Türkiye İşçi Partisi'ne seçimlerden kısa bir süre önce tanınmış isimlerin katılımı sürerken, tecrübeli oyuncu Cezmi Baskın da partinin saflarına katıldı. TİP İstanbul İl Sözcüsü Melis Akyürek, Baskın'ın katılımını duyurarak, onun mücadeleye güç kattığını ve eşit, adil yarınları birlikte inşa edeceklerini belirtti. Daha önce de oyuncular Mehmet Aslantuğ, Serhat Özcan ve gazeteci İrfan Değirmenci gibi isimler TİP'ten milletvekilliği adaylıklarını açıklamıştı.
4 Nisan 2023

Türkiye İşçi Partisi (TİP) üyeleri, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası eleştirilen Kızılay'ı protesto etmek için Kadıköy'deki şube önünde basın açıklaması yapmak istedi. Ancak TİP üyeleri, İstanbul il örgütü binasından çıktıkları anda polis tarafından dövülerek gözaltına alındı. Olayda en az 40 kişi gözaltına alınırken, basın mensupları da engellendi ve İleri Haber'den İzel Sezer darp edildi. TİP'li vekiller Barış Atay ve Ahmet Şık'ın basın açıklamasına da polis müdahale etti.
26 Şubat 2023

Anayasa Mahkemesi (AYM), Gezi Parkı davasında 18 yıl hapis cezasına mahkum edildikten sonra TİP’ten Hatay milletvekili seçilen avukat Can Atalay’la ilgili hak ihlali kararının gerekçesini açıkladı. AYM, Atalay hakkındaki yargılamayı durdurmayan Yargıtay’ın içtihada aykırı davrandığını, benzer ihlalleri önleme yükümlülüğünü yerine getirmediğini, Anayasa’nın parlamentoya verdiği bir yetkiyi kullanarak Atalay’ın anayasal haklarını ihlal ettiğini belirtti. Gerekçeli kararda, Atalay hakkındaki ihlal kararının yapısal bir sorundan kaynaklandığı aktarıldı.
27 Ekim 2023

Anayasa Mahkemesi (AYM), Gezi Davası’nda hapis cezası onanan Türkiye İşçi Partisi Hatay Milletvekili Can Atalay’ın başvurusunu, bir üyenin dosyaya hazırlanmadığını söylemesi üzerine ileri bir tarihe erteledi. Aynı gerekçeyle daha önce de AİHM'nin eski HDP eş genel başkanı Selahattin Demirtaş hakkında verdiği ihlal kararının gündeme alınması ertelenmişti. Can Atalay, Gezi Parkı davasından dolayı bir yılı aşkın süredir tutuklu bulunuyor.
12 Ekim 2023

Türkiye İşçi Partisi (TİP), Hatay belediye başkan adayı Gökhan Zan'ı, seçime iki hafta kala adaylıktan çekti. Bu kararın arkasında, Zan'a ait olduğu iddia edilen ve 'kirli pazarlık' içeren bir ses kaydının sosyal medyada paylaşılması yatıyor. Zan, kaydın montaj olduğunu ve kendisine kumpas kurulduğunu savunuyor. TİP, Zan'ın açıklamalarını inandırıcı bulmayarak adaylığını geri çekti. Zan ise bu durumu bir kumpas olarak değerlendiriyor ve işin içinde diğer siyasi figürlerin de olduğunu öne sürüyor.
18 Mart 2024

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, Yargıtay'ın Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) hükümlü milletvekili Can Atalay'ın tahliye edilmesi yönündeki kararını tanımama ve AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunma kararını eleştirdi. Bakırhan, bu durumun hukuki güvenlik ve kurumsal işleyişi ortadan kaldırdığını ve siyasi iktidarın bu olayın baş sorumlusu olduğunu belirtti. AYM, Atalay'ın haklarının ihlal edildiğine karar vermiş, ancak Yargıtay bu karara uymayarak Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesi ve AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunulmasına hükmetmişti.
8 Kasım 2023

Türkiye İşçi Partisi Hatay Milletvekili Can Atalay, Anayasa Mahkemesi'nin milletvekilliğinin düşürülmesini yok hükmünde saymasının ardından TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş'u Anayasa Mahkemesi kararını uygulamamakla suçladı. Atalay, CHP'nin meclisi ikinci kez olağanüstü toplantıya çağırmasının ardından yaptığı açıklamada, TBMM Başkanı'nın görev ve sorumluluklarını yerine getirmediğini belirtti. Atalay, Anayasa Mahkemesi kararlarının Resmi Gazete'de yayımlandığını ve bu kararların tüm kurumlar ve yurttaşlar için bağlayıcı olduğunu vurguladı.
3 Eylül 2024

Türkiye İşçi Partisi Hatay milletvekili Can Atalay'ın avukatları, Anayasa Mahkemesi'nin kararını uygulamayan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi üyeleri hakkında Hakimler ve Savcılar Kurulu'na suç duyurusunda bulundu. Avukatlar, mahkeme üyeleri hakkında 'kişiyi hürriyetinden yoksun kılma' ve 'görevi kötüye kullanma' suçlarından ceza davası açılmasını talep etti. Anayasa Mahkemesi, Can Atalay'ın 'seçilme ve siyasi faaliyette bulunma' ve 'kişi hürriyeti ve güvenliği' hakkının ihlal edildiğine hükmetmişti.
3 Kasım 2023

Türkiye Barolar Birliği (TBB) ve bazı baro yöneticileri, Gezi Parkı davasında 18 yıl hapse mahkum edilen ve milletvekili seçildikten sonra tahliye edilmeyen avukat Can Atalay'ın durumunu protesto etmek için Anayasa Mahkemesi önünde basın açıklaması yaptı. TBB Başkanı Erinç Sağkan, Atalay'ın seçilmiş bir milletvekili olduğunu ve hakkında kesinleşmiş mahkumiyet kararı bulunmadığını belirtti. Sağkan, seçilmiş bir milletvekilinin yasama faaliyetine katılmasının engellenmesinin demokraside normalleştirilemeyeceğini ifade etti.
8 Eylül 2023

Memleket Partisi'nin kurucu ve Parti Meclisi üyesi Eşber Atila, Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'na destek verilmesinin bir görev olduğunu belirterek partisinden istifa ettiğini duyurdu. Türkiye'nin 14 Mayıs'taki seçimlerine doğru giderken, Muharrem İnce'nin adaylığı muhalefetin oylarını böleceği endişesiyle eleştiriliyor. İnce, adaylıktan çekilmeyeceğini ve ikinci tura kalmayı hedeflediğini açıkladı.
30 Mart 2023

İYİ Parti Kayseri Milletvekili Dursun Ataş, partisinden istifa ettiğini açıkladı. Ataş, istifasının bir kırgınlık veya eleştiriden ziyade, millete daha verimli hizmet etme arzusunun bir yansıması olduğunu belirtti. İstifasıyla birlikte İYİ Parti'nin Meclis'teki sandalye sayısı 31'e düştü. Ataş, milletin taleplerini en doğru şekilde algılayarak hizmet etmeye devam edeceğini vurguladı.
6 Eylül 2024

Türkiye İşçi Partisi Hatay Milletvekili Can Atalay, Silivri Cezaevi'nden yazdığı mektupta, Anayasa Mahkemesi'nin vekilliğinin düşürülmesini yok hükmünde saymasına rağmen Meclis'in bu kararı uygulamamasını eleştirdi. Atalay, hukukun açık emirlerinin yerine getirilmesi gerektiğini ve Anayasa'ya uymayan Meclis'in meşruiyetini kaybedeceğini vurguladı. Ayrıca, Meclis'in yeniden toplanmasının bu durumu düzeltmek için bir fırsat olduğunu belirtti. Atalay, Anayasa'ya ve hukuka bağlı kalınması gerektiğini savundu.
27 Ağustos 2024

Anayasa Mahkemesi (AYM), Can Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesini yok hükmünde saydı. AYM, Yargıtay 3’üncü Ceza Dairesi’nin Atalay’la ilgili hak ihlali kararını uygulamamasını hukuki değerden yoksun buldu. Karar, Resmi Gazete’de yayınlandı ve TBMM Genel Kurulu’nda okunmasının Atalay’ın milletvekilliğinin düşmesine neden olamayacağı belirtildi. Atalay, Gezi Parkı davasında 18 yıl hapse mahkûm edilmiş ve Türkiye İşçi Partisi’nden Hatay milletvekili seçilmişti.
1 Ağustos 2024

Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) Cumhurbaşkanlığı seçiminden sonra gerçekleştirdiği ilk MYK toplantısında tüm üyeler istifa etmişti. Yeni MYK'da 12 eski üye yer almadı ve MYK üye sayısı 17'den 14'e düşürüldü. Parti örgütü ve örgüt yönetiminden sorumlu genel başkan yardımcılığı pozisyonu kaldırıldı ve bu görev Kemal Kılıçdaroğlu'na bağlandı. Yeni MYK listesi ve üyelerin sorumluluk alanları açıklandı.
5 Haziran 2023

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, TİP Milletvekili Ahmet Şık'ın 'Selahattin'i çıkar HDP'den ortada HDP kalmaz' şeklindeki sözlerine, 'Selahattin'den HDP'yi çıkarsan geriye pek bir şey kalmaz' diyerek yanıt verdi. Demirtaş, Twitter hesabından bir video paylaşarak, HDP'nin doğru çözüm önerilerini sunduğunu ve kendisinin bu partiyle siyasete başladığını, ömrünün sonuna kadar da bu partide var olacağını ifade etti. Ahmet Şık, daha önce HDP listesinden milletvekili seçildikten sonra partiden ayrılmış ve TİP'e katılmıştı.
29 Nisan 2023

Yaklaşan seçimler öncesinde Türkiye İşçi Partisi (TİP), gazeteci yazar Umur Talu'yu milletvekili adayı olarak duyurdu. TİP Genel Başkanı Erkan Baş, Talu'nun adaylığını kabul etmesinden duyduğu memnuniyeti ifade etti ve özgür basın için mücadeleyi kazanacaklarına olan inancını belirtti. TİP, daha önce de tanınmış oyuncular ve gazetecileri partiye katmıştı.
6 Nisan 2023

Gezi Parkı davasından dolayı tutuklu bulunan avukat ve TİP Milletvekili Can Atalay, milletvekili seçilmesine rağmen serbest bırakılmadı. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Atalay'ın durumunun Yargıtay ile TBMM Başkanlığı arasında yapılacak yazışmaların sonucuna göre netleşeceğini ifade etti. Tunç, Gezi davasının anayasal düzenle ilgili olduğunu ve dokunulmazlık kapsamı dışında kalan dosyalardan olduğunu belirtti.
7 Haziran 2023

Anadolu Ajansı'nın verilerine göre, Muğla'da sandıkların yüzde 99,22'si açıldı ve Türkiye İşçi Partisi (TİP) adayı Mehmet Aslantuğ, yüzde 5,55 oy oranıyla Meclis'e giremiyor. Muğla'da CHP, AKP ve İYİ Parti'nin ise Meclis'e vekil göndermeye yakın olduğu belirtiliyor. Ayrıca TİP'in diğer adayları Can Atalay, Sera Kadıgil ve Erkan Baş'ın Meclis'e girmeye yakın oldukları ifade ediliyor.
15 Mayıs 2023

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş ve partinin milletvekilleri, İstanbul'da gazetecilerle bir araya gelerek seçim takvimi ve ittifaklar hakkında soruları yanıtladı. Baş, Emek ve Özgürlük İttifakı'nın sadece bir seçim ittifakı olmadığını, aynı zamanda bir mücadele ittifakı olduğunu belirtti. 15 Ocak'ta Kartal'da yapılacak mitingin ittifak için önemli olduğunu ve adaylık konusunun bu mitingden sonra netleşeceğini ifade etti. Ayrıca, HDP'nin kapatılması durumunda seçimlere katılım için mevcut seçenekler ve İyi Parti'nin HDP'ye yönelik yaklaşımı hakkında görüşlerini paylaştı.
9 Ocak 2023

Yargıtay, Gezi Parkı davasında hüküm giyen ve daha sonra TİP milletvekili seçilen Can Atalay'ın tahliyesine karar veren Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunma kararı aldı. Türkiye Barolar Birliği (TBB), bu kararı 'anayasal düzene karşı açık bir başkaldırı' olarak nitelendirdi ve Yargıtay üyelerinin görevden alınması için Yargıtay Yüksek Disiplin Kurulu'na başvuruda bulunacaklarını açıkladı. TBB, ayrıca olağanüstü toplantı yaparak hukukun üstünlüğünü ve vatandaşların haklarını koruma adına atılacak adımları belirleyecek.
8 Kasım 2023
İşaretlediklerim