Borsa İstanbul'da REEDR ve ISBTR isimli iki hisse senedine yeni tedbirler getirildi. REEDR hisseleri 15 Aralık'a kadar açığa satış ve kredili işlemlere konu edilemeyecek. ISBTR hisseleri için de emir iletim kanalları kısıtlanacak ve mevcut tedbirler devam edecek. Bu tedbirler arasında açığa satış ve kredili işlem yasağı, brüt takas, emir paketi ve tek fiyat işlem yöntemi bulunmaktadır.
16 Kasım 2023

Borsa İstanbul'da işlem gören 14 şirketin hisselerine daha önce uygulanan tedbirler bugün kaldırıldı. Tedbir kaldırılan şirketler arasında Reysaş Gayrimenkul, SAN-EL Mühendislik ve Alcatel Lucent Teletaş gibi şirketler bulunuyor. Ancak, son dönemde halka arz edilen şirketlerde tedbirlerin devam ettiği belirtiliyor. Geçtiğimiz hafta Söke Un, EYG GYO, Oncosem, Astor Enerji ve SDT Uzay ve Savunma Teknolojileri'nin hisselerine tedbir getirilmişti.
30 Ocak 2023

Borsa İstanbul'da, PRZMA hisseleri 18 Ocak tarihine kadar kredili işlemlere konu edilmeyecek. SAFRK hisselerine ise aynı dönemde brüt takas tedbiri uygulanacak ve mevcut kredili işlem yasağı tedbiri devam edecek. Bu tedbirler, hisse senetlerinin piyasa düzeni ve yatırımcıların korunması amacıyla alınmıştır.
19 Aralık 2023

Borsa İstanbul, Avrupa Yatırım Holding hissesinin iki ayda yüzde 576 oranında değer kazanmasının ardından, bu hissede işlem yapan İranlı illüzyonist Aref Ghafouri ve Eren Çayır isimli kişilere yatırımcı bazında tedbir uyguladı. Tedbirler, açığa satış ve kredili işlem yasağı, brüt takas ve internetten emir iletilmesinin kısıtlanması şeklinde uygulanacak. Ayrıca, hisseler 21 Temmuz'a kadar tek fiyat işlem yöntemiyle işlem görecek.
22 Haziran 2023

Borsa İstanbul, açılış seansının işleyişiyle ilgili yeni kararları bugün devreye sokuyor. Bu kapsamda, pay piyasasında emir iptali, fiyat kötüleştirme ve miktar azaltımı yapılabilmesine karar verildi. Ayrıca, sermaye piyasası araçlarında da benzer düzenlemeler yapıldı. Yıldız Pazar, Ana Pazar ve diğer sermaye piyasası araçlarında piyasa ve piyasadan limite emir türlerinin iletilebilmesine karar verildi. VİOP tarafında da tüm sözleşmelerde emir iptali, fiyat kötüleştirme ve miktar azaltımı yapılabilmesi kararlaştırıldı.
25 Eylül 2023

14 Mayıs seçim sonrasında yaşanan düşüşün ardından Borsa İstanbul'da 12 şirket kendi hisselerini geri aldı. Bu şirketler arasında Türkiye Varlık Fonu'na bağlı olan Halkbank, Vakıfbank, Türk Hava Yolları ve Türkiye Sigorta A.Ş. bulunuyor. Piyasaların mayıs ayının ilk haftalarında seçimin ilk turda sonuçlanmasını beklediği ancak ikinci tur ve belirsizlik nedeniyle düşüş yaşandığı belirtiliyor. Geçen hafta da 11 şirket hisse geri alımı yapmıştı.
26 Mayıs 2023

Borsa İstanbul'da işlem gören yedi farklı şirket, 15 Ocak tarihinde kendi hisselerini geri alım yaptı. Bu şirketler KUYAS, LKMNH, ESEN, MAGEN, MPARK, NATEN ve YYLGD olarak sıralandı. Haber, hisse geri alım işlemlerinin borsadaki etkilerine dair bilgi vermektedir.
17 Ocak 2024

Borsa İstanbul, Sermaye Piyasası Kurulu kararıyla PENTA.E ve CMBTN.E hisselerine işlem tedbirleri getirdi. PENTA.E hisseleri 24 Kasım - 22 Aralık tarihleri arasında kredili işlemlere konu edilemeyecek. CMBTN.E hisseleri ise aynı dönemde emir paketi tedbiri altında işlem görecek. Ayrıca, MEDTR hisselerinde Remzi Hayri Kayhan ve KOZAL.E payına dayalı KZBAG.V varantında Sahire Ayrık isimli yatırımcılara çeşitli tedbirler uygulanacak.
24 Kasım 2023

Borsa İstanbul, 4 Ocak'ta işlem görmeye başlayan Oncosem Onkolojik Sistemler ve Beyaz Filo Kiralama şirketlerinin hisselerine 27 Nisan tarihine kadar brüt takas tedbiri uygulayacağını duyurdu. Brüt takas tedbiri, hisse senetlerinin alındığı gün satılamamasını ve alım-satım işlemlerinde nakit veya menkul kıymet bulundurma zorunluluğunu içeriyor. Ayrıca, Oncosem hisselerindeki açığa satış yasağı da devam edecek. Gimat Mağazacılık ve Koray Gayrimenkul hisselerine de açığa satış yasağı getirildi.
27 Mart 2023

Türkiye'de yaşanan depremler sonrası borsa, geçen hafta yaşanan sert düşüşler ve devre kesici tetiklenmeleri sonrasında 15 Şubat gününe kadar kapatıldı. 8 Şubat'taki işlemler iptal edildi. Bloomberg'e konuşan bir yetkili, borsanın planlandığı gibi 15 Şubat'ta açılacağını belirtti. Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın, Borsa İstanbul'da işlem gören şirketler için vergi muafiyeti sağlayarak hisse geri alımlarını artırmayı planladığı ifade edildi.
14 Şubat 2023

Borsa İstanbul, ekonomi yönetiminin aldığı tedbirlerle açıldı ve şirketler, stopajın sıfırlanması gibi vergi muafiyetlerinden faydalanarak hisse geri alımına devam etti. Investing'in raporuna göre, hisse geri alımı yapan şirketler arasında Türkiye Sigorta, İşbir Sentetik, Inveo Yatırım gibi çeşitli sektörlerden firmalar yer aldı. Bu hareketlilik, borsanın deprem sonrası hasarını telafi etme çabasının bir parçası olarak görülüyor.
17 Şubat 2023

Seçimlerin ardından ekonomi yönetiminin belirlenmesiyle birlikte Borsa İstanbul'da pozitif bir hava oluştu. Ancak piyasa bu hafta dalgalı bir seyir izledi. Bu ortamda beş şirket, kendi hisselerini geri alım kararı aldı. Bu şirketler Logo Yazılım, MLP Sağlık, Sabancı Holding, Akfen Gayrimenkul ve Ahlatcı Doğalgaz olarak sıralandı.
23 Haziran 2023

Borsa İstanbul, pay piyasasında ve VİOP'ta açılış seansının işleyişiyle ilgili yeni kararlar aldı. Pay piyasasında, açılış seansının emir toplama aşamasının son beş dakikası hariç emir iptali, fiyat kötüleştirme ve miktar azaltımı yapılabilmesine karar verildi. Aynı kararlar pay dışındaki sermaye piyasası araçlarında da uygulanabilecek. Bu değişiklikler 25 Eylül 2023'ten itibaren geçerli olacak.
18 Eylül 2023

Seçimlerin ardından Borsa İstanbul'da hisse senetleri yükselişe geçti. BIST-100 endeksinde en çok yükselen beş hisse BRYAT, BRSAN, ALARK, BIOEN ve KOZAA oldu. Diğer yandan, en çok değer kaybeden hisseler AKFGY, TUKAS, YYLGD, ULKER ve ASUZU olarak belirlendi.
15 Eylül 2023

Borsa İstanbul endeksi yükselişe geçtiği geçen yılın başından bu yana şirket ortakları toplamda 11 milyar liralık hisse satışı gerçekleştirdi. Aynı dönemde, şirketler de daha önce düşük fiyatlarla satın aldıkları 6 milyar liralık hisseleri yüksek fiyatlara satarak piyasaya geri sürdü. En büyük hisse satışları Doğuş Otomotiv ve Hektaş'ta gerçekleşti. Buna karşın, borsada ortaklar son bir yılda 33 milyar liralık hisse alımı yaptı, ancak bu alımların büyük bir kısmı BBVA'nın Garanti Bankası hisseleriyle ilgiliydi ve net ortak satışı 6,3 milyar lira olarak gerçekleşti.
11 Ocak 2023

Borsa İstanbul, Sasa Polyester ve Hektaş şirketlerine yönelik olarak açığa satış ve kredili işlem yasağı, brüt takas ve emir iptali gibi tedbirleri 22 Şubat'a kadar uygulayacağını duyurdu. Bu tedbirler, Gözetim Tedbirleri Yönergesi hükümleri çerçevesinde, piyasadaki işlemler nedeniyle alındı. Sasa Polyester'in hisse değeri son bir yılda yedi katına çıkarken, şirket yabancı yatırımcılar arasında da popüler hale geldi. Ekim 2021'de hisse geri alım programını sonlandıran Sasa'nın büyük hissedarı Erdemoğlu Holding de hisse satışı yaptı.
23 Ocak 2023

Seçimlerin ardından ekonomi yönetiminin belirlenmesiyle birlikte piyasaların odak noktası yeni ekonomi yönetimi ve izlenecek politikalara kaydı. Borsa İstanbul, seçim sonrası haftanın ilk günlerinde yükseliş gösterse de, bu hafta düşüşle başlangıç yaptı. Investing tarafından aktarılan bilgilere göre, Borsa İstanbul'da Inveo Yatırım, Eksun Gıda, Hacı Ömer Sabancı Holding, Kervan Gıda Sanayi, Akfen Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı, Logo Yazılım Sanayi ve MLP Sağlık Hizmetleri olmak üzere yedi şirket kendi hisselerini geri satın aldı.
20 Haziran 2023

Ekonomi yönetimi, borsanın depremin ilk günlerinde açık kalması nedeniyle yaşanan olumsuzlukları gidermek için tedbirler aldı. Bu tedbirler arasında hisse geri alımlarını kolaylaştıran düzenlemeler de yer aldı. Stopajın sıfırlanması gibi teşviklerle birçok şirket, hisse geri alımına hız verdi. Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları, Koza Altın İşletmeleri ve İş Yatırım Menkul Değerler gibi şirketler, milyonlarca TL'lik hisse geri alım kararları aldı.
15 Şubat 2023

Türkiye'de yaşanan depremlerin ardından ekonomi yönetimi tarafından alınan tedbirler sonucunda, Borsa İstanbul'da şirketlerin hisse geri alım programlarına yönelmesiyle geri alım hacmi 25 milyar lirayı aştı. Bu programlar, üç aydan üç yıla kadar değişen sürelerde uygulanıyor. En büyük hisse geri alım programını 9 milyar lira ile Türk Hava Yolları başlattı. Ayrıca, İş Bankası, Ereğli Demir Çelik, Halkbank ve Aksa Akrilik gibi büyük şirketler de milyarlarca liralık hisse geri alım programları duyurdu.
22 Şubat 2023

Borsa İstanbul, sermaye piyasalarının güvenilir ve istikrarlı işleyişini sağlamak amacıyla pay piyasalarında geçici tedbirler aldı. Bu tedbirler arasında açığa satış işlemlerinin durdurulması yer alıyor. Yatırımcılar ve yatırım kuruluşları, gün içinde açığa satış tuşuna basılmadan yapılan ve aynı gün içinde kapatılan pozisyonlar hakkında bilgilendirilecek. Satışa konu edilecek paylar için depo şartı getirilirken, mülkiyetinde payı bulunan yatırımcılar, bu kıymetlerin satışını sadece ilgili kıymetlerin bulunduğu yatırım kuruluşları üzerinden yapabilecek.
6 Şubat 2023
İşaretlediklerim