Ankara’da Suudi Arabistan Milli Günü'nün 94. yıl dönümü kutlandı. Etkinliğe Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Genelkurmay Başkanı Metin Gürak ve Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş gibi üst düzey yetkililer katıldı. Suudi Arabistan’ın Ankara Büyükelçisi Abu Al-Nasr, iki ülke arasındaki işbirliğinin derinleştirilmesi gerektiğini vurguladı. Türkiye ve Suudi Arabistan arasındaki ilişkilerin bölgesel güvenlik ve barış açısından önemli olduğu belirtildi.
24 Eylül 2024

Türkiye, iç savaş halindeki Libya'da Trablus'taki yönetimle işbirliği yaparak askeri varlığını artırdı ve bir deniz yetki anlaşması imzaladı. Ancak bu anlaşma, Libya'nın doğusundaki parlamento tarafından onaylanmadığı için geçerliliğini yitirdi. Bu durum, Türkiye'nin 'Mavi Vatan' konseptine zarar verirken, Mısır ve Yunanistan arasında benzer bir anlaşmanın resmiyet kazanmasına yol açtı. Türkiye, şimdi ise Libya'da bir dönem hasım olduğu Hafter ile temas kurmuş durumda.
29 Temmuz 2024

Afganistan yönetimi, başkent Kabil'deki diplomatik temsilciliklerini kapatan ülkelere elçiliklerini yeniden açma çağrısında bulundu. Taliban'ın Ağustos 2021'de ülke yönetimini ele geçirmesinin ardından birçok ülke elçiliklerini kapatma kararı almıştı. Afganistan geçici hükümeti sözcü yardımcısı Hamdullah Fıtrat, çeşitli ülke temsilcileriyle ikili ilişkiler, güvenlik ve insani yardım işbirliği konularını görüştüklerini belirtti. Başbakan yardımcısı Molla Kabir, ülkedeki olumlu gelişmelerden bahsederek diplomatları Afganistan'ı ziyaret etmeye davet etti.
5 Ağustos 2024

Türkiye Cumhuriyeti ile Kamboçya Krallığı arasında ormancılık alanında işbirliğine dair bir mutabakat zaptı imzalandı. Anlaşmayı Kamboçya Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Sok Chenda Sophea ile Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan imzaladı. Sophea, iki ülke arasındaki ikili ilişkilerin ve işbirliğinin önemine vurgu yaparak, Türk Hava Yolları'nın doğrudan uçuş başlatmasının ticaret ve iş dünyası için faydalı olacağını belirtti. Ayrıca, Türkiye'nin kalkınma deneyimlerinden dersler aldıklarını ve daha fazla işbirliği kurmak istediklerini ifade etti.
28 Mayıs 2024

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Gana'da Cumhurbaşkanı Mahamudu Bawumia ve Çevre, Bilim, Teknoloji ve Yenilik Bakanı Ophelia Mensah Hayford ile bir araya geldi. Görüşmelerde, Türkiye ile Gana arasındaki stratejik işbirliğinin önemi vurgulandı ve bilim, teknoloji ve yenilikçilik alanlarında işbirliğini güçlendirmek amacıyla bir protokol imzalandı. Protokolün, iki ülkenin bilim ve teknoloji kapasitesini artırarak sürdürülebilir kalkınmaya katkı sağlaması hedefleniyor.
5 Temmuz 2024

Ekvador polisi, Aralık 2022'den bu yana Meksika'nın Kito Büyükelçiliğinde sığınma hakkı bekleyen eski Ekvador Devlet Başkan Yardımcısı Jorge Glas'ı gözaltına almak için büyükelçiliğe baskın düzenledi. Meksika'nın Kito Büyükelçiliği Siyasi İşler Sorumlusu Roberto Canseco, Ekvador polisinin büyükelçiliğe zorla girdiğini ve personele saldırdığını açıkladı. Meksika Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador, bu eylemin uluslararası hukukun ve Meksika'nın egemenliğinin ihlali olduğunu belirterek Ekvador ile diplomatik ilişkilerin askıya alındığını duyurdu.
6 Nisan 2024
İşaretlediklerim