Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan'ın görev süresinin dolması üzerine yapılan başkanlık seçiminde, Arslan sekiz oy alarak yeniden başkan seçildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın üyeliğe atadığı ve başkanlık için istediği bilinen İrfan Fidan ise beş oyda kaldı. Arslan, 2015 yılından bu yana başkanlık görevini sürdürmekte olup, görev süresi 12 yıl olan AYM üyeleri arasında yaklaşık bir buçuk yıl daha başkanlık yapacak.
2 Şubat 2023

İYİ Parti'nin genel başkanlık seçimlerinde Müsavat Dervişoğlu, üçüncü tur oylamada Koray Aydın'ı geçerek yeni genel başkan oldu. İkinci turda 1158 delege oy kullanmış ve 1152 oy geçerli sayılmıştır. Müsavat Dervişoğlu ikinci turda 570 oy alırken, Koray Aydın 565 oy almıştır. Üçüncü turda ise Dervişoğlu 611 oy ile Aydın'ın 548 oyuna karşı üstünlük sağlamıştır.
27 Nisan 2024

Kesinleşmeyen seçim sonuçlarına göre Cumhurbaşkanı Erdoğan, rakibi Kemal Kılıçdaroğlu'nun önünde yer alıyor. İlk turda yüzde 5,17 oy alan ve daha sonra Erdoğan'a destek veren Sinan Oğan, seçmenlerine ikinci turda da kendisine destek verdikleri ve Türkiye'nin istikrarı yönünde oy kullandıkları için teşekkür etti. Oğan, yeni bir dönemin başladığını ve kazananın Türk milliyetçileri, Atatürkçüler, Türk milleti olduğunu belirtti.
28 Mayıs 2023

Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Ahmet Yener'in açıklamasına göre, Türkiye'de ve yurt dışında toplam 64 milyon 113 bin 941 seçmen bulunmaktadır. Eğer cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci tura kalırsa, seçim kütükleri güncellenerek 15 Mayıs itibariyle 18 yaşını dolduracak olan yaklaşık 50 bin kişi daha oy kullanma hakkı kazanacak. Anketlere göre seçimin ikinci tura kalma ihtimali yüksek görünmektedir.
18 Nisan 2023

Türkiye'de gerçekleşen cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci tur sonuçlarına göre Recep Tayyip Erdoğan yeniden cumhurbaşkanı seçildi. Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, Erdoğan'ı tebrik etmek için bir mesaj gönderdi. İki lider, daha önce 2022 Dünya Kupası sırasında Katar'da bir araya gelmiş ve ilişkilerin geliştirileceği yönünde sinyaller verilmişti. Bu tebrik, daha önceki yıllarda yaşanan siyasi gerilimlerin ardından iki ülke arasındaki ilişkilerin iyileşme belirtisi olarak görülebilir.
29 Mayıs 2023

Rusya'da yaklaşan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde mevcut Devlet Başkanı Putin'in kazanması bekleniyor. Seçimlere katılacak diğer adaylar, yalnızca rejimin izin verdiği ve yüzde birkaç oy alması beklenen isimler. Rus halkının daha fazla ilgi gösterdiği muhalif isimler ise hapiste ya da ölmüş durumda. Özellikle, zehirlendikten sonra hapse atılan ve sonrasında hapishanede öldüğü açıklanan muhalif lider Alexey Navalny'nin durumu, Rusya'daki muhaliflerin karşılaştığı tehlikeleri gözler önüne seriyor.
19 Şubat 2024

KONDA Araştırma Genel Müdürü Aydın Erdem, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kaybetme ihtimalinin yüksek olduğunu ancak muhalefet için de kesin bir zaferin garanti olmadığını belirtti. Muharrem İnce'nin seçimleri ikinci tura bırakacak bir figür olmadığını ve şu anki popülerliğinin 'köpük' olabileceğini ifade etti. Türkiye İşçi Partisi'nin (TİP) kendi listesiyle seçimlere girmesini büyük bir risk olarak değerlendirdi. Erdem, genç seçmenlerin yeni arayışlar içinde olduğunu ve bu durumun İnce ve Özdağ gibi figürlere ilgi göstermelerine yol açtığını söyledi. Ayrıca, Erdoğan'ın az farkla kaybetmenin avantajlarını bildiğini ve muhalefetin erken zafer kutlamalarına girmemesi gerektiğini vurguladı.
3 Nisan 2023

Yüksek Seçim Kurulu'nun açıkladığı geçici sonuçlara göre yüzde 52 oy alarak yeniden cumhurbaşkanı seçilen Tayyip Erdoğan, balkon konuşmasında eski HDP eş genel başkanı Selahattin Demirtaş için 'terörist' ifadesini kullandı. Konuşma sırasında meydanda 'Selo'ya idam' sloganları atıldı. Erdoğan, enflasyonla mücadele ve ekonomik istikrar vurgusu yaparak, uluslararası itibara sahip bir finans yönetimi planladıklarını belirtti. Ayrıca, HÜDA-PAR'ın genel başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu ile birlikte balkonda poz veren Sinan Oğan'ın da Erdoğan'ı desteklediği görüldü.
29 Mayıs 2023

Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce, 14 Mayıs'taki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olmak üzere Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) başvurdu. Kendisinin yüzde 19-20 civarında bir oy oranına sahip olduğunu iddia eden İnce, seçimi ikinci tura taşımayı ve ikinci turda kazanmayı hedeflediğini belirtti. İnce, seçim kampanyasını yüzde 30'un üzerinde bir oy oranıyla tamamlayacağını ve ikinci turda yüzde 60'ın üzerinde oy alarak seçimi kazanacağını iddialı bir şekilde ifade etti.
20 Mart 2023

Yunanistan'da yapılan genel seçimlerin ilk sonuçlarına göre, Başbakan Kiryakos Miçotakis'in lideri olduğu Yeni Demokrasi Partisi, yüzde 41'in üzerinde bir oy oranıyla yarışı önde götürüyor. Açılan sandıkların yüzde 37,49'una göre, ana muhalefet partisi SYRIZA yaklaşık yüzde 20 oy alarak ikinci sırada yer alıyor. PASOK-KINAL koalisyonu yüzde 12,4, Yunanistan Komünist Partisi (KKE) yüzde 6,86 ve Yunan Çözümü Partisi yüzde 4,52 oy oranlarına sahip.
21 Mayıs 2023

Yüksek Seçim Kurulu, cumhurbaşkanı adaylarının birleşik oy pusulasındaki yerlerini kura ile belirledi. Kura sonucunda Tayyip Erdoğan birinci, Muharrem İnce ikinci, Kemal Kılıçdaroğlu üçüncü ve Sinan Oğan dördüncü sırada yer alacak. Adayların isimleri YSK üyeleri, sıraları ise parti temsilcileri tarafından çekildi. Milletvekili seçimlerinde ittifakların ve siyasi partilerin oy pusulasındaki yerleri ise 8 Nisan'da yapılacak kura ile belirlenecek.
1 Nisan 2023

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Cumhurbaşkanlığı seçiminde Recep Tayyip Erdoğan'ın yüzde 49,50 ve millet ittifakının adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun yüzde 44,89 oy alacağını tahmin etti ve bu tahminler gerçekleşti. Seçim ikinci tura kaldı. Soylu ayrıca, cumhur ittifakının Meclis'te 320-325 arası milletvekili çıkaracağını öngördü ve kesinleşmeyen sonuçlara göre cumhur ittifakı 322 vekil çıkardı. Bu bilgiler, Sabah gazetesi yazarı Mahmut Övür'ün köşe yazısında aktarıldı.
16 Mayıs 2023

Yöneylem Araştırma'nın 27-30 Nisan tarihleri arasında 27 ilde gerçekleştirdiği ankete göre, Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce'nin oy oranı düşerken, ata ittifakının cumhurbaşkanı adayı Sinan Oğan'ın oy oranı arttı. Anket sonuçlarına göre, Millet İttifakı cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu ve mevcut Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın oylarında büyük bir değişiklik olmadı ve seçimin ikinci tura kalacağı öngörülüyor. Ankette kararsızlar dağıtıldıktan sonra Kılıçdaroğlu yüzde 48,6, Erdoğan yüzde 42,5, Oğan yüzde 5,2 ve İnce yüzde 3,7 oy alıyor.
4 Mayıs 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın seçim zaferinin ardından oluşturacağı yeni kabinede eski Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'e yer verme olasılığı güçleniyor. Reuters'a konuşan dört üst düzey yetkili, Erdoğan'ın Şimşek'i cumhurbaşkanı yardımcısı olarak atamayı düşündüğünü, ancak Şimşek'in doğrudan ekonomi politikasından sorumlu bir pozisyonu tercih edebileceğini belirtti. Yetkililer, Şimşek'in ekonomideki mevcut sorunlarla mücadelede önemli bir rol oynayacağını ve gerekirse faiz artışı gibi kararları alabileceğini ifade etti. Daha önce aktif siyasete dönmeyeceğini açıklayan Şimşek'in sağlık durumu ve Londra'daki iş sözleşmeleri nedeniyle Türkiye'ye dönüş yapmayacağı iddia edilmişti.
31 Mayıs 2023

MHP ve İYİ Parti, son yapılan yerel seçimlerde beklenen performansın altında kalarak yüzde 5'in altında oy aldı. MHP, AKP'ye destek amacıyla sadece 55 yerde aday göstermesine rağmen Türkiye genelinde yüzde 4,90 oy oranına ulaştı ve Manisa gibi önemli bir kalesini CHP'ye kaybetti. İYİ Parti ise 2023 genel seçimlerinin ardından ittifaktan ayrılarak kendi adaylarıyla seçimlere girdi fakat Nevşehir dışında hiçbir şehirde başarı elde edemedi ve Türkiye genelinde oy oranı yüzde 3,77'de kaldı.
1 Nisan 2024

Manisa'da gerçekleşen seçimlerde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, rakibi Kemal Kılıçdaroğlu'nu 3 bin 700 oy farkla geçerek yarışı kazandı. Erdoğan yüzde 50,19 oy oranına ulaşırken, Kılıçdaroğlu'nun oy oranı yüzde 46 olarak kaydedildi. Üçüncü aday Sinan Oğan ise yüzde 6 oy aldı. Seçim sonuçları hem ANKA hem de AA verilerine göre belirlendi.
28 Mayıs 2023

Anadolu Ajansı ve ANKA'nın verilerine göre, açılan sandıkların %97,08 ve %96,06'sı itibariyle Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın oy oranı sırasıyla %49,35 ve %49,30 olarak belirlendi. Rakibi Kemal Kılıçdaroğlu'nun oy oranı ise %44,98 ve %45,01 olarak açıklandı. Erdoğan'ın oy oranının %50'nin altında kalması durumunda 28 Mayıs'ta ikinci tur seçim yapılacak.
15 Mayıs 2023

Arjantin'de yapılan devlet başkanlığı seçimlerinde aşırı sağcı aday Javier Milei, oyların yüzde 55,82'sini alarak zafer kazandı. Rakibi 'Peronist' ittifakı adayı Sergio Massa ise yüzde 44,17 oy oranında kaldı. Massa, seçim sonuçlarını kabul ederek Milei'yi tebrik etti ve Arjantin halkının tercihine vurgu yaptı. Seçime katılım oranı yüzde 76 olarak gerçekleşti.
20 Kasım 2023

Türkiye'de 64 milyon seçmenin katılımıyla gerçekleşen Cumhurbaşkanı ve milletvekili genel seçimlerinde oy verme işlemleri tamamlandı. YSK Başkanı Ahmet Yener, seçimlerle ilgili olumsuz bir durumun olmadığını belirtti. Ancak muhalefet, seçim günü boyunca çeşitli usulsüzlük iddialarını dile getirdi. İstanbul, Gaziantep ve Diyarbakır'da oy kullanma sürecine ilişkin sorunlar yaşandığı, Şanlıurfa'da ise şiddet olayları ve usulsüzlük iddiaları rapor edildi.
14 Mayıs 2023

Aksoy Araştırma Şirketi'nin nisan ayı anketine göre, milletvekili seçimlerinde AKP yüzde 34,7, CHP ve müttefikleri yüzde 32,1, HDP/Yeşil Sol yüzde 9,6, İYİ Parti yüzde 9 ve MHP yüzde 6,8 oy alıyor. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ise Kemal Kılıçdaroğlu yüzde 47,3 ile önde bulunurken, mevcut Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yüzde 41,9 oy alıyor ve seçimlerin ikinci tura kalacağı öngörülüyor. Ancak anketin güvenilirliği konusunda, anketin kim tarafından finanse edildiği ve hangi yöntemlerle yapıldığı gibi bilgilerin eksik olduğu editör notu ile belirtilmiş.
1 Mayıs 2023
İşaretlediklerim