HDP (şimdiki adıyla DEM Parti) eski eş genel başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ başta olmak üzere, partinin Merkez Yürütme Kurulu üyelerinin de içinde bulunduğu 108 siyasetçinin yargılandığı Kobani davasının son duruşmasında, 18 tutuklu siyasetçinin tahliye talepleri 'kaçma şüphesi' gerekçesiyle reddedildi. Mahkeme, Demirtaş'ın avukatlarının Anayasa'ya aykırılık iddiası dahil olmak üzere diğer talepleri de reddetti ve duruşmayı 16 Mayıs'a erteledi.
17 Nisan 2024

Hayko Bağdat, Türkiye'nin mevcut siyasi ve hukuki durumunu eleştirerek, ülkenin normalleşmesi için hukukun üstünlüğünün şart koşulması gerektiğini vurguladı. Özgür Özel'in muhalefetteki rolüne değinen Bağdat, Türkiye'nin hukuk alanında ciddi sorunlar yaşadığını ve bu durumun düzeltilmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, Selahattin Demirtaş, Osman Kavala ve KHK mağdurları gibi örneklerle, siyasi kumpasların ve haksızlıkların kabul edilemez olduğunu ifade etti.
8 Mayıs 2024

Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD), 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü eylemleri nedeniyle 15 kişinin daha gözaltına alındığını duyurdu. İstanbul'da Taksim Meydanı'na gitmek isteyen göstericiler Saraçhane'de polis tarafından durdurulmuş ve arbede çıkmıştı. Olaylar sonucunda toplamda 217 kişi gözaltına alınmış, bunlardan 182'si serbest bırakılmıştı. Son olarak, sabaha karşı yapılan ev baskınlarıyla 15 kişi daha gözaltına alındı.
21 Mayıs 2024

Osman Kavala'nın avukatı Hilal Zengin'in 'kanun yararına bozma' talebiyle yaptığı başvuru üzerine İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, dosyayı Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü'ne gönderilmek üzere İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Bakanlık Muhabere Bürosu'na yolladı. Bu gelişme, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Özgür Özel görüşmesi öncesinde yaşandı. Ayrıca, Kavala dosyasının kısa bir süre önce Cumhurbaşkanı Erdoğan ile de paylaşıldığı öğrenildi. Avukat Hilal Zengin, yeniden yargılama sürecinde Kavala'nın tahliyesini talep etti.
11 Haziran 2024

Kobani davası, Türkiye'de 108 kişinin yargılandığı ve aralarında HDP'nin eski eş başkanlarının da bulunduğu önemli bir dava olarak öne çıkıyor. Eski Eş Başkan Selahattin Demirtaş'ın uzun savunması ve diğer yazıları, geniş ilgi görüyor ve internet üzerinden erişilebilir durumda. Demirtaş ve diğer siyasetçiler, yıllardır süren çatışmaların ortasında doğmuş ve barış için mücadele etmişlerdir. Necmiye Alpay, Demirtaş'ın yazılarından alıntılar yaparak, Türkiye'deki demokratik değerler ve ifade özgürlüğü üzerine düşündürücü noktalar sunuyor.
9 Mayıs 2024

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, AKP'ye yakınlığıyla bilinen ve tartışmalı açıklamalarıyla tanınan gazeteci Taha Hüseyin Karagöz'ü makamında ağırladı. Bu buluşma, sosyal medyada ve siyasi çevrelerde eleştirilere neden oldu. Özel, Karagöz'ün ziyaretini, daha önce televizyon programlarına birlikte katıldıkları ve Karagöz'ün Ankara'da birçok siyasiyi ziyaret ettiği için kabul ettiğini belirtti. Ayrıca, Karagöz'ün kendisine nikah davetiyesi verdiğini ve Meclis'te kapının önünde kimseyi geri çeviremeyeceklerini ifade etti.
8 Mayıs 2024

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla ceza infaz kurumlarında bulunan hükümlü ve tutuklulara açık görüş izni verileceğini duyurdu. Bu izin, 'Hükümlü ve Tutukluların Ziyaret Edilmeleri Hakkında Yönetmelik' kapsamında sağlanacak. Bakan Tunç, bu duyuruyu sosyal medya hesabı üzerinden yaptı.
18 Mayıs 2024

Kobani davasında 18'i tutuklu 108 siyasetçi hakkında karar verildi. Selahattin Demirtaş'a 42 yıl, Figen Yüksekdağ'a 30 yıl üç ay, Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk'e ise 10 yıl hapis cezası verildi. Diyarbakır Valiliği, bu kararlar üzerine olası protestoları gerekçe göstererek kente giriş ve çıkışları dört günlüğüne kapattı ve açık havadaki her tür toplantıyı yasakladı. Benzer yasaklar Van ve Mardin için de alındı.
16 Mayıs 2024

Antalya'nın Kepez ilçesinde meydana gelen ve bir kişinin ölümüne neden olan teleferik faciasının ardından başlatılan soruşturma kapsamında, CHP'li Kepez Belediye Başkanı Mesut Kocagöz dahil olmak üzere 5 kişi tutuklandı. Bu kişilerin tutuklanması, olayın sorumlularının belirlenmesi ve adaletin sağlanması açısından önemli bir adım olarak görülüyor. Soruşturma, facianın nedenlerini ve sorumlulukları detaylı bir şekilde incelemeye devam ediyor.
14 Nisan 2024

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Ülkücü Şehitler Anıtı'nda yaptığı konuşmada, MHP ve Ülkü Ocakları'na yönelik eleştirilerde bulunan gazetecileri hedef aldı. Bahçeli, bu gazetecilerin mahkemede dinlenmesini ve iddialarını belgelemelerini istedi. Özellikle Halk TV, Now ve Sözcü gibi medya kuruluşlarını eleştiren Bahçeli, adli müracaatlarını en kısa sürede gerçekleştireceklerini belirtti.
27 Mayıs 2024

İstanbul'da 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nde Taksim Meydanı'na gitmek isteyenlerin önü Saraçhane'de kesilmiş ve çıkan arbedede 217 kişi gözaltına alınmıştı. Bu kişilerden 182'si serbest bırakılmış, 30 kişi daha gözaltına alınmıştı. 21 Mayıs'ta yapılan ev baskınlarıyla 27 kişi daha gözaltına alındı ve savcılıkta ifadeleri alındıktan sonra tutuklama talebiyle mahkemeye çıkarıldılar. Mahkeme, 27 kişinin tamamının tutuklanmasına karar verdi.
23 Mayıs 2024

Ahmet Altan ve Nazlı Ilıcak, 'FETÖ'nün medya yapılanması'na ilişkin davada hapis cezalarına çarptırıldı. Yargıtay, daha önce bu suçlamalar nedeniyle verilen hapis cezalarını iki defa bozmuştu. İstanbul 26'ncı Ağır Ceza Mahkemesi'nde yeniden yargılanan davanın karar duruşmasında, Nazlı Ilıcak'a beş yıl üç ay, Ahmet Altan'a altı yıl üç ay 18 gün hapis cezası verildi. Fevzi Yazıcı'ya bir yıl 13 ay hapis cezası verilirken, Yakup Şimşek beraat etti.
14 Şubat 2024

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nde Taksim Meydanı'na yürümek isteyen göstericiler Saraçhane'de polis tarafından durdurulmuş ve arbede çıkmıştı. Olayda 217 kişi gözaltına alınmış, daha sonra bir kısmı serbest bırakılmıştı. 25’inci Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada, tutuklu bulunan 12 sanığın tahliyesine karar verildi. Savcının mütalaasına rağmen tüm sanıkların serbest bırakılması dikkat çekti.
3 Temmuz 2024

Kobani davasında 18'i tutuklu 108 siyasetçinin yargılandığı davada karar çıktı. Selahattin Demirtaş'a 42 yıl, Figen Yüksekdağ'a 30 yıl üç ay ve Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk'e 10 yıl hapis cezası verildi. Bu kararların ardından protesto eylemlerinin olabileceği gerekçesiyle Diyarbakır, Van, Şırnak, Hakkari, Batman, Mardin ve Kars gibi birçok kentte eylem yasağı kararı alındı. Diyarbakır Valiliği ayrıca şehri dört günlüğüne giriş-çıkışlara kapattığını duyurdu.
16 Mayıs 2024

Balıkesir Üniversitesi öğrencisi ve motokurye Ata Emre Akman'ın cinayeti davasının ilk duruşmasında savcı, sanık Erdoğan Özdemir için ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep etti. Özdemir, 10 Mayıs'ta Akman'ı bıçaklayarak öldürmüştü. Duruşmada, Özdemir'in babası Orhan Özdemir'in de cinayete azmettirme suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alması istendi. Mahkeme, sanıkların tutukluluk hallerinin devamına ve duruşmanın 12 Temmuz'a ertelenmesine karar verdi.
28 Haziran 2024

Eski İçişleri Bakanı ve AKP İstanbul Milletvekili Süleyman Soylu, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Ayhan Bora Kaplan davası hakkında görüştü. Soylu, davayla ilgili görevden alınan üç polis şefinin arkasında başka kişilerin olabileceğini belirtti. Erdoğan, konuyu yakından takip ettiğini ve İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ile görüştüğünü ifade etti. Bu görüşme, Ankara'da sürpriz bir gelişme olarak değerlendirildi.
15 Mayıs 2024

Sivil toplum ve insan hakları aktivisti Osman Kavala, 3 Temmuz 2024 itibariyle 2 bin 437 gündür hapiste. Kavala, Gezi eylemleri ve 15 Temmuz darbe girişimi bağlamında 'hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs' ve 'anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs' suçlamalarıyla tutuklandı. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Kavala'nın serbest bırakılması yönünde karar verse de, Türkiye bu kararı uygulamadı. Yargıtay, Kavala'nın ağırlaştırılmış müebbet cezasını onadı ve yeniden yargılanma talebi reddedildi.
3 Temmuz 2024

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Can Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesinin teamüllere uygun olduğunu savundu. Anayasa Mahkemesi'nin Atalay hakkında iki defa hak ihlali kararı vermesine rağmen, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi ve Yargıtay bu kararları tanımadı. Bu durum, TBMM Genel Kurulu'nun Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesine ilişkin kararı okumasına yol açtı. Kurtulmuş, Türkiye'de anayasa değişikliğine ihtiyaç olduğunu belirterek, 12 Eylül Anayasası'nın erkler arası tanımları muğlak hale getirdiğini ifade etti.
9 Şubat 2024

Sivil toplum ve insan hakları aktivisti Osman Kavala, 23 Haziran 2024 itibariyle 2 bin 427 gündür hapiste. Kavala, Gezi eylemleri ve 15 Temmuz darbe girişimi bağlamında hükümeti ve anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs suçlamalarıyla tutuklandı. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Kavala'nın serbest bırakılması yönünde karar verse de, Türkiye'deki mahkemeler bu kararı uygulamadı. Kavala'nın yeniden yargılanma talebi de reddedildi ve Yargıtay, Kavala'ya verilen ağırlaştırılmış müebbet cezasını onadı.
23 Haziran 2024

Sivil toplum ve insan hakları aktivisti Osman Kavala, 30 Haziran 2024 itibariyle 2 bin 434 gündür hapiste. Kavala, 2017 yılında gözaltına alındı ve Gezi eylemleri ile 15 Temmuz darbe girişimi bağlamında çeşitli suçlamalarla tutuklandı. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Kavala'nın serbest bırakılması yönünde karar verse de, Türkiye'deki mahkemeler bu kararı uygulamadı. Kavala'nın yeniden yargılanma talebi de reddedildi ve Yargıtay, Kavala'nın ağırlaştırılmış müebbet cezasını onadı.
30 Haziran 2024
İşaretlediklerim