Gelir İdaresi Başkanlığı, televizyon yayınında toplanan bağışların vergiden düşüleceği yönündeki tartışmalar üzerine bir açıklama yaparak, bağış ve yardımların vergiden değil, matrahtan düşüldüğünü belirtti. Açıklamada, bağışların şirket gelirinden belli bir yüzde kadar düşülebileceği örneklendirildi. Bu açıklama, depremzedeler için düzenlenen ve 115,1 milyar liralık bağış toplanan 'Türkiye Tek Yürek' kampanyası sonrasında geldi.
16 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler, Türkiye'nin afetlere ne kadar hazırlıksız olduğunu gözler önüne serdi. Dünya Sağlık Örgütü'nün afet yönetimi çizelgesine göre, afet yönetimi afet öncesi ve sonrası olmak üzere iki ana bölüme ayrılıyor. Afet öncesi hazırlık adımları risk değerlendirmesi, önlem alma ve hazır oluşu kapsarken, afet sonrası müdahale, yardım, rehabilitasyon ve yeniden yapılanma süreçlerini içeriyor. 2023 Kahramanmaraş depremlerinde 31 binden fazla insan hayatını kaybetti ve 81 binden fazla insan yaralandı, 41 bin 791 bina yıkık ya da yıkılacak durumda.
14 Şubat 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, olası bir İstanbul depremine karşı hazırlıklarını hızlandırarak Deprem Seferberlik Planı'nı uygulamaya koydu. Plan dahilinde riskli binaların dönüşümü için faizsiz kredi ve kira desteği sağlanacak, yeni imar düzenlemeleri yapılacak ve denetimler artırılacak. İBB Genel Sekreter Yardımcısı Buğra Gökçe, ilçe belediyeleriyle işbirliği içinde belirlenen ortak gündemleri paylaştı. Bu gündemler arasında riskli yapıların önceliklendirilmesi, kira yardımının ekonomik şartlara uygun hale getirilmesi, kamu yararına maliyetine güçlendirme ve dönüşüm yapılması, zemin katlarda kolon-kiriş kesilmesinin önlenmesi, imar ve yapı denetimlerinin artırılması, depreme duyarlı alanların oluşturulması ve yerel afet müdahale kapasitesinin artırılması yer alıyor.
2 Nisan 2023

Yerbilimci Prof. Dr. Naci Görür, Hatay merkezli yaşanan iki depremin ardından, Adana ve Bingöl bölgesinde beklenen depremlerin tetiklenmiş olabileceğini ifade etti. Daha önce Hatay'daki ölü fay kesimlerinde stres transferi olabileceğini belirten Görür, bu akşamki depremin bekledikleri deprem olduğunu söyledi. Doğu Anadolu fayının enerjisini büyük ölçüde boşalttığını, ancak Adana'da ve Bingöl Karlıova'da deprem beklentisi olduğunu ve bu bölgelerde dikkatli olunması gerektiğini vurguladı.
20 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra, İstanbul'da olası bir deprem riski nedeniyle İstanbul Büyükşehir Belediyesi yeni imar düzenlemesi üzerinde çalışmalar yaparken, finans sektörü de riskleri dağıtmak için operasyonlarını İstanbul dışına taşımayı düşünüyor. Ekonomim gazetesinin haberine göre, bir yabancı banka Ankara'da yer arayışına başladı. Ayrıca, pandemi sonrası esnek çalışma imkanları sunan bir başka banka da çalışanlarına daha fazla esneklik sağlayabilmek için alternatifler üzerinde düşünüyor.
14 Mart 2023

Dünya Bankası, 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen dört ilde küçük sanayi siteleri kurmak için Türkiye'ye 600 milyon dolarlık finansman sağlayacak. Bu proje, el sanatı ürünleri veya mal üretimi yapacak ya da hizmet sağlayacak 1600 mikro işletmeye ev sahipliği yapacak yedi küçük sanayi sitesinin kurulmasını hedefliyor. Sanayi siteleri, depremlere ve diğer doğal afetlere karşı dirençli olacak şekilde tasarlanacak ve enerji ihtiyacı güneş enerjisiyle karşılanacak. Dünya Bankası Türkiye Ülke Direktörü Humberto Lopez, projenin depremden etkilenen bölgelerdeki ekonomik toparlanmayı destekleyeceğini belirtti.
30 Temmuz 2024

Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası'nın 'Afet Çalışma Ön Raporu'na göre, 6 Şubat'ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremler sonucunda sadece 10 şehir merkezinde 5 binden fazla bina tamamen yıkıldı. Resmi rakamlara göre toplam yıkılan bina sayısı 6 bin 444 olarak belirtiliyor. Uydu görüntüleri ve hava fotoğrafları üzerinden yapılan analizler sonucunda, en çok yıkımın yaşandığı yerler arasında Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Adıyaman, Malatya ve Osmaniye şehir merkezleri bulunuyor. Rapor, bu sayıların ileri analizlerle doğrulanacağını ve nihai sayıların belirleneceğini belirtiyor.
15 Şubat 2023

Deprem bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Kahramanmaraş için hazırlanan ve 7.5 büyüklüğündeki bir depreme karşı alınması gereken önlemleri içeren İl Afet Risk Azaltma Planı'nın (İRAP) uygulanmadığını ifade etti. Görür, planın sadece kağıt üzerinde kaldığını ve finansal kaynak ayrılmadığı için hayata geçirilemediğini belirtti. Ayrıca, Çağdaş Hukukçular Derneği'nin Kahramanmaraş merkezli depremlerle ilgili kurum ve kuruluşlar hakkında suç duyurusunda bulunduğu bilgisi verildi.
10 Şubat 2023

Dünya Bankası Türkiye Ülke Direktörü Humberto Lopez, Kahramanmaraş merkezli depremlerin Türkiye ekonomisine yaklaşık 34,2 milyar dolarlık bir maddi zarar verdiğini belirtti. Bu zarar, Türkiye'nin 2021 Gayrisafi Yurt İçi Hasıla'sının yüzde 4'üne denk geliyor. Depremin bölgedeki altyapı, özel sektör ve kamu binalarına verdiği hasarın ölçüldüğü araştırmada, artçı şokların hasar tahminini artırabileceği ve deprem bölgesindeki yüksek yoksulluk oranı ile Suriyeli mülteci nüfusuna dikkat çekildi. Ayrıca, 1,25 milyon insanın geçici olarak evsiz kaldığı tahmin ediliyor.
27 Şubat 2023

Türkiye'nin Hatay ilinde 6,4 ve 5,8 büyüklüğünde iki deprem meydana geldi. Depremler, Kahramanmaraş merkezli büyük depremlerin ardından bölgede yaşanan artçı sarsıntılar devam ederken gerçekleşti. Kandilli Rasathanesi ve AFAD tarafından farklı büyüklüklerde ölçülen depremler sonucunda can kaybı sayısı altıya yükseldi. Depremler sonrasında bölgede arama kurtarma çalışmaları başlatıldı, bazı binaların yıkıldığı ve hastanelerin tahliye edildiği bildirildi. Ayrıca tsunami uyarısı yapıldı ancak daha sonra kaldırıldı.
21 Şubat 2023

BOTAŞ, Kahramanmaraş'ta meydana gelen 7,4 büyüklüğündeki depremin ardından Hatay il merkezi, Kırıkhan, Kahramanmaraş il merkezi, Pazarcık ve Narlı ilçelerine doğalgaz akışını tedbir amaçlı durdurduğunu açıkladı. Hasar tespit çalışmalarının başlatıldığı belirtildi ve ham petrol boru hatlarında herhangi bir hasar olmadığı ifade edildi. Deprem sonrasında Kahramanmaraş'ta doğalgaz kaynaklı bir yangın çıktığı bilgisi de verildi.
6 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen 11 şehirde 50 bin 96 kişi hayatını kaybetti ve 301 bin bina yıkıldı ya da hasar gördü. Depremin üzerinden 40 gün geçmesine rağmen, 2 milyon 4 bin 276 kişi çadırda, 40 bin 788 kişi ise konteynerde yaşamaya devam ediyor. AFAD Başkanı Yunus Sezer, TBMM Deprem Araştırma Komisyonu toplantısında bu bilgileri paylaştı ve 1 milyon 634 bin 866 kişinin deprem bölgesinden tahliye edildiğini belirtti.
20 Mart 2023

Kandilli Rasathanesi Bölgesel Deprem Tsunami İzleme ve Değerlendirme Merkezi Müdürü Prof. Doğan Kalafat, 6 Şubat'tan bu yana kaydedilen 11 bin 20 artçı sarsıntının bir yıl içinde azalarak biteceğini belirtti. Vatandaşların hasarlı binalardan uzak durmalarının önemine dikkat çekti. Ayrıca, Marmara'da beklenen büyük depremle ilgili olarak, 2030 yılına kadar %64, 2050 yılına kadar %75 ve 2090 yılına kadar %95 olasılıkla 7,2 büyüklüğünde bir deprem beklendiğini ifade etti.
1 Mart 2023

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Adıyaman, Gaziantep ve Kilis'te Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından açılan konut, ticaret merkezleri, camiler ve çevre düzenlemeleri ihaleleri sonuçlandı. Adıyaman'daki ihaleyi Elazığlı iş insanları, Kilis'teki ihaleyi Erzurum merkezli Akgün İnşaat, Gaziantep'teki ihaleyi ise Gaziantep Gold Yapı ve Ankara merkezli Tekon Yapı ortaklığı kazandı. İhaleleri kazanan firmaların sahipleri ve yöneticileri AKP'li siyasetçilere yakınlıklarıyla biliniyor.
2 Mart 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonucunda en az 6 bin 444 bina yıkıldı. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, deprem bölgesindeki incelemeler sırasında ihmali olanların hesap vereceğini belirtti. Diyarbakır başsavcılığı başta olmak üzere yedi şehirde yıkılan binalarla ilgili soruşturma başlatıldığını ve teknik bilirkişi heyetlerinin görevlendirildiğini açıkladı. Soruşturmalar, binaların yapımını üstlenen ve imara aykırı değişiklik yaparak yıkılmasına neden olan kişilerin tespiti üzerine yoğunlaşacak.
10 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli yaşanan çifte depremin ardından, evlerini taşımak isteyen vatandaşlardan fahiş fiyatlar talep eden nakliye şirketlerine karşı, Gaziantep, Hatay, Şanlıurfa ve Malatya valilikleri tarafından ev taşıma bedellerine azami sınırlar getirildi. Şanlıurfa, Malatya ve Hatay valilikleri tarafından yapılan açıklamalarda, belirlenen ücretlerin üzerinde fiyat talep eden firmalara cezai işlem uygulanacağı duyuruldu. Vatandaşların fırsatçılık yapan firmalar hakkında şikayette bulunabilecekleri iletişim kanalları da paylaşıldı.
18 Şubat 2023

6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve ardından 21 Şubat'ta Hatay'da yaşanan depremler sonucunda ölü sayısı 50 bin 96'ya, yaralı sayısı ise 107 bin 204'e yükseldi. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Başkanı Yunus Sezer tarafından paylaşılan bu son verilere göre, deprem bölgesindeki yıkık, acil yıkılacak ve orta hasarlı bina sayısı 301 bin olarak belirlendi.
20 Mart 2023

Gaziantep'te sabah saat 4:17'de 7,5 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Gaziantep'te 47 kişinin öldüğünü, 550 kişinin yaralandığını ve 300 binanın yıkıldığını açıkladı. AFAD ise depremin Kahramanmaraş'ta 7,4 büyüklüğünde olduğunu ve can kaybının 76'ya ulaştığını duyurdu. Malatya Valisi Hulusi Şahin, Malatya'da 23 kişinin öldüğünü, 420 kişinin yaralandığını ve 140 binanın yıkıldığını bildirdi.
6 Şubat 2023

Türkiye'de AFAD, Kahramanmaraş merkezli depremler sonucunda 44 bin 218 kişinin yaşamını yitirdiğini duyurdu. Depremlerden sonra 9 bin 136 artçı sarsıntının kaydedildiği belirtildi. Kahramanmaraş başta olmak üzere Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Osmaniye, Hatay, Kilis, Malatya ve Elazığ'da büyük kayıplar yaşandı ve bölgeden 528 bin 146 kişi tahliye edildi.
24 Şubat 2023

Elazığ'ın Palu ilçesinde meydana gelen ardışık depremler sonrası yerbilimci Prof. Dr. Naci Görür, bölgede büyük bir deprem beklentisi içinde olmadığını belirtti. Twitter üzerinden yaptığı açıklamalarda, Kahramanmaraş'taki büyük depremlerin ardından Malatya, Ovacık, Nazimiye-Karakoçan ve ilişkili fayların yüklendiğini ve bu faylarda küçük çaplı sarsıntıların olabileceğini ifade etti. Görür, daha önce kırılan faylar nedeniyle Elazığ'da büyük depremler beklemediğini ve Elazığ'ın bundan sonra çevre illerdeki depremleri hissedeceğini söyledi.
20 Şubat 2023
İşaretlediklerim