Eski ABD Başkanı Donald Trump, hakkında açılan davalarda suçlu bulunsa bile başkan adaylığından vazgeçmeyeceğini ifade etti. ABD Anayasası'na göre Trump hapse girse bile adaylığını sürdürebilir ve hatta başkan seçilirse ülkeyi hapisten yönetebilir. Trump hakkında devlete ait gizli belgeleri saklamak, seçim sonuçlarını kendi lehine çevirmek için baskı yapmak ve ticari kayıtlarda sahtecilik yapmak gibi ciddi suçlamalar bulunuyor.
30 Temmuz 2023

ABD'de Kasım ayında yapılacak başkanlık seçimleri öncesinde New York Times/Siena College tarafından yapılan bir ankete göre, eski Başkan Donald Trump, mevcut Başkan Joe Biden'ın 5 puan önünde yer alıyor. 25-28 Şubat tarihleri arasında ulusal düzeyde gerçekleştirilen ankete 980 kayıtlı seçmen katıldı. Ankete göre, seçmenlerin %48'i Trump'a, %43'ü ise Biden'a oy vereceklerini belirtti. 2020 seçimlerinde Biden ve Trump'a oy verenlerin büyük bir kısmı, kasımda aynı adayı destekleyeceklerini ifade etti.
2 Mart 2024

ABD'nin eski başkanı Donald Trump, New Jersey eyaletinin Wildwoods sahilinde düzenlediği mitingde, akıl hastanelerinden serbest bırakılan kişilerin ABD'ye göç ettiğini öne sürdü. Trump, göç veren ülkelerin hapishane ve akıl hastanesi nüfuslarının azaldığını iddia etti. Ayrıca, 1991 yapımı 'Kuzuların Sessizliği' filmindeki Hannibal Lecter karakterine atıfta bulunarak, enflasyonu düşürüp ülkeyi düze çıkarma sözü verdi.
14 Mayıs 2024

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail ziyareti sırasında Gazze'deki bir hastaneye yapılan saldırı hakkında konuştu. Biden, saldırının görünüşe göre İsrail tarafından değil, diğer taraf tarafından düzenlendiğini belirtti. Ancak, bu konuda birçok kişinin hala emin olmadığını da ekledi.
18 Ekim 2023

Marquette Hukuk Fakültesi tarafından ABD'de gerçekleştirilen bir ankette, Cumhuriyetçi Parti adaylarından Donald Trump ve Florida Valisi Ron DeSantis, mevcut Başkan Joe Biden'a karşı önde görünüyor. Ankete göre, Trump'a %52, DeSantis'e ise %52'ye karşı %48 oranında destek var. Üçlü bir yarış senaryosunda ise Trump %41, Biden %34 ve diğer adaylar %19 oy alıyor. Cumhuriyetçi Parti içinde ise Trump %46, DeSantis %25 ve Nikki Haley %5 destek alıyor. Önceki aylarda yapılan ankette Biden ve Trump arasında eşitlik varken, Biden-DeSantis yarışında Biden önde idi.
26 Mayıs 2023

Eski ABD başkanı Donald Trump'ın, Beyaz Saray'daki görevi bittikten sonra Florida'daki Mar-a-Lago malikanesinde sakladığı iddia edilen gizli belgelerle ilgili dava, Güney Florida Bölge Mahkemesi tarafından düşürüldü. Trump, FBI'ın evine yaptığı baskını siyasi olarak nitelendirmişti. Davanın düşürülmesi üzerine Trump, Truth Social platformunda ulusu birleştirme yolunda ilerlediklerini belirtti.
15 Temmuz 2024

ABD'nin Maryland eyaletine bağlı Baltimore şehrinde bir etkinlik sırasında kalabalığa ateş açılması sonucu iki kişi hayatını kaybetti, 28 kişi yaralandı. Yaralılardan dokuzu hastaneye kaldırıldı ve üçünün durumu ciddi. Saldırının gerçekleştiği etkinlik 'Brooklyn Günü' olarak adlandırılıyor. Saldırgan veya saldırganların kimliği ve saldırının nedeni hakkında henüz bir açıklama yapılmadı.
2 Temmuz 2023

İYİ Parti İstanbul İl Başkanlığı'na silahlı saldırı gerçekleşti. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, saldırıyı 'provokasyon' olarak nitelendirdi ve olayın aydınlatılması için polisin soruşturma yürüttüğünü belirtti. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, saldırı sonrası yaptığı açıklamada Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı tehditlerle ilişkilendirerek tepki gösterdi. İYİ Partililer, Erdoğan'ın Akşener'e yönelik sözlerini hatırlatarak saldırıya dikkat çekti.
31 Mart 2023

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Erzurum'da İmamoğlu'nun mitingine yapılan taşlı saldırı sonrası açıklamalarda bulundu. Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı seçimi kaybetme korkusuyla her tarafa saldırmakla suçladı ve benzer saldırıların olabileceğini ifade etti. Ayrıca, saldırının asıl faillerinin bulunmasını talep etti.
10 Mayıs 2023

ABD Başkanı Joe Biden, geçen haftaki kötü münazara performansının ardından yakın çevresine, kamuoyunu başkanlık yapabileceğine ikna edemezse seçimlerden çekilebileceğini söyledi. Biden'ın münazaradaki performansı, Demokrat Parti'de ve seçmenlerde paniğe yol açtı. Biden'ın çekilmesi durumunda başkan yardımcısı Kamala Harris'in aday gösterilmesi bekleniyor. Diğer potansiyel adaylar arasında Michigan Valisi Gretchen Whitmer, Ulaştırma Bakanı Pete Buttigieg, Pennsylvania Valisi Josh Shapiro ve Georgia Senatörü Raphael G. Warnock bulunuyor.
3 Temmuz 2024

AKP İstanbul İl Başkanı Osman Nuri Kabaktepe, Bahçelievler'deki seçim irtibat bürosuna silahlı saldırı girişimi olduğunu açıkladı. İstanbul Valiliği, binanın üst katlarına dört mermi isabet ettiğini bildirdi. Saldırı, dün akşam saat 22:20 sıralarında gerçekleşti ve motosikletteki iki şahıstan birinin havaya beş el ateş ettiği belirlendi. Olay yerinde beş adet kovan bulunurken, şüphelilerin yakalanması için çalışmalar başlatıldı.
22 Nisan 2023

Eski ABD Başkanı Donald Trump ve 18 sanık, Georgia'da 2020 başkanlık seçimlerine müdahale ettikleri iddiasıyla suçlanıyorlar. Fulton Temyiz Mahkemesi Yargıcı Scott McAfee, davanın canlı yayınlanacağını belirtti. Bu, Trump'a yönelik davaların arasında kamuya açık yürütülen ilk yargılama olacak. Trump, 2020 seçim sonuçlarına müdahalede bulunduğu suçlamasıyla Atlanta büyük jürisi tarafından suçlanmış ve 24 Ağustos'ta teslim olmuştu.
1 Eylül 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, İstanbul'daki bir mitingde, millet ittifakının cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun PKK tarafından desteklendiğini iddia eden ve montajlanmış sahte bir video gösterdi. Kılıçdaroğlu daha önce seçimlere kısa bir süre kala 'pis işler' yapılacağını öne sürerek sağduyu çağrısında bulunmuş ve İletişim Başkanlığı'nı Cambridge Analytica benzeri faaliyetlerden kaçınmaları konusunda uyarmıştı. Erdoğan, mitingdeki konuşmasında Kılıçdaroğlu'nun PKK'lılarla omuz omuza yürüdüğünü iddia ederek halka bu durumu sorgulamalarını söyledi.
7 Mayıs 2023

İsrail'in 1 Nisan'da İran'ın Şam'daki konsolosluğuna düzenlediği saldırı sonucu yedi Devrim Muhafızları subayının ölmesi, İran ile İsrail arasındaki gerilimi artırdı. ABD Başkanı Joe Biden, bu durum üzerine Delaware'deki tatilini yarıda keserek Washington'a döndü. Beyaz Saray, Biden'ın Ortadoğu'daki gelişmelerle ilgili ulusal güvenlik ekibiyle istişarelerde bulunacağını açıkladı. ABD istihbaratına göre İran, İsrail'e karşı misilleme yapmaya hazırlanıyor.
13 Nisan 2024

Eski ABD Başkanı Donald Trump, 2020 başkanlık seçimlerine müdahale ettiği iddiasıyla 24 Ağustos'ta Atlanta'da mahkemeye çıkacağını duyurdu. Kendisini 'radikal solcu' olarak nitelendirdiği başsavcı Fani Willis tarafından tutuklanacağını iddia etti. Trump'ın kefalet bedeli 200 bin dolar olarak belirlendi ve duruşmaya kadar serbest kalabileceği belirtildi. Trump'ın yanı sıra eski avukatları Rudy Giuliani ve John Eastman ile eski Beyaz Saray Özel Kalem Müdürü Mark Meadows'un da bulunduğu 18 kişiye daha suçlama yöneltilmişti.
22 Ağustos 2023

Adana'nın Çukurova ilçesinde, depremler nedeniyle tedbiren boşaltılan AKP ilçe başkanlığı binasına pompalı tüfekle saldırı düzenlendi. Saldırıyı gerçekleştiren şüpheli, olay yerinde polis ekipleri tarafından yakalandı ve Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü. Adana Valiliği, saldırganın 24 yaşındaki E.A. olduğunu ve ilk ifadesinde saldırıyı bilinçli yaptığını itiraf ettiğini açıkladı. Muhalif liderler saldırıyı kınadı.
20 Nisan 2023

Eski ABD Başkanı Donald Trump, 6 Ocak Kongre baskını soruşturması kapsamında kendisine yöneltilen suçlamaları reddetti. Trump, Washington DC'deki bir federal mahkemede hakim karşısına çıktı. Kendisine yöneltilen dört suçlamayı reddeden Trump'ın duruşmasını eski Başsavcı Jack Smith özel yetkili uzman olarak izledi. Duruşmayı çok az sayıda gazeteci izleyebildi ve ses kayıt cihazlarına izin verilmedi.
4 Ağustos 2023

ABD'de Cadılar Bayramı kutlamaları sırasında Louisiana, Texas ve Indiana eyaletlerinde silahlı saldırılar düzenlendi. İlk belirlemelere göre altı kişi hayatını kaybetti, 50 kişi yaralandı. Louisiana'daki Lake Charles kentinde bir partide çıkan kavgada silahlar ateşlendi ve altı kişi yaralandı. Texas'ın Texarkana kentindeki kutlamalarda ise üç kişi öldü, üç kişi yaralandı. Indiana, Florida ve Illinois eyaletlerinde de benzer saldırılar gerçekleşti.
30 Ekim 2023

Donald Trump'ın destekçileri, siyah seçmenlerin oylarını kazanmak amacıyla yapay zeka teknolojisiyle üretilmiş görseller kullanmaya başladı. BBC Panorama tarafından yapılan bir araştırmada, Trump'ı siyahlarla birlikte gösteren deepfake görseller keşfedildi. Bu görsellerin, Trump'ı siyahlar arasında popüler göstermeyi amaçlayan bir strateji parçası olduğu belirtiliyor. Görüntülerin yaratıcılarından biri, bu görsellerin gerçek olmadığını kabul ederken, yapay zeka üretimi görsellerin bazı tipik hatalar içerdiği gözlemleniyor.
4 Mart 2024

Eski ABD Başkanı Donald Trump, Georgia'daki 2020 başkanlık seçimlerinde hile yapıldığına dair 'yeni kanıtlar' sunacağı basın toplantısını iptal etti. Trump, avukatının tavsiyesi üzerine bu kararı aldığını belirtti. Bu arada, Georgia'nın Atlanta kentinde, 'eyaletteki 2020 başkanlık seçimi sonuçlarına müdahale girişimi' iddiasını uzun süredir soruşturan Fulton bölgesi savcıları, Trump'a yeni suçlamalar isnat eden iddianameyi kamuya açıkladı. Trump'a yöneltilen suçlamalar arasında 'bir kamu görevlisinin yeminini bozmaya teşvik', 'yalan beyanda bulunmak için komplo kurma' ve 'eyaletin yolsuzluk ve şantajla mücadele ile ilgili kanunu ihlal etme' başlıkları da bulunuyor.
18 Ağustos 2023
İşaretlediklerim