaylarını paylaştı. Program, Türkiye'ye 18 milyar dolarlık finansman sağlayacak ve bu finansmanın büyük bir kısmı özel sektörün geliştirilmesine yönelik olacak. Ülke İşbirliği Çerçevesi (CPF), üretkenlik artışı, istihdam ve kamu hizmet sunumu iyileştirilmesi, doğal afetlere karşı dirençlilik gibi üç ana strateji üzerine kurulu. Ayrıca, dijital teknoloji kullanımının hızlandırılması ve çeşitli sosyal eşitsizliklerin giderilmesine odaklanacak.
11 Nisan 2024

Türkiye, Rusya ve İran ile olan doğalgaz sözleşmelerinin sona ermesi yaklaşırken, enerji tedarikini çeşitlendirmek amacıyla Amerikan enerji şirketi ExxonMobil ile 2,5 milyon ton LNG temini için 1,1 milyar dolarlık bir anlaşma üzerinde görüşüyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, anlaşmanın 10 yıllık olabileceğini ve ticari şartlar üzerindeki görüşmelerin devam ettiğini belirtti. Türkiye'nin diğer ABD'li doğalgaz üreticileriyle de benzer görüşmeler yaptığı, bu adımların Türkiye'nin enerji bağımlılığını azaltmayı hedeflediği ifade edildi.
29 Nisan 2024

Avrupa Birliği, 74 yıl önce İkinci Dünya Savaşı'nın ardından Robert Schuman'ın önerisiyle kurulan bir birlik olarak, zaman içinde ekonomik ve politik entegrasyonu sağlamıştır. AB, genişlemeler ve anlaşmalarla yapısını güçlendirmiş, son dönemde ise Ukrayna'ya destek, İsrail ve Gazze konusunda ortak tutum belirleme gibi zorluklarla karşı karşıya kalmıştır. Ayrıca, AB'nin iç politikasında sağcı partilerin yükselişi ve ekonomik zorluklar önemli gündem maddeleri arasında yer almaktadır.
9 Mayıs 2024

Avrupa Birliği, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında Türkiye'ye yeniden yapılanma sürecinde destek olmak için 7 milyar avro yardım sağlayacağını duyurdu. Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Türkiye'ye 1 milyar avro destek vereceklerini açıkladı. Ayrıca, Avrupa Yatırım Bankası da Türkiye'ye 500 milyon avro yardım yapacağını ve 2019'dan beri süren finansman yasağını kaldıracağını belirtti. İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, toplam taahhüt edilen yardımın 7 milyar avroya ulaştığını ifade etti.
21 Mart 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Birleşik Arap Emirlikleri'ne (BAE) resmi bir ziyaret gerçekleştireceğini ve bu ziyaret sırasında önemli yatırım anlaşmalarının imzalanmasının planlandığını duyurdu. Şimşek, yabancı yatırımcıların Türkiye'ye dönüşüne dair güçlü belirtiler olmaması nedeniyle döviz bulmak amacıyla Körfez ülkelerine yönelmişti. Türkiye ile BAE arasındaki ilişkiler, bölgesel sorunlar nedeniyle uzun süredir gerilimliydi ve BAE, 15 Temmuz darbe girişiminin finansörü olmakla suçlanmıştı.
4 Temmuz 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2011'den bu yana ilk kez gerçekleştirdiği Irak ziyareti sırasında Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani ile bir dizi anlaşma imzaladı. İki lider, Türkiye ve Irak arasında 26 işbirliği anlaşması imzalayarak, güvenlik, terörle mücadele, ekonomi ve diğer alanlarda işbirliğini güçlendireceklerini vurguladı. Erdoğan, PKK'nın Irak'ta yasaklı örgüt ilan edilmesinden duyduğu memnuniyeti ifade etti ve bu işbirliğinin bölgesel güvenlik için önemli olduğunu belirtti.
22 Nisan 2024

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Irak'ın Bağdat ve Erbil şehirlerine yaptığı ziyaretler sonucunda 26 anlaşma imzalandı. Kürt kaynaklar, bu anlaşmaların çoğunun abartılı veya sembolik olduğunu iddia ediyor. Ziyaretin önemli noktalarından biri, Basra Körfezi'nden Türkiye üzerinden uluslararası piyasalara petrol ve gaz taşımayı öngören Kalkınma Yolu Anlaşması ve stratejik işbirliği anlaşmasıdır. Ayrıca, PKK'nin bölgedeki varlığına karşı üç ülkenin ortak mücadele etme kararı da dikkat çekiyor.
24 Nisan 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Türkiye'nin öncülük ettiği tahıl koridoru anlaşmasının Avrupa ve Afrika'daki birçok insanın ekmek bulamama durumunu önlediğini belirtti. Ukrayna'nın Rusya işgali altında ihracatının durması sonucu oluşan kriz, Türkiye ve BM'nin arabuluculuğuyla imzalanan anlaşma ile çözüme kavuşturuldu. Nebati ayrıca, Türkiye'nin pandemi ve savaş gibi küresel zorluklara rağmen büyümeye devam ettiğini ve Türkiye Ekonomi Modeli ile üretim ve büyümeden taviz vermeden enflasyonla mücadele edileceğini ifade etti.
24 Nisan 2023

Avrupa Birliği (AB) ülkeleri, Ukrayna'ya 5 milyar avro değerinde askeri yardım yapma kararı aldı. Bu yardım, Avrupa Barış Fonu'nun bir parçası olarak sağlanacak. AB'ye üye 27 ülkenin büyükelçileri, fonun revizyonu konusunda anlaşmaya vardı ve bu karar, AB liderler zirvesinde onaylandıktan sonra yürürlüğe girecek. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ve Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, bu kararın Ukrayna'nın desteklenmesi açısından önemini vurguladı.
13 Mart 2024

Rusya'nın Ukrayna işgali sonucu duran Ukrayna tahıl ihracatının devamını sağlayan tahıl koridoru anlaşması, Türkiye ve BM'nin arabuluculuğuyla temmuzda imzalanmıştı. Rusya, anlaşmadan çekildiğini duyurmuş, ancak Türkiye'nin girişimleri sonucu kasım başında anlaşmaya geri dönüş yapmıştı. Anlaşma en son 19 Kasım 2022'de 120 gün süreyle uzatılmıştı. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, anlaşmanın süresinin uzatılması için 5 Mayıs'ta Türkiye, Ukrayna ve Rusya savunma bakan yardımcılarının İstanbul'da bir araya geleceğini açıkladı.
3 Mayıs 2023

A Milli Erkek Voleybol Takımı, 2024 Paris Olimpiyatları Elemeleri B Grubu'ndaki 6'ncı maçında Mısır'ı 3-1 yendi. İlk iki seti Türkiye kazanırken, Mısır 3'üncü seti kazandı. Ancak Türkiye, 4'üncü seti de kazanarak maçtan galip ayrıldı. Elemelerde gruplarını ilk iki sırada tamamlayan takımlar, Paris 2024'e katılma hakkı elde edecek.
7 Ekim 2023
İşaretlediklerim