İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, TBMM gündemine gelen sokak hayvanlarıyla ilgili yasa tasarısının uygulanamayacağını dokuz maddede açıkladı. İmamoğlu, mevcut yasanın bile tam uygulanmadığını, sahiplendirme çalışmalarının yetersiz olduğunu ve yasa tasarısının biyolojik dengeyi bozabileceğini belirtti. Ayrıca, milyonlarca sokak hayvanının uyutulmasının vicdanlarda derin tahribat yaratacağını vurguladı. İmamoğlu, çözüm olarak hayvanların rehabilitasyonunun yapılması ve gönüllülerle işbirliği içinde takibinin sağlanması gerektiğini ifade etti.
16 Temmuz 2024

Habertürk sunucusu Mehmet Akif Ersoy, 'Nedir Ne Değildir' programında AKP'nin İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Adayı Murat Kurum'a seyirciler tarafından Gazze ile ilgili soru sorulmasına izin vermedi. Ersoy, programın siyasi olmadığını ve siyasi sorulara izin verilmediğini belirterek, bu durumu sosyal medyada bir video ile açıkladı. Olay, sosyal medyada tepki çekti. Murat Kurum, program sonrası soruyu engellenen kişinin sorusunu Twitter üzerinden cevapladı.
11 Mart 2024

Eski Çevre ve Şehircilik Bakanı ve yeni AKP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Murat Kurum, Kanal İstanbul projesi hakkında net açıklamalarda bulunmaktan kaçınıyor. Proje, İstanbul'un Kuzey Marmara bölgesindeki temiz su havzalarını tehdit ediyor ve deprembilimciler, yapımının yeraltı gerilme dengelerini bozarak yeni depremlere yol açabileceği ve beklenen depremin şiddetini artırabileceği konusunda uyarıyor. Murat Kurum, deprem kaygısını ortadan kaldırmayı vaat etmesine rağmen, Kanal İstanbul'un olası etkileri hakkında sorulara açık yanıtlar vermekten kaçınıyor.
4 Şubat 2024

Ahmet Hakan, köpek katliamı iddialarının yasaların yorumlanış biçimlerinden kaynaklanmadığını savundu. Hakan, merhametsiz ve anlayışsız bir iklimin bu tür iddiaları beslediğini belirtti. Ayrıca, sokakta hayvan besleyenlere ceza verilmesi gibi yorumların kışkırtıcı olduğunu ve bu tür yorumlara inanmadığını ifade etti.
27 Temmuz 2024

Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Beyaz TV'ye, 'Derin Futbol' programında Rasim Ozan Kütahyalı'nın küfürlü ifadeler kullanması sebebiyle reklam gelirinin yüzde 3'ü oranında para cezası kesti. Programda, Japon şarkıcı Saori Yuki'nin 'Suki Yo' şarkısı Türkçe'de bir küfre benzediği için alay konusu olmuş ve Kütahyalı şarkının ismi yerine küfrü söylemişti. RTÜK üyesi İlhan Taşçı, cezanın oybirliğiyle verildiğini Twitter üzerinden duyurdu. Kütahyalı daha önce de 'kusturmalı Boşnak saksosu' ifadesi nedeniyle Beyaz TV'den kovulmuş ancak geri dönmüştü.
11 Ocak 2023

Gelecek Partisi Denizli Milletvekili Sema Silkin Ün, Hamas militanları tarafından kaçırılan ve öldürülen bir kadının kıyafetini eleştirerek Gazze'deki ölümlerin ilgi görmediğini savundu. Bu paylaşımı Twitter'da büyük tepki çekti. Ün, bir zamanlar 'Sağlam İrade' rumuzuyla Twitter'da terör estiren ve nam salmış eski 'Ak trol' Taha Ün'ün eşi olduğu hatırlatıldı. Ün'ün bu paylaşımına tepki gösterenler arasında gazeteciler, siyasetçiler ve sosyal medya kullanıcıları bulunuyor.
19 Ekim 2023

Halk TV programcısı Ayşenur Arslan, Emniyet Genel Müdürlüğü’ne yönelik saldırıya ilişkin şüphelerini dile getirdiği için gözaltına alındıktan sonra serbest bırakıldı. Arslan, programına ara verdiğini belirtti. Arslan'ın gözaltına alınması ve programının sonlandırılması, RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin'in Arslan'ın sözlerini eleştiren bir tweet atmasının ardından gerçekleşti. Halk TV'nin sahibi Cafer Mahiroğlu, programın sonlandırılma kararının Arslan'la birlikte alındığını belirtti.
3 Ekim 2023

Sabah gazetesi yazarı ve TRT Yönetim Kurulu Üyesi Hilal Kaplan, kişilik haklarını ihlal ettiği iddiasıyla bir hava durumu haberinin yayından kaldırılmasını talep etti ve mahkeme bu talebi kabul etti. Kaplan, son iki ayda toplam 396 içeriğe erişim engeli getirtti. Bilişim hukuku uzmanı Prof. Dr. Yaman Akdeniz, Gazete Duvar'da yayımlanan ve Kaplan'ın kişilik haklarını ihlal ettiği iddia edilen hava durumu haberinin kaldırılmasına dikkat çekti ve bu durumu eleştirdi.
5 Temmuz 2023

Halk TV'nin imtiyaz sahibi Cafer Mahiroğlu, 'Görkemli Hatıralar' programının iptal edildiğini duyurdu. Programın sunucusu Serhan Asker, iptal kararının CHP Genel Başkan Yardımcısı Eren Erdem tarafından verildiğini iddia etti. Döşemealtı Belediye Başkanı Turgay Genç ise, iptal kararının CHP Genel Merkezi'nden gelen genelgeye göre alındığını belirtti. Eren Erdem'in bu suçlamalar hakkında bir açıklama yapması bekleniyor.
23 Temmuz 2023

İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı eleştirirken Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'ı da etiketledi. Daha önce İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'na yönelik benzer bir paylaşımda bulunan Katz, Erdoğan'ın Hamas'a destek vermesini ve Türkiye'nin Instagram'a erişimi engellemesini eleştirdi. İmamoğlu, Katz'ın önceki eleştirilerine sert bir yanıt vermişti. Katz, yeni paylaşımında Erdoğan'ı 'antisemit diktatör' olarak nitelendirdi ve Türkiye'deki Instagram kısıtlamalarını eleştirdi.
6 Ağustos 2024

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Kahramanmaraş depremleri sonrasında iktidarın deprem yönetimini eleştiren yayınlar yapan televizyon kanallarına ceza kesti. İlahiyatçı Cemil Kılıç'ın eleştirileri nedeniyle Flash Haber'e para ve program durdurma cezası verilirken, Fatih Altaylı'nın depremzedelere yardım kampanyası engellendiği iddiaları üzerine Habertürk'e idari para cezası uygulandı. RTÜK üyesi İlhan Taşçı, bu durumu iktidarı eleştirmenin suç haline geldiği şeklinde değerlendirdi.
8 Mart 2023

Konya Büyükşehir Belediyesi'ne ait bir hayvan barınağında kötü muamele ve hayvan ölümleri yaşandığı ortaya çıktıktan sonra, belediye barınağın hayvanlar için uygun olduğunu ve her türlü imkanın sağlandığını iddia ederek savunma yaptı. Barınakta kötü muamele gören köpeklerle ilgili görüntülerin infial yaratmasının ardından başlatılan soruşturma kapsamında iki görevli tutuklandı ve altı yıla kadar hapis cezası isteniyor. Belediye, barınağın Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından düzenli denetlendiğini ve herhangi bir sorun tespit edilmediğini öne sürdü.
2 Şubat 2023

TV100 kanalı, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun konuk olduğu program sırasında art arda yayınlanan SADAT reklamları nedeniyle eleştirilere maruz kaldı. Kanal yönetimi, yaşananların reklam departmanının siyaset bilgisizliğinden kaynaklandığını belirterek durumu bir hata olarak nitelendirdi ve özür diledi. Ayrıca, kanalın sahibi Necat Gülseven'in organize suç örgütü lideri Alaattin Çakıcı ile dost olduğu bilgisi de gündeme geldi.
15 Ocak 2023

Elon Musk'ın Twitter'ı satın almasının ardından, platform Türkiye'de yasal talepler doğrultusunda bazı haber içeriklerini engellemeye başladı. Diken'in 'Hatay'da sekiz ceset saatlerdir yerde' başlıklı haberi ve BirGün'ün 'Askeriyede darp ve baskı iddiası' başlıklı haberi, Türkiye'deki kullanıcıların erişimine kapatıldı. İfade Özgürlüğü Derneği kurucusu Prof. Dr. Yaman Akdeniz, Twitter'ın bu uygulamasının yeni olmadığını, ancak seçim öncesinde sansür uygulamalarının artabileceğini belirtti.
16 Mart 2023

Habertürk televizyon kanalı, daha önce HDP temsilcilerini programlarına çıkarmama kararı almıştı. Gazeteci Fatih Altaylı, HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar'ı 'Teke Tek' programına davet ederek bu uygulamadan geri adım attı. Habertürk sunucusu Mehmet Akif Ersoy, daha önce HDP temsilcilerini 'yayıncılık ilkeleri gereği' programlara çıkarmadıklarını açıklamıştı. Fatih Altaylı ise bu durumu eleştiren bir yazı yayımlamıştı.
10 Ocak 2023

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), mobil uygulama üzerinden izinsiz yayın yaptığı belirtilen Vole platformuna lisans başvurusu yapması için 72 saat süre verdi. Bu süreç, futbol yorumcusu Serdar Ali Çelikler'in Galatasaray-Antalyaspor maçı sonrası hakem Mustafa Savranlar'a yönelik hakaret içeren sözleri ve sonrasında Vole kanalının özür dilemesiyle gündeme geldi. Trendyol, bu olayın ardından Vole'ye olan sponsorluğunu sonlandırdı. RTÜK, Vole'nin lisans başvurusu yapmaması durumunda erişim engeli için mahkeme süreçlerini başlatacağını açıkladı.
27 Şubat 2024

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), tutuklu eski HDP lideri Selahattin Demirtaş'ın kitabının tanıtımını yapan Halk TV'ye 'suçluyu övmek' gerekçesiyle para ve program durdurma cezası verdi. Ayrıca Tele1 ve FOX TV'ye de farklı gerekçelerle para cezaları kesildi. RTÜK üyesi İlhan Taşçı, kurumun seçim öncesi eleştirel yayın yapan yayıncıları hizaya getirmeyi hedeflediğini iddia etti. RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin ise Halk TV'nin provokatif yayınlar yaptığını ve Demirtaş'ın övülemeyeceğini belirtti. Demirtaş ise RTÜK Başkanı'na sert bir yanıt verdi.
22 Mart 2023

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı ve Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı yardımcısı adayı Mansur Yavaş, HÜDA-PAR'ın kendisi hakkında 'halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama' suçlamasıyla yaptığı suç duyurusuna Twitter üzerinden yanıt verdi. Yavaş, bu davanın kendisi için bir şeref madalyası olduğunu ve mücadelesinin son nefesine kadar devam edeceğini belirtti. HÜDA-PAR'ın geçmişi ve Türkiye'deki radikal İslamcı bir örgüt olarak bilinen Hizbullah'ın devamı niteliğinde olduğu bilgisi de makalede yer aldı.
27 Nisan 2023

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Açık Radyo’nun lisansını iptal etti. Bu karar, 24 Nisan'da Açık Gazete programında geçen 'Ermeni soykırımı' ifadesi nedeniyle verilen para cezası ve program durdurma cezasına uyulmaması gerekçesiyle alındı. RTÜK üyesi İlhan Taşçı, yayıncının para cezasını ödediğini ancak yayını kesmediğini belirterek, bu durumun yayıncı lehine yorumlanması gerektiğini savundu. Açık Radyo, konuyu yargıya taşıdığını duyurdu.
3 Temmuz 2024

RTÜK üyesi İlhan Taşçı, TRT'de yayınlanan 'Yürek Çıkmazı' dizisindeki kadına karşı şiddet sahnesini gündeme getirerek, Show TV'ye benzer bir sahne nedeniyle verilen ağır cezanın TRT'ye neden uygulanmadığını sordu. Show TV'nin 'Kızılcık Şerbeti' dizisindeki şiddet sahnesi sebebiyle yayın ve program durdurma cezası ile idari para cezasına çarptırıldığı hatırlatıldı. Taşçı, RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin'e Twitter üzerinden bu konuda açıklama yapması çağrısında bulundu.
23 Mart 2023
İşaretlediklerim