Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, ABD merkezli yatırım bankası JP Morgan'ın İstanbul'da düzenleyeceği yatırımcı toplantısına katılacaklar. İktidarın düşük faiz politikasında ısrar etmesi sonucu ekonomi krize girmiş ve bu durumu düzeltmek için piyasanın sevdiği isimlerden Şimşek ve Erkan göreve getirilmişti. Yeni ekonomi yönetiminin ekonomi politikalarını normalleştirmesi ve Merkez Bankası'nın faiz artırması bekleniyor.
3 Ağustos 2023

Merkez Bankası başkanlığına Hafize Gaye Erkan'ın atanması ve BDDK başkanlığına Şahap Kavcıoğlu'nun getirilmesi piyasada karışık tepkilere neden oldu. Ekonomist Ali Ağaoğlu ve gazeteci Hakan Güldağ, bu atamaların piyasa tarafından '1-1 oldu' şeklinde değerlendirildiğini ifade etti. Ağaoğlu, para politikası kurulunun diğer üyelerinin değişip değişmeyeceğinin önemli olduğunu belirtti ve ekonomi politikalarının orkestra metaforu ile açıklanabileceğini söyledi.
12 Haziran 2023

Faizin 7,5 puan artırılarak yüzde 25’e çekilmesinden sonra Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek gibi Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan’dan da 'kararlılık' mesajı geldi. Erkan, 2024 yılında dezenflasyonun sürdürülebilir şekilde başlamasını sağlayacak zemini oluşturmak için Enflasyon Raporu toplantısında kamuoyuyla paylaştıkları yol haritasını kademeli ve kararlı adımlarla uygulamaya devam ettiklerini belirtti. Ayrıca, Türkiye'de altın ithalatında son dönemde dikkat çekici artışlar yaşandığı ve bu durumun cari açık üzerinde de etkili olduğu belirtildi.
28 Ağustos 2023

Mehmet Şimşek'in Hazine ve Maliye Bakanlığı'na getirilmesi ve Hafize Gaye Erkan'ın Merkez Bankası Başkanı olarak atanması sonrasında, yabancı bankalar Türkiye'nin faiz politikaları hakkında raporlarını güncelliyor. Deutsche Bank, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) politika faizini yakın zamanda yüzde 25 seviyesine çıkaracağını tahmin ediyor. Banka, TL'nin değer kaybı ve hükümetin kredi büyümesini dengeleme ihtiyacı nedeniyle büyük bir faiz artışının gerekebileceğini belirtiyor ve üç farklı faiz senaryosu sunuyor.
12 Haziran 2023

Merkez Bankası eski Başkanı Şahap Kavcıoğlu, görevden alınmadan önceki son gününde piyasaya 1,5 milyar dolar satarak bankanın rezervlerini eksi 65,3 milyar dolara düşürdü. Ekonomi yazarı Uğur Gürses, Merkez Bankası'nın 8 Haziran itibariyle 52 milyar TL zarar ve 432 milyar TL 'gerçekleşmemiş zarar' ile 'enkaz' durumda olduğunu belirtti. Kavcıoğlu'nun yerine Hafize Gaye Erkan Merkez Bankası başkanı olarak atandı ve Kavcıoğlu BDDK başkanlığına getirildi.
9 Haziran 2023

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan'ın bankacılarla yaptığı toplantı sonrasında döviz rezerv satışlarının sona erdiğini belirtmesine karşın, kamu bankalarının Türk Lirası'nı desteklemek amacıyla yaklaşık 1 milyar dolar sattığı rapor edildi. Bu durum, piyasaların güven arayışı içinde olduğu bir dönemde gerçekleşti. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın faiz karşıtı tutumuna rağmen, Merkez Bankası faiz oranlarını %15'e yükseltmişti, ancak piyasa bu artışı yeterli bulmamıştı.
3 Temmuz 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, JP Morgan'ın İstanbul'da düzenlediği yatırımcı toplantısına katıldı. Toplantıda, Türkiye'nin ekonomi politikaları ve döviz ihtiyacı konuları ele alındı. JP Morgan Türkiye Masası Başkanı Burak Kaynak, Erkan'ın enflasyon görünümü ve para politikasına odaklanan kapsamlı ve teknik bir sunum yaptığını belirtti. Toplantının ardından başarılı bir soru-cevap seansı düzenlendi.
8 Ağustos 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın faizlerle ilgili düşüncesinin değişmediğini açıklamasına rağmen, piyasalar Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'nun perşembe günkü toplantısına odaklanmış durumda. Toplantıya, faiz indirimlerinin mimarı olarak bilinen ve 'Nas' takipçisi dört PPK üyesi katılıyor. Ekonomist Uğur Gürses, bu üyelerle alınacak kararların güvenilirliğinin ve TL üzerindeki etkisinin önemli olduğunu belirtiyor ve PPK'nın yenilenip yenilenmeyeceği sorusunu gündeme getiriyor.
19 Haziran 2023

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, kendisine yönelik 'itibar suikasti kampanyası' iddiasıyla istifa etti. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Erkan'ın istifasının şahsi bir karar olduğunu belirtti ve yeni başkanın kendi önerisiyle atanacağını ifade etti. Bu gelişmelerin ardından Merkez Bankası başkan yardımcılarından Fatih Karahan, yeni Merkez Bankası Başkanı olarak atandı. Karahan'ın ataması Resmi Gazete'de yayınlandı.
3 Şubat 2024

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, görevinden istifa ettiğini sosyal medya hesabı üzerinden duyurdu. Erkan, son dönemde kendisine yönelik itibar suikasti kampanyası düzenlendiğini ve ailesi ile küçük çocuğunun daha fazla etkilenmemesi için Cumhurbaşkanı'ndan görevinden affını talep ettiğini belirtti. Erkan'ın istifası, babası Erol Erkan'ın Merkez Bankası çalışanı Büşra Bozkurt'u işten çıkardığı iddiaları ve banka içinde yetkisiz talimatlar verdiği suçlamaları sonrasında gerçekleşti.
2 Şubat 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Hafize Gaye Erkan'ın Merkez Bankası Başkanlığı'ndan istifasının kişisel bir karar olduğunu ve yeni başkanın kendi önerisi doğrultusunda atanacağını ifade etti. Erkan, istifa kararını kendisine yönelik itibar suikasti kampanyası ve ailesinin bu süreçten etkilenmesini önlemek amacıyla aldığını açıkladı. Şimşek, ekonomi programının kesintisiz ve kararlılıkla devam ettiğini ve yeni atanan başkan ve ekibe başarılar dilediğini belirtti.
2 Şubat 2024

Deutsche Bank, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) yeni başkanı Fatih Karahan altında bu yıl faiz indirimine gitmeyeceğini ve faiz oranlarında artış yapılacağını öngörüyor. Mayıs 2023 seçimlerinden sonra ekonomi yönetiminde yapılan değişikliklerle faiz oranları yüzde 45'e yükseltilmişti. Hafize Gaye Erkan'ın görevden ayrılmasının ardından yerine Fatih Karahan'ın atanması, ekonomi politikalarında bir değişiklik olup olmayacağına dair tartışmaları beraberinde getirdi. Deutsche Bank, Karahan'ın atanmasıyla 250 ila 500 baz puanlık bir faiz artırımı alanı gördüğünü belirtiyor.
5 Şubat 2024

Barış Pehlivan, Hafize Gaye Erkan'ın Merkez Bankası Başkanlığı görevinden ayrılmasının ardındaki süreci ele alıyor. Erkan'ın Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yaptığı görüşme ve sonrasında yaşananlar, görevden ayrılma kararı ve Erdoğan'ın Erkan'a seçim sonrası için yeni bir görev vaadinde bulunması detaylandırılıyor. Erkan'ın ABD'ye dönmemeyi seçerek Türkiye'de kalmaya karar verdiği ve bu durumun gelecekteki bir atama için ipucu olabileceği belirtiliyor.
17 Nisan 2024

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nda (TCMB) Hafize Gaye Erken'in yerine başkan olarak atanan Fatih Karahan, görevine başlar başlamaz enflasyonla mücadele konusunda kararlı olduklarını belirtti. Karahan, fiyat istikrarının sağlanması, dezenflasyon sürecinin devam ettirilmesi ve enflasyon hedefleriyle uyumlu seviyelere ulaşılana kadar parasal sıkılığın korunacağını ifade etti. Osman Ulagay, Karahan'ın bu ilk açıklamalarını olumlu bulmakla birlikte, enflasyonla mücadeledeki zorluklara dikkat çekerek, bu vaatlerin gerçekleşmesi konusunda uyarılarda bulunuyor.
7 Şubat 2024

2019-2024 yılları arasında Türkiye'de Merkez Bankası başkanlığına 5 farklı kişi atandı. Bu değişiklikler, başkanların 'faiz artırımı' gibi politikaları nedeniyle görevden alınmaları sonucu gerçekleşti. Her ne kadar bu atamalar yasaya göre 5 yıllık dönemler için yapılsa da, başkanların görev süreleri ortalama 8 ay ile 1.5 yıl arasında değişti. Küresel finans kurumları, Türkiye'deki bu durum ve potansiyel politika değişiklikleri konusunda endişeli ve bekleyiş içindeler.
5 Şubat 2024

Merkez Bankası'nın yılın ilk Enflasyon Raporu yayımlandı ve bu raporun ilan edildiği toplantıda yeni başkan Fatih Karahan ilk kez medya karşısına çıktı. Toplantıda yeni dönemin para politikası stratejisi netleşti ve yönetimde bütünlük ile ekip çalışması vurgulandı. Başkan Karahan'ın konuya hakimiyeti ve net mesajları olumlu karşılandı. 'Yolumuza daha öngörülebilir bir yol haritası ve politika seti ile devam ediyoruz' mesajı piyasalar tarafından olumlu bir şekilde karşılandı.
10 Şubat 2024

Britanya merkezli finans kuruluşu HSBC, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nda (TCMB) yaşanan başkan değişikliğinin politikalarda önemli bir değişikliğe yol açmasını beklemediğini açıkladı. Mayıs 2023 seçimlerinin ardından ekonomi yönetiminde önemli değişiklikler yaşanmış ve faiz oranları yüzde 45'e kadar yükseltilmişti. Ancak, Hafize Gaye Erkan'ın görevden ayrılması ve yerine Fatih Karahan'ın atanması sonrası, HSBC gibi uluslararası finans kuruluşları Türkiye'nin ekonomi politikalarında bir değişiklik beklemiyor. HSBC, politika faizinin bu yıl boyunca sabit kalmasını öngörüyor.
4 Şubat 2024

Şeref Oğuz, Gaye Erkan'ın Merkez Bankası Başkanlığından ayrılışının faiz politikalarıyla ilgili olmadığını, daha çok itibar suikastı ve ekonomi magazini üslubu nedeniyle olduğunu belirtiyor. Naci Ağbal'ın aksine, Erkan'ın görevden alınma sebebinin ekonomik kararlar yerine, kamuoyu algısıyla ilgili olduğu vurgulanıyor. Bu durumun yurtdışı algısını olumsuz etkilediği ve Türkiye'nin ekonomik istikrarına dair endişeleri artırdığı ifade ediliyor.
5 Şubat 2024

Anayasa Mahkemesi (AYM), Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a Merkez Bankası (MB) başkanını istediği zaman değiştirme yetkisi veren kanun hükmünde kararnamenin (KHK) ilgili maddesini iptal etti. AYM, Merkez Bankası Kanunu'nun 25'inci maddesinin 1'inci fıkrasını yürürlükten kaldıran 703 sayılı KHK'nın 151(h) maddesini anayasaya aykırı buldu. Bu karar, MB başkanının beş yıllık bir dönem için atanmasını ve görev süresi dolmadan görevden alınamamasını güvence altına alıyor. Karar, MB'nin bağımsızlığını koruma amacı taşıyor.
4 Haziran 2024

Gaye Erkan'ın Merkez Bankası Başkanlığı görevinden ayrılma süreci, maaş alabilmesi için görevden alınmış gibi gösterildiği iddialarıyla gündemde. Erkan'ın ABD'de milyon dolarlar kazanabilecek kapasitede olduğu ve bu nedenle Türkiye'den alacağı aylık 5-6 bin doların önemli olmayabileceği belirtiliyor. Yazıda, Erkan'ın bu süreçte kimlerle pazarlık yaptığı ve bu gücü nereden aldığı soruları gündeme getiriliyor.
5 Şubat 2024
İşaretlediklerim