Türkiye'de iletişim bilimlerinin öncülerinden olan 103 yaşındaki Nermin Abadan Unat, yaklaşan seçimlerde seçmenlerin oy kullanmalarını ve sandıkları korumalarını istedi. Unat, bu seçimin demokrasi ile otokrasi, adalet ile keyfiyet arasında bir tercih olduğunu belirtti ve seçmenlere küskünlük ve kırgınlıkları bir kenara bırakma çağrısında bulundu. Ayrıca, Atatürk'ün emanetine sahip çıkılması gerektiğini vurgulayarak herkesi oy vermeye teşvik etti.
24 Mayıs 2023

İYİ Parti İzmir Büyükşehir Belediyesi adayı Ümit Özlale, seçim propagandası için Deniz Tekin'in 'İzmir'de Bir Gün Batımı' şarkısını kullandı. Ancak, Tekin ve eser sahibi olan babası, şarkının izinsiz kullanıldığını belirtti. Tekin, herhangi bir fikri ürünün kullanılmasının yorumcu, eser sahibi ve yayıncının iznine tabi olduğunu ve bu durumun siyasi parti fark etmeksizin geçerli olduğunu ifade etti.
7 Eylül 2023

Medya ve Göç Derneği (MGD), mülteci, göçmen ve sığınmacı terimlerinin hangi bağlamlarda kullanılması gerektiğine dair bir rehber yayınladı. Rehbere göre, göç etme şekilleri 'gönüllü göç' ve 'zorunlu göç ve ülke dışında yerinden edilme' olarak ikiye ayrılıyor. 'Gönüllü göç' altında sadece 'göçmen' statüsü hukuki olarak tanınıyor. 'Zorunlu göç ve ülke dışında yerinden edilme' kapsamında ise 'sığınmacı' ve 'mülteci' statüleri hukuki olarak tanınıyor.
27 Ekim 2023

Gözleri görmeyen bireyler, Türkiye Noterler Birliği'nin kendilerine yönelik ayrımcı uygulamalarına son verilmesi talebiyle Braille alfabesiyle mektup gönderdi. Yasal olarak kör bireylerin noter işlemlerini şahitsiz yapmaları mümkünken, Türkiye Noterler Birliği'nin 2019'dan bu yana iki şahit bulundurma zorunluluğu getirdiği belirtildi. Aile ve Sosyal Hizmetler ile Adalet Bakanlıkları ve Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu'nun olumlu görüşlerine rağmen birlik bu uygulamadan vazgeçmedi. Engelsiz Erişim Derneği Başkanı, kör bireylerin görenlerin alfabesiyle okuma yazma zorunluluğunun yanlış olduğunu ve ayrımcılık oluşturduğunu ifade etti.
4 Ocak 2024

CHP, 453 seçim çevresindeki 49 bin seçmene itiraz etti. DEM Parti ise özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu'daki seçmen listelerine yoğun itirazlar yaptı. DEM Parti eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, seçmen kaydırmaların detaylı hesaplarla yapıldığını belirtti ve Siirt ile Şemdinli'de yaşanan usulsüzlük örneklerini paylaştı. Bakırhan, Siirt'te 7 bin, Şemdinli'de ise ilçe seçmen sayısından fazla kolluk kuvvetinin seçmen olarak kaydedildiğini iddia etti.
16 Şubat 2024

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti), özellikle Doğu ve Güneydoğu'daki illere taşınan seçmen sayısının 46 bin 901 olduğunu duyurdu. Parti Sözcüsü Ayşegül Doğan, bu durumun bir irade gaspı ve sandık darbesi olduğunu belirtti. Ayrıca, muhalefet partilerine bu antidemokratik uygulamaya karşı ses çıkarma çağrısında bulundu. Taşınan seçmenlerin dağılımı 31 bölgede detaylandırıldı.
31 Mart 2024

Yüksek Seçim Kurulu Başkanlığı (YSK), vatandaşları telefon veya elektronik iletişim yoluyla kendilerine ulaşan ve 'Oy kullanacağınız sandık değişti' gibi yanıltıcı bilgiler veren sahte kişilere karşı uyardı. Kurum, seçmen kaydı sorgulama işlemlerinin yalnızca resmi internet sitesi, mobil uygulama, çağrı merkezi ve e-devlet üzerinden yapılabileceğini belirtti. Bu tür dolandırıcılık girişimlerine karşı kişisel bilgilerin paylaşılmaması gerektiğini vurguladı.
31 Mart 2024

SMA hastası Ayça ve Burak Şahin kardeşler, engelli raporlarına rağmen bu seçimde oy kullanmak için gittikleri Sarıyer'deki Yaşar Dedeman Lisesi'nde sandıkların okulun birinci katında olduğunu ve binada asansör olmadığını öğrendiler. Aile, ilçe ve il seçim kurulları ile mahalle muhtarına ulaşarak yardım istedi ancak çözüm bulunamadı. Sonunda Sarıyer Belediyesi'nden talep ettikleri ambulans ile sandık başına taşınarak oy kullanabildiler. Ayça Şahin, yaşadıkları sorunun engelli bireylerin oy kullanma haklarının önündeki engelleri gözler önüne serdiğini belirtti.
31 Mart 2024

AKP, Şanlıurfa'nın Hilvan ilçesinde DEM Parti'nin kazandığı seçim sonuçlarına itiraz etti ve İlçe Seçim Kurulu, 15 sandığa yapılan itiraz üzerine seçimlerin yenilenmesine karar verdi. Ayrıca, Van Büyükşehir Belediye Başkanlığını kazanan DEM Parti'nin adayı Abdullah Zeydan'ın Adalet Bakanlığı tarafından seçilme hakkının olmadığına dair bir karar alındı ve mazbata, henüz karar kesinleşmeden, ikinci sıradaki AKP adayına verildi. DEM Parti, bu kararlar nedeniyle Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) başvurmaya hazırlanıyor.
2 Nisan 2024

DEM Parti, 31 Mart'ta yapılacak yerel seçimler öncesinde seçim güvenliğini tehdit eden usulsüzlüklerin araştırılması için Meclis'e bir önerge sundu. Önerge, AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi. DEM Parti Şırnak Milletvekili Nevroz Uysal Aslan, geçmiş seçimlerde yaşanan usulsüzlüklerden örnekler vererek önergenin önemini vurguladı. Bu usulsüzlükler arasında mühürsüz oyların geçerli sayılması, sahte seçmen kayıtları ve sandık taşıma gibi konular yer aldı.
29 Şubat 2024

DEM Parti Mardin Büyükşehir Belediye Eşbaşkan Adayı Ahmet Türk, Mardin'in Savur ve Dargeçit ilçelerine asker ve polislerin seçmen olarak taşındığını ve bu durumun halkın iradesini çalma girişimi olduğunu iddia etti. Türk, bu iddiaları araştırmak üzere Fransa'dan gelen bir heyetle birlikte Savur ilçesine gitti ancak heyetin okullara girişi polisler tarafından engellendi. Türk, seçmen olarak yazılan kişilerin yerel olmadığını ve hatta Rusya'dan insanların taşındığını öne sürdü, bu durumun Türkiye'nin demokrasisi için büyük bir tehlike oluşturduğunu belirtti.
31 Mart 2024

AKP milletvekili ve eski maliye bakanı Nureddin Nebati'nin Meclis'te olmadığı halde yerine oy kullanılmaya çalışıldığı belirlendi. Bu durum, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Grup Başkanı Gülüstan Kılıç Koçyiğit'in yoklama talebi üzerine ortaya çıktı. İyi Parti Grup Başkan Vekili Erhan Usta, yaşananları TBMM Genel Kurulunda hile yapıldığı şeklinde değerlendirdi ve tepki gösterdi. Olayın ardından yeterli çoğunluk olmadığı gerekçesiyle TBMM Genel Kurulu kapandı.
27 Şubat 2024

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Ahmet Yener, seçim günü basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Türkiye genelinde oy verme işlemlerinin sorunsuz bir şekilde devam ettiğini belirtti. Güvenlik güçlerinin Iğdır, Kars gibi illere sevk edildiği iddialarına değinen Yener, bu tür iddiaların değerlendirildiğini ve kayıtlı olmayan seçmenlerin başka yerlerde oy kullanmasının söz konusu olmadığını ifade etti. Yener, tüm seçmenleri oylarını kullanmaya ve demokratik görevlerini yerine getirmeye çağırdı ve seçimlerin sorunsuz şekilde devam ettiğini vurguladı.
31 Mart 2024

Türkiye genelinde gerçekleşen yerel seçimlerde, sabahın erken saatlerinden itibaren vatandaşlar oy kullanmak için sandık başına gitti. Bu seçimlerde, her zaman olduğu gibi ünlü isimlerin nerede ve nasıl oy kullandıkları da merak konusu oldu. Cem Yılmaz, Tuğba Özay, Hande Erçel, İlker Aksum, Cemre Kemer, İclal Aydın, Gökçe Bahadır, Tülin Oral ve Esra Erol gibi tanınmış isimler, oy kullanma süreçlerini sosyal medya hesaplarından paylaşarak takipçileriyle etkileşime girdi. Ünlülerin oy kullanma anları, seçimlerin sosyal ve kültürel yönünü de ön plana çıkardı.
31 Mart 2024

Van Büyükşehir Belediyesi seçimlerinde en çok oyu alan DEM Parti'nin adayı Abdullah Zeydan'ın mazbatası, Adalet Bakanlığı'nın son dakika kararıyla verilmedi. Bakanlık, Zeydan'ın seçilme hakkının olmadığını belirtti ve mazbata ikinci sıradaki AKP adayı Abdullah Arvas'a verildi. Bu karara, cumhur ittifakının ortaklarından HÜDA-PAR da tepki gösterdi. HÜDA-PAR Genel Başkan Yardımcısı Serkan Ramanlı, mazbatanın verilmemesini 'halk iradesinin gasp edilmesi' olarak nitelendirdi ve YSK'nın adaylığı neden kesinleştirdiğini sorguladı.
2 Nisan 2024

İYİ Parti Antalya Milletvekili Uğur Poyraz, Van'da DEM Parti adayı Abdullah Zeydan'ın aldığı oy sayısına rağmen mazbatanın AKP adayı Arvas'a verilmesine tepki gösterdi. Adalet Bakanlığı'nın Zeydan'ın seçilme hakkı olmadığına dair son dakika kararı sonrası, İl Seçim Kurulu mazbatayı ikinci sıradaki adaya verdi. Poyraz, bu durumu seçmen iradesinin gaspı olarak değerlendirerek, Van'da seçimlerin yenilenmesi gerektiğini belirtti.
3 Nisan 2024

Ünlü Türk sanatçı Candan Erçetin, yerel seçimler kapsamında sandık kurulu üyesi olarak görev yaptı. Erçetin, Beşiktaş Lütfi Banat Ortaokulu'nda bu görevini yerine getirirken görüntülendi. Bu durum, İHA tarafından raporlandı ve kamuoyuna duyuruldu.
31 Mart 2024

Türkiye genelinde 81 il, 973 ilçe ve 390 belde belediye başkanı ile 50 bin 336 muhtarın belirleneceği yerel seçimlerde oy kullanma işlemi tamamlandı. Kayıtlı 61 milyon 441 bin 882 seçmen için 34 siyasi partinin adayının yarıştığı seçimlerde, 206 bin 845 sandık ve yaklaşık bin seyyar sandık kuruldu. 32 ilde seçimler sabah 07.00'de başlayıp 16.00'da sona ererken, diğer illerde 08.00'de başlayan oy verme işlemi 17.00'de tamamlandı. Şimdi gözler, sandıkların açılması ve sayım işlemlerinin ardından Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) açıklayacağı sonuçlarda.
31 Mart 2024

DEM Parti'nin Van adayı Abdullah Zeydan, seçimlerde en çok oyu almasına rağmen mazbatayı alamadı. Diyarbakır 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi, seçime iki gün kala Zeydan hakkında aldığı bir kararı geri çekti, bu durum mazbatanın ikinci sıradaki AKP adayı Abdullah Arvas'a verilmesine yol açtı. Büyük tepki çeken bu karar sonrası YSK, mazbatanın Zeydan'a iade edilmesine karar verdi. HSK, yaşanan kriz üzerine mahkeme hakkında inceleme başlattı.
4 Nisan 2024

Türkiye'de resmi rakamlara göre 144 siyasi parti bulunmaktadır, ancak bu partiler arasında merkez sağı doğrudan temsil eden bir parti yoktur. Yalçın Bayer, Türkiye'nin siyasi tarihinde merkez sağın önemli bir rol oynadığını, ancak bugün bu alanda bir bütünleşme ve temsil eksikliği olduğunu belirtiyor. Özellikle DP'nin tarihi kimliğinden uzaklaşarak tabela partisi haline geldiği, merkez sağ prensiplerini savunan siyasetçilerin ise yeni bir çatı altında toplanması gerektiği vurgulanıyor.
8 Mayıs 2024
İşaretlediklerim