Şeref Oğuz, kredi faizlerinin %73'e ulaştığı bir dönemde şirketlerin borçlanma zorluklarını ele alıyor. Bu yüksek faiz oranlarıyla borçlanmanın, şirketlerin iflastan kaçınmak için zorunlu hale geldiğini belirtiyor. Ayrıca, şirketlerin öz sermayeye odaklanarak ve varlıklarını satarak bu zorlu dönemi atlatmaya çalışmaları gerektiğini vurguluyor. Oğuz, yüksek faiz oranlarının bankaların suçu olmadığını, ancak şirketlerin hayatta kalmak için bu faiz oranlarını kabul etmek zorunda kaldığını ifade ediyor.
20 Mayıs 2024

Merkez Bankası verilerine göre, Türkiye'de mevduat faizleri yükselirken, ticari kredi faizleri düşük seviyelerde sabit kalmaya devam ediyor. Bu durum, kredi ve mevduat faizleri arasındaki farkın tarihi seviyelere ulaşmasına neden oldu. Dinamik Yatırım başekonomisti Enver Erkan, ekonomi yönetiminin bankalara uyguladığı baskı ve yeni düzenlemelerle bu ayrışmanın daha da derinleşebileceğini belirtti. İkon Menkul Araştırma Müdürü Onur Altın ise banka hisselerinin olumsuz bilançolar nedeniyle değer kaybedebileceğini ifade etti.
8 Nisan 2023

Merkez Bankası'nın 10 Mart'ta tüketici kredilerini menkul kıymet kapsamına almasının ardından ihtiyaç kredi faizleri artış gösterdi. 70 bin lira altındaki ihtiyaç kredileri için getirilen menkul kıymet zorunluluğunun kaldırılmasına rağmen, TL mevduat faizlerinin hızlı yükselmesi ve bankaların TL dönüşüm oranı hedeflerini tutturma çabası nedeniyle ihtiyaç kredi faizleri yükseltildi. 10 Mart öncesinde yıllık %33,12 olan ihtiyaç kredi faizleri, yaklaşık iki buçuk ayda 26,5 puan artarak %59,88'e ulaştı.
24 Mayıs 2023

Merkez Bankası, ihtiyaç kredilerinde faiz oranlarına üst sınır getiren bir düzenleme yaptı. Bu düzenlemeyle, 70 bin liraya kadar olan ihtiyaç kredileri menkul kıymet tesisinden muaf tutulacak. Deprem bölgesindeki vatandaşlar ve bazı SGK borçlularına verilecek krediler de bu muafiyetten yararlanacak. Bankalar, düşük faizli ihtiyaç kredileri vermek yerine, kredi tutarı kadar tahvili Merkez Bankası'nda tutmak zorunda kalacaklar, bu da ihtiyaç kredisi arzında bir azalmaya yol açabilir.
13 Mart 2023

Merkez Bankası'nın politika faizi artışının beklentilerin altında kalması sonucu bankacılık faizlerinde değişiklikler yaşandı. Tüketici kredi faizleri artarken, TL mevduat faizleri düşüş gösterdi. Kamu bankalarında faizler en az 70 baz puan, özel bankalarda ise 50 baz puan artış gösterdi. Kamu bankaları ihtiyaç kredi faizlerini yüzde 2,64 seviyesine çıkardı.
5 Temmuz 2023

İktidarın ekonomi politikaları sonucunda iş insanları krediye erişimde güçlük çekiyor ve bankaların getirdiği günlük 5 bin dolarlık sınır nedeniyle kendi döviz hesaplarından para çekmekte zorlanıyorlar. Konut, taşıt ve ihtiyaç kredilerinde talepler ya askıya alınıyor ya da maliyetler son iki haftada neredeyse iki katına çıkıyor. İstanbul Tüccarlar Kulübü Başkanı İlker Önel, durumun ithalat ve ihracat yaparken işleri zorlaştırdığını ve döviz ihtiyacını Kapalıçarşı gibi yerlerden yüksek maliyetlerle karşılamak zorunda kaldıklarını belirtiyor.
19 Mayıs 2023

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun raporuna göre, Türkiye'deki bankacılık sektörünün kredi hacmi, 26 Nisan itibarıyla bir hafta içinde 198 milyar 631 milyon lira artarak 13 trilyon 97 milyar 656 milyon liraya ulaştı. Aynı dönemde toplam mevduat hacmi de 57 milyar 905 milyon lira artışla 15 trilyon 822 milyar 866 milyon liraya yükseldi. Tüketici kredileri, taksitli ticari krediler ve bireysel kredi kartı alacakları da artış gösterdi. Bankacılık sektöründeki takipteki alacaklar ve yasal öz kaynaklar da arttı.
3 Mayıs 2024

Merkez Bankası'nın sıkı para politikası sonucunda Türkiye'de ticari kredi faizi 24 Kasım haftası itibariyle yüzde 52,19'a yükselerek 2002'den bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Bireysel kredi faizleri de ortalama yüzde 60 seviyesinde seyretmeye devam ediyor. Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurulu verilerine göre, tüketici kredilerindeki büyüme yüzde 10,4'e düşerken, ticari kredi büyüme hızı yüzde 19 olarak kaydedildi.
1 Aralık 2023

Türkiye'de ihtiyaç kredisi faiz oranları yüzde 40'a yaklaşarak Ekim 2018'den bu yana görülen en yüksek seviyeye çıktı. Merkez Bankası'nın politika faizinin yüzde 8,5 olmasına rağmen piyasadaki faizler bu oranın çok üzerinde. 10 Mart'tan itibaren tüketici kredileri faizleri artış gösterdi. Bankalar, TL mevduat faizlerini yükselterek ve TL dönüşüm oranı hedeflerini tutturmak için ihtiyaç kredisi faizlerini artırdı. Bazı bankalarda ihtiyaç kredisi faiz oranlarının yüzde 60'a kadar çıktığı iddia ediliyor.
26 Mayıs 2023

Merkez Bankası'nın ilk tur seçimler sonrası getirdiği düzenlemeler bankacılık sektörünü etkilemeye devam ediyor. 15 Mayıs'ta uygulamaya konan ve dört gün sonra kaldırılan kredi kartı nakit avans ve kuyum harcamalarına yönelik düzenlemenin yanı sıra, gerçek kişiler için TL mevduat dönüşüm oranı ek hedefi de sektörü zorluyor. Bankalar, kur korumalı mevduata yüksek faiz verme ile sabit kuponlu tahvil alımı arasında karar vermek için risk analizi yapıyor.
23 Mayıs 2023

Can Ataklı, kredi kartlarının hem Türkiye'de hem de gelişmiş ülkelerdeki kullanım alışkanlıklarını karşılaştırıyor. Gelişmiş ülkelerde insanlar gelirlerine uygun harcamalar yaparken, Türkiye'de birçok kişi günlük ihtiyaçlarını ve yaşamını sürdürebilmek için kredi kartına başvuruyor. Bu durum, milyonlarca kişinin ekonomik olarak güvende olmadığını ve borçlanarak yaşamak zorunda kaldığını gösteriyor. Ataklı, bu kısır döngünün sonuçlarını ve insanların borçlarını kapatmak için varlıklarını satma noktasına geldiklerini vurguluyor.
14 Şubat 2024

Türkiye'de ekonomik kriz ve düşük faiz politikasının ardından, Merkez Bankası'nın 22 Haziran'daki toplantısında faiz artırması bekleniyor. Uzmanlar ve uluslararası kuruluşlar, faiz artırımının önemini vurguluyor ve yüzde 20-40 arasında bir artış öngörülüyor. Şu anki faiz oranı yüzde 8,5 iken, Twitter'da ekonomi analizleri yapan 'beşyüzyedi' isimli kullanıcı, Merkez Bankası'nın faizi yüzde 20'ye çıkarması durumunda kredi kartı ve KMH faizlerinin aylık yüzde 2,36'ya yükseleceğini hesapladı.
15 Haziran 2023

Kredi kartı kullanıcılarını yakından ilgilendiren bir gelişme olarak, nakit avans çekimlerinde uygulanan faiz oranı yüzde 4.42'den yüzde 5'e yükseltildi. Bu değişiklik, kredi kartıyla nakit çekim işlemlerinin maliyetini artırarak, tüketicilerin nakit avans kullanımını etkileyebilir. Faiz oranındaki bu artış, kredi kartı kullanım alışkanlıkları üzerinde önemli bir etki yaratabilir.
16 Mart 2024

Merkez Bankası'nın politika faiz artırımı, sadeleşme ve miktarsal sıkılaştırma adımları sonucunda ticari kredi faizleri yükseldi. 2 Haziran haftasında yüzde 14,23 olan ticari kredi faizi, sınırın kaldırılmasıyla birlikte yüzde 37,8'e çıktı. Kamu bankaları taksitli ticari kredi faizini TLREF artı 10 puana yükseltirken, özel bankalarda bu oran yüzde 32-38 arasında değişiyor. Ancak yükselen faizler, bankacılık sektörünün kredi arzı iştahını artırmadı.
14 Ağustos 2023

Bankalar, kredi kartlarıyla verilen otomatik fatura ödeme talimatları için uyguladıkları faiz oranlarını önemli ölçüde artırdı. Şubat ayında, bu faiz oranları yüzde 2,49 ile 4,42 arasında değişiklik gösterdi, en yüksek oran yüzde 4,42 ile Halkbank tarafından uygulandı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun verilerine göre, bankaların komisyon gelirleri yılın ilk ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 158 artış gösterdi. Ayrıca, kredi kartı aidatlarında da yüzde 70'e varan artışlar yaşandı ve en büyük 10 bankanın karı 500 milyar lirayı aştı.
4 Mart 2024

Bankacılık sektörü, seçim sonrası ekonomi yönetiminin değişmesine rağmen piyasalarda beklenen olumlu değişikliklerin yaşanmadığını ifade ediyor. Merkez Bankası'nın faiz kararı ve diğer düzenlemelerdeki yavaş geri çekilme, sektörde hayal kırıklığına neden olmuş. Sektör kaynakları, TL mevduat faizlerinde gevşeme olmasına rağmen, kur korumalı mevduatın baskısının devam ettiğini ve krediye erişimde sıkıntıların sürdüğünü belirtiyor.
10 Temmuz 2023

2024 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı'na göre, kredi kartıyla alışveriş ve nakit çekiminde taksitlendirme yeniden düzenlenecek. Bu düzenleme, enflasyonla mücadele ve tüketimi dizginleme amacı güdüyor. Programda, enflasyonu besleyen tüketim artışlarını önlemek için uygulamaların hayata geçirileceği belirtiliyor. Bu kapsamda, kredi kartıyla alışveriş ve nakit çekiminde taksit sayısına ilişkin sınırlamalar getirilmesi planlanıyor.
26 Ekim 2023

Mart ayında, kredi kartları, banka kartları ve ön ödemeli kartlarla yapılan ödemeler geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 126 artış gösterdi. Türkiye'de kredi kartı sayısı 121,4 milyon, banka kartı 192 milyon ve ön ödemeli kart sayısı 93,3 milyon olarak kaydedildi. Bu artış, ekonomi yönetiminin kredi kartı kullanımını düşürmeye yönelik çabalarına rağmen gerçekleşti. Ayrıca, internetten kartla yapılan ödemelerin tutarı da yüzde 135 artarak 355 milyar liraya ulaştı.
19 Nisan 2024

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Gürsel Baran, ticari kredi kartlarında taksit sayısının artırılmasının üretime ve ticarete olumlu etkileri olacağını belirtti. Bireysel ve ticari kredi kartlarının ayrı ele alınması gerektiğini vurgulayan Baran, çekin itibarının azalması ve kullanımının gerilemesi nedeniyle ticari kredi kartlarının öneminin arttığını ifade etti. Ayrıca, inşaat malzemelerinin temininde yaşanan güçlükler ve deprem bölgesindeki yeniden yapılanma sürecinde ticari kredi kartı kullanımının önemine dikkat çekti.
18 Şubat 2024

Merkez Bankası, 16 Mayıs'ta yaptığı değişiklikle ihtiyaç kredilerinde menkul kıymet zorunluluğu getirdi. Bu düzenleme, belirli bir limitin üzerindeki kredi kartlarından yapılan nakit çekim ve kuyum harcamalarını da kapsıyor. Bankacılık kaynaklarına göre, bu zorunluluk nedeniyle çoğu banka pazartesi gününden itibaren kredi kartlarından nakit avans çekimini kapattı. Bu hamlenin amacı, hanehalkının altın talebini ve talep enflasyonunu kısıtlamak.
18 Mayıs 2023
İşaretlediklerim