Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, 7 Ekim’den bu yana Filistin topraklarındaki sağlık merkezlerine 218 saldırıyı doğruladıklarını belirtti. İsrail ile Filistin arasında 7 Ekim’de başlayan çatışmalar nedeniyle 10 binden fazla kişi hayatını kaybetti. Gazze'de 21 binden fazla kişi yaralandı ve 1,4 milyondan fazla insan yerinden edildi. DSÖ, sağlık hizmetlerine yönelik 237 saldırıyı doğruladı, bunlardan 218'i Filistin topraklarında, 19'u İsrail'de gerçekleşti.
2 Kasım 2023

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsrail'in Gazze'deki operasyonlarında öldürülen sivil sayısının Hamas teröristlerinden daha fazla olduğunu kabul etti. Gazzeli yetkililere göre, 7 Ekim 2023'ten bu yana İsrail'in saldırılarında 35,091 Filistinli hayatını kaybetti. Blinken, İsrail'in geniş çaplı bir işgalin yüksek maliyetlere ve potansiyel kaosa yol açabileceği konusunda uyarılarda bulundu ve ABD'nin İsrail'e sivilleri koruma ve Refah'ın işgalinden kaçınma yönünde baskı yapmaya devam ettiğini belirtti.
13 Mayıs 2024

İsrail'in Gazze Şeridi'ne uyguladığı abluka nedeniyle bölgedeki su miktarının yaklaşık yüzde 90 azaldığı bildirildi. Gazze Belediyesi Basın Müdürü Hüsni Muhenna, İsrail'in birçok su kuyusunu, arıtma tesisini ve işgal altındaki bölgelerden uzanan su hatlarını kestiğini belirtti. Muhenna, uluslararası toplumu Gazze Şeridi'ne karşı sorumluluklarını yerine getirme çağrısında bulundu.
12 Ekim 2023

Birleşmiş Milletler, 7 Ekim'de Hamas saldırısına karışmış olabileceği şüphesiyle Gazze'de görevli dokuz personelini işten çıkardı. BM'nin Filistinli mültecilere yardım kuruluşu UNWRA çalışanı 19 kişi hakkında soruşturma başlatılmıştı. İsrail, 450'den fazla UNWRA personelinin terör gruplarına üye olduğunu öne sürmüştü. BM Genel Sekreter Sözcü Yardımcısı Farhan Haq, görevine son verilen personelin tam olarak ne yaptığını açıklamadı.
6 Ağustos 2024

İsrail'in Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, Hamas'ın elindeki İsrailli esirler serbest bırakılmadığı sürece Gazze'ye insani yardım yerine patlayıcı girmesi gerektiğini belirtti. Bu açıklama, Gazze'deki Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra'nın İsrail'in Gazze'deki bir hastaneyi bombalaması sonucu ölenlerin sayısının 500'e yükseldiğini belirtmesinin ardından geldi. İsrail ve Gazze arasındaki çatışmalar devam ederken, iki taraftan da siviller çatışmanın hedefi olmaya devam ediyor.
18 Ekim 2023

İsrail, Hamas'a karşı bir hava saldırısı başlattı. Gazze Şeridi'nde gerçekleşen saldırı sonucunda 161 Filistinli hayatını kaybetti ve yaklaşık 1000 kişi yaralandı. Saldırının detayları ve sonuçları hakkında daha fazla bilgi bekleniyor.
7 Ekim 2023

İsrail savaş uçakları, Gazze Şeridi'nde Birleşmiş Milletler (BM) Filistinli Mültecilere Yardım Ajansına (UNRWA) ait bir okulu vurdu. Saldırıda ölü ve yaralılar olduğu bildirildi. İsrail'in Gazze'deki saldırıları sonucunda, çoğunluğu çocuk ve kadınlardan oluşan birçok kişi hayatını kaybetti ve yaralandı. Bu olay, İsrail ve Filistin arasındaki çatışmanın bir parçasıdır.
19 Ekim 2023

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, orduya Gazze'nin güneyine saldırı düzenlenmesi ve bölgede sığınmış yaklaşık 1,4 milyon Filistinlinin yerinden edilmesi için plan hazırlama talimatı verdi. Netanyahu, Hamas'ın Gazze'nin güneyindeki dört taburunun yok edilmesinin savaşın hedeflerine ulaşılması için gerekli olduğunu belirtti. İsrail, 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze'ye düzenlediği saldırılarda 27 bin 947 Filistinliyi öldürdü, 67 bin 459 Filistinliyi yaraladı. İsrail, Hamas'ın sunduğu ateşkes ve rehine takası teklifini reddetti.
9 Şubat 2024

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) sözcüsü Christian Lindmeier, Gazze'deki Şifa Hastanesi'nde yaşanan elektrik kesintisi ve yakıt kıtlığı nedeniyle durumun çok kötü olduğunu ve hastanenin mezarlık haline geldiğini ifade etti. Hastane Müdürü Muhammed Ebu Silmiyye, altı prematüre bebeğin ve dokuz yaralı hastanın hayatını kaybettiğini, Gazze Sağlık Bakanlığı ise son üç günde 32 hastanın öldüğünü duyurdu. Lindmeier, onlarca prematüre bebeğin kuvözde tutulamadığını ve böbrek hastalarının diyalize bağlanamadığını belirtti.
13 Kasım 2023

Türk Tabipler Birliği (TTB), İsrail'in Gazze'deki El-Ehli Baptist Hastanesi'ne düzenlediği saldırıyı kınadı ve Birleşmiş Milletler ile Dünya Tabipler Birliği'ni göreve çağırdı. Gazze Sağlık Bakanlığı, saldırıda en az 500 kişinin öldüğünü duyurdu. İsrail, saldırının sorumluluğunu reddetti ve bölgedeki silahlı güçleri suçladı. TTB, İsrail'in Hamas saldırısını fırsat bilip işgali tamamlamayı hedeflediğini belirtti.
17 Ekim 2023

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'ne yönelik hava saldırılarını yoğunlaştırdığını ve kara harekatına hazırlık yaptığını açıkladı. Yüzlerce tank ve askeri aracı Gazze sınırına sevk eden ve 360 bin yedek askeri silah altına alan İsrail, Gazze'ye kara harekatı yapılacağını duyuruyor. İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, Gazze’deki saldırıları durdurmayacaklarını ve savaşın bir sonraki aşamasına hazırlanmak için saldırıları artırmaya çalıştıklarını belirtti. Gazze’deki Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail’in Gazze’ye saldırılarında 4 bin 385 kişinin öldüğünü, 13 binden fazla kişinin yaralandığını duyurdu.
22 Ekim 2023

İsrail Ulusal Güvenlik Danışmanı Tzachi Hanegbi, Gazze Şeridi'ne yönelik saldırıların bu yılın sonuna kadar devam etmesini beklediğini açıkladı. Hanegbi, Filistin-Mısır sınırı boyunca uzanan Philadephia Koridoru'nun yüzde 75'inin İsrail kontrolünde olduğunu belirtti. İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırılarda binlerce Filistinli hayatını kaybetti ve yaralandı. Uluslararası Adalet Divanı, İsrail'in Refah saldırılarını derhal durdurması gerektiğini belirtti.
29 Mayıs 2024

Birleşmiş Milletler, İsrail'in Ekim 2023'te Gazze'ye başlattığı saldırılar nedeniyle bölgede 200 okulun kapatıldığını ve bu okulların yerinden edilmiş Filistinlilere sığınak olarak kullanıldığını açıkladı. UNRWA, bazı okullarda sosyal faaliyetler ve psikososyal destek yoluyla çocukların öğrenime geri dönmesi için çalışmalar yürütüyor. Bu durum, Gazze'deki eğitim sistemini ve çocukların eğitim hakkını ciddi şekilde etkiliyor.
7 Eylül 2024

İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda ölen Filistinli sayısının 2 bin 750'ye yükseldiği, yaralı sayısının ise 9 bin 700 olduğu bildirildi. Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, Hamas'ın silahlı kanadı İzeddin Kassam Tugayları'nın İsrail'e başlattığı 'Aksa Tufanı' saldırısının ardından bu bilgileri paylaştı.
16 Ekim 2023

Rusya ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Gazze'deki hastane saldırısını görüşmek için Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyini (BMGK) acil toplantıya çağırdı. BAE'nin BM nezdinde Daimi Temsilciliği, toplantı çağrısını sosyal medya hesabında duyurdu. İsrail’in Gazze’deki el-Ehli Baptist Hastanesini bombalaması sonucu ölenlerin sayısının 500’e yükseldiği belirtildi.
18 Ekim 2023

Türkiye, Gazze Şeridi'ndeki Türk-Filistin Dostluk Hastanesi'ne İsrail ordusu tarafından düzenlenen saldırıyı kınadı. Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, hastanenin koordinatlarının dahil olduğu gerekli tüm bilgilerin İsrail makamlarıyla paylaşıldığı belirtildi. Açıklamada, Gazze'deki Filistin halkını temel haklarından mahrum bırakmayı amaçlayan kuşatma ve bu saldırının uluslararası hukuku ihlal ettiği ifade edildi.
30 Ekim 2023

İsrail ordusunun 9 Mayıs'tan bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda ölenlerin sayısı 25'e, yaralı sayısı ise 76'ya çıktı. İslami Cihad Hareketi, saldırılarda üst düzey üç askeri kadro üyesinin ve roket biriminden sorumlu Ali Hasan Gali'nin öldürüldüğünü doğruladı. Gazze'deki sağlık kaynakları, saldırılarda kadın ve çocukların da aralarında bulunduğu 21 kişinin öldüğünü ve 64 kişinin yaralandığını bildirdi. İsrail ordusu, saldırıları İslami Cihad Hareketi lider kadrosunu hedef almak için başlattığını iddia ederken, Filistinli gruplar da İsrail'e roketlerle karşılık verdi ve ateşkes müzakereleri sonuçsuz kaldı.
11 Mayıs 2023

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'ndeki Han Yunus kentinin batısındaki El-Mevasi bölgesine hava saldırısı düzenledi. Filistin Sağlık Bakanlığı, saldırıda en az 71 kişinin öldüğünü ve 289 kişinin yaralandığını açıkladı. Yaralılar arasında durumu ağır olanlar bulunuyor. İsrail'in bu saldırısı, yerinden edilmiş binlerce kişinin yaşadığı bir bölgeyi hedef aldı.
13 Temmuz 2024

Gazze Sağlık Bakanlığı, İsrail'in Cibaliya mülteci kampını bombaladığını ve ilk belirlemelere göre 100 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. İsrail ordu sözcüsü Daniel Hagari, saldırıyı doğruladı ve Hamas'ın üst düzey komutanı İbrahim Biari'nin öldürüldüğünü belirtti. Gazze'li yetkililer, önceki haftalarda İsrail'in El-Ehli Baptist Hastanesine düzenlediği saldırıda 471 kişinin hayatını kaybettiğini duyurmuştu.
31 Ekim 2023

Filistin Kızılayı, İsrail tanklarının Gazze'nin kuzeyinde bulunan El-Ehli Baptist Hastanesi'ni kuşattığını duyurdu. Kuşatma nedeniyle Kızılay ekipleri hastaneden ayrılamıyor ve yaralılara ulaşamıyor. İsrail ordusu daha önce de Şifa Hastanesi'ne girmişti. Gazze'deki hastanelerin çoğunun hizmet dışı kaldığı ve önceki bir saldırıda 471 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.
16 Kasım 2023
İşaretlediklerim