İhsan Aktaş, Türkiye'de yaşanan ekonomik zorluklara ve pandemi etkilerine rağmen, seçmenin genel seçimlerde iktidara sert bir mesaj vermediğini ifade etti. Vatandaşların, Türkiye'nin karşı karşıya kaldığı küresel pozisyon, güvenlik riskleri, Erdoğan'ın liderliği ve Cumhur İttifakı'nın birlikteliği gibi faktörleri göz önünde bulundurarak, devletin bekası ve istikrarına oy verdiklerini belirtti. Yerel seçimlerde ise, seçmenlerin genel bir mesaj vermek amacıyla oy kullandıkları ve bu durumun özellikle ekonomik sorunlardan etkilenen kesimler tarafından belirginleştirildiği vurgulandı. Ayrıca, AK Parti'nin gelecekteki özeleştirilerinde Yeniden Refah Partisi'nin varlığını ve kendi iç dengelerini gözden geçirebileceği öngörüldü.
2 Nisan 2024

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yenilgiye uğrayan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, seçim sonuçlarını ve yaşanan hayal kırıklığını TV100 programcılarına yaptığı açıklamada ele aldı. Kılıçdaroğlu, seçimlerdeki rekabetin sadece Erdoğan ile değil, devletin tüm imkanlarına karşı olduğunu belirtti. Ayrıca, önümüzdeki yerel seçimler için umutlu olduğunu ve CHP'nin daha fazla büyükşehir belediyesi kazanacağını ifade etti.
7 Temmuz 2023

Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçim sonuçlarına dair bir açıklama yaptı. Uysal, Cumhur İttifakı'nın sayısal olarak kazandığını ancak siyasal olarak kaybettiğini belirtti ve Millet İttifakı ile Kemal Kılıçdaroğlu'nun aslında kazandığını ifade etti. Ayrıca, Demokrat Parti'nin seçimlerde CHP listelerinden üç milletvekili çıkardığı ve bu milletvekillerinin Meclis açıldıktan sonra partilerine dönecekleri bilgisini verdi.
29 Mayıs 2023

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turunda Recep Tayyip Erdoğan ve Kemal Kılıçdaroğlu arasında geçen yarış ikinci tura kaldı. HDP ve Yeşil Sol Parti, seçim sonuçlarına itiraz ederek, bazı oyların yanlış partilere yazıldığını iddia etti. HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, seçimlerin hileyle kazanıldığını öne sürdü. CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek ve Mansur Yavaş, itiraz süreçlerinin sürdüğünü ve endişe edilmemesi gerektiğini belirtti.
16 Mayıs 2023

Barış Terkoğlu, 31 Mart seçimlerinin Recep Tayyip Erdoğan ve AKP için beklenenin aksine bir sonuç doğurduğunu ve bu durumun Erdoğan'ın iktidarına vurulmuş en büyük darbe olduğunu belirtiyor. Seçimlerin, 2017'de başlayan başkanlık rejiminin halk tarafından tam anlamıyla kabul edilmediğini gösterdiğini ve halkın ekonomik sıkıntılar nedeniyle Erdoğan'a karşı bir protesto oyu kullandığını ifade ediyor. Terkoğlu, Erdoğan'ın artık gücünü tam anlamıyla kullanamayacak bir 'topal ördek' durumuna geldiğini öne sürüyor.
1 Nisan 2024

Yıldıray Oğur'un analizine göre, Türkiye'de son seçimlerde iktidara yakın bölgelerde seçim katılım oranları, muhalefete yakın bölgelere kıyasla daha fazla düşüş gösterdi. Özellikle Ak Parti'nin güçlü olduğu bölgelerde katılım oranlarındaki düşüş dikkat çekiciyken, CHP ağırlıklı bölgelerde bu düşüş daha sınırlı kaldı. Analiz, 2019 seçimleri ile son seçimler arasındaki katılım oranlarındaki değişimi detaylı bir şekilde inceliyor ve bölgesel farklılıkları ortaya koyuyor.
3 Nisan 2024

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Türkiye genelinde yapılan yerel seçimlerde, Adalet ve Kalkınma Partisi'ni (AKP) iki puan farkla geride bırakarak birinci sıraya yükseldi. Elde edilen sonuçlara göre CHP, büyükşehirlerdeki mevcut üstünlüğünü koruyarak genel oy oranını artırdı. Anadolu Ajansı'nın verilerine göre, sandıkların neredeyse tamamı açıldığında CHP'nin oy oranı %37,70, AKP'nin ise %35,52 olarak belirlendi. Diğer partilerin oy oranları ise Yeniden Refah Partisi için %6,18, DEM Parti için %5,65, MHP için %4,98 ve İYİ Parti için %3,78 olarak kaydedildi.
1 Nisan 2024

AKP'ye yakın araştırma şirketi Optimar'ın 25-28 Nisan tarihleri arasında yaptığı ankete göre, CHP'nin oyu yüzde 30,1 olarak ölçüldü ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın oyları artmasına rağmen ilk turda kazanamıyor. Erdoğan yüzde 48,6, muhtemel rakibi Kemal Kılıçdaroğlu yüzde 44,1 oy alıyor. Diğer partilerin oy oranları ise AKP yüzde 38,6, Yeşil Sol Parti yüzde 7,8, MHP yüzde 7,7, İYİ Parti yüzde 7, Memleket Partisi yüzde 4 ve TİP yüzde 1,3 olarak belirlendi. Ancak anketin güvenilirliği konusunda, anketin finansmanı, hata payı, örneklem belirleme yöntemi gibi kritik bilgilerin eksik olduğu editör notu ile belirtilmiş.
2 Mayıs 2023

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yenilgiye uğrayan CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, seçim sonrası kamuoyuna açık özeleştiri yapmamalarının bir eksiklik olduğunu belirtti. Kılıçdaroğlu, seçim sonrası üzerlerinde ağır bir baskı oluştuğunu ve bu durumun hala devam ettiğini ifade etti. Ayrıca, kararsız muhafazakârların 'ulusalcılar iktidara gelirse yeniden eski günlere dönebiliriz korkusu'yla oylarını Erdoğan'a verdiklerini söyledi.
30 Ağustos 2023

Mehmet Ocaktan, AK Parti'nin Mayıs seçimlerinde yüzde 35 oy alarak 2002 seviyelerine geri döndüğünü ve bu durumun partinin eski konforlu günlerinden uzak olduğunu gösterdiğini belirtiyor. Türkiye'de yüksek enflasyon ve yoksulluk oranlarına rağmen AK Parti'nin seçimlerde başarı elde etmesi dikkat çekici bulunuyor. Ancak, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Erzurum mitinginde bile İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Murat Kurum için oy istemesi, partinin eskisi gibi başarı hikayeleri anlatamadığının bir göstergesi olarak değerlendiriliyor. Parti yetkililerinin muhalefeti 'ihanet' ile suçlayan bir dil kullanması veya 'kumpas' hikayeleri anlatması, mevcut zorlukların bir yansıması olarak görülüyor.
18 Mart 2024

Yerel seçimlerde CHP'nin, AKP'nin önüne geçmesi ve MHP'nin baraj altında kalması sonrasında, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, seçim sonuçlarına ilişkin ilk açıklamasını yaptı. Bahçeli, milletin verdiği mesajın önemli olduğunu belirterek, MHP'nin bu demokratik mesajı aldığını ve seçim sonuçlarını değerlendirmek üzere çalışmalara başladığını ifade etti. Ayrıca, siyasi ve ekonomik istikrarın önemine vurgu yaparak, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a desteklerinin devam edeceğini belirtti.
1 Nisan 2024

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda, iktidarın 'sipariş anketler' aracılığıyla kazanıyor izlenimi yaratmaya çalıştığını ancak aslında kaybettiklerini belirtti. Demirtaş, takipçilerine moral, coşku ve inançla mücadeleye devam etmeleri çağrısında bulundu. Yapılan anketlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ve AKP'nin oy oranlarına dair farklı sonuçlar bulunuyor; bazı anketlerde Erdoğan ilk turda yüzde 52 ile seçilirken, diğer anketlerde cumhur ittifakı ve millet ittifakı arasında oy oranları yakın görünüyor.
28 Ocak 2023

AKP Sözcüsü Ömer Çelik, seçim sonuçlarına ilişkin yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın yüksek teveccüh gördüğünü ifade etti. Anadolu Ajansı ve ANKA verilerine göre Erdoğan'ın rakibi Kemal Kılıçdaroğlu'ndan önde olduğu belirtiliyor. Çelik ayrıca, kendilerini suyu bulandırmakla suçlayan CHP'nin aslında suyu bulandırdığını iddia etti ve kesin sonuçları beklediklerini dile getirdi.
28 Mayıs 2023

Habertürk yazarı Nagehan Alçı, KONDA Araştırma'nın nisan ayında gerçekleştirdiği iki saha çalışmasının sonuçlarını ve hazırlanan 202 sayfalık raporu ele aldı. Rapora göre, cumhur ittifakının oyları yüzde 45 bandında, millet ittifakı ise yüzde 36-38 bandında seyrediyor. Kararsızlar dağıtıldığında AKP yüzde 36,2, CHP yüzde 24, İYİ Parti yüzde 13,7, HDP/Yeşil Sol yüzde 10,3, MHP yüzde 7,4 ve diğer partiler yüzde 8,5 oy alıyor. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ise kararsızlar dağıtıldığında Erdoğan ve Kılıçdaroğlu yüzde 43 ve 42 oy alarak seçimi ikinci tura taşıyorlar. İkinci turda ise Kılıçdaroğlu yüzde 51, Erdoğan yüzde 49 oy alıyor.
29 Nisan 2023

14 Mayıs genel seçimlerine 10 gün kala AKP yöneticileri, yurttaşların seçimlere ilgisiz olduğunu ifade etti. Sahada seçim havasının olmadığını ve yurttaşların siyasetle ilgilenmediğini belirten parti yöneticileri, seçmenin tutumunun 7 Haziran ve 1 Kasım 2015 seçimlerine göre farklı olduğunu aktardı. Seçmenin partiden uzaklaşmadığı ancak siyasetle ilgilenmediği yorumları yapıldı.
4 Mayıs 2023

Kesin olmayan sonuçlara göre, sandıkların yüzde 90'ının açılmasının ardından Tayyip Erdoğan'ın önde olduğu görülmekte. Bu durum üzerine AKP'li eski ve yeni milletvekilleri, Twitter üzerinden seçim zaferlerini kutlamaya başladı. Paylaşımlarda, Erdoğan'ın kazanmasının Türkiye ve dünya için olumlu olduğu, yeni bir hizmet ve sorumluluk döneminin başladığı ifade edildi.
28 Mayıs 2023

Ahmet Hakan, AK Parti'ye oy vermeyen seçmenlerin, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın pozisyonunun güvende olduğunu düşünerek hükümete bir uyarıda bulunmak istediklerini belirtiyor. Erdoğan'ın seçim sonrası yaptığı balkon konuşmasında irtifa kaybını kabul etmesi, milletle inatlaşmayacağını söylemesi, özeleştiri yapacağını belirtmesi ve demokrasi vurgusu yapması önemli bulunuyor. Ayrıca, Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş'ın siyasette önemli aktörler haline geldiği, Özgür Özel'in CHP'ye seçim zaferi kazandırarak partinin uzun süredir devam eden mağlubiyet serisini sonlandırdığı vurgulanıyor.
1 Nisan 2024

Deniz Zeyrek, 2023 Mayıs seçim sonuçlarının iktidar ve ortaklarına, özellikle MHP'ye, halktan gelen sert bir tepki olduğunu belirtiyor. İYİ Parti'nin, Meral Akşener'in liderliğinde izlediği yeni strateji nedeniyle büyük bir kayıp yaşadığını ve bu durumun muhalefet içindeki dinamikleri değiştirdiğini ifade ediyor. Ayrıca, Ekrem İmamoğlu'nun gelecekteki siyasi liderlerden biri olma yolunda ilerlediğini ve Kemal Kılıçdaroğlu'nun önceki seçim kaybının kişisel bir başarısızlık olduğunu vurguluyor.
1 Nisan 2024

Türkiye genelinde yapılan yerel seçimlerde, sandıkların yüzde 20,69'u açıldıktan sonra elde edilen verilere göre Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Adalet ve Kalkınma Partisi'ne (AKP) kıyasla az bir farkla önde bulunuyor. TRT'nin aktardığı bilgilere göre CHP'nin oy oranı yüzde 38,98 iken, AKP'nin oy oranı yüzde 38,23 olarak kaydedildi. Diğer partilerin oy oranları ise DEM Parti yüzde 5,2, Yeniden Refah Partisi yüzde 4,4 ve İYİ Parti yüzde 3,27 olarak belirlendi.
31 Mart 2024

Osman Sert, Türkiye'de iktidarın ve ana muhalefet partisi CHP'nin siyasi yaklaşımlarını ele alıyor. İktidarın 31 Mart öncesindeki takıntılarından kolayca kurtulamayacağını ve CHP'nin de benzer sorunlarla karşı karşıya olduğunu belirtiyor. Özellikle Cumhurbaşkanı Erdoğan ve CHP Genel Başkanı Özgür Özel arasında, uzun bir aradan sonra gerçekleşecek olan siyasi diyalogun önemi vurgulanıyor. Yazıda, siyasi partilerin toplumsal talepleri siyaset yoluyla ele alması gerektiği ve seçmenin bu yönde bir beklenti içinde olduğu ifade ediliyor.
2 Mayıs 2024
İşaretlediklerim