İsrail, Hamas ile varılan rehine takası anlaşması kapsamında 30'u kadın, 3'ü çocuk olmak üzere toplam 33 Filistinli tutukluyu serbest bıraktı. Serbest bırakılan Filistinliler, Uluslararası Kızılhaç Örgütü aracılığıyla Ramallah'a taşındı. İsrail askerlerinin, Filistinli esirleri karşılamak için toplanan kalabalığa müdahalesi sonucu bir Filistinlinin hayatını kaybettiği bildirildi. İsrail ve Hamas arasındaki anlaşma gereği, 50 İsrailli rehineye karşılık 150 Filistinli serbest bırakılacak ve şu ana kadar İsrail 111 Filistinliyi, Hamas ise 45 rehineyi serbest bıraktı.
28 Kasım 2023

ABD Hazine Bakanlığı, Hamas'ın finansmanını sağladığı iddiasıyla Türkiye, Sudan, Cezayir, Katar ve Gazze merkezli dokuz kişiye ve bir kuruluşa yaptırım uygulayacağını duyurdu. Açıklamada, Hamas'ın gizli bir yatırım portföyüne sahip olduğu ve bu sayede örgüte maddi yardım aktarıldığı belirtildi. Yaptırım uygulanacak kişiler arasında Türkiye'de yaşayan ve Hamas'ın yatırım ağına dahil olduğu belirtilen kişiler de bulunuyor.
18 Ekim 2023

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Maliye, Savunma ve Ulusal Güvenlik Bakanlıklarına binlerce gözaltı yerinin acilen hazırlanması talimatı verdi. Bu talimat, İsrail ordusu ve İç Güvenlik Teşkilatı Şin-Bet'in Gazze ve Batı Şeria'da 2024 yılı boyunca binlerce kişinin alıkonulacağı ve gözaltına alınacağı yönündeki değerlendirmesinin ardından geldi. 7 Ekim'den bu yana Gazze ve Batı Şeria'da gözaltına alınan Filistinlilerin sayısı 7 bin 505'e yükseldi, İsrail saldırılarında ölen Filistinli sayısı ise 31 bin 45'e ulaştı.
11 Mart 2024

Hamas, bir esir takası anlaşması çerçevesinde 12 Tayland vatandaşını ve 13 İsrailli esiri serbest bıraktı. Tayland vatandaşlarının serbest bırakılması, Katar'ın aracılık ettiği İsrail-Hamas anlaşmasının bir parçası değil. Mısır'ın aracılığıyla gerçekleşen bu serbest bırakma, Mısır'ın yoğun çabalarının bir sonucu olarak duyuruldu. Ayrıca, İsrail ordusu, serbest bırakılmaları beklenen Filistinli esirler için toplanan kalabalığa Ofer Cezaevi önünde göz yaşartıcı gaz ile müdahale etti.
24 Kasım 2023

Hamas, İsrail'in son 24 saat içinde düzenlediği hava saldırıları sonucunda elinde bulunan dokuz rehinenin hayatını kaybettiğini duyurdu. Bu, daha önce 13 rehinenin öldüğü açıklamasının ardından geldi ve böylece İsrail'in hava saldırıları sonucu toplamda 22 rehinenin hayatını kaybettiği belirtildi. İsrail ve Filistin arasındaki çatışmalar devam ederken, Gazze'den İsrail'e binlerce roket atıldı ve İsrail ordusu Gazze Şeridi'ne saldırı başlattı.
14 Ekim 2023

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), Hamas'ın hem asker hem de sivil onlarca İsrailliyi rehin aldığını kabul etti. Bazılarının Gazze Şeridi yakınlarındaki küçük kasabalarda, bazılarının ise Gazze'ye götürüldüğü tahmin ediliyor. Hamas yetkilisi Salih el-Aruri, 'üst düzey subaylar' dahil sayısız İsrailliyi rehin aldıklarını öne sürdü. El-Aruri, 'savaşa girdiklerini ve çok sayıda Filistinli’nin öldürüldüğünü, İsraillilerin öldüğünü ve zafer için ne gerekiyorsa yapmaya hazır olduklarını' söyledi.
7 Ekim 2023

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Gazze'deki El-Mevasi bölgesinde 90 Filistinlinin öldüğü saldırıyı savundu. Netanyahu, saldırının Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları lideri Muhammed Dayf ve yardımcısı Rafa’a Salameh'i hedef aldığını belirtti. ABD yönetimini saldırıdan önce bilgilendirmediklerini söyleyen Netanyahu, saldırının İran'a da caydırıcı bir mesaj gönderdiğini ifade etti. Hamas ise liderlerinin hedef alındığı iddiasını yalanladı.
14 Temmuz 2024

İstanbul Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında, Milli İstihbarat Teşkilatı ve Emniyet Genel Müdürlüğü'nün ortak operasyonuyla Mossad'a bilgi sattıkları iddia edilen yedi şüpheli gözaltına alındı. Şüpheliler, savcılık sorgularının ardından tutuklanmaları talebiyle mahkemeye sevk edildi. Şüpheliler arasında eski emniyet amiri Hamza Turhan A. da bulunuyor ve Mossad ile 'Victoria' kod adlı ajan aracılığıyla iletişim kurduğu iddia ediliyor. Şüphelilerin arasında ihraç edilen ve emekli polisler ile özel sektör ve vergi dairesi çalışanları da yer alıyor.
8 Mart 2024

Hamas, Hizbullah ve Filistin yönetiminden beklediği desteği bulamadığını belirtti. Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları, 7 Ekim'de İsrail'e kapsamlı bir saldırı başlatmıştı. Bu saldırılar sonucunda iç tartışmalar başladı. Hamas Uluslararası İlişkiler Ofisi Başkanı Musa Ebu Merzuk, Hizbullah ve Filistin yönetiminden bekledikleri desteği bulamadıklarını ve Filistin yönetiminin tutumundan utanç duyduklarını ifade etti.
30 Ekim 2023

İsrail gazetesi Haaretz, Filistinlilerle süren savaştan ve Hamas'ın 7 Ekim saldırılarından başbakan Binyamin Netanyahu'yu sorumlu tuttu. Gazete, Netanyahu'nun 'ilhak ve mülksüzleştirme hükümeti kurduğu', aşırı sağcıları hükümette kilit pozisyonlara atadığı ve Filistinlilerin varlığını ve haklarını görmezden gelen bir dış politika benimsediğini belirtti. Ayrıca, Netanyahu'nun suçu ordu, Mossad ve Shin Beth'in başkanlarına atmaya çalışacağı öne sürüldü. Gazete, Netanyahu'nun kendisini 'savaştan kaçınan bir lider' olarak pazarladığını, ancak son seçim zaferinden sonra bu ihtiyatını 'tam sağ hükümet'le ikame ettiğini belirtti.
9 Ekim 2023

Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin Kassam Tugayları, ABD'li iki rehineyi serbest bıraktığını duyurdu. Bu, Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'e başlattığı ve en az 203 kişinin rehin alındığı 'Aksa Tufanı' adlı saldırının ardından geldi. İsrail, rehineler serbest bırakılmadığı sürece Gazze'ye yönelik ambargosunu sürdüreceğini belirtmişti. Hamas ise ateşkes karşılığında rehineleri serbest bırakmayı önermişti.
20 Ekim 2023

Türk Kızılayı, Gazze'deki yerel personeliyle iletişimin koptuğunu duyurdu. İsrail ordusunun hava saldırılarını artırdığı ve kara operasyonlarını genişleteceği bildirildi. Bu durumun ardından Gazze'deki tüm iletişim kanallarının kesildiği belirtildi. Kızılay, Gazze'deki insani yardım çalışanları, sağlık görevlileri ve sivillerin hedef olmaması gerektiğini ve BM Genel Kurulu'nda kabul edilen Gazze'de 'acil, kalıcı ve sürekli bir insani ateşkes' çağrısına uyulması gerektiğini ifade etti.
28 Ekim 2023

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) Sözcüsü James Elder, Gazze'nin güneyinde yaşanan savaşın en kötü bombardımanına ve çok sayıda çocuk kaybına tanık olduklarını açıkladı. Elder, çocukların ve ortak vicdanın korunması için son bir uyarıda bulunduğunu belirtti ve Han Yunus kentindeki yoğun saldırılar hakkında konuşurken yaşanan dehşeti anlatmakta güçlük çektiğini ifade etti. Ayrıca, İsrail ile Hamas arasındaki müzakerelerin çıkmaza girdiği ve İsrail'in ateşkesten sonra 178 Filistinliyi öldürdüğü bilgisi de verildi.
3 Aralık 2023

Ahbap Derneği Başkanı ve sanatçı Haluk Levent, Nairobi'de düzenlenen Birleşmiş Milletler Sivil Toplum Örgütleri toplantısında konuştu. Gazze'deki duruma dikkat çekerek, İsrail'in saldırılarında hayatını kaybeden çocuklar ve BM çalışanları hakkında bilgi verdi. İsrail Başbakanı Netanyahu'ya çocukların ölümünü nasıl haklı gösterebileceğini sordu. Ayrıca, Ahbap Derneği'nin Gazze'ye yardım ulaştırma çabalarından ve karşılaştıkları zorluklardan bahsetti.
10 Mayıs 2024

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'ne yakıt tedarik edilmeyeceğini açıkladı. Bu karar, Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'nın İsrail'e yönelik 'Aksa Tufanı' adlı saldırısının ardından geldi. İsrail, Gazze'ye giden elektrik, su ve yakıtı kesmişti. Birleşmiş Milletler (BM), Gazze Şeridi'ne yakıt sağlanmazsa, faaliyetlerini sonlandırmak zorunda kalacaklarını ve insanların ölebileceği uyarısını yapmıştı.
24 Ekim 2023

İsrail, Hamas ile Katar'ın başkenti Doha'da gerçekleştirilen dolaylı müzakerelerin çıkmaza girdiğini duyurdu. İsrail Başbakanı Netanyahu, müzakerelerin tıkanması üzerine Mossad Başkanı Barnea ve ekibini İsrail'e geri çağırdı. İsrail, Hamas'ın elindeki İsrailli esir çocuk ve kadınların serbest bırakılması konusunda anlaşmaya varılan kısmı yerine getirmediğini iddia etti. Mossad heyetinin, Gazze'de 24 Kasım'da başlayan ve dün sona eren insani aranın yeniden başlatılması için Doha'da olduğu bildirildi.
2 Aralık 2023

İsrail, Gazze Şeridi'nde Filistinliler için güvenli ilan ettiği bölgenin boşaltılmasını istedi. İsrail Ordu Sözcüsü Avichay Adraee, Gazze kent merkezinde bazı bölgelerde operasyon düzenleneceğini duyurdu ve bölge sakinlerine tahliye çağrısı yaptı. Bu duyurunun ardından yüzlerce Filistinli bölgeyi terk etti. Daha önce güvenli ilan edilen El-Mevasi bölgesi ise 13 Temmuz'da İsrail tarafından bombalanmış ve 90 Filistinli hayatını kaybetmişti.
28 Temmuz 2024

Hamas militanları, İsrail'in güneyinde 100'den fazla kişiyi rehin aldı. Rehineler, evlerinden kaçırıldı ve bir elektronik müzik festivalinde ele geçirildi. Hamas, İsrail'in Gazze'ye her saldırısında bir rehineyi öldüreceğini belirtti. Rehineler arasında Doron Asher Katz ve kızları Raz ve Aviv, 22 yaşındaki Ömer Wenkert ve 21 yaşındaki Ömer Shem-Tov bulunuyor. İsrail askeri yetkilileri, rehinelerin yüksek ihtimalle Gazze'de tutulduğunu söyledi.
13 Ekim 2023

Birleşmiş Milletler, Ukrayna'daki savaşta 11 bin 700 sivilin hayatını kaybettiğini ve 24 bin 600 sivilin yaralandığını açıkladı. BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Joyce Msuya, savaş nedeniyle 10 milyon kişinin zorla yerinden edildiğini ve geniş kapsamlı saldırıların sürdüğünü belirtti. Msuya, insani yardım fonuna 1,4 milyar dolar aktarıldığını ancak bunun yetersiz olduğunu ve 14,6 milyon kişinin yardıma muhtaç olduğunu söyledi. BM, üye ülkelere savaşı durdurmak için harekete geçme çağrısında bulundu.
11 Eylül 2024

İsrail Dışişleri Bakanlığı, 7 Ekim'de gerçekleşen saldırılarda öldürülen kişi sayısını 1400'den 1200'e düzelttiğini açıkladı. Bu düzeltme, UNESCO'nun Gazze'deki duruma ilişkin aldığı karara İsrail'in tepki gösterdiği bir açıklama sırasında ortaya çıktı. Bakanlık Sözcüsü Lior Hayat, ölü sayısının güncellendiğini doğruladı. İsrail makamları daha önce öldürülenlerin sayısını 1400 olarak duyurmuştu.
10 Kasım 2023
İşaretlediklerim