6 Şubat depremlerinin ardından Antakya'nın Defne ilçesine giden TİP İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil, Afet Koordinasyon Merkezi'nden günlük yaşamı ve yardım çalışmalarını yansıtan görüntüler paylaştı. Kadıgil, depremin dokuzuncu gününde üç yaşında bir çocuğun sağ olarak kurtarıldığını ve merkezdeki gönüllü çocuk doktorlarından yardım aldığını belirtti. Ayrıca, AGAFED gönüllülerinin günde 2 bin sıcak yemek sağladığını, revirde tedavilerin yapıldığını ve HAYTAP'ın depremzede hayvanlarla ilgilendiğini aktardı. Kampın çoğunlukla yazlık çadırlarla dolu olduğunu ve kışlık çadırlara büyük ihtiyaç duyulduğunu ifade etti.
14 Şubat 2023

Bursa'nın Karacabey ilçesindeki bir çiftlikte doğa ve yaban hayatı fotoğrafçısı Alper Tüydeş tarafından peçeli baykuş ailesi görüntülendi. Çiftlik sahipleri, yavruların zarar görmemesi için samanları kaldırmayarak baykuş ailesini koruma altına aldı. Peçeli baykuşlar, tarım zararlılarıyla mücadelede çiftçilere yardımcı olan yerleşik türler arasında yer alıyor ve genellikle terk edilmiş binalar ile çatı aralarını yuva olarak kullanıyorlar.
5 Temmuz 2023

Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Diyarbakır'da, Bağlar ilçesindeki bir apartmanın enkazından 101 saat sonra anne Sebahat Varlı ve oğlu Serhat yaralı olarak kurtarıldı. Aynı zamanda Hatay'da inşaat mühendisi Hikmet Yiğitbaş da enkazdan çıkarıldı. Kurtarılanlar, sağlık ekiplerince hastaneye kaldırıldı. Bölgede arama kurtarma çalışmaları devam etmektedir.
10 Şubat 2023

Edirne Uzunköprü'de belediyeye ait çöp depolama alanında yaklaşık 15 köpek ölü olarak bulundu. Bu olay, sokak köpeklerini 'uyutma' konusundaki tartışmalı kanun teklifinin Meclis'ten geçmesinin ardından yaşandı. Uzunköprü Belediyesi, hayvanların sahipsiz kişilerce öldürüldüğünü öne sürerek savcılığa suç duyurusunda bulundu. Benzer köpek ölümleri daha önce Niğde ve Ankara Altındağ'da da görülmüştü.
12 Ağustos 2024

Irak'ın Süleymaniye ilçesinde yaşayan Nuşirevan Abdurrahman ve Şıler Selim çifti, evlerinde besledikleri yılanların derilerinden elde ettikleri yağlarla geçimlerini sağlıyor. Abdurrahman, yılanlara çocukluğundan beri ilgi duyduğunu ve evlendikten sonra eşiyle birlikte yılan bakıcılığına başladığını belirtiyor. Çift, yılanların deri atma sürecini takip ederek yağ elde ediyor ve bu işlem sırasında yılanlara zarar vermediklerini ifade ediyor.
4 Eylül 2023

Tunceli'de yer alan Munzur Vadisi Milli Parkı'nda koruma altında olan yaban keçileri, parkın sarp kayalıklarında beslenirken fotoğraflandı. Yaklaşık 42 bin hektarlık bir alana sahip olan milli park, dağlık ve ormanlık alanlarla kaplı olup, avlanması yasak yaban keçilerine ev sahipliği yapıyor. İlkbaharın gelmesiyle birlikte yeşeren otlarla beslenen keçiler, insanları fark edince zirvelere tırmanarak gözden kayboldu.
22 Mart 2023

İstanbul Bayrampaşa'da bir sokak kedisini poşete koyup götürdükten sonra tekmeleyerek öldüren Y.C. isimli şahıs, sosyal medyada yayılan görüntülerin ardından polis tarafından Mersin'de yakalandı. Polis incelemesi sonucunda, Y.C.'nin iş yerinde kediye şiddet uygulayarak ölümüne neden olduğu belirlendi. Şüpheli, 'hayvan hırsızlığı', 'hayvana kötü muamele' ve 'hayvana işkence yaparak öldürme' suçlarından mahkemeye sevk edilerek tutuklandı.
7 Kasım 2023

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası bölgeyi dördüncü kez ziyaret etti. Malatya ve Kahramanmaraş'ta depremzedelerle görüşen Kılıçdaroğlu, esnafın ve sanayicinin kısa vadede faiz borçlarının silinmesi ve kredi borçlarının yeniden yapılandırılması gerektiğini ifade etti. Ayrıca nitelikli eleman eksikliği ve çiftçilerin sorunlarına dikkat çekerek, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'ın destek protokolüne ve diğer büyükşehir belediyelerinin benzer desteklerine işaret etti. Kılıçdaroğlu, devlet yönetiminin liyakatle ve planlı bir şekilde olması gerektiğini vurguladı.
11 Mart 2023

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Keçiören'de sahipsiz köpeklerin bir çocuğa saldırmasının ardından hayvanseverlerin sahipsiz köpekler konusunda daha fazla sorumluluk alması gerektiğini ifade etti. Yavaş, belediyenin maliyetini karşılayacağı butik barınaklarda hayvanseverlerin köpeklere bakmalarını istediğini ve kısırlaştırma çalışmalarının yanı sıra barınakların da çözüm olabileceğini söyledi. Ayrıca, bu sorunun ülke genelinde yaşandığını ve Meclis'ten bir kanun çıkmasını beklediğini belirtti.
9 Aralık 2023

Kahramanmaraş'ın Onikişubat ve Pazarcık ilçelerinde çıkan orman yangını, ekiplerin müdahalesi sonucu kontrol altına alındı. Yangına altı helikopter, iki uçak, 20 arazöz ve 90 personelle müdahale edildi. Yangın sonucunda 15 hektar tarım arazisi ve 6 hektar orman alanı zarar gördü.
23 Temmuz 2023

Edirne'nin Uzunköprü ilçesinde çuvallar içinde ölü köpekler bulunmasının ardından gözaltına alınan dört şüpheli adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Bu olay, sokak köpeklerini 'uyutma'yı içeren tartışmalı kanun teklifinin Meclis'ten geçmesinin ardından yaşandı. Uzunköprü Belediyesi, ölü köpeklerin belediyeye ait çöp depolama alanında bulunduğunu ve hayvanların sahipsiz kişilerce öldürüldüğünü öne sürdü. Şüpheliler, ifadelerinin ardından serbest bırakıldı.
16 Ağustos 2024

Ardahan'da, SAT-2 serotipi şap hastalığının tespit edilmesinin ardından Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından alınan tedbirler kapsamında büyükbaş hayvanlar aşılanmaya başlandı. İl merkezi ve beş ilçede oluşturulan ekipler, sorumluluk bölgelerindeki ahır ve çiftliklerde aşılama çalışmalarını yürütüyor. Tarım ve Orman İl Müdürü Muhammet Fatih Cineviz, aşılama çalışmalarının 20 gün içinde tamamlanmasının planlandığını belirtti.
17 Mart 2023

Jandarma ekipleri, İstanbul Kağıthane'deki bir imalathanede yasadışı yollarla Afrika ülkelerinden getirilmiş yabani hayvan derilerinin işlendiğini belirledi. Baskın düzenleyen ekipler, 1514 timsah derisi, 159 deve kuşu derisi, 42 yılan derisi ve bu malzemelerden imal edilmiş 245 kadın çantası ve 190 cüzdana el koydu. Gözaltına alınan şüpheli adliyeye sevk edildi.
24 Eylül 2023

Konya'nın Karapınar ilçesine bağlı Seyit Hacı Yaylası yakınındaki bir pancar tarlasında, akşam saatlerinde yeni bir obruk meydana geldi. Geçen yıl da aynı bölgede bir obruk oluşmuştu. Tarlanın sahibi çiftçi Fatih Şık, olayın ardından suyun bulanıklaşması ve yer altından gelen sesler nedeniyle tedirgin olduklarını belirtti. Olay sırasında suyun dışarı fışkırdığını ve büyük bir gürültü duyduklarını ifade etti.
4 Ağustos 2024

Türk Psikologlar Derneği, Ankara'nın Altındağ ilçesinde sahipsiz köpeklerin öldürülmesi üzerine, belediyelere köpek öldürme yetkisi veren yasanın iptal edilmesini talep etti. Dernek, bu yasanın şiddete eğilimli kişileri cesaretlendirdiğini ve daha korkunç şiddet olaylarının habercisi olabileceğini belirtti. Altındağ Belediyesi ise köpeklerin doğal yollardan öldüğünü ileri sürdü. Sosyal medyada büyük tepki çeken olay, derin travmatik etkiler yarattı.
9 Ağustos 2024

Kahramanmaraş merkezli çifte deprem sonrası Diyarbakır'da evsiz kalan depremzedeler için ev arayışı başladı. Bazı ev sahipleri kiraları iki katına çıkarırken, bazıları evlerini depremzedelere açıyor. Emlak sitelerinde kira fiyatları 5 bin liradan başlayıp 6 bin 500 liraya kadar çıkıyor. Emlakçılar ise depremzede ailelerden komisyon almayacaklarını ve yüksek kiralar için aracılık yapmayacaklarını belirtiyor. Ayrıca, dayanışma örnekleri de mevcut; bazı ev sahipleri ve aileler depremzedelere ücretsiz olarak evlerini açıyor.
20 Şubat 2023

Çanakkale'nin Biga ilçesinden yaralı olarak getirilen bir güvercin, Doğa Koruma ve Milli Parklar Çanakkale Şube Müdürlüğü'nde tedavi altına alındı. Güvercinin sol bacağında doku ölümü (nekroz) teşhisi konuldu ve bacağının ampute edilmesine karar verildi. Yaklaşık bir saat süren operasyonun ardından güvercinin bacağı ampute edildi ve iyileşme sürecinin ardından doğal ortamına bırakılması planlanıyor.
1 Mart 2024

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası, Kızılay'ın çadır satışı yapması kamuoyunda ve siyasi arenada tepkilere neden oldu. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, TBMM Başkanı Mustafa Şentop ve Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Kızılay Başkanı Kerem Kınık'ın bu davranışından duydukları rahatsızlığı dile getirdiler. Öte yandan, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Kınık'ı ziyaret ederek desteklerini ifade etmişlerdi. Kızılay'ın bu durumu kan bağışlarının azalmasına ve kan stoğunun asgari seviyenin altına düşmesine yol açtı.
19 Nisan 2023

Kızılay Sağlık Grubu'nun İstanbul, Konya ve Kayseri'de işlettiği dört hastane ile Altıntepe ve Bakırköy'deki iki tıp merkezi uzun süreliğine kiralanacak. Kızılay Basın Müşaviri Selahattin Bostan, kiralamaların ardından Kızılay'ın işlettiği herhangi bir hastane veya tıp merkezi kalmayacağını doğruladı. Kiralamalar için Medical Park, Medicana ve Medipol gibi özel sağlık gruplarıyla görüşmeler yapılıyor. Kızılay, kaynaklarını kan torbası üretimi ve yaşlı bakımı gibi stratejik alanlara yönlendirmeyi planlıyor.
6 Haziran 2024

Hükümet, sahipsiz sokak hayvanlarının uyutulmasını içeren bir kanun teklifi hazırladı. AKP'li kaynaklar, mevcut bakım, kısırlaştırma ve barınak yöntemlerinin yetersiz kaldığını belirtti. Yeni düzenlemeye göre, belediyeler barınaklarındaki köpeklerin fotoğraflarını internet sitelerinde paylaşacak ve 30 gün içinde sahiplenilmeyen köpekler enjeksiyonla uyutulacak. Sahiplendirilen köpekler ise çiple takip edilecek.
21 Mayıs 2024
İşaretlediklerim