Yapay zeka kullanılarak Prof. Dr. Celal Şengör'ün ilahi söylediği ve Kürtçe uzun hava söyletilen sahte videolar sosyal medyada yayıldı. Şengör, bu videoların ahlaksızlık olduğunu belirterek, kendisine ait olmayan ifadelerin teknoloji kullanılarak kendisine atfedilmesine tepki gösterdi. Gazeteci Fatih Altaylı'ya konuşan Şengör, videoyu hazırlayanlar hakkında suç duyurusunda bulunacağını ve dava açacağını ifade etti.
14 Temmuz 2023

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun (BTK), emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) ile ilgili SMS'lerini engellediğini belirtti. Seçim döneminde birçok cumhur ittifakı adayının propaganda amaçlı SMS gönderdiğini ifade eden Kılıçdaroğlu, kendi gönderdiği mesajın engellenmesine tepki gösterdi. BTK'nın GSM operatörlerine propaganda amaçlı mesajların yasak olduğunu hatırlatan bir yazı gönderdiği belirtildi. Kılıçdaroğlu, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda EYT ile ilgili adaletsizliği bitireceğini ve mağdurların haklarını iade edeceğini vurguladı.
26 Mayıs 2023

Denizbank Levent Büyükdere şube müdürü Seçil Erzan, 'skandal dolandırıcılık' soruşturmasında tutuklandı. Erzan, savcılık ifadesinde, tanıdığı kişilere yüksek getiri vaadiyle para topladığını, ancak bu paraları önceki zararlarını kapatmak ve diğer borçlulara ödemek için kullandığını itiraf etti. Arda Turan ve Emre Belözoğlu gibi ünlü isimlerin de aralarında bulunduğu birçok kişiyi kandırdığını, bankayla alakasız sahte belgeler hazırlayarak insanları inandırdığını belirtti. Erzan, etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanmak istediğini ve avukatı aracılığıyla serbest bırakılma talebinde bulundu.
28 Nisan 2023

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) avukatı Celal Çelik, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın mitinglerinde ve TRT'de CHP'nin cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'na yönelik montaj görüntüler kullandığını iddia ederek Erdoğan hakkında 1 milyon TL'lik manevi tazminat davası açtı. Çelik, bu tazminatın şehit çocuklarına eğitim bursu olarak dağıtılacağını belirtti. Erdoğan, Kılıçdaroğlu'nun PKK ile ilişkilendirildiği montaj görüntülerini savunurken, Kılıçdaroğlu ise bu iddiaları şiddetle reddederek Erdoğan'ı iftira atmakla suçladı.
24 Mayıs 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun başdanışmanı Erdoğan Toprak, iktidarın seçimler öncesinde sosyal medyada korku ve dezenformasyon yaratmak amacıyla yüksek takipçili hesaplar satın aldığını öne sürdü. Toprak, iktidarın Rus ve Macar bilgisayar korsanlarıyla da hazırlık yaptığını belirtti. İddialara göre, iktidarın bu hesaplar üzerinden İYİ Parti, DEVA ve Gelecek partileriyle ilişkili hesapları satın alarak bir videoyu dolaşıma sokmayı planladığı ancak içeriği bilinmeyen bir video hakkında bilgi verildi. Toprak, iktidarın korku yayma çabalarının başarısız olduğunu ve ülkenin asıl gündeminin ekonomik sorunlar olduğunu ifade etti.
5 Mayıs 2023

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, WhatsApp üzerinden yayılan ve İstanbul'da sahte seçmen olduğunu iddia eden mesajlar hakkında İstanbulluları uyararak, bu iddiaların asılsız olduğunu belirtti. Kaftancıoğlu, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, bu tür mesajların kaygı yaratmak amacıyla gönderildiğini ve somut şüpheli durumlarla ilgili gerekli itirazların yapıldığını, sonuçların beklenildiğini ifade etti.
5 Nisan 2023

Eski ABD Başkanı Donald Trump, Georgia'daki 2020 başkanlık seçimiyle ilgili sahtekarlık iddialarına yönelik bir rapor duyuracağını açıkladı. Trump, bu raporun kendisine yöneltilen suçlamaları çürüteceğini ve suçsuzluğunu kanıtlayacağını belirtti. Bu açıklama, Georgia'nın Atlanta kentinde, 2020 başkanlık seçimi sonuçlarına müdahale girişimi iddiasını soruşturan savcıların Trump'a yeni suçlamalar yönelttiği bir iddianamenin kamuya açıklanmasının ardından geldi.
15 Ağustos 2023

Donald Trump, 2024 ABD Başkanlık seçimlerinde yeniden aday olacağını duyurduktan sonra, önemli eyaletlerden New Hampshire ve Güney Carolina'da kampanya çalışmalarına başladı. Bu eyaletler, aday belirleme sürecinde kilit rol oynuyor ve seçimler erken başlıyor. Trump, kampanya konuşmalarında mevcut başkan Joe Biden'ın politikalarını eleştirerek, derin devletle mücadele, FBI gibi kurumları yeniden yapılandırma ve 'bataklık' olarak adlandırdığı Washington düzenine karşı çıkma niyetini ifade etti. Ayrıca, partisindeki 'RINO' olarak adlandırılan siyasetçilere karşı mücadele edeceğini belirtti.
29 Ocak 2023

CNN tarafından yapılan bir ankete göre, Joe Biden 2024 Demokrat başkan adayları arasında önde gelse de, Amerikalı seçmenlerin çoğunluğu Biden'ın yeniden seçilmesini ülke için olumsuz bir durum olarak değerlendiriyor. Ankete katılanların yalnızca yüzde 33'ü Biden'ın zaferini olumlu bir adım olarak görürken, yüzde 66'sı bunun bir gerileme veya felaket olacağını düşünüyor. Biden'ın başkan olarak güven oyu oranı yüzde 40'ta kalırken, Demokrat ve Demokrat eğilimli seçmenlerin yüzde 60'ı Biden'ı, yüzde 20'si Robert F. Kennedy'yi ve yüzde 8'i Marianne Williamson'ı aday olarak görmek istiyor.
27 Mayıs 2023

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, seçim sürecinde karşılaşılabilecek manipülasyon ve algı operasyonlarına karşı Twitter hesabı üzerinden uyarılarda bulundu. Güvenilir olmayan hesaplar ve iktidar çevrelerinin hesaplarından yayılan bilgilere itibar edilmemesi, karalama amaçlı videoların izlenmemesi ve yayılmaması, tanınmış kişilerin hesapları üzerinden yapılacak provokasyonlara karşı dikkatli olunması gerektiğini belirtti. Ayrıca, Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu da seçime kısa bir süre kala 'pis işler' yapılacağı konusunda uyarıda bulunmuştu.
2 Mayıs 2023

Amazon, Apple ve diğer 12 büyük şirket, yapay zeka robotu ChatGPT'nin kullanımını kısıtlama kararı aldı. Bu karar, ChatGPT'nin kişisel verileri izinsiz toplama endişeleri ve OpenAI'a yönelik 'büyük miktarda kişisel veri çalma' iddiasıyla açılan toplu dava sonrasında geldi. Ayrıca, Yapay Zeka ve Dijital Politika Merkezi'nin (CAIDP) Federal Ticaret Komisyonu'na (FTC) başvurusu ve yapay zeka uzmanlarının açık mektubu, GPT-4 gibi yapay zeka teknolojilerinin kullanımının durdurulması gerektiğini vurguluyor.
12 Temmuz 2023

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, çiftçilere yönelik bir SMS mesajını göndermek istediğini ancak engellendiğini belirtti. Kılıçdaroğlu, sosyal medya üzerinden çiftçilere buğday taban fiyatının fark pirimi dahil en az 13 TL olacağı vaadinde bulundu. Bu açıklama, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun (BTK) GSM operatörlerine propaganda amaçlı mesaj gönderilmesinin yasak olduğunu hatırlatan bir yazı göndermesinin ardından geldi. Kılıçdaroğlu daha önce de kredi kartı borçlarına ilişkin bir vaatte bulunmuştu.
27 Mayıs 2023

Spotify, yapay zeka (AI) ile üretilmiş müzikleri platformdan tamamen yasaklamayacağını açıkladı. Ancak, şirketin CEO'su Daniel Ek, yapay zekanın gerçek sanatçıların seslerini taklit etmek için kullanılmaması gerektiğini belirtti. Bu yıl Spotify, Drake ve The Weeknd'in seslerinin yapay zeka tarafından klonlanarak üretilmiş bir şarkıyı platformdan kaldırmıştı. Ek, müzik sektöründeki yapay zeka tartışmasının uzun yıllar sürebileceğini ve sanatçıların seslerini taklit eden uygulamaların kabul edilemez olduğunu, ancak müziği geliştirmek için kullanılan araçların kabul edilebilir olduğunu ifade etti.
26 Eylül 2023

Eski ABD Başkanı Donald Trump, ABD başkanlık seçimlerine aday olan herkesin zihinsel yeterlilik testine tabi tutulması gerektiğini belirtti. Kendisi de 2024 seçimlerine aday olan 76 yaşındaki Trump, adayların ayrıca fiziksel olarak çalışmaya uygun olduklarını gösteren bir teste girmeleri gerektiğini savundu. Bu açıklama, seçimlere adaylığını açıklayan Nikki Haley'nin yaşlı siyasetçiler için zihinsel yeterlilik testleri getirme önerisi ve mevcut Başkan Joe Biden'ın olası adaylığı bağlamında değerlendirildi.
22 Şubat 2023

ABD'de 5 Kasım'daki başkanlık seçimleri için geri sayım başladı ve Demokrat Joe Biden ile Cumhuriyetçi Donald Trump arasındaki canlı yayın tartışmalarının tarihleri belirlendi. Biden ve Trump, 27 Haziran'da CNN kanalında, 10 Eylül'de ise ABC kanalında karşı karşıya gelecek. Biden, CNN'den aldığı daveti kabul ettiğini X hesabından duyururken, Trump da Truth Social platformunda bu tartışmalara katılacağını belirtti. Anketlere göre, Biden şu anda Trump'ın 5 puan gerisinde bulunuyor.
15 Mayıs 2024

ABD'de Türkiye karşıtlığıyla tanınan Demokrat Senatör Bob Menendez, yolsuzluk ve rüşvet suçlamalarıyla ilk kez mahkemeye çıktı. Menendez, iş insanları ve Mısır hükümeti lehine gizli lobi faaliyetlerinde bulunmakla suçlanıyor. Menendez ve eşi tüm suçlamaları reddetti ve Menendez 100 bin dolar kefaletle serbest bırakıldı. Ayrıca, Menendez'in pasaportuna el konuldu ve sadece Kongre görevi nedeniyle yurt dışına resmi pasaportuyla seyahat edebilecek.
27 Eylül 2023

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Muharrem İnce'nin istifasına yol açan 'kaset kumpası' olayının arkasında Rusların olduğunu öne sürdü. Kılıçdaroğlu, Rusya'yı Türkiye'nin iç işlerine müdahale etmekle suçlayarak, 15 Mayıs sonrası iki ülke arasındaki dostluğun devamı için Rusya'nın bu tür eylemlerden kaçınması gerektiğini belirtti. Ayrıca, iktidar yanlısı sosyal medya hesaplarının İnce'nin çekilmesinin ardından CHP'yi suçladığı ve Memleket Partisi seçmenlerine Cumhurbaşkanı Erdoğan'a destek verilmesi çağrısında bulunduğu gözlemlendi. Datailor isimli veri analizi firması, Türkiye Twitter'ında Rus ve Macar menşeli hesapların etkinleştirildiğini kaydetti.
11 Mayıs 2023

Çin'in Gansu bölgesinde, ChatGPT kullanarak oluşturulan ve dokuz inşaat işçisinin öldüğünü iddia eden sahte bir tren kazası haberinin sosyal medyada yayılmasının ardından, 15 binden fazla kez tıklanan bu içerikle ilgili bir kişi gözaltına alındı. Polis, şüphelinin Baidu'ya ait bir platformda 25 hesap üzerinden bu sahte haberi yaydığını ve Hong soyadlı şüphelinin yanlış bilgi vermekten dolayı gözaltına alındığını açıkladı. Çin'de 10 Ocak'tan itibaren deepfake ve yapay zeka ile sahte bilgi üretiminin engellenmesine yönelik kurallar yürürlüğe girmiş durumda.
11 Mayıs 2023

Eski ABD Başkanı Donald Trump, Georgia eyaletindeki 2020 seçim sonuçlarına müdahale suçlamasıyla gözaltına alındı ve sabıka fotoğrafı çekildi. Bu, bir ABD başkanının sabıka fotoğrafının çekildiği ilk olay oldu. Trump daha önce üç ayrı dava için yetkili makamlara teslim olmuştu ancak sabıka fotoğrafı çekilmemişti. Trump'ın yanı sıra, eski avukatı Rudy Giuliani ve eski Beyaz Saray Özel Kalem Müdürü Mark Meadows dahil 18 kişiye daha suçlama yöneltilmiştir.
25 Ağustos 2023

Federal Soruşturma Bürosu (FBI), New York Belediye Başkanı Eric Adams'ın seçim kampanyası sırasında Türkiye'den yasa dışı bağış alıp almadığını soruşturuyor. Soruşturma kapsamında, Adams'ın seçim kampanyası bağış sorumlusu Brianna Suggs'ın evi arandı ve Suggs kamu yolsuzluğu soruşturmasında sorgulandı. Soruşturma, Adams'ın 2021 belediye başkanlığı seçimi kampanyasında, bir inşaat şirketi ve Türkiye hükümetiyle yasa dışı işbirliği yapıp yapmadığını araştırıyor. Ancak, Adams'a yönelik herhangi bir suçlama bulunmuyor.
3 Kasım 2023
İşaretlediklerim