Birleşmiş Milletler, Gazze'nin güneyindeki Han Yunus'ta sadece bir günde 150 bin kişinin yerinden edildiğini açıkladı. İsrail ordusu, daha önce güvenli olduğunu duyurduğu Han Yunus için tahliye emri verdi ve kısa sürede tahliye istemesi riskleri artırdı. BM Sözcüsü Stephane Dujarric, insanların yanlarına hiçbir şey alamadan kaçmak zorunda kaldığını ve gittikleri alanlarda altyapı bulunmadığını belirtti.
23 Temmuz 2024

The Lancet dergisinde yayınlanan bir makale, İsrail'in Gazze saldırılarında doğrudan ve dolaylı olarak hayatını kaybedenlerin sayısının 186 binden fazla olabileceğini belirtti. Makalede, Gazze'de 19 Haziran'dan itibaren ölenlerin sayısının 37 bin 396 olduğu ve veri toplamanın zorlukları vurgulandı. Ayrıca, dolaylı ölümlerin doğrudan ölümlere göre üç ile 15 kat arasında artabileceği öngörülüyor. Araştırma, Gazze'de acil ateşkese ve temel ihtiyaçların karşılanmasına duyulan ihtiyacı vurguladı.
8 Temmuz 2024

Britanya Başbakanı Keir Starmer, Lübnan’daki vatandaşlarının tahliyesi için Kıbrıs’a 700 asker göndereceğini açıkladı. Lübnan'da Hizbullah'ın kullandığı çağrı cihazlarının patlaması ve İsrail'in hava saldırıları sonrası bölgede artan gerilim nedeniyle bu karar alındı. Britanya, Lübnan'da yaklaşık 10 bin vatandaşının bulunduğunu ve acil durum planlarını hızlandırdığını belirtti. Britanya Savunma Bakanlığı, tahliye operasyonu için Kıbrıs’a gönderilecek askerlerin yazın bölgeye gönderilen 500 askeri personele katılacağını duyurdu.
25 Eylül 2024

Birleşmiş Milletler (BM) Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA), Gazze Şeridi’ne yarına kadar yakıt sağlanmazsa, faaliyetlerini sonlandırmak zorunda kalacaklarını duyurdu. İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları ve Gazze'ye giden elektrik, su ve yakıtı kesmesi sonucu oluşan bu durum, Gazze Şeridi'nde yaşayanların hayatını tehdit ediyor. UNRWA Sözcüsü Tamara er-Rifai, yakıtın 'en üst sıradaki öncelik' olduğunu belirtti.
24 Ekim 2023

İsrail ordusunun, Gazze'de insani yardım bekleyen Filistinlilere düzenlediği saldırıda ölü sayısının 104'e, yaralı sayısının ise 760'a yükseldiği bildirildi. Gazze'deki hükümet, saldırının kasıtlı ve planlı olduğunu vurguladı. İsrail güvenlik kaynakları, Filistinlilerin insani yardım tırlarının etrafını sarması ve İsrail güçlerine yaklaşması nedeniyle askerlerin kalabalığa ateş açtığını itiraf etti. İsrail ordusu ise Gazze sakinlerinin tırların etrafını sardığı ve yardımları yağmalamaya başladığı iddiasında bulundu.
29 Şubat 2024

İsrail Dışişleri Bakanı Yisrael Katz, Hizbullah’la topyekun savaşın kapıda olduğunu belirtti. Bu açıklama, İsrail’in işgali altındaki Golan Tepeleri’nde bulunan Mecdel Şems beldesine düzenlenen roket saldırısının ardından geldi. Saldırıda dokuz kişi hayatını kaybetti ve onlarca sivil yaralandı. İsrail, saldırıdan Lübnan merkezli Hizbullah’ı sorumlu tuttu.
27 Temmuz 2024

Gazze, İsrail'in aylardır süren hava ve kara saldırıları sonucu ağır bir insani krizle karşı karşıya. Ölü sayısı 30 bine yaklaşırken, 2 milyon insan güvenlik nedeniyle kuzeyden güneye göç etmek zorunda kaldı. Güney Gazze'de, Han Yunus ve Refah bölgeleri, altyapı ve üstyapı sorunlarıyla boğuşuyor ve yüz binlerce insan sokaklarda yaşamak zorunda. İsrail şimdi de Güney Gazze'ye büyük bir kara operasyonu yapmaya hazırlanıyor, iddialara göre HAMAS'ın üst düzey isimleri ve rehineler bu bölgede.
22 Şubat 2024

Türkiye'nin Gazze'ye havadan insani yardım gönderme talebi, İsrail tarafından reddedildi. Bu kararın ardından Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İsrail'e karşı 'bir dizi yeni tedbir' alınacağını duyurdu. Bu gelişme, Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkilerde yeni bir gerilim noktası oluşturabilir.
8 Nisan 2024

İsrail ordusu, Gazze'de Kuveyt Kavşağı'nda yardım tırlarının gelişini bekleyen Filistinlilere tank ve ağır silahlarla ateş açarak 19 kişiyi öldürdü, 23 kişiyi yaraladı. Saldırıda ölenlerden bazılarının cesetleri sokakta kaldı, bazıları hastaneye nakledildi. Gazze'deki hükümet, uluslararası toplumdan İsrail'e baskı yapılması çağrısında bulundu. Bu saldırı, Mart ayı içinde İsrail ordusunun Gazze'deki Filistinlilere yönelik gerçekleştirdiği birkaç saldırıdan sadece biri.
23 Mart 2024

New York Times, İsrail'in Lübnan'da patlayan çağrı cihazları için paravan şirketler kurduğunu yazdı. 17 ve 18 Eylül'de Hizbullah'ın kullandığı çağrı cihazlarının patlaması sonucu 37 kişi ölmüş, 3 bin 250 kişi yaralanmıştı. Eski ve görevdeki savunma ile istihbarat çalışanları, bu cihazları satan BAC Consulting KFT'nin İsrail tarafından kurulduğunu iddia etti. Cihazların pillerinin patlayıcı madde içerdiği ve Hizbullah'a yönelik saldırılarda kullanıldığı belirtildi.
20 Eylül 2024

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Tel Aviv'de düzenlediği basın toplantısında İsrail ordusunun Gazze'ye yönelik hava, kara ve denizden koordineli saldırılar düzenlediğini ve şehrin kuşatmasını sıkılaştırdıklarını belirtti. Gallant, İsrail güçlerinin Gazze şehrinin 'kalbine' doğru ilerlediğini ve yerleşim bölgelerine girmeye çalıştığını ifade etti. Ayrıca, Gazze'deki rehineler serbest bırakılmadan insani ara verilmesinin mümkün olmayacağını yineledi. Lübnan sınırındaki gerilime de değinen Gallant, Hizbullah ile savaş istemediklerini söyledi.
7 Kasım 2023

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, İsrail'in saldırıları altında bulunan kentte iki çocuğun açlıktan öldüğünü açıkladı. Bu çocuklar, yetersiz beslenme ve dehidrasyon nedeniyle Şifa Hastanesi'nde hayatını kaybetti. Uluslararası Adalet Divanı'nın Gazze'de insani yardıma erişim sağlanması yönündeki kararına rağmen, Şubat ayında Gazze'ye giren yardımın Ocak ayına oranla yarı yarıya düştüğü belirtiliyor. BM verilerine göre, kentte yüz binlerce kişi ciddi açlıkla karşı karşıya.
28 Şubat 2024

İsrail Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, Gazze'ye un sevkiyatını engellemeye devam edeceklerini duyurdu. İsrail, 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze'ye yönelik saldırılarını sürdürüyor ve bu saldırılar sonucunda 28 bin 473 Filistinli hayatını kaybetti. BM, Gazze'de 2,2 milyon kişinin kıtlık tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu belirtti. Smotrich, un yardımının UNRWA aracılığıyla dağıtılacağını ancak İsrail'in bu sevkiyatı engelleme kararı aldığını ifade etti.
14 Şubat 2024

Filistin Kızılayı, İsrail ordusunun Gazze'deki El Kuds hastanesinin tahliye edilmesini istediğini duyurdu. Hastanede şu anda 400'den fazla hasta ve 12 bin kadar yerlerinden edilmiş Filistinli bulunuyor. Filistin Kızılayı, uluslararası topluma acilen harekete geçmesi ve El Ehli Hastanesi'ndeki gibi bir felaketin önüne geçilmesi çağrısında bulundu. Gazze'li yetkililer, İsrail'in El-Ehli Baptist Hastanesine 17 Ekim'de düzenlediği saldırıda 471 kişinin hayatını kaybettiğini duyurmuştu.
20 Ekim 2023

Filistin Halk Kurtuluş Cephesi (FHKC), İsrail'in Beyrut'ta bir binaya düzenlediği hava saldırısında üç yöneticisinin öldüğünü açıkladı. Yerel medya, saldırıda Sünni Cemaati İslami'nin bir mensubunun hedef alındığını iddia etti. Bu saldırı, Hizbullah'ın güçlü olduğu Dahiye Mahallesi dışında 2006'dan beri düzenlenen ilk saldırı oldu. İsrail'in Lübnan'a yönelik saldırılarında toplam 1174 kişi hayatını kaybetti.
30 Eylül 2024

İran, İsrail adına eylemler planlayan 12 kişinin gözaltına alındığını açıkladı. Devrim Muhafızları Ordusu tarafından altı eyalette gerçekleştirilen operasyonlarda, bu kişilerin para karşılığında çalıştıkları öne sürüldü. Bu gelişme, Lübnan'da Hizbullah'ın çağrı cihazlarının patlaması sonucu 37 kişinin ölmesi ve İsrail'in sorumlu tutulması olayının ardından geldi. İsrail'in Lübnan'daki saldırıları ve Hizbullah ile yaşanan gerilim, bölgedeki tansiyonu artırmış durumda.
22 Eylül 2024

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, İsrail-Filistin savaşı hakkında 'Ortadoğu'da uçurumun eşiğindeyiz' değerlendirmesinde bulundu. Guterres, Hamas'a rehineleri koşulsuz bırakma ve İsrail'e Gazze'deki sivillere insani yardım sağlamak için acil ve engelsiz erişim sağlama çağrısında bulundu. Ayrıca, Gazze'de su, elektrik ve diğer temel ihtiyaçların tükendiğini belirtti ve BM'nin Mısır, Ürdün, İsrail ve Batı Şeria'da depoları bulunduğunu, birkaç saat içinde buradaki ürünleri nakledebileceğini kaydetti.
16 Ekim 2023

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Lübnan'da Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ın öldürülmesinin ardından ilk kez konuştu. Netanyahu, bu saldırının sadece Hizbullah'ı değil, İran ekseni ve tüm uzantılarını hayal kırıklığına uğrattığını savundu. İsrail ordusu, 27 Eylül'de Beyrut'ta Hizbullah'ın ana karargahını vurduğunu ve Nasrallah'ı öldürdüğünü duyurmuştu. Hizbullah, Nasrallah'ın ölümünü doğrularken, bu durumun direnişi daha da güçlendireceğini belirtti.
29 Eylül 2024

Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail'in Gazze'deki bir hastane saldırısında 471 kişinin hayatını kaybettiğini ve 314 kişinin yaralandığını bildirdi. İsrail, saldırıdan İslami Cihad'ı sorumlu tutarken, İslami Cihad iddiayı reddetti. Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail'in Gazze'ye saldırılarında toplamda 3 bin 478 Filistinlinin hayatını kaybettiğini ve 12 bin 65 kişinin yaralandığını açıkladı. İsrail'in Gazze'ye su, gıda ve yakıt ikmalini kestiği ve bölgenin tahliye edilmesini istediği belirtildi.
18 Ekim 2023

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'ndeki Han Yunus kentinin batısındaki El-Mevasi bölgesine hava saldırısı düzenledi. Filistin Sağlık Bakanlığı, saldırıda en az 71 kişinin öldüğünü ve 289 kişinin yaralandığını açıkladı. Yaralılar arasında durumu ağır olanlar bulunuyor. İsrail'in bu saldırısı, yerinden edilmiş binlerce kişinin yaşadığı bir bölgeyi hedef aldı.
13 Temmuz 2024
İşaretlediklerim