Merkez Bankası, Türkiye'de meydana gelen büyük depremin ardından düzenlenen 'Türkiye Tek Yürek' yardım kampanyasına 30 milyar lira bağışta bulunduğunu duyurdu. Bu bağışın Merkez Bankası'nın 2022 yılı karından karşılanacağı belirtildi. Her yıl Hazine ve Maliye Bakanlığı'na temettü ödeyen Merkez Bankası, bu yılki genel kurulda Hazine'ye aktarılacak karın bir kısmını depremzedelere bağış olarak ayıracak. Bankanın geçen yıl Hazine'ye 49,3 milyar lira aktardığı bilgisi verildi.
16 Şubat 2023

6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli gerçekleşen ve 10 ili etkileyen depremin ardından, İYİ Parti, CHP ve HDP milletvekilleri depremzedelere destek olmak için birer maaşlarını bağışlama kararı aldılar. İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu, milletvekillerinin bu kararı aldığını duyurdu. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun öncülüğünde CHP milletvekilleri de benzer bir karar aldı. HDP ise oluşturduğu deprem fonuna milletvekillerinin maaşlarını bağışlayarak depremzedelere destek vereceklerini açıkladı.
9 Şubat 2023

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında 11 şehirde 1 milyon 250 bin binanın incelendiğini belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeniden inşa süreci için bir yıl süre istedi. TOKİ, afetzedeler için maliyet üzerinden borçlandırma yapacak ve iki yıl ödemesiz, toplam 20 yıl faizsiz vade imkanı sağlayacak. Başvurular iki aylık süre içinde yapılacak ve sonuçlar ilgili platformlarda duyurulacak. Yıkılan veya ağır hasarlı yapılar için hak sahiplerine, iş yerleri için yüzde 4 faizle sekiz yıl vade, orta hasarlı binalar için güçlendirme kredisi verilecek.
2 Mart 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, kentsel dönüşümü hızlandırmak amacıyla riskli yapılarda oturan kiracılara ve hak sahiplerine aylık 4 bin 500 lira kira yardımı yapacağını duyurdu. İBB Meclisi, bu kararı ve riskli yapılardaki hak sahiplerinin bankalardan kullanacakları kredilere faiz desteği sağlanmasını oy birliğiyle onayladı. Destekler, 6306 sayılı Kanun kapsamında riskli yapı olarak tespit edilen ve KİPTAŞ tarafından yenilenmesi için uzlaşılacak yapılara verilecek. İBB'nin sağladığı destekler, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası olası İstanbul depremine yönelik endişelerin artmasıyla gündeme geldi.
23 Mart 2023

Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, 6 Şubat depremlerinin ardından Arap Levhası'nın kuzeye doğru itilmiş olabileceğini ve bu durumun Adıyaman, Diyarbakır, Siirt, Hakkari illerinde depremlere neden olabileceğini belirtti. Görür, bu tahminlerinin kesin olmadığını, farkındalık yaratmak amacıyla paylaştığını ifade etti. Ayrıca yerel yönetimlere deprem dirençli yerleşim alanları oluşturma çağrısı yaptı.
28 Haziran 2023

Hazine ve Maliye Bakanlığı, tasarruf tedbirleri kapsamında 29 ildeki vergi dairelerini defterdarlık olarak yeniden yapılandırdı. Resmi Gazete'de yayınlanan cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle mevcut defterdarlıklar kapatılarak, vergi dairesi başkanlıklarının unvanı defterdarlık olarak değiştirildi. Yeni defterdarlıklar Gelir İdaresi Başkanlığı'na (GİB) bağlanacak ve taşrada sunulan hizmetler ağırlıklı olarak vergi hizmetlerinden oluşacak. Ayrıca, İstanbul'daki Büyük Mükellefler Vergi Dairesi Başkanlığı da kaldırıldı.
3 Temmuz 2024

Hatay Valiliği, 6 Şubat'ta yaşanan Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında depremzedelerin barınma ihtiyacını karşılamak için konteyner alanları oluşturulacağını duyurdu. Bu amaçla bazı taşınmazlara, bedelinin daha sonra ödenmek üzere, geçici olarak el konulduğu bildirildi. Karar ve el konulan parsel listesi Hatay Valiliği'nin resmi internet sitesinde yayımlandı.
24 Nisan 2023

Kahramanmaraş merkezli yaşanan büyük depremler sonucunda, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'un açıklamasına göre 10 ilde toplam 41 bin 791 bina yıkık veya ağır hasarlı olarak tespit edildi. İnşaat Mühendisleri Odası hasar seviyelerini ağır, orta ve az hasarlı olarak sınıflandırıyor. Deprem bölgesinde yaşayanlar, bakanlığın internet sitesi üzerinden binalarının hasar raporlarına ulaşabiliyor. Hasar tespit işlemleri gözle yapılan incelemelerle gerçekleştiriliyor ve 6 binden fazla uzman sahada çalışmalarını sürdürüyor.
13 Şubat 2023

Yerbilimci Prof. Dr. Naci Görür, Bingöl-Karlıova arasında ve Maraş fayı nedeniyle Hatay ve Adana havzasında deprem riskine dikkat çekti. 1766'dan beri bölgede büyük bir deprem olmadığını belirterek, bu bölgelerde dikkatli olunması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, İstanbul'da beklenen depremle ilgili endişelerini yineleyerek, bilimsel araştırmaların İstanbul'da zamanın yaklaştığını gösterdiğini ve 30 yıl içinde beklenen depremin 23 yılının geçtiğini ifade etti. Görür, İstanbul'da beklenen maksimum 7,5 büyüklüğündeki depremin, Maraş'taki depremlerden daha küçük olmasına rağmen, potansiyel hasarın daha fazla olabileceğini belirtti.
9 Şubat 2023

Türkiye, 6 Şubat sabahı Kahramanmaraş merkezli 7,7 büyüklüğünde bir depremle sarsıldı. Aynı gün içinde bir başka deprem daha meydana geldi. Bu doğal afet, Kahramanmaraş başta olmak üzere Hatay, Gaziantep, Osmaniye, Malatya, Adana, Diyarbakır, Şanlıurfa, Adıyaman ve Kilis illerinde büyük yıkıma yol açtı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaşanan bu felaketin ardından söz konusu illerde üç aylık olağanüstü hal uygulaması başlatıldığını duyurdu.
7 Şubat 2023

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Malatya, Adıyaman, Hatay, Gaziantep, Kilis, Elazığ ve Diyarbakır'ın kuzeyi için yağmur uyarısında bulundu. Adana, Osmaniye ve Kahramanmaraş çevrelerinde gök gürültülü sağanak bekleniyor. Yağışların bazı bölgelerde yerel olarak kuvvetli olacağı ve rüzgarın güney yönlerden kuvvetli esmesi öngörülüyor. Geçtiğimiz hafta aynı bölgede yaşanan şiddetli yağışlar nedeniyle Şanlıurfa ve Adıyaman'da meydana gelen sel felaketinde 20 kişi hayatını kaybetmişti.
27 Mart 2023

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve çevre illerde de hissedilen iki büyük deprem sonrasında yedi gün süreyle milli yas ilan edildiğini duyurdu. İlk deprem 7,7, ikinci deprem ise 7,6 büyüklüğünde kaydedildi ve en az 100 artçı sarsıntı gerçekleşti. Bu depremler sonucunda 1651 kişinin hayatını kaybettiği açıklandı. Milli yas süresince Türkiye genelinde ve dış temsilciliklerde bayraklar yarıya indirilecek.
6 Şubat 2023

Kahramanmaraş Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, 6 Şubat'ta yaşanan depremin ardından, afetzedelere 1 Haziran'a kadar su faturası kesilmeyeceğini açıkladı. Ayrıca, yıkılmış ve yıkılacak binaların geçmişe dönük su borçlarının da silineceğini belirtti. Belediye, hasarlı binaların yıkımı ve enkaz kaldırma çalışmalarını sürdürmektedir.
25 Nisan 2023

Kahramanmaraş merkezli depremin ardından Borsa İstanbul'da işlem gören pazarlar beş iş günü için kapatılmıştı. Yarın endeksin açılması beklenirken, bankacılık kaynakları depremin etkisini azaltacak düzenlemelerin yapıldığını ve bu düzenlemelerin yakında açıklanacağını belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kabine toplantısı sonrası düzenlemeleri açıklaması bekleniyor. Ayrıca, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın hisse geri alımları için vergi muafiyeti sağlamayı planladığı ve bireysel emeklilik sisteminde yapılan bir düzenleme ile borsaya önemli miktarda fon girişi bekleniyor.
14 Şubat 2023

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Malatya'da Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında Bakırcılar Çarşısı'nın temel atma törenine katıldı. Özhaseki, 8-9 şiddetindeki depremlere dayanıklı konutlar inşa edeceklerini belirtti. Yerinde dönüşüm projelerine 134 bin civarında başvuru olduğunu ifade eden Özhaseki, bu projelerin Kahramanmaraş, Adıyaman, Hatay gibi şehirlerde de devam edeceğini söyledi.
29 Temmuz 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Buğra Gökce, Marmara Bölgesi'nde beklenen büyük depremin milli güvenlik sorunu olarak değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti. Gökce, İstanbul'un ekonomik ve endüstriyel önemine vurgu yaparak, depremin yıkıcı etkilerine karşı tüm kurumların seferber olması gerektiğini söyledi. İstanbul Sanayi Odası Başkanı Erdal Bahçıvan da olası bir depremin milli gelirin yarısını etkileyebileceğine dikkat çekti. İBB'nin depreme hazırlık çalışmaları ve altyapı güçlendirme projeleri hakkında bilgi verildi. Ayrıca, kentsel dönüşüm ve yapılan yanlış uygulamalar eleştirildi ve doğru planlama yapılması gerektiği vurgulandı.
28 Şubat 2023

6 Şubat'ta yaşanan depremler sonucu 10 şehirde en az 41 bin 20 kişi hayatını kaybetti. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, deprem bölgesindeki yeni konutların zemin artı üç-dört katı geçmeyeceğini ve sağlam zeminlerde inşa edileceğini açıkladı. Bakanlık, 927 bin binanın incelemesini tamamladı ve 118 bin binanın yıkık veya acil yıkılacak durumda olduğunu belirtti. İnşaat Mühendisleri Odası, binaların hasar seviyelerini ağır, orta ve az hasarlı olarak sınıflandırdı.
20 Şubat 2023

6 Şubat'ta Kahramanmaraş'ta meydana gelen ve çevre illeri de etkileyen iki büyük depremin ardından Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, depremden etkilenen bölgelerde incelemeler yapmak üzere bölgeye hareket ediyor. Anadolu Ajansı'nın haberine göre Erdoğan'ın Kahramanmaraş kent merkezi ve Pazarcık ilçesine gideceği, Hatay'da da incelemelerde bulunacağı planlanıyor. Depremler sonucunda 10 şehirde en az 5 bin 177 bina yıkıldı.
8 Şubat 2023

Yerbilimci Prof. Dr. Naci Görür, Adıyaman-Hatay deprem bölgesinin gelecekte 7 ve üstü büyüklükteki depremlere sahne olabileceğini belirterek, bölgenin yeniden inşasında alışılagelmiş yöntemlerin yetersiz kalacağını ifade etti. Görür, deprem dirençli malzemeler, hafif ve elastik yapılar, deprem etkisini azaltacak donanımlar ve özel mimari planlar gerektiğini vurguladı. İktidarın seçim politikası çerçevesinde deprem bölgesindeki ihaleleri kendisine yakın şirketlere verdiği ve inşaatları bir yıl içinde tamamlamayı hedeflediği belirtildi.
12 Mart 2023

6 Şubat 2023'te Türkiye'nin Kahramanmaraş ilinde meydana gelen iki büyük depremin ardından ve 21 Şubat'ta Hatay'da gerçekleşen iki depremin sonucunda ölü sayısı artmaya devam ediyor. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun 22 Nisan itibariyle paylaştığı verilere göre, ölü sayısı 50 bin 783'e yükseldi. Ayrıca, deprem bölgesindeki yıkık, acil yıkılacak ve orta hasarlı bina sayısının 301 bin olduğu belirtildi.
22 Nisan 2023
İşaretlediklerim