ABD merkezli e-ticaret devi Amazon, ABD'de Hyundai markasıyla internet üzerinden araba satışı yapacağını duyurdu. Amazon CEO'su Andy Jassy, bu hamlenin Hyundai ile yürütülen stratejik ortaklığın bir parçası olduğunu ve satın alma deneyimini kolaylaştırmayı, Alexa deneyimini araçlara entegre etmeyi ve Amazon İnternet Hizmetleri (AWS) aracılığıyla müşteri deneyimleri ile iş operasyonlarını dönüştürmeyi amaçladıklarını belirtti.
18 Kasım 2023

Ahmet Ergin'in yazısına göre, Türkiye'de işçilerin büyük bir kısmı yasal sınır olan 45 saatin üzerinde çalışıyor. DİSK-AR'ın araştırmasına göre, işçilerin yüzde 59.3'ü haftada 45 saatten fazla çalışırken, yüzde 28.8'i haftada 50 saatten fazla çalışıyor. Yargıtay'ın kararları ve işverenlerin tutumu, uzun çalışma saatlerinin devam etmesine neden oluyor. Çalışma saatlerinin düşürülmesi, hem insani hem de ekonomik nedenlerle gereklidir.
26 Mayıs 2024

ABD merkezli e-ticaret ve teknoloji şirketi Amazon, yapay zeka girişim şirketi Anthropic'e 4 milyar dolara kadar yatırım yapmayı planlıyor. San Francisco merkezli Anthropic, Amazon'un bulut hizmetlerini kullanacak ve gelecekteki yapay zeka modellerini Amazon'dan satın alacağı büyük miktardaki özel mikro çiplerde deneyecek. Amazon, Anthropic'te yönetim kurulu koltuğu elde etmeyeceğini, sadece azınlık hisselerine sahip olacağını duyurdu.
25 Eylül 2023

Salesforce CEO'su Marc Benioff, OpenAI CEO'su Sam Altman'ın görevden ayrılmasının ardından OpenAI'den istifa eden araştırmacılara kendi şirketinde iş teklif etti. Benioff, Salesforce'un 'Einstein' adlı yapay zeka platformunda çalışma imkanı sunduğunu ve OpenAI'den ayrılanların özgeçmişlerini doğrudan kendisine göndermelerini istedi. OpenAI çalışanları, yönetim kurulunun Sam Altman'a olan güvenini yitirdiğini ve Altman'ın görevden ayrıldığını duyurmuş, bazı çalışanlar Altman'ın CEO olarak geri getirilmemesi durumunda istifa edeceklerini belirtmişti.
21 Kasım 2023

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından hazırlanan 'Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik' ile boş ofislerin konuta dönüştürülmesi için belediye meclislerince karar alınabilmesi imkanı getirildi. Bu düzenleme, Covid-19 nedeniyle ofis kullanımının azalması ve konut ihtiyacının artması dikkate alınarak yapıldı. 1 Temmuz 2024'e kadar sonuçlanmak kaydıyla parselin tamamında konut kullanım oranı yüzde 30'u geçmeyecek şekilde kullanım amacı değişikliğine yönelik tadilat ruhsatı düzenlenebilecek. Bu oran belediye meclisi kararıyla yüzde 50'ye kadar çıkartılabilecek.
12 Ağustos 2023

ABD merkezli teknoloji devi Google, New York'ta düzenlenen bir teknoloji etkinliğinde İsrail'i protesto ederek bir İsrailli yöneticinin konuşmasını bölen Google Cloud mühendisini işten çıkardı. Mühendis, 'Soykırımı veya gözetlemeyi güçlendirecek teknoloji üretmeyi reddediyorum' diyerek protestosunu dile getirmişti. Google sözcüsü, çalışanın şirket politikalarını ihlal ettiği gerekçesiyle kovulduğunu açıkladı.
9 Mart 2024

Amazon'un kurucusu Jeff Bezos, 7-8 Şubat tarihlerinde 11 milyon 997 bin 698 adet hisse senedi satarak 2 milyar dolardan fazla gelir elde etti. Bloomberg HT'nin haberine göre, Bezos daha sonra 12 milyon adet daha hisse satarak yaklaşık 2 milyar dolar daha kazandı. Bu satışlarla birlikte Bezos'un toplamda 4 milyar dolar gelir elde ettiği ve 50 milyon adede kadar hisse satabileceğini belirttiği bildirildi.
14 Şubat 2024

ABD Federal Ticaret Komisyonu (FTC) ve 17 eyalet başsavcısı, Amazon'a tekel gücünü yasa dışı şekilde kullanarak rekabete aykırı davrandığı gerekçesiyle dava açtı. FTC'nin açıklamasına göre, Amazon'un eylemleri fiyatların düşmesini durdurdu, satıcılardan aşırı yüksek ücret alınmasına, kalitenin düşmesine, inovasyonun bastırılmasına ve rakiplerin Amazon'a karşı adil bir şekilde rekabet etmesinin engellenmesine neden oldu. Amazon'un bu eylemleri, mevcut ve potansiyel rakiplerin büyümesini engelledi ve şirketin piyasadaki hakimiyetini korudu.
26 Eylül 2023

ABD'de Covid-19 pandemisi sonrası başlayan 'büyük istifa' hareketiyle işlerinden ayrılanların büyük bir kısmı, aldıkları karardan pişmanlık duyuyor. Fortune ve Fast Company dergilerinde yer alan haberlere göre, özellikle Z kuşağından olanların yüzde 80'i istifa kararlarını yeniden gözden geçiriyor. İş bulma zorlukları ve eski iş yerlerini özleme gibi sebeplerle birçok kişi eski işine dönmek istiyor. Farklı anketlerde pişmanlık oranları değişiklik gösterse de, pişmanlık sebepleri benzerlik gösteriyor. Uzmanlar, iş değiştirmeden önce iyi bir araştırma yapılması gerektiğini vurguluyor.
22 Şubat 2023

Uluslararası bir araştırma, Amazon Yağmur Ormanları'nın neredeyse yarısının 2050'ye kadar kuraklık, ormansızlaşma ve yangınlar nedeniyle yok olabileceğini ortaya koydu. Bilim insanları, Amazonlar'ın %38'inin zaten bozulduğunu ve yağmur ormanlarının %10 ila %47'sinin tahrip olabileceğini belirtiyor. Araştırma sonuçları, ekosistemin büyük ölçüde yağışa bağlı olduğu ve 'Dünyanın akciğeri' olarak adlandırılan Amazon Ormanları'nın, nem seviyeleri düşmeye devam ederse kurak bir alana dönüşebileceğini gösteriyor.
14 Şubat 2024

Y kuşağı çalışanları arasında 'sessiz tatil' olarak adlandırılan yeni bir trend ortaya çıktı. Harris anketine göre, Y kuşağının yüzde 40'ı yöneticilerine haber vermeden işten izin alıyor. Bu trend, iş-yaşam dengesini sağlama çabası ve ücretli izinlerin olumsuz damgalanması nedeniyle ortaya çıkmış olabilir. Şirketler bu duruma öfkeli olsa da, çalışanların daha fazla izinle daha üretken olacaklarına inandıkları belirtiliyor.
15 Haziran 2024

1 Mayıs 2023 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan cumhurbaşkanlığı kararı ile Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa'da devlet hizmeti yükümlüsü olarak görev yapan doktorların yükümlülük süreleri yüzde 15 kısaltıldı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bu değişikliği Twitter üzerinden duyurdu ve belirlenen sürenin yüzde 85'inin tamamlanması halinde yükümlülüğün yerine getirilmiş sayılacağını belirtti. Ancak yükümlülük süresi en düşük 300 gün olacak şekilde sınırlandırıldı.
2 Mayıs 2023

ABD Temsilciler Meclisi, Cumhuriyetçilerin çoğunlukta olduğu bir oturumda, 2020 yılında ilan edilen Covid-19 'halk sağlığı acil durumu' halinin sona erdirilmesini öngören 'Salgın Bitti' başlıklı yasa tasarısını 220 'evet' oyuna karşı 210 'hayır' oyu ile kabul etti. Cumhuriyetçiler, Biden'ın 'Covid-19 salgını bitti' açıklamasına atıfta bulunarak bu tasarıyı gündeme getirdi. Beyaz Saray, ulusal acil durumun 11 Mayıs'ta sona ereceğini duyurmuştu. Tasarının Senato'dan geçmesi beklenmiyor ve Biden tasarıyı veto edeceğini belirtti.
1 Şubat 2023

Google'ın İsrail ile 2021'de imzaladığı ve İsrail ordusunun veri depolamasını kolaylaştıracak 1,2 milyar dolar değerindeki Nimbus Projesi, şirket çalışanları tarafından protesto edildi. New York ve California'nın Sunnyvale kentlerinde düzenlenen protestolarda dokuz Google çalışanı gözaltına alındı. Protesto eden çalışanlar, Google'ın bu projeden çekilmesini talep ediyor. Gözaltına alınan çalışanların Google sistemlerine erişimleri kesildi ve idari izin verildi.
17 Nisan 2024

Microsoft'un kurucusu Bill Gates, bir blog yazısında yapay zekanın giderek yaygınlaşmasıyla insanların beş yıl içinde kişisel asistanlara sahip olacağını belirtti. Bu asistanlar, kullanıcıların telefon veya bilgisayarlarına söyledikleri komutları yerine getirebilecek. Gates, bu yazılımların 'temsilci' olarak adlandırılabileceğini ve kullanıcı hakkında bilgi sahibi oldukça daha iyi önerilerde bulunabileceğini ifade etti. Ayrıca, yapay zekanın sağlık, eğitim, üretkenlik ve eğlence gibi alanları nasıl dönüştüreceğine dair görüşlerini paylaştı.
12 Kasım 2023

Uluslararası denetim, vergi ve danışmanlık hizmetleri şirketi KPMG, ABD'deki çalışanlarının yüzde 5'ini işten çıkaracağını duyurdu. Şirket, bu yıl ikinci tur işten çıkarmalarını yapacağını belirtti. Şubat ayında yüzde 2'lik bir işten çıkarma gerçekleştiren şirket, bu kez tüm alanları etkileyecek bir işten çıkarma yapacak. Bu durumdan KPMG'nin ABD'deki 39 bin kişilik iş gücünden yaklaşık 1950 kişi etkilenecek.
27 Haziran 2023

Portekiz, çalışanların fiziksel ve ruhsal sağlığını ölçmek amacıyla haftada dört günlük çalışma düzenini test eden bir pilot proje başlattı. Altı ay sürecek olan projede 40'a yakın şirket bu yeni çalışma düzenini deneyecek. Proje, ekonomik, toplumsal ve çevresel etkileri değerlendirmeyi ve iş-yaşam dengesini iyileştirmeyi hedefliyor. Koordinasyonu Birbeck University of London ve Henley İş Okulu'ndan akademisyenler tarafından yürütülen proje, işlerin organizasyonunun 21. yüzyıla uygun daha verimli ve sürdürülebilir bir yol olacağını savunuyor.
5 Haziran 2023

Maryland eyaletindeki milletvekilleri, özel şirketler ve devlet dairelerinde haftada dört gün çalışmayı mümkün kılacak yasal düzenlemeler üzerinde çalışıyorlar. Beş yıl sürecek olan pilot program, yasalaşması durumunda Maryland'i bu uygulamayı resmi olarak benimseyen ilk ABD eyaleti yapacak. Avrupa'da Belçika gibi bazı ülkeler bu uygulamayı yasalaştırmış ve İzlanda'da yapılan denemeler başarılı sonuçlar vermişti. Türkiye'de de Aksa isimli şirket, dört gün çalışma uygulamasını deneyeceğini duyurdu.
1 Şubat 2023

ABD Başkanı Joe Biden’ın Covid-19 testinin pozitif çıktığı açıklandı. Biden, öksürük, burun akıntısı ve halsizlik belirtileri gösteriyor. Bu durum nedeniyle Biden, seçim çalışmaları için katılacağı Las Vegas etkinliklerini iptal etti ve hastalığı atlatana kadar izole bir şekilde çalışmalarına devam edeceği belirtildi.
18 Temmuz 2024

ABD'nin başkent Washington merkezli Washington Post gazetesinin çalışanları, 1970'li yıllardan bu yana ilk kez grev kararı aldı. Gazetenin 700 çalışanı, 18 aydır süren ve sonuçsuz kalan sözleşme müzakereleri ve beklenen işten çıkarmaları protesto etmek için 24 saatlik iş bırakma eylemi gerçekleştirdi. Sendika, gazete yönetiminin iyi niyetle pazarlık yapmadığını iddia etti. Ayrıca, gazetenin abone sayılarında düşüş yaşandığı ve 240 kişinin işten çıkarılacağı belirtildi.
7 Aralık 2023
İşaretlediklerim