Arkeologlar, Avusturya'nın Irschen bölgesinde 1500 yıllık bir Hıristiyan eseri keşfetti. Fildişinden yapılmış ve Hıristiyan motifleriyle süslenmiş olan bu pyx, geç antik çağda bir kilisenin yan şapelinde bulundu. Bu türden sadece 40 civarında fildişi kutusu olduğu biliniyor ve en son 100 yıl önce benzer bir keşif yapılmıştı. Eserin, bir azizin kutsal emanetlerini saklamak için kullanıldığı düşünülüyor.
27 Haziran 2024

İspanya'nın Carmona kentindeki bir antik Roma mezarında, 2 bin yıllık şarap bulundu. Bu keşif, şimdiye kadar sıvı halde bulunan en eski şarap olarak kabul ediliyor. Şarabın kimyasal analizleri Cordoba Üniversitesi'nden araştırmacılar tarafından yapıldı ve bu keşif, Roma cenaze uygulamaları ve cinsiyet rollerine dair yeni bilgiler sunuyor. Ayrıca, antik şarabın bileşimi, eski koruma teknikleri ve tarımsal uygulamalar hakkında da önemli ipuçları veriyor.
23 Haziran 2024

Jeolog ve Rönesans sanat tarihçisi Ann Pizzorusso, Leonardo da Vinci'nin Mona Lisa tablosunun arka planında tasvir edilen manzaranın, İtalya'nın Lombardiya bölgesindeki Como Gölü kıyısında bulunan Lecco olduğunu iddia etti. Pizzorusso, tablodaki köprü, sıradağlar ve gölün Lecco'daki Azzone Visconti köprüsü, güneybatı Alpleri ve Garlate Gölü ile benzerlikler taşıdığını belirtti. Bu bulgularını bir jeoloji konferansında sunacak olan Pizzorusso, sanat tarihçileri ve jeologlar arasındaki farklı bakış açılarını birleştirerek bu sonuca ulaştı.
13 Mayıs 2024
İşaretlediklerim