Twitter, mavi tiki olmayan hesaplara getirilen tweet görüntüleme kısıtlamasının kullanıcıların tepkisine neden olduktan sonra, bu uygulamanın spam ve botları engellemek amacıyla geçici olarak alınan sert bir önlem olduğunu belirtti. Açıklamada, bu kısıtlamanın platformdaki kötü niyetli aktörleri tespit etmek ve yapay zeka modelleri oluşturarak veri toplamalarını ve manipülasyon yapmalarını önlemek için yapıldığı ifade edildi. Kısıtlamaların reklam gelirlerine minimum düzeyde etki ettiği ve platformu daha iyi bir yer haline getirme taahhüdü vurgulandı.
5 Temmuz 2023

Elon Musk'ın kurucusu olduğu Neuralink şirketi, beyin çipi deneyleri için gönüllü aramaktadır. İlk klinik deney için, kafatasının bir kısmının çıkarılmasını kabul edecek bir gönüllü gerekmektedir. Ameliyat sırasında beyne elektrot ve teller yerleştirilecek ve bu çip, beyin aktivitesini okuyup analiz ederek cihazlara aktaracak. Adayın 40 yaş altında, dört uzvu felçli bir yetişkin olması beklenmektedir.
9 Kasım 2023

Kremlin yetkilisi Sergei Kiriyenko, iç siyasetle ilgili yetkililere düzenlenen bir seminerde, Batı istihbarat teşkilatlarına karşı savunmasızlık endişeleri nedeniyle 1 Nisan'a kadar iPhone kullanmayı bırakmalarını söyledi. Toplantıya katılan bir kişinin ifadesine göre, yetkililere iPhone'ları ya atması ya da çocuklarına vermesi gerektiği belirtildi. Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, akıllı telefonların resmi işler için kullanılmaması gerektiğini, işletim sistemi ne olursa olsun akıllı telefonların şeffaf mekanizmalara sahip olduğunu ve resmi amaçlar için uygun olmadığını ifade etti.
21 Mart 2023

Twitter, son dönemde kullanıcıların botlar tarafından aynı mesajları çok sayıda kez almasından kaynaklanan şikayetler üzerine bir güncelleme getirdi. Bu güncelleme, kullanıcıların mesajları sadece takip ettikleri kişilerden ve mavi tikli hesaplardan almasını sağladı. Şirket, bu güncelleme sayesinde spam mesajların yüzde 70 oranında azaldığını duyurdu. Ancak, kullanıcılar isterlerse mesaj kutusunu herkese açabilirler.
22 Temmuz 2023

Twitter kullanıcıları, akşam saatlerinde akışlarını yenilemeye çalışırken 'Bir sorun oluştu. Yeniden yüklemeyi dene' uyarısı ile karşılaştı. Bazı durumlarda 'Kullanım limiti aşıldı' bildirimi de görüldü. Twitter CEO'su Elon Musk, platformda görülebilen gönderi sayısına geçici bir limit konduğunu duyurdu, ancak bu duyurunun yaşanan erişim sorunuyla doğrudan bir ilişkisi olup olmadığı henüz netleşmedi.
1 Temmuz 2023

Google'ın yapay zeka program geliştirme şirketi DeepMind, AlphaMissense adlı yeni bir sistemle insan DNA'sındaki hastalıklara yol açan genlerin tespitini hızlandırıyor. Sistem, DNA ipliklerindeki bileşenlerin sırasını kontrol ederek çalışıyor ve sıralamadaki hataların hastalığa yol açabileceğini belirliyor. Bu gelişme, hastalıkların daha hızlı teşhis edilmesine ve daha etkili tedavi yöntemlerinin bulunmasına yardımcı olabilir.
19 Eylül 2023

6 Şubat'ta meydana gelen ve 10 şehirde büyük yıkıma yol açan Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında, vatandaşlar haberleşme ve yardımlaşma amacıyla Twitter ve TikTok platformlarını yoğun olarak kullanıyorlardı. Ancak, kullanıcılar Twitter'a yavaşlık ve erişim sorunları yaşadıklarını, bazılarının ise sadece VPN ile girebildiklerini bildirdi. NetBlocks'un paylaşımına göre Twitter Türkiye'de erişime kısıtlandı. TikTok'a da benzer bir yasak getirildi. Prof. Dr. Yaman Akdeniz, bu kısıtlamaların mevcut yasal düzenlemeler çerçevesinde yapıldığını ve cumhurbaşkanlığına bu tür bir yetkinin verildiğini belirtti.
8 Şubat 2023

Her hafta bir kredi kartı büyüklüğünde plastik tükettiğimiz belirtiliyor. İçtiğimiz sudan, yediğimiz balığa ve hatta yemeklerimize koyduğumuz tuza kadar pek çok yiyecek ciddi anlamda mikro plastik içeriyor. Plastiğin insan sağlığı üzerindeki etkileri henüz net bilinmiyor. Ancak erken çalışmalar, plastiğin metabolik rahatsızlıklar ve sinir sistemi üzerinde toksik ve kanserojen etkiler için potansiyel risk taşıdığını gösteriyor. Tek kullanımlık plastik ürünlerin hayatımızdan çıkarılması öneriliyor.
10 Ekim 2023

Pandemi sonrası yükselen enflasyon, insanlarda finansal kaygıyı artırıyor. Maaşların enflasyon karşısında yetersiz kalması, insanların mali durumlarından endişe duymasına neden oluyor. Finansal kaygı, sosyoekonomik skalanın her seviyesindeki insanları etkileyebilir. Finansal belirsizlikler, plan yapma ve uygulama yeteneğini etkileyerek kaygıya yol açıyor. Finansal kaygı, genel ruh sağlığı üzerinde de olumsuz etkiler yaratabilir ve profesyonel destek gerektirebilir.
12 Ekim 2023

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Twitter'a Türkiye'den erişilememesinin teknik sorunlardan kaynaklandığını belirtti. Ancak siber güvenlik ve internet gözlemevi NetBlocks, yaşanan problemin Twitter'a uygulanan erişim kısıtlamasından kaynaklandığını bildirdi. 6 Şubat'taki depremler sonrası Twitter, bilgi alışverişi ve yardım organizasyonları için aktif olarak kullanılıyordu. Kullanıcılar, platforma yavaşlık yaşadıklarını ve bazılarının sadece VPN ile girebildiklerini ifade etti.
8 Şubat 2023

Türkiye'de yaşanan yıkıcı depremler sonrasında hükümetin Twitter'a getirdiği erişim kısıtlaması, sosyal medya platformunun üst düzey yönetimiyle yapılan toplantının ardından kaldırıldı. Ancak erişim kısıtlamasının kalkmasının ardından bu kez Twitter'da global bir sorun ortaya çıktı ve kullanıcılar tweet atma sınırlarına ulaştıkları uyarısıyla karşılaştı. Bloomberg ve Londra merkezli siber gözlemevi NetBlocks, platform kaynaklı bu sorunu doğruladı.
9 Şubat 2023

PlayStation kullanıcıları, PS4 ve PS5'teki hesaplarının ve oyunlarına erişimlerinin beklenmedik bir şekilde kalıcı olarak askıya alındığını bildiriyor. Sony, ihlaller nedeniyle hesapların askıya alındığını belirtse de, bu durumun neden kaynaklandığına dair net bir açıklama yapmadı. Kullanıcılar, Reddit ve sosyal medyada benzer durumları paylaşarak sorunun yaygınlığını ortaya koyuyor. Sony, sorunun varlığını ne resmi web sitesinde ne de sosyal medya hesaplarında kabul etti.
5 Aralık 2023

İstanbul Eyüpsultan'daki bir akaryakıt istasyonunda güvenlik görevlisi, bir karganın istasyona attığı nesnenin insan ayağına ait iki kesilmiş parmak olduğunu fark etti. Polise bildirilen olay sonrası parmaklar Adli Tıp'a gönderildi ve cinayet ihtimali üzerinde duruldu. Ancak çevrede yapılan araştırmada herhangi bir bulguya rastlanmadı. Adli Tıp'taki ön otopside parmakların düzgün bir şekilde kesildiği ve neşterle kesilmiş olabileceği değerlendirildi. Polis, bölgedeki hastanelerde benzer bir olayın olup olmadığını araştırmaya başladı.
23 Haziran 2023

Twitter'ın sahibi Elon Musk, yapay zeka aracılığıyla veri çekme ve sistem manipülasyonunu önlemek amacıyla tweet görüntüleme sayısına günlük kota getirdiğini duyurdu. Onaylı hesaplar için 6 bin, onaysız hesaplar için 600 ve yeni onaysız hesaplar için 300 olarak belirlenen kotanın kullanıcı tepkileri üzerine artırıldığı açıklandı. Ancak bu durum kullanıcıların tepkisini dindirmedi ve birçok kişi Twitter'ı terk ederek BlueSky Social, Truth Social ve Mastodon gibi alternatif platformlara geçiş yaptı. 'Goodbye Twitter' etiketi ABD'de trend topic oldu.
3 Temmuz 2023

ABD'li nöroteknoloji şirketi Neuralink'in kurucusu Elon Musk, şirketin beynine çip takılan ilk insan üzerindeki deneylerinin başarılı olduğunu ve bu kişinin düşünceleriyle bilgisayar faresini kontrol edebildiğini duyurdu. Neuralink, Mayıs 2023'te ABD Gıda ve İlaç İdaresi'nden (FDA) insan deneyleri için onay almıştı. Şirket, beyin çipleri aracılığıyla felç, körlük gibi nörolojik rahatsızlıkları tedavi etmeyi ve engelli bireylerin hayat kalitesini artırmayı hedefliyor.
20 Şubat 2024

Dr. Nil Çetin, unutkanlığın sık yaşanmasının bir hastalık belirtisi olabileceğini belirtmiş ve bu durumu tetikleyebilecek sekiz faktörü sıralamıştır. Alkol ve sigara tüketimi, bazı ilaçların kullanımı, psikolojik durumlar, vitamin ve demir eksiklikleri, hormonal düzensizlikler, diyabet ve hipertansiyon gibi hastalıklar, uyku bozuklukları ve beyin yaşlanması bu faktörler arasında yer almaktadır. Ayrıca, bu durumlarla başa çıkabilmek için önerilerde bulunmuştur.
10 Aralık 2023

Twitter CEO'su Elon Musk, platformda mavi tikli ve mavi tiki olmayan hesaplar için günlük gönderi görüntüleme sınırlaması getirdi. Mavi tikli olmayan hesaplar için günlük sınır başlangıçta 600 iken, daha sonra 800'e çıkarıldı; mavi tikli hesaplar için ise sınır 6 binden 8 bine yükseltildi. Musk, bu sınırlamayı kullanıcıların sosyal medya bağımlılığını azaltmak ve onlara dışarı çıkmaları için teşvik etmek amacıyla yaptığını belirtti.
2 Temmuz 2023

Apple'ın 2017'de iPhone kulaklık girişini kaldırmasıyla AirPod'lar yaygınlaştı, ancak kablolu kulaklıklar nostalji duygusuyla geri dönüyor. Lana Del Rey, Jessica Alba ve Addison Rae gibi ünlülerin kablolu kulaklıklarla poz vermesi bu trendi destekliyor. Moda markaları da kablolu kulaklıkları şık bir statü sembolü olarak öneriyor ve bu cihazların nostaljik çekiciliğinden yararlanıyor.
15 Haziran 2024

Türkiye'de, özellikle İstanbul'da kızamık vakalarının artması üzerine Türk Tabipleri Birliği ve diğer üç sağlık kuruluşu ortak bir açıklama yaparak duruma dikkat çekti. Açıklamada, kontrolsüz göçmen girişleri, pandemi döneminde aşılama problemleri ve aşı tereddüdünün artışa katkıda bulunduğu belirtildi. Önerilen önlemler arasında tüm döküntülü hastaların kızamık yönünden değerlendirilmesi, belirli yaş gruplarına aşı yapılması, mülteci ve göçmen nüfusun aşılanması, deprem bölgesinde aşılama çalışmalarının yapılması ve toplumun aşı konusunda bilgilendirilmesi yer aldı.
16 Haziran 2023

Türk Tabipleri Birliği, rahim ağzı ve kolon kanseri taramalarında kullanılan kitlerin tanı değerleri ve kullanım zorlukları hakkında endişelerini ifade etti. Ocak-Mart döneminde negatif sonuç alan kişilerin yeniden çağrılması ve sonuçlarda uyumsuzluklar olduğu belirtildi. Mamografi okumalarının süresinin uzadığı ve tek merkezde okunma uygulamasının değişebileceği, sağlık kayıt sistemlerinin birbirini görmemesi gibi sorunlar sıralandı. Ayrıca, 6 Şubat ve 20 Şubat depremlerinden sonra kanser tarama hizmetlerinin etkilenen bölgelerde neredeyse durduğu ifade edildi.
24 Nisan 2023
İşaretlediklerim