6 Şubat'ta Türkiye'de meydana gelen büyük depremler sonrasında, arama kurtarma çalışmalarının ilk saatlerinde yetersiz kalması ve can kaybının artması üzerine, vatandaşlar yardım organizasyonları ve enkaz altındaki kişilerin yerlerini paylaşmak için Twitter gibi sosyal medya platformlarını kullanmaya başladı. Ancak, hükümetin Twitter'a erişimi kısıtlaması, vatandaşlar ve çeşitli kamuoyu temsilcileri tarafından sert bir şekilde eleştirildi. İnsanların yardım çağrılarını ve ihtiyaç listelerini paylaştığı, gönüllülerin koordinasyon sağladığı bu kritik dönemde, iletişim kanallarının kısıtlanması hayat kurtarma çabalarına zarar verebileceği ve anayasal bir hak olan haberleşme hakkını ihlal ettiği gerekçesiyle tepki çekti.
8 Şubat 2023

Meta, popüler mesajlaşma uygulaması WhatsApp'a, Telegram'da bulunan ve sınırsız kişiye özel paylaşım yapılabilen 'kanal' özelliğini ekleyeceğini duyurdu. Bu özellik ilk olarak Kolombiya ve Singapur'daki kullanıcılara sunulacak ve önümüzdeki aylarda diğer ülkelere de yayılacak. Kullanıcılar bu yeni özellik sayesinde hobiler, spor takımları ve siyasi güncellemeler gibi konularda kanalları takip edebilecekler.
8 Haziran 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında, bölgedeki baz istasyonlarının yaklaşık yüzde 30'u hasar gördü ve iletişim altyapısında ciddi aksaklıklar yaşandı. Uzmanlar, GSM şirketlerinin baz istasyonlarını yerleştirirken yeterince etkin bir araştırma yapmadığını ve bu durumun iletişim sorunlarına yol açtığını belirtti. Elektrik kesintileri ve fiber hatlarının kopması da iletişim kesintilerine neden oldu. GSM şirketlerinin bu konudaki tutumları, Barcelona'daki GSMA mobil iletişim kongresinde de ele alındı.
1 Mart 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında iletişimde yaşanan bant daraltması, enkaz altındaki kişilerin dışarıya yardım çağrılarını iletememesine yol açtı. Bu durumun can kayıplarını artırdığı düşünülüyor. Ulaştırma Bakanı Adil Karaismailoğlu, Habertürk'te yaptığı açıklamada, iletişim kısıtlamasının gerekli olduğunu ve teknik bir izahının bulunduğunu belirtti. Ayrıca konunun mahkemeye intikal ettiğini ve gerekli savunmaların yapıldığını ifade etti.
7 Nisan 2023

Elon Musk, Türkiye'de meydana gelen büyük deprem sonrasında yaşanan iletişim sıkıntılarına yanıt olarak, Starlink uydularını göndermeye hazır olduğunu ifade etti. Ancak, bu hizmetin henüz Türk hükümeti tarafından onaylanmadığını ve onay alındığı anda SpaceX'in uyduları gönderebileceğini Twitter üzerinden duyurdu. AFAD, deprem sonrası iletişim hatlarının yoğunluğu nedeniyle SMS ve internet tabanlı mesajlaşma yazılımlarının kullanılması gerektiğini belirtti.
6 Şubat 2023

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), Microsoft’a siber güvenlik sağlayan CrowdStrike’ın yazılımındaki sorun nedeniyle geniş çaplı bir kesinti yaşandığını bildirdi. Bu kesinti, süpermarketlerden havayollarına, medyadan borsa ve bankacılığa kadar birçok sektörü etkiledi. BTK, kesintinin siber saldırı kaynaklı olmadığını ve sadece CrowdStrike yazılımını kullanan kurum ve kuruluşlarda meydana geldiğini belirtti. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, sistemin kısa süre içinde normale döneceğini ve gerekli önlemlerin alındığını ifade etti.
19 Temmuz 2024

Microsoft, siber güvenlik hizmeti sağlayan CrowdStrike’ın yazılım güncellemesinden kaynaklanan teknik sorunun nedenini bulup gerekli düzeltmeyi yaptığını açıkladı. Güncelleme kaynaklı kesinti nedeniyle birçok ülkede süpermarketlerden havayollarına, medyadan borsa ve bankacılığa kadar geniş bir sektörde şirketlerin hizmetleri aksadı. Microsoft, birkaç Microsoft 365 uygulaması ve hizmetinin tam işlevselliğini geri kazandırdığını, ancak bazı uygulama ve hizmetlerde sorunların sürdüğünü belirtti.
19 Temmuz 2024

Siber güvenlik hizmeti sağlayıcısı Crowdstrike, 19 Temmuz'daki yazılım güncellemesinden kaynaklanan ve birçok sektörde hizmetlerin aksamasına neden olan sorun için yeni bir teknik geliştirdiklerini duyurdu. Şirket, etkilenen 8,5 milyon Windows cihazının büyük kısmının tekrar çalışır durumda olduğunu belirtti. Crowdstrike, tüm cihaz ve sistemleri en kısa sürede eski haline döndürmek için çalıştıklarını ve müşterilerden özür dilediklerini ifade etti. Kesintiden hâlâ kaç cihazın etkilendiği ise açıklanmadı.
22 Temmuz 2024

6 Şubat'ta Türkiye'de meydana gelen büyük depremler sonrasında, yurttaşlar bilgi alışverişi ve yardım koordinasyonu için Twitter'ı kullanıyordu. Ancak 8 Şubat akşamı birçok kişi Twitter'a erişim problemi yaşadı ve NetBlocks, bunun hükümet tarafından uygulanan bir erişim kısıtlamasından kaynaklandığını bildirdi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, hükümetin sosyal medya iletişimini kestiğini ve bunun yardım çağrılarının az duyulmasına yol açtığını belirtti, hükümetten açıklama beklediğini ifade etti.
8 Şubat 2023

Twitter CEO'su Elon Musk, veri kazıma ve sistem manipülasyonunu engellemek amacıyla mavi tikli hesaplar için günlük 6 bin, mavi tiksiz hesaplar için 600 ve yeni mavi tiksiz hesaplar için 300 gönderi görüntüleme limiti getirdiğini duyurdu. Bu limitlerin yakın zamanda sırasıyla 8 bin, 800 ve 400'e çıkarılacağını belirtti. Kısıtlamaların geçici olduğunu söyleyen Musk, ne kadar süreceğine dair bir bilgi vermedi. Twitter'da yaşanan erişim sıkıntılarıyla ilgili olup olmadığı ise net değil.
1 Temmuz 2023

Kaspersky'nin raporuna göre, Türkiye'deki mobil siber tehditler 2023 yılında bir önceki yıla göre yüzde 120 artış gösterdi. Bu artış, Ortadoğu ve Afrika'daki diğer ülkelerle kıyaslandığında oldukça yüksek bir oran. Android işletim sistemine sahip cihazlar, bölgede en yaygın kullanılan mobil platform olup, siber tehditlere karşı daha savunmasız durumda. Kaspersky, kullanıcıları resmi uygulama mağazalarından indirme yapmaları, uygulama izinlerini kontrol etmeleri ve güvenilir bir mobil güvenlik çözümü kullanmaları konusunda uyarıyor.
22 Şubat 2024

Twitter, son dönemde kullanıcıların botlar tarafından aynı mesajları çok sayıda kez almasından kaynaklanan şikayetler üzerine bir güncelleme getirdi. Bu güncelleme, kullanıcıların mesajları sadece takip ettikleri kişilerden ve mavi tikli hesaplardan almasını sağladı. Şirket, bu güncelleme sayesinde spam mesajların yüzde 70 oranında azaldığını duyurdu. Ancak, kullanıcılar isterlerse mesaj kutusunu herkese açabilirler.
22 Temmuz 2023

Twitter'ın kurucu ortağı ve eski CEO'su Jack Dorsey, Breaking Points programında yaptığı açıklamada, Türkiye'nin de aralarında bulunduğu bazı ülkelerden Twitter'a baskı yapıldığını ve tehditler alındığını belirtti. Hindistan hükümetinin çiftçi protestoları sırasında bazı hesapların kapatılmasını talep ettiğini ve Twitter çalışanlarının evlerinin basılmasıyla tehdit edildiğini ifade etti. Türkiye'den de benzer talepler aldıklarını ve mahkemelerde genellikle kazandıklarını ancak sürekli kapatma tehdidiyle karşı karşıya kaldıklarını söyledi. Twitter'ın yeni yönetimi, Türkiye'de seçim sürecinde açık kalmak için dört hesabı ve 409 tweet'i erişime engellediğini açıklamıştı.
13 Haziran 2023

Türkiye'de yaşanan büyük depremler sonrası, vatandaşlar ve depremzedeler Twitter üzerinden yardım çağrıları yaparken ve bilgi paylaşımında bulunurken, Twitter'a erişimde yavaşlama ve kısıtlamalar meydana geldi. NetBlocks, Twitter'ın Türkiye'de kısıtlandığını doğruladı. TİP Genel Başkanı Erkan Baş, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda hükümetin bu eylemini sert bir dille eleştirdi ve kısıtlamanın derhal kaldırılmasını talep etti.
8 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli yaşanan büyük depremler sonrası iletişim sorunları yaşandı ve GSM operatörleri eleştirildi. Bir GSM operatörü yöneticisi, Habertürk yazarı Fatih Altaylı aracılığıyla yaptığı açıklamada, GSM operatörlerinin deprem sonrası iletişimi sağlamak için çaba gösterdiğini, ancak asıl sorumlunun Bilgi Teknolojileri Kurumu (BTK) olduğunu belirtti. Yönetici, BTK'nın deprem sonrası koordinasyonu sağlayamadığını ve gerekli müdahalede bulunmadığını ifade etti.
14 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında Hatay'da suya erişimde ciddi sorunlar yaşanıyor. Vatandaşlar, Twitter üzerinden '#HataydaSuYok' etiketiyle bu duruma dikkat çekmeye çalışıyorlar. Birçok kişi ve kurum, su sıkıntısının çözülmesi için çağrıda bulunuyor ve acil yardım talep ediyor. Hatay Büyükşehir Belediyesi ve diğer paydaşlar, sorunun çözümü için girişimlerde bulunduklarını belirtiyor.
3 Mart 2023

CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, İçişleri Bakanlığı'nın Yüksek Seçim Kurulu'na paralel bir seçim takip sistemi kurduğunu iddia etti. Diken'in haberine göre, 2018 cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerinde emniyet birimlerine, sandık sonuçlarını Whatsapp yoluyla iletmeleri için talimat verilmiş. Diyarbakır'dan bir tutanakta sonuçların ıslak imza olmadan işlendiği ve acil durumlar için Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü'nün telefon numaralarının yer aldığı görülmüş. Benzer tutanakların ülke genelinde emniyet görevlilerine dağıtıldığı ve sayım bitiminden hemen sonra Whatsapp üzerinden iletilmesinin istendiği belirtilmiş.
3 Mayıs 2023

Dünya çapında Microsoft dahil birçok şirkete hizmet veren CrowdStrike adlı siber güvenlik şirketi çöktü. Bu çöküş, süpermarketlerden havayollarına, medyadan borsaya kadar geniş bir sektörde hizmetlerin aksamasına neden oldu. Şirketin çöküşü, birçok sektörde operasyonel aksaklıklara yol açtı ve küresel ölçekte etkiler yarattı.
19 Temmuz 2024

Pakistan'da ulusal ve eyalet meclisleri seçimleri için oy verme işlemi sürerken, içişleri bakanlığı 'kanun ve düzeni korumak' amacıyla ülke genelinde cep telefonu ve mobil internet hizmetlerini geçici olarak askıya aldı. Bu karar, son saldırılarda yaşanan can kayıplarına işaret edilerek, kamu düzeninin korunması ve potansiyel tehditlerle mücadele için alındığı belirtildi. Sosyal medyada ise binlerce kullanıcı bu duruma tepki gösterdi.
8 Şubat 2024

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında yaşanan iletişim sorunları nedeniyle Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği (MLSA), GSM operatörleri ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) yetkilileri hakkında suç duyurusunda bulundu. MLSA Eş Direktörü Avukat Veysel Ok, operatörlerin ve BTK'nın ihmalkarlığı ve sorumsuzluğu nedeniyle 'görevi kötüye kullanma', 'haberleşmenin engellenmesi', 'bilinçli taksirle öldürme' ve 'bilinçli taksirle yaralama' suçlamalarıyla suç duyurusunda bulunduğunu açıkladı. BTK'nın deprem sırasında Twitter'a erişimi kısıtladığı da belirtildi.
10 Şubat 2023
İşaretlediklerim