Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), mobil uygulama üzerinden izinsiz yayın yaptığı belirtilen Vole platformuna lisans başvurusu yapması için 72 saat süre verdi. Bu süreç, futbol yorumcusu Serdar Ali Çelikler'in Galatasaray-Antalyaspor maçı sonrası hakem Mustafa Savranlar'a yönelik hakaret içeren sözleri ve sonrasında Vole kanalının özür dilemesiyle gündeme geldi. Trendyol, bu olayın ardından Vole'ye olan sponsorluğunu sonlandırdı. RTÜK, Vole'nin lisans başvurusu yapmaması durumunda erişim engeli için mahkeme süreçlerini başlatacağını açıkladı.
27 Şubat 2024

RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, televizyon dizileri nedeniyle ailesiyle birlikte televizyon izleyemediğini dile getirdi. En çok reyting alan dizileri beğenmediğini ve ailesinin izlediği dizileri kapatmak zorunda kaldığını ifade etti. Ayrıca, geçen yıl RTÜK'ün yüksek yurt dışı harcamaları nedeniyle Sayıştay tarafından cezalandırıldığı belirtildi. Yazıda, Türkiye'de televizyon yayıncılığının tarihçesi ve ailelerin televizyon izleme alışkanlıklarındaki değişimlere de değinildi.
3 Mart 2024

Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), gündüz kuşağı programları için yeni etik ilke kararları açıkladı. Bu kararlar, şiddet, istismar ve suç teşkil eden konuların işlenmesini yasaklıyor ve özel hayatın gizliliğine saygı gösterilmesini zorunlu kılıyor. Ayrıca, çocuklar ve gençler gibi hassas grupların korunması için özel önlemler alınıyor. Kararlara uymayan programlara ağır yaptırımlar uygulanacak.
18 Ekim 2024

RTÜK, 2017 referandumundan önce YSK'nın özel radyo ve televizyonları denetleme yetkisinin kaldırılmasıyla tamamen denetim yetkisine sahip oldu. 2023 genel seçimlerinde bazı bağımsız medya kuruluşlarına toplamda 67 milyon 850 bin lira tutarında 59 ceza verilirken, hükümete yakın kanallara ise neredeyse hiç ceza verilmediği belirtildi. Ayrıca, RTÜK'te siyasetçi yakınlarının yönetici pozisyonlarında görev aldığı, bunlardan birinin de AKP'nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Murat Kurum'un eşi Şengül Kurum olduğu iddia edildi.
29 Mart 2024

RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, sokak söyleşilerinin kamuoyunu manipüle edici ve dezenformasyona yol açıcı nitelikte olduğunu belirtti. Şahin, bu tür röportajların ekonomik ve siyasi yönlendirmeler yapmak amacıyla kullanıldığını ve RTÜK'ün bu yayınları takip ettiğini ifade etti. Ayrıca, bu tür yayınların sosyolojik çatışmalara neden olabileceğini ve RTÜK'ün gerekli önlemleri alacağını vurguladı.
8 Ağustos 2024

6 Şubat'taki Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası, Twitter arama kurtarma ve yardım faaliyetlerinde önemli bir rol oynarken, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından erişime kısıtlama getirilmişti. Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Yaman Akdeniz, BTK'ya bilgi edinme hakkı kapsamında sorular sormuş ancak cevap alamamıştı. Akdeniz'in açtığı dava sonucunda, Ankara 15'inci İdare Mahkemesi BTK'nın işleminin iptaline karar verdi. Mahkeme, BTK'nın davranışını hukuka aykırı buldu.
20 Mart 2024

RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, Diyarbakır'da kaybolan sekiz yaşındaki Narin Güran ile ilgili yayın yasağını ihlal eden medya kuruluşlarına en ağır yaptırımların uygulanacağını duyurdu. Şahin, Diyarbakır 5. Sulh Ceza Hakimliği'nin aldığı yayın yasağı kararını hatırlatarak, birçok medya hizmet sağlayıcısının bu yasağı ihlal ettiğini belirtti. Konunun hassasiyeti nedeniyle tüm medya kuruluşlarının yayın yasağına uygun hareket etmesi gerektiğini vurguladı.
1 Eylül 2024

RTÜK tarafından karasal yayın lisansı iptal edilen Açık Radyo, internet üzerinden Apaçık Radyo adıyla yeniden yayına başlıyor. RTÜK, Ermeni soykırımı ifadesi nedeniyle Açık Radyo'ya para cezası ve yayın durdurma cezası vermiş, ardından lisansını iptal etmişti. Açık Radyo, internet üzerinden 24 saat yayın yaparak dinleyicilerine ulaşmayı sürdürecek. Radyonun yayın ilkeleri ve modeli, önceki haliyle aynı olacak.
8 Kasım 2024

RTÜK, daha önce karasal yayın lisansını iptal ettiği Açık Radyo'nun internet radyo yayın lisans talebini kabul etti. Açık Radyo, 'Apaçık Radyo' adıyla internet üzerinden yayınlarına devam edecek. Radyo, daha önce Ermeni soykırımı iddialarına dair bir program nedeniyle ceza almış ve karasal yayın lisansı iptal edilmişti. Bu gelişme, basın ve ifade özgürlüğü bağlamında geniş tartışmalara yol açmıştı.
19 Kasım 2024

İsveçli iklim aktivisti Greta Thunberg, lisansı iptal edilen Açık Radyo'yu ziyaret ederek destek verdi. RTÜK, Açık Radyo'ya Ermeni soykırımı ifadesi nedeniyle para cezası ve yayın durdurma cezası vermiş, ardından lisansını iptal etmişti. Açık Radyo'nun kapatılmasına tepki gösteren Thunberg, iklim krizi ve insan hakları konularında dürüst medya platformlarının önemine vurgu yaptı.
25 Ekim 2024

Faruk Bildirici, Sezgin Baran Korkmaz'ın CNN Türk canlı yayınına katılmasını eleştirdi. Bildirici, Korkmaz'ın kara para aklama ve dolandırıcılık suçlamalarıyla yargılandığını ve bu durumun göz önünde bulundurulması gerektiğini belirtti. Ayrıca, CNN Türk'ün daha önce benzer durumlarda yayını kestiğini, ancak Korkmaz'a mikrofon uzatıldığını vurguladı. Bildirici, bu yayının Korkmaz'ın kendini aklamasına ve mesaj vermesine zemin hazırladığını ifade etti.
27 Mayıs 2024

Demirören Haber Ajansı muhabiri Rojda Altıntaş, Eylem Tok'un oğlunun karıştığı ölümlü trafik kazasını haber yapmak istediği sırada Demirören ailesi tarafından baskıya maruz kaldığını belirtti. Altıntaş, bu baskılara rağmen sosyal medya hesabında ses kayıtları ve görüntüleri paylaşarak durumu kamuoyu ile paylaştı. Ayrıca, bu süreçte ailesine yönelik endişeler nedeniyle sekiz hafta boyunca sessiz kaldığını ve vicdanen rahat olmak adına bu bilgileri paylaştığını ifade etti. Olayın hukuki takibi avukatı tarafından yapılacağını duyurdu.
6 Mayıs 2024

Ankara'nın Kahramankazan ilçesindeki TUSAŞ tesisinde üç patlama meydana geldi ve silah sesleri duyuldu. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, olayın bir terör saldırısı olduğunu ve şehit ile yaralıların bulunduğunu açıkladı. RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, medya kuruluşlarını sadece resmi bilgileri yayınlamaları konusunda uyardı ve aksi takdirde yaptırımlar uygulanacağını belirtti. Bu uyarı, medyanın terör olayları karşısındaki sorumluluğuna dikkat çekiyor.
23 Ekim 2024

Rasim Ozan Kütahyalı, 'Derin Futbol' programında kullandığı ifadeler nedeniyle RTÜK üyesi İlhan Taşcı tarafından kişilik haklarına saldırı gerekçesiyle dava edildi. Taşcı, Kütahyalı'dan 20 bin liralık manevi tazminat talep etti. Davanın duruşmasında Kütahyalı'nın aylık 27 bin 500 lira kazandığı ve dört lüks araca sahip olduğu bilgisi dosyaya eklendi, ancak bu bilgilerin kesin olmadığı ve teyide muhtaç olduğu belirtildi.
1 Mart 2024

Demirören Medya'nın sahibi Yıldırım Demirören'in eşi Revna Demirören'in şoförü İlker, DHA muhabiri Rojda Altıntaş'a bir trafik kazası haberini yayımlamaması için baskı yapmış. Kazada Murat Aci hayatını kaybetmiş ve kazayı 17 yaşındaki Timur C'nin yaptığı, annesi Eylem Tok tarafından yurtdışına kaçırıldığı belirtilmiş. İlker, Altıntaş'a haberin yayımlanmaması için Yıldırım ve Revna Demirören'in müdahale edeceğini söylemiş. Altıntaş, bu baskıya iki ay sonra sosyal medyada tepki göstermiş.
10 Mayıs 2024

NOW TV Ana Haber sunucusu Gülbin Tosun, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'ı eleştiren bir paylaşımının ardından zorunlu izne çıkarıldığını duyurdu. Tosun, işine son verildiği iddialarını yalanladı ve hayvan hakları konusundaki duruşunu koruduğunu belirtti. NOW TV'den henüz resmi bir açıklama gelmezken, kanalın yeni yayın dönemi tanıtım videosunda Tosun'un da yer aldığı görüldü.
27 Ağustos 2024

Twitch yayıncısı Ahmet Sonuç, nam-ı diğer Jahrein, CHP'nin eski genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na hakaret ettiği gerekçesiyle 20 bin lira tazminat ödemeye mahkum edildi. Jahrein, Temmuz 2023'te Kılıçdaroğlu tarafından kendisine yönelik 'leblebi kafalı' ve 'demans hastası' ifadeleri kullanıldığını iddia ederek 200 bin liralık tazminat davası açtığını duyurmuştu. Ancak sonuçlanan dava, Jahrein'in Kılıçdaroğlu'na tazminat ödemesi yönünde sonuçlandı.
27 Mart 2024

A Milli Kadın Voleybol Takımı'nın ABD'yi 3-2 yendiği maçta, TRT'nin canlı yayınında bir kadın taraftarın bluzunun açılmasıyla ilgili görüntüler gündem oldu. TRT, bu durumu 'rahatsız edici' olarak nitelendirip sorumluluğu ABD'li yayın kuruluşuna attı. Tekirdağ 2. Sulh Ceza Hakimliği, bu görüntülerle ilgili haberlere erişim engeli getirdi. Karar, 5 Haziran tarihinde alındı ve sosyal medyada geniş yankı buldu.
6 Haziran 2024

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Ebubekir Şahin, İstanbul 1’inci Sulh Ceza Hakimliğinin Çağlayan Adliyesi önünde gerçekleşen silahlı saldırıya ilişkin yayın yasağı kararı aldığını duyurdu. Saldırı, öğle saatlerinde meydana geldi ve iki saldırgan öldürüldü, üçü polis olmak üzere altı kişi yaralandı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, saldırganların DHKP/C terör örgütü üyesi olduğunu açıkladı.
6 Şubat 2024

Free Web Turkey'in 2023 İnternet Sansürü raporuna göre, 2023 yılında toplam 219 bin 59 URL için erişim engeli kararı verildi. Bu engellemeler arasında 14 bin 680 haber, 5 bin 641 sosyal medya paylaşımı ve 743 sosyal medya hesabı bulunuyor. En çok engellenen haberler yolsuzluk ve usulsüzlük konularında olup, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve ailesini konu alan haberler de dikkat çekiyor. Haberlerin engellenme gerekçeleri arasında en çok 'kişilik hakları ihlali' öne çıkıyor.
12 Temmuz 2024
İşaretlediklerim