Türkiye'deki bankacılık sektöründe dolarizasyon oranı, yani kur korumalı mevduat ile yabancı para mevduatın toplam mevduata oranı yüzde 67,7'ye çıktı. Bu oran, yılbaşında yüzde 62 seviyesindeydi. Ekonomistler, getirisi dövize endeksli değiştiği için kur korumalı mevduatı da dolarizasyon oranı hesabına dahil ediyorlar. Bu yıl dolar, TL karşısında yüzde 44,13, avro ise yüzde 48,21 yükseliş yaşadı.
7 Ağustos 2023

Merkez Bankası, vadeli TL mevduata geçiş hedefini vadesi gelen gerçek kişi döviz dönüşüm hesapları için en az yüzde 10, TL kur korumalı mevduatlar için en az yüzde 50 olarak belirledi. Bankaların dönüşüm hesaplarında yüzde 95 yenileme ve TL’ye geçiş hedefine nasıl ulaşmasının beklendiği de açıklandı. Katılım bankalarının iş modellerindeki farklılıkların oluşturduğu zorluklar yapılan bu düzenlemede dikkate alındı. Merkez Bankası, deprem bölgesinde kullandırılan kredilere ilişkin tanımladığı muafiyetin süresini de 31 Ağustos 2023’ten 1 Ocak 2024’e uzattı.
28 Ağustos 2023

Türk Lirası'nın değer kaybını yavaşlatmak amacıyla Aralık 2021'de başlatılan kur korumalı mevduat (KKM) uygulaması ve diğer konular, bankaların üst düzey yöneticileri tarafından Merkez Bankası yetkilileriyle görüşülecek. KKM uygulaması, seçim öncesi döviz talebini kontrol altına almak için iktidar tarafından desteklenmiş ve bir ay içinde dört yeni düzenleme getirilmişti. Bankacılar, KKM hesaplarının sürdürülebilirliğini tartışmaya başlamış olup, toplamda 120 milyar doları aşan döviz dönüşümlü KKM hesaplarında bankaların peşin faiz ödemeleri yapmakta olduğu belirtiliyor.
30 Mayıs 2023

Bankalar, hükümetin belirlediği hedeflere ulaşmak amacıyla müşterilerini kur korumalı mevduat (KKM) hesapları açmaya teşvik etmek için yoğun bir çaba içerisinde. Bu çabalar sonucunda KKM hesaplarındaki toplam mevduat miktarı rekor bir artışla 2,1 trilyon TL'ye ulaştı. Bankacılık sektörü çalışanları, düzenlemelerden kaynaklanan cezalardan kaçınmak için mayıs ayının ilk iki haftasında da bu yönde çalışmalarını sürdürecekler.
8 Mayıs 2023

Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarındaki toplam tutar, ilk kez üst üste dört hafta düştü. Eski ekonomi yönetimi, yüksek enflasyona rağmen faizi düşürmüş ve dövizi frenlemek için KKM gibi piyasa dışı yöntemlere başvurmuştu. Yeni ekonomi yönetimi ise KKM varlıklarının azaltılması için girişimlerde bulunuyor ve TL mevduatını destekliyor. Son bir ayda KKM'deki toplam tutarda 101,4 milyar TL'lik düşüş meydana geldi.
22 Eylül 2023

Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarından çıkış süreci devam ediyor. 27 Ekim haftasında 63 milyar liralık bir çıkış gerçekleşti. Eski ekonomi yönetimi, yüksek enflasyona rağmen faizi düşürmüş ve enflasyon daha da yükselmiş, döviz fırlamıştı. Yeni ekonomi yönetimi ise KKM varlıklarının azaltılması için girişimlerde bulunuyor ve TL mevduatını destekliyor. 18 Ağustos haftasından beri KKM hesaplarındaki toplam tutar düşüşte.
2 Kasım 2023

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun verilerine göre, bankacılık sektörünün 2023 yılı ilk yarı net karı 250,1 milyar lira oldu. Sektörün özkaynakları 1 trilyon 688,4 milyar lira, aktif toplamı ise 2022 yıl sonuna göre 4 tilyon 754 milyar 999 milyon lira artarak 19 trilyon 102 milyar 389 milyon lira oldu. Aynı dönemde kredilerin takibe dönüşüm oranı yüzde 1,64 olarak kaydedildi.
31 Temmuz 2023

Aralık 2021'de Türk Lirası'nın değer kaybını yavaşlatmak amacıyla başlatılan kur korumalı mevduat (KKM) hesaplarına, bankalar yüksek faiz oranları sunmaktaydı. Ancak Reuters'a konuşan dört kıdemli bankacıya göre, bazı bankalar önden prim ödeme uygulamasını durdurdu. Bankacılık kaynaklarına göre, bu durum bankaların bilançoları için daha sağlıklı bir gelişme. KKM hesaplarına verilen faizlerin ise hala yüksek seviyede olduğu belirtiliyor.
30 Mayıs 2023

Bloomberg haber ajansına göre, Türkiye'de kamu bankaları dolar kurunu dengelemek amacıyla Türk Lirası'nda müdahalede bulundu. Merkez Bankası ve kamu bankaları, seçimler sonrası döviz kurlarını serbest bıraktı ve dolar ile avro kurlarında büyük artışlar yaşandı. Dolar kuru yüzde 7-8 artışla 23 TL'yi, avro ise 25 TL'yi geçti. Ekonomistler, Türk Lirası'nın kademeli olarak değer kaybetmesini beklerken, yaşanan sert hareketleri ölçülü bulmadıklarını ifade etti.
8 Haziran 2023

Türk Lirası'ndaki değer kaybını sınırlamak amacıyla ekonomi yönetimi tarafından yapılan düzenlemeler kapsamında, kur korumalı mevduat (KKM) hesaplarının vadeleri üzerindeki sınırlamalar kaldırıldı. Son üç günde üç farklı düzenleme yapılarak, KKM hesaplarının vade süreleri artık Merkez Bankası'nın vereceği talimatlara göre ayarlanacak. Ayrıca, KKM faiz oranları için bankaların belirleyeceği üst sınır kaldırıldı ve faizlerin yüzde 20 seviyelerine çıkması bekleniyor.
1 Nisan 2023

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) haftalık bültene göre, bankacılık sektörünün kredi hacmi 3 Kasım itibarıyla 71 milyar 306 milyon lira artarak 10 trilyon 995 milyar 454 milyon liraya ulaştı. Aynı dönemde toplam mevduat 67 milyar 682 milyon lira azalarak 13 trilyon 839 milyar 733 milyon lira oldu. Tüketici kredileri ve taksitli ticari kredilerin tutarı artarken, bireysel kredi kartı alacakları da yüzde 1,3 oranında artış gösterdi.
9 Kasım 2023

Türk Lirası'ndaki değer kaybını önlemek amacıyla ekonomi yönetimi tarafından çeşitli düzenlemeler yapılmaktadır. Bu kapsamda, 30 Mart-1 Nisan tarihleri arasında kur korumalı mevduat (KKM) hesaplarını cazip kılmak için üç yeni düzenleme getirilmişti. En son Resmi Gazete'de yayımlanan cumhurbaşkanı kararı ile kurumlar vergisi istisnasının yabancı paralar için de geçerli olacağı belirtildi. Bu düzenleme, şirketlerin KKM'den elde ettikleri kazançların kurumlar vergisinden muaf tutulmasını sağlıyor.
25 Nisan 2023

Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarındaki para miktarı son 10 haftada 400 milyar lira azaldı. Eski ekonomi yönetimi, yüksek enflasyona rağmen faizi düşürmüş ve enflasyonun daha da yükselmesine neden olmuştu. Bu durumu dengelemek için KKM gibi piyasa dışı yöntemlere başvurulmuştu. Yeni ekonomi yönetimi ise KKM varlıklarının azaltılması için girişimlerde bulunuyor ve TL mevduatını destekliyor.
3 Kasım 2023

Merkez Bankası verilerine göre, 26 Mayıs haftasında Türk Lirası vadeli mevduat hesaplarındaki üç aylık faiz oranları yüzde 33,88 iken, 2 Haziran haftasında yüzde 37,39'a yükseldi. 9 Haziran haftasında ise bu oran yüzde 39,42'ye ulaştı. Bankacılık kaynaklarına göre geçen hafta bazı bankaların TL mevduat hesaplarına uyguladığı faiz oranları yüzde 47'ye kadar çıktı.
16 Haziran 2023

Merkez Bankası, TL'nin değer kaybını önlemek için dövizden TL'ye dönüşüm yükümlülüklerini değiştirdi ve bu hamleyle kur korumalı mevduat hesaplarını (KKM) daha cazip hale getirmeyi amaçlıyor. Bankacılık kaynaklarına göre, mevduat faizlerinin yüzde 40 seviyesine ulaşmasıyla KKM faizlerinin de yüzde 50'ye çıkabileceği ifade ediliyor. 31 Mart'ta KKM'ye uygulanan faiz sınırı kaldırılmış ve bankaların asgari faiz oranı olarak politika faizini, üst limiti ise kendilerinin belirlemesine olanak tanınmıştı.
18 Mayıs 2023

Aralık 2021'de başlatılan kur korumalı mevduat uygulamasının maliyeti hakkında Merkez Bankası tarafından doğrudan bir bilgi verilmedi. Ancak Hazine ve Maliye Bakanlığı, 2022'de KKM'nin maliyetinin 92,5 milyar lira olduğunu açıklamıştı. Merkez Bankası'nın yıllık raporunda 'diğer' kalemi altında yer alan 89 milyar lira, ekonomistler tarafından KKM maliyetine işaret ediyor olarak yorumlandı. Eski Merkez Bankası başekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara'nın hesaplamalarına göre, KKM'nin 2022'deki toplam maliyeti yaklaşık 181,5 milyar lira.
29 Mart 2023

Türkiye'de iktidarın liralaşma politikaları piyasalarda sıkışıklık yaratırken, faiz, döviz ve altın yeni rekor seviyelere ulaştı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu verilerine göre, kur korumalı mevduat hesaplarındaki artış rekor bir seviyeye ulaştı. Bankalar, Merkez Bankası'nın belirlediği liralaşma hedeflerine ulaşmak için ödüllü efektif döviz kampanyaları başlattı ve yastık altı ile kasalardaki dövizi çekmeye çalışıyor. Ayrıca, daha önce yasaklanan ancak sonrasında gevşetilen KKM faizi artı prim uygulamasına geri dönüldü.
14 Nisan 2023

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Türk Lirası mevduatın vadesinin uzatılmasını teşvik etmek amacıyla üç aydan uzun vadeli TL mevduatlar için zorunlu karşılık oranlarını yüzde sıfır olarak ayarladığını duyurdu. Bu karar, liralaşma stratejisi çerçevesinde, vatandaşların ve bankaların döviz hesaplarını TL'ye çevirmelerini teşvik etmek için alındı. Ayrıca, yurt dışından sağlanan altı aydan uzun vadeli yabancı para yükümlülükler için de zorunlu karşılık oranları yıl sonuna kadar yüzde sıfır olarak uygulanacak. Değişiklikler 3 Şubat 2023 tesisinden itibaren geçerli olacak.
15 Ocak 2023

Merkez Bankası, kur korumalı mevduatta (KKM) zorunlu karşılık oranını yükseltti. Altı aya kadar vadelinin zorunlu karşılık oranı 10 puan artırılarak yüzde 25'e çıkarıldı. Bir yıla kadar vadeli ve bir yıl ve daha uzun vadeli olanlar için zorunlu karşılık oranı ise yüzde 5 olarak belirlendi. Bu değişiklikle piyasada oluşan TL likidite fazlasının zorunlu karşılık oran artışıyla sistemden çekilmesi hedefleniyor.
14 Eylül 2023

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, seçici kredi ve miktarsal sıkılaştırma adımlarını başlattı. Bu kapsamda, kur korumalı mevduatlara 'zorunlu karşılık' uygulaması getirildi. Bu uygulama ile Merkez Bankası, piyasada oluşan Türk Lirası likidite fazlasını sistemden çekmeyi hedefliyor. Kur korumalı hesaplara yüzde 15 oranında zorunlu karşılık tesis etme yükümlülüğü getirildi.
21 Temmuz 2023
İşaretlediklerim