Türk Lirası, Hazine ve Maliye Bakanlığı'na Mehmet Şimşek'in atanmasının ardından döviz kurları karşısında önemli bir değer kaybı yaşadı. Dolar 23 TL, avro 25 TL seviyelerini aştı. Uzmanlar, beklenen kademeli değer kaybının ölçülü olmadığını ve bu durumun Merkez Bankası'ndan bir faiz artışı beklentisini güçlendirebileceğini belirtiyor. Ayrıca, Aralık 2021'deki gibi bir kur şokunun tekrarlanmayacağı ve fiyatların dengelenmesiyle volatilitenin azalacağı öngörülüyor.
8 Haziran 2023

Türk Lirası mevduatlarının (32-91 gün) aldığı faiz ortalaması yüzde 30 seviyesini geçti, bu oran son olarak Ekim 2003'te görülmüştü. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yeni ekonomi modeli ve Merkez Bankası'nın faiz indirimleri enflasyonun düşeceği ve TL'nin değer kazanacağı beklentisi yaratmıştı ancak ekonomistlerin uyarıları doğrultusunda enflasyon arttı ve TL değer kaybetti. Ekonomi yönetimi, TL'nin değer kaybını çeşitli yöntemlerle kontrol altında tutmaya çalışıyor. Ayrıca, kur korumalı mevduat hesaplarına olan ilgi artarken, bankalar TL mevduatını çekmek için faiz oranlarını yüksek tutuyor.
22 Mayıs 2023

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 2023 yılının ilk Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında faiz oranını değiştirmeyerek yüzde 9 olarak sabit bıraktı. 2022 Kasım ayında faiz indirim döngüsünün sonlandırıldığı açıklanmıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın düşük faiz ve yüksek kur politikasını benimseyen 'yeni ekonomik model' çerçevesinde, ihracatın artırılması ve cari fazla ile döviz bolluğu yaratılarak kurların ve enflasyonun düşürülmesi hedeflenmişti, ancak bu beklentiler karşılanamadı.
19 Ocak 2023

Merkez Bankası tarafından Resmi Gazete'de yayımlanan bir tebliğe göre, bankaların süresinde ibraz edilen her karşılıksız çek yaprağı için yapmakla yükümlü olduğu ödeme miktarı 3 bin 600 TL'den 6 bin TL'ye çıkarıldı. Bu düzenleme yarın itibariyle yürürlüğe girecek.
30 Ocak 2023

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, bankaların zorunlu karşılık yükümlülükleri dışında yurt içinde tutacakları yabancı para cinsinden hesaplara yüzde 4,5 faiz ödeme kararı aldı. Daha önce bankalar, yurt dışında tuttukları dövizler için yüzde 4,3 oranında LIBOR faizi almaktaydılar. Bu yeni düzenlemeyle, bankaların yurt dışında bulunan fazla dövizlerini yurt içine getirmeleri durumunda, zorunlu karşılık tutarının üzerindeki meblağlara yüzde 4,5 faiz verilecek ve bu faiz Türk Lirası cinsinden ödenecek.
20 Ocak 2023

Bankacılık sektörü, seçim sonrası ekonomi yönetiminin değişmesine rağmen piyasalarda beklenen olumlu değişikliklerin yaşanmadığını ifade ediyor. Merkez Bankası'nın faiz kararı ve diğer düzenlemelerdeki yavaş geri çekilme, sektörde hayal kırıklığına neden olmuş. Sektör kaynakları, TL mevduat faizlerinde gevşeme olmasına rağmen, kur korumalı mevduatın baskısının devam ettiğini ve krediye erişimde sıkıntıların sürdüğünü belirtiyor.
10 Temmuz 2023

Türkiye'de Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarındaki toplam tutar, 18 Ağustos haftasından bu yana düşüş gösteriyor. Eski ekonomi yönetiminin yüksek enflasyon ortamında faizleri düşürmesi sonucu başvurduğu yöntemlerden biri olan KKM, bütçeden karşılanan faiz tutarı ve kur farkı ödemeleri içeriyor. Yeni ekonomi yönetimi, KKM varlıklarını azaltma ve TL mevduatını destekleme yönünde adımlar atıyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu verilerine göre, KKM hesaplarındaki toplam tutar 10 Kasım haftasında 2 trilyon 838 milyar liraya, 17 Kasım haftasında ise 2 trilyon 767 milyar liraya düşmüş durumda.
23 Kasım 2023

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), bankaların TL mevduat ve katılım fonlarının toplam mevduat içindeki payını hesaplama formülüne türev ürünleri ve repoları dahil etti. Bu değişiklikle bankaların yüzde 10 tahvil yükümlülüğü tutma zorunluluğu bulunan TL mevduat hesaplamalarında, finansal türev işlemler ve yabancı para repo işlemleri de dikkate alınacak. Menkul kıymet tesis oranı değişiklikleri 27 Ocak'tan, yabancı para komisyonları ise 20 Ocak'tan itibaren geçerli olacak.
10 Ocak 2023

Merkez Bankası, bankalara gönderdiği bir yazı ile 1 Haziran'dan itibaren açılacak veya yenilenecek kur korumalı mevduat hesaplarında önden prim ödemesine son verilmesini talep etti. Bu düzenleme, bankaların döviz hesaplarını TL'ye çevirme hedeflerine ulaşmaları ve döviz talebini kontrol altına almak amacıyla yapıldı. Bankalar, daha önce mevduat sahiplerini dövizden vazgeçirmek için bu hesaplara yüksek faizler teklif etmekteydi. Banka yöneticileri, bu ve benzeri konuları görüşmek üzere Merkez Bankası yetkilileriyle bir araya gelmişti.
1 Haziran 2023

Türkiye'de Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarındaki toplam para miktarı, 18 Ağustos haftasından bu yana düşüş göstererek 3 Kasım haftasında 2 trilyon 921 milyar 667 milyon TL'ye geriledi. Eski ekonomi yönetiminin yüksek enflasyon ortamında faizleri düşürme kararı sonrası başlatılan KKM uygulaması, hesap sahiplerine faiz ve kur farkı ödemesi yapılmasını içeriyor ve bu maliyet bütçeden karşılanıyor. Yeni ekonomi yönetimi, TL mevduatını destekleyerek KKM varlıklarını azaltma yönünde adımlar atıyor.
9 Kasım 2023

Merkez Bankası, bankaların Türk lirası mevduat ve menkul kıymet yükümlülüklerine ilişkin düzenlemelerde değişiklikler yaparak Resmi Gazete'de yayımladı. Yapılan değişiklikle, TL mevduatların payı %70'i aşan bankalara makro ihtiyati tedbirlerde muafiyet sağlanacak. Bilançodaki TL payı %60'ın altında kalan bankalar için menkul kıymet yükümlülüğü %3'ten %7'ye çıkarıldı. Ayrıca, dövizden TL'ye dönüşüm oranlarına göre de yeni düzenlemeler getirildi.
7 Nisan 2023

Merkez Bankası, politika faizini yüzde 15'ten yüzde 17,5'e yükseltti. Banka, toplantı özetinde vergi düzenlemeleri ve fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın enflasyon üzerinde olumsuz etki yapacağını belirtti. Ayrıca, dış yatırımların fiyat istikrarına güçlü katkı sağlayacağı ifade edildi. Bu bağlamda, Türkiye'nin Körfez ülkelerinden 25 milyar dolarlık yatırım çekme hedefi olduğu belirtildi.
20 Temmuz 2023

Anadolu Ajansı tarafından düzenlenen ankete katılan ekonomistler, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) 20 Temmuz'daki toplantısında politika faizini yüzde 20'ye çıkarmasını bekliyor. Daha önce yüzde 8,5'ten yüzde 15'e yükseltilen faiz oranının piyasalar tarafından yeterli bulunmadığı ve döviz kurlarının arttığı belirtiliyor. Ankete göre, ekonomistlerin yıl sonu politika faizi beklentileri yüzde 25 ile 50 arasında değişirken, medyan beklenti yüzde 28,50 olarak öngörülüyor.
15 Temmuz 2023

Investing.com'un verilerine göre, 26 Mayıs haftasında Türk Lirası vadeli mevduat hesaplarına (32-91 gün) verilen yıllık faiz ortalaması yüzde 33,88'e yükseldi. Aynı dönemde dolar ve avro mevduat faizleri sırasıyla yüzde 2,31 ve yüzde 0,90 olarak kaydedildi. TL bazlı ticari kredilerin faiz oranı yüzde 15'e, dolar ve avro bazlı ticari kredilerin faiz oranları ise sırasıyla yüzde 9,55 ve yüzde 7,61'e ulaştı.
2 Haziran 2023

İş dünyası temsilcileri, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile yaptıkları toplantıda, mevcut para politikasının ve 'faizlerin hiç artırılmayacağı' söyleminin terk edilmesini istedi. Ayrıca, yüzde 5'lik enflasyon hedefinin revize edilmesi, ürün bazında seçici teşvikler ve uygun faiz koşullarında finansman gibi konuları önerdiler. Kur korumalı mevduatın (KKM) 2024 sonuna kadar devam etmesi ve yaz aylarında kademeli bir çıkış yapılması gerektiği belirtildi. Merkez Bankası (MB) ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) arasındaki yetki çatışmasının çözülmesi gerektiği de vurgulandı.
19 Haziran 2023

Aralık 2021'de başlatılan kur korumalı mevduat (KKM) uygulaması, Türk Lirası'nın değer kaybını yavaşlatmak amacıyla devreye alınmıştır. Ancak bu uygulama, bankaların karlılığını olumsuz etkilemektedir. Bankalar, Merkez Bankası'nın döviz hesaplarının TL'ye dönüşüm hedeflerine ulaşmak için KKM hesaplarına yüksek faizler sunmuş ve bu durum faiz oranlarının %35-40 seviyelerine çıkmasına neden olmuştur. Bankacılık kaynakları, bu durumun Mayıs ayında bankacılık sektörünün kar artışını sıfırlayabileceğini belirtiyor.
3 Haziran 2023

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), politika faizini yüzde 9 seviyesinde sabit tuttuğunu açıkladı. Karar metninde yapılan iki önemli değişiklik, ekonomistler tarafından mayıs ayındaki seçimler öncesinde faiz indirimine kapı aralanabileceği şeklinde yorumlandı. İlk değişiklik, politika faizinin 'yeterli' olduğuna dair ifadenin çıkarılması, ikinci değişiklik ise enflasyonun seviyesinde ve eğiliminde iyileşmelerin başladığına dair yeni bir ifadenin eklenmesiydi. Bu değişiklikler, faiz indirim olasılığının şimdilik düşük olduğuna işaret ediyor.
19 Ocak 2023

Resmi Gazete'de yayımlanan cumhurbaşkanı kararı ile devlete olan borçların yapılandırılması için başvuru süresi 6 Haziran'a, ilk taksit ödeme süresi ise 31 Temmuz'a kadar uzatıldı. Ayrıca, Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, kredi kartı borçlarının faizlerinin silinmesi ve anaparanın 36 ay taksitlendirilmesi vaadinde bulundu.
26 Mayıs 2023

Merkez Bankası, vadeli TL mevduata geçiş hedefini vadesi gelen gerçek kişi döviz dönüşüm hesapları için en az yüzde 10, TL kur korumalı mevduatlar için en az yüzde 50 olarak belirledi. Bankaların dönüşüm hesaplarında yüzde 95 yenileme ve TL’ye geçiş hedefine nasıl ulaşmasının beklendiği de açıklandı. Katılım bankalarının iş modellerindeki farklılıkların oluşturduğu zorluklar yapılan bu düzenlemede dikkate alındı. Merkez Bankası, deprem bölgesinde kullandırılan kredilere ilişkin tanımladığı muafiyetin süresini de 31 Ağustos 2023’ten 1 Ocak 2024’e uzattı.
28 Ağustos 2023

Türkiye'de 32-91 günlük Türk Lirası mevduatların aldığı faiz oranı ortalama %28,10'a yükselerek 5 Aralık 2003'ten bu yana görülen en yüksek seviyeye ulaştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yeni ekonomi modeli ve Merkez Bankası'nın faiz indirim politikası, enflasyonun düşeceği ve TL'nin değer kazanacağı beklentilerini karşılamadı. Uzmanların uyarılarına rağmen enflasyon yükseldi, TL değer kaybetti ve hükümet bankalara çeşitli kısıtlamalar getirdi. Seçim öncesi döviz talebinin artmasıyla TL, dolar ve avro karşısında değer kaybetti. Hükümet, TL'deki ani değer kaybını önlemek için kur korumalı mevduatta faiz tavanını kaldırdı.
31 Mart 2023
İşaretlediklerim