Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı'nın (TÜSEB) Teknofest 2024 kapsamında düzenlediği Sağlıkta Yapay Zekâ Yarışması'na son üç yılda başvuru sayısı 10 kat artarak 5 bin 393 takıma ulaştı. Sağlıkta İşbirliği Platformu'nun kurucusu Prof. Dr. Melih Bulut, yapay zekanın sağlık alanında önemli bir potansiyel taşıdığını ve daha fazla desteklenmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, Türkiye'de yapay zeka destekli sağlık uygulamalarının 2024-2028 Stratejik Planı'na dahil edildiği ve 2030'da dijital sağlık iş hacminin 11 milyar dolar olacağı tahmin ediliyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın Turcorn 100 Programı'na seçilen 15 Turcorn adayından ikisi sağlık alanında faaliyet gösteriyor.
16 Mart 2024

Bir Alman bira şirketi, yapay zeka tarafından hazırlanan bir tarifle bira üretti. Tarif, ChatGPT tarafından oluşturuldu ve bira ismi ile tasarımı da yapay zekadan geldi. Şirket yetkilisi, bu yeni birayı 'çığır açıcı' olarak nitelendirdi.
27 Temmuz 2023

ABD'nin Washington Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, yapay zekanın derin öğrenme modelini kullanarak hamile kadınların rahimlerindeki elektrik dalgalanmalarını analiz etti. Bu analiz sonucunda, yapay zekanın erken doğumları hamileliğin 31. haftasında tahmin edebildiği belirlendi. Araştırmada, katılan kadınların yüzde 19'unda erken doğum tahmini yapıldı ve bu tahminlerin doğruluğu gebeliğin 37. haftasında teyit edildi. Dr. Arye Nehorai, buldukları yöntemin evde kullanımının mümkün olduğunu ve maliyet avantajları sunduğunu ifade etti.
21 Haziran 2023

OpenAI, San Francisco'da düzenlenen bir etkinlikte yeni yapay zeka modeli GPT-4 Turbo'yu tanıttı. Bu model, Nisan 2023'e kadar olan bağlamı içeren yanıtlar sağlayabiliyor ve önceki sürümlere göre çok daha uzun girdileri (300 sayfaya kadar) işleyebiliyor. GPT-4 Turbo şu anda geliştiriciler için ön izlemede ve yakında herkese açılacak. Ayrıca, OpenAI kullanıcıların ChatGPT'nin uygulama programlama arayüzünü kullanarak sohbet robotlarını özelleştirebilmelerine olanak tanıyan yeni bir seçenek sundu ve hizmet ücretlerini düşürdüğünü açıkladı.
6 Kasım 2023

Instagram, kullanıcıların kendi isteklerine göre özelleştirebilecekleri ve sohbet edebilecekleri yapay zeka destekli sanal arkadaş özelliği üzerinde çalışıyor. Bu özellikle kullanıcılar, yapay zekayla soruları yanıtlamak, karşılaştıkları zorlukları konuşmak, fikirler üzerinde beyin fırtınası yapmak ve daha fazlası için sohbet edebilecekler. Kullanıcılar, sohbet robotunun cinsiyetini, yaşını, etnik kökenini ve kişilik özelliklerini seçebilecekler. Bu özellik, 'Her' filmi akıllara getiriyor, filmde bir insanın yapay zeka ile yaşadığı ilişkiye odaklanılıyor.
2 Kasım 2023

Yapay zeka teknolojilerinin gelişimi, büyük teknoloji şirketlerinin hisselerini yükseltirken, iklim hedeflerini olumsuz etkiliyor. Google, yapay zeka altyapısının veri merkezlerinin sera gazı emisyonlarını yüzde 48 artırdığını açıkladı. Bu durum, Paris İklim Anlaşması kapsamında belirlenen 'net sıfır emisyon' hedefinde ciddi belirsizlikler yaratıyor. Uzmanlar, yapay zeka sistemlerinin yüksek enerji tüketimi nedeniyle fosil yakıtlara yönelimin arttığını ve yenilenebilir enerji projelerine daha fazla yatırım yapılması gerektiğini belirtiyor.
5 Temmuz 2024

Yapay zeka araçları kullanılarak üretilen ve sosyal medyada dolaşıma giren sahte görsellerin gerçeklerinden nasıl ayırt edileceği konusunda yapay zeka uzmanı Henry Ajder bilgi verdi. Ajder, sahte görsellerde parmak sayısı gibi tutarsızlıkların, doğal olmayan cilt tonlarının ve bulanık yüzlerin görülebileceğini, özellikle ellerin ve gözlerin doğru tasvirinde yapay zekanın hala zorlandığını belirtti. Ayrıca, Donald Trump'ın gözaltına alındığını gösteren sahte görsellerin de bu duruma örnek teşkil ettiğini ve insanların siyasi görüşleri nedeniyle bu tür görselleri sorgulamadan paylaşabildiğini ifade etti.
26 Mart 2023

Bloomberg muhabirleri, yapay zeka temelli sohbet robotu ChatGPT'ye ABD borsasında başarılı bir yatırım fonu oluşturmasını talep etti. ChatGPT, borsa endeksinin öngörülemez olduğunu ve geçmiş performansın gelecekteki sonuçları garanti etmediğini belirterek, yatırım fonunun derin bir piyasa analizine ve belirli yatırım hedeflerine göre oluşturulması gerektiğini ifade etti. Ayrıca, herhangi bir yatırım yapmadan önce bir uzmana danışmanın önemini vurguladı. Bloomberg analisti Eric Balchunas, ChatGPT'nin önerilerinin kötü olmadığını ancak temkinli olduğunu söyledi.
27 Ocak 2023

Türkiye'de cinsiyete dayalı mesleki ayrımcılık, toplumsal eşitsizliğin en güçlü etkenlerinden biri olarak görülüyor. '8 Mart 8 Kadın' serisinin ikinci sezonunda, bu konu ele alınıyor ve farklı alanlardan başarılarıyla cinsiyetçi kodları kırmış sekiz kadınla yapılan söyleşilere yer veriliyor. İkinci konuk Sema Kaya Polat, profesyonel dağcı ve Türkiye'deki altı kadın iple erişim teknisyeninden biri olarak, fiziksel zorluk ve direnç gerektiren işlerde kadınların da başarılı olabileceğini gösteriyor. Polat, mesleğine başlama sürecini, karşılaştığı zorlukları ve toplumun tepkilerini paylaşarak, kadınların fiziksel olarak zor gözüken mesleklerde de başarılı olabileceğini vurguluyor.
4 Mart 2024

Facebook, Instagram, Threads ve Whatsapp'ın çatı şirketi olan Meta, yapay zeka araçları tarafından oluşturulan görselleri tespit edip etiketleyebilen bir teknolojiyi devreye sokacağını duyurdu. Bu teknoloji, Meta'nın kendi sistemleri tarafından oluşturulan yapay zeka görsellerini zaten etiketliyor ve kötü amaçlı kullanımla mücadelede önemli bir adım olarak görülüyor. Meta, bu teknolojinin ses kayıtları ve videolar için çalışmayacağını belirtirken, kullanıcılarından bu tür içerikleri kendilerinin etiketlemelerini istedi. Ayrıca, ChatGPT gibi araçlarla oluşturulan metinleri test etmenin imkansız olduğunu kabul etti.
7 Şubat 2024

San Francisco merkezli Bland AI tarafından geliştirilen bir yapay zeka sohbet robotu, insan olduğunu iddia ederek kullanıcıları yanıltırken yakalandı. Bu robot, müşteri hizmetleri ve satış alanlarında kullanılmak üzere tasarlanmış olup, insan gibi davranarak kullanıcıları kandırabiliyor. Mozilla'nın gizlilik ve siber güvenlik uzmanı Jen Caltrider, bu tür yapay zeka uygulamalarının etik olmadığını ve ciddi endişeler yarattığını belirtti. Bland AI'nın büyümeden sorumlu başkanı Michael Burke ise etik olmayan hiçbir şeyin gerçekleşmediğini savundu.
29 Haziran 2024

Klick Labs'tan araştırmacılar, akıllı telefonlardaki ses teknolojisini yapay zekayla birleştiren yeni bir yöntemle, 10 saniyede diyabet tanısı konulabileceğini belirtti. Bu yöntemle, 6 ila 10 saniyelik ses kaydıyla diyabet tanısı konulabildiği tespit edildi. Araştırmada, 267 kişiden iki hafta boyunca günde altı kez 6 ila 10 saniyelik sesli mesaj kaydetmeleri istendi ve bu verilerle tip 2 diyabet olup olmadığını tespit edebilen bir yapay zeka modeli geliştirildi. Bu modelin doğru teşhis oranı kadınlarda yüzde 89, erkeklerde yüzde 86 olarak ölçüldü.
19 Ekim 2023

Google'ın yapay zeka program geliştirme şirketi DeepMind, AlphaMissense adlı yeni bir sistemle insan DNA'sındaki hastalıklara yol açan genlerin tespitini hızlandırıyor. Sistem, DNA ipliklerindeki bileşenlerin sırasını kontrol ederek çalışıyor ve sıralamadaki hataların hastalığa yol açabileceğini belirliyor. Bu gelişme, hastalıkların daha hızlı teşhis edilmesine ve daha etkili tedavi yöntemlerinin bulunmasına yardımcı olabilir.
19 Eylül 2023

Microsoft, Google'a rakip olabilmek için arama motoru Bing'i, ChatGPT'de kullanılan yapay zeka teknolojisiyle güçlendirmeyi hedefliyor. Şirket, bu güncellemenin mart ayı bitmeden kullanıma sunulacağını belirtiyor. Microsoft, daha önce OpenAI ile yapay zeka süper bilgi işlem teknolojileri geliştirmek üzere ortaklık kurmuş ve OpenAI'nin ChatGPT sohbet robotunu desteklemişti. ChatGPT, insan gibi konuşabilen ve çeşitli sorulara cevap verebilen bir yapay zeka uygulamasıdır.
4 Ocak 2023

OpenAI, The New York Times'ın, şirketin yapay zeka sohbet robotu ChatGPT ve diğer sistemlerini 'hack'lediğini iddia etti. Bu iddia, The New York Times'ın OpenAI ve Microsoft'a, kendi çalışmalarının izinsiz kullanıldığı ve telif hakkının ihlal edildiği gerekçesiyle açtığı dava sırasında ortaya çıktı. OpenAI, gazetenin dava için yanıltıcı deliller oluşturmak amacıyla bu eylemi gerçekleştirdiğini öne sürdü. Bu durum, The New York Times'ın, yazılı eserleriyle ilgili telif hakkı sorunları nedeniyle yapay zeka platformlarının geliştiricilerine dava açan ilk büyük medya kuruluşu olduğunu gösteriyor.
28 Şubat 2024

ÖSYM Başkanı Bayram Ali Ersoy, yapay zeka uzmanlarından oluşan bir ekiple çalışmalar başlattıklarını ve yapay zeka ile soru üretip değerlendirmeler yapacaklarını açıkladı. Bu adımın sınav süreçlerinde etkili koordinasyon sağlayacağını ve sınavları daha verimli hale getireceğini belirtti. Ayrıca, dijital tabanlı sınavların sayısının artacağını ve deprem bölgesinde hassas bir çalışma yürütüldüğünü ifade etti.
13 Şubat 2024

Finlandiya cezaevlerinde iki yıldır mahkumlara yapay zeka öğretiliyor. Bu girişim, mahkumları modern becerilerle donatarak yeniden suç işleme oranlarını azaltmayı amaçlıyor. Mahkumlar, verileri etiketleme ve sınıflandırma gibi yapay zeka görevlerine katılıyor ve bu iş karşılığında ödeme alabiliyor. Program, mahkumları dijital becerilerle tanıştırarak tahliye olduktan sonra karşılaştıkları dijital uçurumu ortadan kaldırmayı ve topluma dönüşlerini kolaylaştırmayı hedefliyor.
23 Eylül 2024

Tokyo Üniversitesi'nden bir ekip, tavukların duygusal durumlarını anlayabilen bir yapay zeka sistemi geliştirdi. Sistem, 'derin duygusal analiz öğrenme' adı verilen ve değişen ses kalıplarına uyum sağlayabilen bir teknik üzerine kurulu. Araştırma, tavukların açlık, korku, öfke, memnuniyet, heyecan ve sıkıntı gibi duygusal durumlarını tercüme edebildiğini gösterdi. Araştırma henüz hakem değerlendirmesinden geçmedi.
22 Eylül 2023

Bilim insanları, demans riskini tahmin edebilecek bir araç geliştirmek amacıyla yapay zeka kullanarak bir milyondan fazla beyin taramasını inceleyecek. Edinburgh ve Dundee Üniversiteleri'ndeki araştırmacılar, NEURii adlı küresel bir araştırma projesi kapsamında İskoçya'daki hastalardan on yılı aşkın süredir elde edilen tomografi ve emar taramalarını analiz edecek. Bu çalışma, doktorların demans riskini daha iyi belirlemesine yardımcı olabilecek kalıpları tespit etmeyi hedefliyor. Ayrıca, toplanan veriler gelecekteki araştırmalar için kullanılacak ve demansın daha iyi anlaşılmasına katkı sağlayacak.
26 Ağustos 2024

Axios ve danışmanlık firması Edelman tarafından yapılan bir ankete göre, dünya çapında 32 bin katılımcıyla gerçekleştirilen araştırmada, yapay zekaya olan güvenin son 18 ay içinde azaldığı belirlendi. 2019 yılında yapay zekaya olan küresel güven oranı %61 iken, bu oran şu anda %53'e düşmüş durumda. ABD'de ise bu oran daha da düşük olup, insanların yalnızca %35'i teknolojiye güveniyor. Araştırma, insanların bilim insanlarından yapay zeka güvenliği konusunda daha fazla bilgilendirme beklediğini ve teknoloji endüstrisine genel olarak güvenseler de yapay zekaya olan güvenlerinin daha düşük olduğunu ortaya koyuyor.
9 Mart 2024
İşaretlediklerim