Araştırmalar, aşırı teknoloji kullanımının demans benzeri bilişsel değişikliklere ve potansiyel olarak demans riskinin artmasına yol açabileceğini gösteriyor. 'Dijital demans' terimi, teknolojinin aşırı kullanımı sonucu bilişteki değişiklikleri tanımlamak için kullanılıyor, ancak bu durum resmi olarak teşhis edilebilir bir sağlık durumu değil. 2022'de yapılan bir araştırma, televizyon izlemenin demans riskini artırırken, bilgisayar kullanımının daha düşük demans riskiyle ilişkilendirildiğini buldu. Dijital demansın önlenmesi için önerilen adımlar arasında telefon bildirimlerini sınırlamak ve pasif medya süresini azaltmak yer alıyor.
3 Mart 2024

ABD'de ABC News/Ipsos tarafından yapılan bir ankette, seçmenlerin büyük bir çoğunluğu, 81 yaşındaki Başkan Joe Biden'ı bir dönem daha başkanlık yapacak kadar yaşlı bulduğunu ifade etti. Ankete katılanların yüzde 86'sı Biden'ın ikinci dönem için 'çok yaşlı' olduğu görüşünde. Aynı ankette, seçmenlerin yüzde 59'u eski Başkan Donald Trump'ın da ikinci bir dönem için çok yaşlı olduğunu belirtti.
12 Şubat 2024

Eski ABD başkanı Donald Trump’a suikast girişiminde bulunan Thomas Matthew Crooks’un, Trump sahneye çıkmadan önce miting alanı üzerinde drone uçurduğu tespit edildi. Trump, Pennsylvania eyaletindeki mitingde kulağından vurulmuş ve arkasındaki izleyicilerden biri ölmüş, ikisi ağır yaralanmıştı. Crooks’un arabasında bir drone ve ekipmanları ele geçirildi. Crooks’un, drone sayesinde miting alanının güvenlik açıklarını tespit ederek saldırısını planladığı düşünülüyor.
20 Temmuz 2024

Britanya'da yapılan bir araştırmaya göre, beş ila yedi yaş arasındaki her dört çocuktan biri akıllı telefona sahip. Aynı yaş grubundaki çocukların sosyal medya kullanımı da artış gösterdi; yaş sınırı 13 olmasına rağmen, çocukların yaklaşık yarısı WhatsApp gibi uygulamaları kullanıyor. Sosyal medya, canlı yayın ve çevrimiçi oyun kullanım oranlarındaki artış dikkat çekici. Ofcom yetkilisi, bu durumun sektör için bir uyandırma çağrısı olduğunu ve şirketlerin çocukları güvende tutmak için yasal adımlar atması gerektiğini belirtti.
21 Nisan 2024

Avrupa Parlamentosu Güvenlik ve Savunma Alt Komitesi'nin iki üyesinin kişisel telefonlarında İsrailli siber güvenlik şirketi NSO Group tarafından geliştirilen 'Pegasus' casus yazılımı tespit edildi. AP Sözcü Vekili Delphine Colard, casus yazılım bulunduğunu doğruladı ve tüm üyelere teknolojik cihazlarını taramadan geçirmeleri çağrısında bulundu. Casus yazılım saldırısıyla karşı karşıya kalan üyeler, Aralık 2023'te Hindistan, İsrail ve işgal altındaki Filistin topraklarını ziyaret etmişti. Pegasus, kullanıcıların haberi olmadan telefon konuşmalarını dinleyebilir, ses kaydı alabilir, e-postaları takip edebilir ve telefonlardan fotoğraf çekebilir.
22 Şubat 2024

ABD Başkanı Donald Trump, ikinci dönem seçimleri için Ohio Senatörü JD Vance'ı Başkan Yardımcısı adayı olarak seçti. Vance, adaylığı açıklandıktan sonra yaptığı ilk açıklamada, İngiltere'nin İşçi Partisi iktidara gelirse nükleer silaha sahip ilk İslamcı ülke olabileceğini söyledi. Bu açıklama, Vance'ın gerçekleri çarpıttığını ve İngiltere'nin İşçi Partisi'ne karşı cepheden savaş açtığını gösteriyor. Ayrıca, Vance'ın İsrail-Filistin çatışmasında İşçi Partisi Lideri Keir Starmer'in İsrail yanlısı duruşundan habersiz olduğu belirtiliyor.
18 Temmuz 2024

Joe Biden'ın sağlık ve bellek durumu, özellikle 82 yaşında olması ve bazen konuşurken yerini unutması nedeniyle medya ve seçmenlerin gündeminde önemli bir yer tutuyor. Bir danışman raporunun Biden'ı 'bulanık' ve 'zayıf' belleğe sahip olarak tanımlaması, 'Biden çekilmeli mi?' sorusunu 'Biden şimdi ölürse ne olur?' sorusuna dönüştürdü. ABD yasalarının bu konuda muğlak olması, olası senaryoların zamanlamaya bağlı olarak değişkenlik göstermesine neden oluyor. Ayrıca, ABD'deki emekçilerin Biden ve diğer adaylar hakkında sordukları sorular, sadece adayların yaşları veya sağlık durumlarıyla değil, ülkedeki çözülmemiş sorunlarla da ilgilidir.
14 Nisan 2024

ABD'nin popüler şarkıcılarından Taylor Swift, başkanlık münazarasının hemen ardından Kamala Harris'i desteklediğini açıkladı. Swift, Instagram hesabından yaptığı açıklamada, Harris'in haklar ve davalar için mücadele eden bir savaşçı olduğunu belirtti. 5 Kasım'daki başkanlık seçimlerinde Harris ve yardımcı adayı Tim Walz'a desteğini ifade eden Swift, seçmen kaydına ve erken oylamaya ilişkin bilgileri de paylaşacağını söyledi.
11 Eylül 2024

Google, Gemini adlı yapay zeka sohbet robotunun, 2024'te oy kullanılacak Hindistan, ABD ve Britanya gibi bazı ülkelerdeki seçimlerle ilgili soruları yanıtlamasını yasakladı. Bu karar, dünya genelinde yapılacak birçok seçimde dezenformasyonla mücadele amacıyla alındı. Gemini, seçimlerle ilgili sorulara şu an cevap veremeyeceğini belirten bir mesaj veriyor. Google, daha önce Gemini'nin tarihi figürlerin görüntülerini yanlış oluşturması nedeniyle eleştirilmiş ve insan fotoğrafı oluşturma özelliğini askıya almıştı.
13 Mart 2024

ABD ve İngiltere gibi zorunlu askerliğin olmadığı ülkelerde, orduların personel ihtiyacını karşılamak amacıyla çocuk ve gençleri hedef alan video oyunları üzerinden yapılan reklam kampanyaları giderek artıyor. İngiltere ordusu, 1990'ların ortalarından itibaren video oyun dergilerine reklam vererek bu yöntemi kullanmaya başladı. 21. yüzyılda, özellikle 'bitmeyen savaşlar' nedeniyle artan asker ihtiyacını karşılamak için video oyunları üzerinden gençlere yönelik daha kapsamlı kampanyalar düzenleniyor. 'Asker olmayı düşün' kampanyası gibi girişimlerle gençler, oyunlar aracılığıyla askerliğe teşvik ediliyor.
18 Şubat 2024

LinkedIn, profesyonel bir ağ olma özelliğini kaybederek, tatil fotoğrafları, motivasyon sözleri ve kişisel hikayelerle dolu bir sosyal medya platformuna dönüşmüş durumda. The Guardian yazarı Coco Khan, platformun artık herkesin birer marka olduğunu ve sürekli 'satışta' olması gerektiğini vurgulayan bir yer haline geldiğini belirtiyor. Kanadalı yazar Cory Doctorow'un 'Enshittification' terimi, sosyal medya platformlarının kullanıcıları ve ticari müşterileri kötüye kullanarak kalitesizleşmesini tanımlıyor. LinkedIn'in bu değişimi, kullanıcıların profesyonel kariyerlerini paylaşma amacından uzaklaşarak diğer sosyal medya siteleri gibi vakit geçirilen bir platforma dönüşmesine işaret ediyor.
30 Mart 2024

ABD'nin eski başkanı Donald Trump, Philadelphia'da düzenlenen 'Sneaker Con' kongresinde kendi markalı spor ayakkabı modelini tanıttı. Ayakkabılar, internet üzerinden 399 dolara satışa sunuldu. Tanıtım sırasında Trump, hem olumlu hem de olumsuz tepkilerle karşılaştı. Bu girişim, Trump'ın New York'ta emlak sektöründe dolandırıcılıkla suçlanıp büyük bir para cezasına çarptırıldığı döneme denk gelirken, aynı zamanda ABD başkanlık seçimlerinde Cumhuriyetçilerin adayı olması bekleniyor.
18 Şubat 2024

Galler Prensesi Kate Middleton'ın Anneler Günü'nde paylaştığı aile fotoğrafı, manipüle edildiği iddiaları üzerine geri çekilmesiyle kraliyet ailesinde yeni bir skandalın fitilini ateşledi. Fotoğraftaki detaylar ve Prensesin evlilik yüzüğünün olmaması gibi unsurlar komplo teorilerini güçlendirdi. Bu durum, kraliyet ailesinin şeffaflık ve halkla ilişkiler stratejileri üzerine tartışmaları da beraberinde getirdi. İngiltere Kralı Charles'ın sağlık durumu ve Prenses Kate'in uzun süre halka görünmemesi gibi konular, kraliyet ailesinin zorlu bir dönemden geçtiğini gösteriyor.
14 Mart 2024

1990'lı yıllarda ABD Başkanı Bill Clinton ile ilişkisiyle gündeme gelen Monica Lewinsky, kadın moda evi Reformation'ın 'Oy vermeye davet' kampanyasının yüzü olarak seçildi. Kampanya, insanları oy kullanmaya teşvik etmeyi amaçlıyor ve vote.org ile işbirliği içinde yürütülüyor. Lewinsky, kampanya kapsamında yaptığı açıklamada, oy kullanmanın demokrasinin en önemli yönlerinden biri olduğunu vurguladı. Ayrıca, Lewinsky siber zorbalıkla mücadelesinden ve Clinton ile ilişkisini 'gücün ağır suistimali' olarak nitelendirmesinden bahsediyor.
28 Şubat 2024

Geçen yıl hayatını kaybeden Sinéad O’Connor’ın ‘Nothing Compares 2 U’ şarkısı, Donald Trump’ın seçim kampanyası etkinliklerinde kullanıldı. Şarkının hak sahibi Chrysalis Records, Trump’ın şarkıyı kullanmayı bırakmasını talep etti. Chrysalis Record yetkilileri, O’Connor’ın bu durumdan iğreneceğini ve hakarete uğramış hissedeceğini belirtti. Trump’ın bu talebe uyup uymayacağı ise belirsiz.
5 Mart 2024
İşaretlediklerim