Cumhurbaşkanı Erdoğan, Akkuyu nükleer santralinin açılış töreni için 27 Nisan'da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Türkiye'ye gelebileceğini veya online olarak katılabileceğini belirtmişti. Ancak Kremlin tarafından yapılan açıklamada, Putin'in Nisan ayında Türkiye'yi ziyaret etmesine dair herhangi bir kararın alınmadığı bildirildi.
30 Mart 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'nın (TPAO) Şırnak'taki Gabar Dağı bölgesinde günlük petrol üretiminin 25 bin varile ulaştığını ve 2024 sonu için hedefin günlük 100 bin varil olduğunu belirtti. Şimşek, bu durumun cari açığı kalıcı olarak azaltacağını ve rezerv birikimini hızlandıracağını ifade etti. Ayrıca, 2026 itibarıyla toplam petrol üretiminin Türkiye'nin ihtiyacının yüzde 18'ini karşılayacağını söyledi.
23 Ekim 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bazı hidroelektrik santrallerin (HES), limanların, otoyolların ve köprülerin özelleştirme kapsamında olduğunu belirtti. Ancak özelleştirilecek varlıkların isimlerini açıklamadı. Şimşek, özelleştirme kapsamına yeni bir varlık eklenmesinin planlanmadığını da ifade etti.
1 Kasım 2023

Mersin'de inşaatı devam eden Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin açılışı, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın sağlık durumu nedeniyle ertelendi. Erdoğan, iki gün önce rahatsızlandı ve doktorlarının tavsiyesi üzerine programı iptal etti. Açılış, Erdoğan'ın video konferans yöntemiyle katılabilmesi için saat 16:00'ya ertelendi. Santrale nükleer yakıt getirilerek tesisin teknik olarak çalışır hale gelmesi ve nükleer santral statüsü kazanması planlanıyor.
27 Nisan 2023

AKP'li milletvekilleri tarafından TBMM'ye sunulan 16 maddelik yeni torba yasa, Maden Kanunu'ndan Enerji Kanunu'na, nükleer düzenlemelerden yenilenebilir enerji mevzuatına kadar birçok alanda değişiklikler içeriyor. Değişikliklerin gerekçeleri arasında enerji arz güvenliğinin sağlanması ve enerji mevzuatının güncellenmesi gibi maddeler bulunuyor. Ancak, bu değişikliklerin ulusal ve uluslararası sermayeye yeni imtiyazlar sağlama çabası olarak değerlendiriliyor. Torba yasa, maliyetlerin azaltılması, kamusal denetimin aşılması ve stratejik ortaklıkların altyapısının hazırlanması gibi üç ana hat üzerinde yoğunlaşıyor.
4 Şubat 2024

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ arasında yapılan mutabakattan haberi olmadığını ifade etti. Özdağ, Kılıçdaroğlu'nun seçimi kazanmaları halinde üç bakanlık ve MİT müsteşarlığı taahhüt ettiği protokolü doğrulamıştı. Akşener, Kılıçdaroğlu'nun mutabakat yapma yetkisi olduğunu, ancak bakanlıkların dağıtımının henüz konuşulmadığını belirtti.
23 Temmuz 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde Gürcistan Başbakanı İrakli Kobakhidze’yi ağırladı. İkili ve heyetler arası görüşmelerin ardından, Erdoğan ve Kobakhidze’nin huzurunda 'Enerji Alanında İşbirliği Mutabakat Zaptı' imzalandı. Anlaşma, Türkiye adına Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Gürcistan adına ise Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi ve Sürdürülebilir Kalkınma Bakanı Levan Davitashvili tarafından imzalandı. Bu anlaşma ile Türkiye, satın aldığı LNG’yi Avrupa’ya satma imkanına sahip olacak.
16 Mayıs 2024

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin uluslararası rezerv birikimini artırmak ve yatırımları çekmek için rasyonel politikalar uyguladığını ifade etti. Yaklaşık iki yıl süren 'yeni ekonomi modeli' sonrasında enflasyon ve cari açık artış gösterdi. Mehmet Şimşek'in Hazine ve Maliye Bakanı olarak atanmasıyla rasyonel politikalara dönüş sinyali verildi, ancak piyasalar ve yabancı yatırımcılar henüz güven kazanmış değil. Erdoğan, Körfez ülkelerinden yatırım beklediğini ve bu ülkelerle ilişkileri güçlendirmeyi hedeflediğini söyledi. Ayrıca, Türkiye'nin Avrupa Birliği üyelik sürecinin canlandırılması ve Gümrük Birliği'nin güncellenmesi konularında da olumlu bir kanaat olduğunu belirtti.
13 Temmuz 2023

Kahramanmaraş'ta yaşanan depremin ardından, herhangi bir sızıntı veya basınç problemi önlemek amacıyla Ceyhan petrol rafinerisine petrol akışı geçici olarak durduruldu. Tribeca Shipping'in raporuna göre terminalde hasar olup olmadığı değerlendirilecek. Kerkük-Ceyhan ve Bakü-Tiflis-Ceyhan ham petrol boru hatlarından petrol akışı devam ederken, Gaziantep-Maraş doğalgaz hattında hasarlar ve yangınlar meydana geldiği, yangınların söndürüldüğü bildirildi. BOTAŞ, deprem sonrası Hatay ve Kahramanmaraş merkezleri ile üç ilçeye doğalgaz akışını tedbir amaçlı durdurduğunu duyurdu.
6 Şubat 2023

Suudi Arabistan Enerji Bakanı Abdulaziz bin Selman, Riyad'da düzenlenen bir konferansta ülkesinin iç piyasa ve ihracat için nükleer yakıt üretme çalışmaları yürüttüğünü belirtti. Yapılan keşiflerle ülkede uranyum açısından zengin jeolojik alanlar tespit edildiğini ve bu kaynakların uluslararası yükümlülükler ve standartlara uygun olarak kullanılacağını ifade etti. Suudi Arabistan'ın Ulusal Atom Enerjisi Programı kapsamında ilk etapta iki büyük ticari nükleer reaktör inşa edileceği ve bu projenin genişletileceği bilgisi paylaşıldı.
12 Ocak 2023

BOTAŞ, şirketin Rus petrol ve doğalgaz şirketi Gazprom tarafından satın alınacağına dair iddiaların gerçeği yansıtmadığını açıkladı. Açıklamada, BOTAŞ'ın yarım asırlık tecrübesiyle Türkiye'nin enerji arz güvenliğini sağlayan önemli bir kurum olduğu ve bu tür asılsız iddiaların spekülatif ve olumsuz etki yaratma amacı taşıdığı belirtildi. Gazprom da benzer bir açıklama yaparak satın alma iddialarının doğru olmadığını ifade etti.
26 Mayıs 2023

Kahramanmaraş merkezli iki büyük deprem sonrasında, bazı akaryakıt istasyonlarında yakıt tükenmesi ve yeraltı depoları ile bağlantı noktalarının çökmesi gibi sorunlar yaşandı. Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası (EPGİS), yakıtı biten istasyonlara hızla ikmal yapıldığını ve hasar gören istasyonlarda tamir çalışmalarının sürdüğünü açıkladı. Türkiye genelinde akaryakıt sorunu olmadığı belirtildi ve depremde hayatını kaybedenler için taziye dilekleri paylaşıldı.
6 Şubat 2023

İGDAŞ, 24 Nisan'dan itibaren doğalgaz sayaç okumalarını durdurduğunu ve bu tarihten önce kesilen faturaların ödenmesi gerektiğini açıkladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seçim vaadi olarak aylık 25 metreküp doğalgazın ücretsiz olacağını duyurmasının ardından, doğalgaz dağıtım şirketlerinin abonelere faturaların iptal edildiğine dair mesajlar gönderdiği iddia edilmişti. Ancak İGDAŞ yetkilisi, resmi bir bilgilendirme yapılmadığı ve indirimin uygulanmadığı için böyle bir mesajın kendilerinden gitmediğini belirtti.
28 Nisan 2023

Mayıs seçimlerine giderken litre başına 19,30 lira olan benzin fiyatı, yapılan zamlarla 41,2 liraya yükseldi. Bu artış, petrol fiyatlarının ve dolar/TL kurunun yükselmesi ile akaryakıt vergilerine yapılan zamdan kaynaklandı. Elektrik fiyatlarında da benzer bir 'yalancı cennet' durumu söz konusu olup, seçimler sonrası bu fiyatların da piyasa koşullarına döneceği ve büyük oranda artacağı öngörülüyor. İbrahim Kahveci, seçim öncesi oluşturulan bu yapay fiyat düzenlemelerinin seçim sonrası kaldırıldığını ve toplumun gerçeklerle yüzleşmek zorunda kaldığını belirtiyor.
15 Şubat 2024

Britanyalı Standard Chartered Bankası, Kalyon Enerji'nin Niğde, Gaziantep ve Şanlıurfa'da kuracağı toplam 390 megavat kapasiteli güneş enerjisi santralleri için 249 milyon avro kredi sağlayacak. Proje tamamlandığında, santraller Türkiye'de 65 binden fazla haneye yetecek miktarda elektrik üretecek. Britanya'dan GE Vernova şirketi, santral için gerekli ekipmanları tedarik edecek ve kuracak. Kredinin garantörleri Birleşik Krallık İhracat Kredi Kuruluşu (UKEF) ve Polonya İhracat Kredi Kuruluşu (KUKE) olacak.
8 Ağustos 2024

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), yarından itibaren akaryakıt istasyonlarında aynı tür akaryakıt için fiyat farkı uygulanmayacağını açıkladı. Bu düzenleme ile 95 oktan benzin ve dizel gibi ürünler, farklı isimlerle farklı fiyatlarla satılamayacak. Dağıtıcı lisans sahipleri farklılaştırılmış akaryakıt satışına devam edebilecek ancak bu özellikler fiyatı etkilemeyecek. Türkiye genelinde yaklaşık 13 bin bayi bu düzenlemeye tabi olacak.
14 Mayıs 2024

Türkiye, Rusya'ya olan enerji bağımlılığını azaltma çabası içinde ABD ile enerji işbirliği anlaşmaları yapmaktadır. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alpaslan Bayraktar, ABD Enerji Bakanı Jennifer Granholm ile görüşmelerde bulunmuş ve iki ülke arasında yeni bir enerji ve iklim diyaloğu başlatılması konusunda önemli adımlar atılmıştır. Ayrıca, Türkiye BOTAŞ ve ExxonMobil arasında 10 yıl süreyle her yıl 2,5 milyon ton LNG alımı yapılmasını öngören bir anlaşma imzalamıştır. Bu işbirlikleri, Türkiye'nin enerji güvenliğini artırma ve enerji geçişini hızlandırma hedeflerine katkıda bulunmayı amaçlamaktadır.
10 Mayıs 2024

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, elektrik ve doğalgaz fiyatlarında önümüzdeki günlerde bir düzenleme yapılacağını belirtti. 2024 sonu için enflasyon beklentisi %36, 2025 sonu için %14 ve 2026 sonu için %9 olarak açıklandı. Karahan, enflasyon tahminlerinde enerji kaleminin önemli bir faktör olduğunu ve fiyatlarda bir miktar güncelleme olacağını ifade etti. Ekonomistler, enflasyon raporunu yorumlayarak, enerji fiyatlarındaki beklenen zamların enflasyonla mücadelede bir dönüm noktası olabileceğini işaret etti.
8 Şubat 2024

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, partisinin grup toplantısında Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin son dönemde kamuoyu önünde az görünmesini eleştirerek, 'Kayıp bakan Nemo'nun nerede olduğunu bilen var mı?' diye sordu. Akşener, ayrıca Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eski bakan Mehmet Şimşek'e ekonomi politikaları konusunda yanaştığını ancak Şimşek'in bu teklifi reddettiğini belirtti. Akşener, atanmış bakanların milletvekili olma peşinde olduklarını ve devletin kaynaklarını kullanarak seçime gireceklerini iddia etti.
29 Mart 2023

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Azerbaycan ile yapılan gaz anlaşmasının 2030 yılına kadar uzatıldığını açıkladı. Bu anlaşma, BOTAŞ ve SOCAR arasında imzalanan dört anlaşma ile Azerbaycan gazının Türkiye üzerinden Avrupa'ya ve Nahçıvan'a taşınmasını ve Türkmenistan gazının Türkiye'ye ulaştırılmasını kapsıyor. Ayrıca, BOTAŞ ile AGSC şirketi arasında bu yıl sona erecek doğal gaz tedarik anlaşması da 2030 sonuna kadar uzatıldı.
4 Haziran 2024
İşaretlediklerim