Bank of America, Türkiye Merkez Bankası'nın Nisan ayında 300 ile 500 baz puan arasında faiz artırmasının mümkün olduğunu ifade etti. Bu açıklama, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı ve piyasa beklentilerini aşan Şubat ayı enflasyon verilerinin ardından geldi. Diğer yabancı bankalar da benzer tahminlerde bulunurken, Merkez Bankası'nın geçen ay faiz oranını yüzde 45'te sabit tuttuğu ve artış döngüsünün sona erdiğini açıklamıştı. Bank of America, faiz artırımının gerçekleşmesi durumunda ikinci çeyrekte sermaye girişlerinin yeniden başlayabileceğini öngörüyor.
12 Mart 2024

ABD'nin ikinci en büyük bankası olan Bank of America Securities, Türkiye Merkez Bankası'nın (MB) politika faizini yüzde 25'e çıkaracağını öngörüyor. Yeni ekonomi yönetiminin 'normalleştirme' politikaları çerçevesinde, 22 Haziran'daki toplantıda faiz artışı bekleniyor. Uzmanlar ve uluslararası kuruluşlar, faiz artırımının önemini vurgularken, mevcut faiz oranı yüzde 8,5 seviyesinde. Bank of America Securities, düşük bir faiz artışının faiz koridoru veya ek faiz artışı sinyalleriyle desteklenebileceğini belirtiyor ve iki olası senaryodan bahsediyor.
19 Haziran 2023

ABD'li Bank of America ve Morgan Stanley, Türkiye Merkez Bankası'nın ikinci çeyrekte faiz artırabileceğini belirtti. Merkez Bankası, Haziran 2023'ten bu yana politika faizini kademeli olarak yüzde 45'e yükseltmiş, ancak bu ay faizi sabit tutarak artırımın sona erdiğine işaret etmişti. Uluslararası bankaların çoğu faizin yıl sonuna kadar sabit kalacağını öngörse de, Bank of America ve Morgan Stanley ek faiz artışı ihtimalini göz ardı etmiyor. İki banka da enflasyon risklerinin ve ücret artışlarının talebe etkisinin faiz artırımı ihtimalini artırabileceğini belirtiyor.
23 Şubat 2024

Bank of America, 2024 yıl sonunda doların 38 TL seviyesinde olmasını beklediğini açıkladı. Banka, Türkiye'de para politikasının sıkılaşmasıyla hem yerli hem de yabancı yatırımcıların daha iyimser olduğunu belirtti. Ayrıca, reel sektör ekonomide kayda değer bir yavaşlama görüyor. Raporda, yerel seçimlerden bu yana yurtiçi döviz talebinin tersine döndüğü ve TL'nin istikrara kavuşması halinde dolarizasyonun tersine dönme eğiliminin yaz aylarında da devam edebileceği ifade edildi.
21 Mayıs 2024

ABD merkezli yatırım bankası Morgan Stanley, Türkiye Merkez Bankası'nın ekim ayında 500 baz puan faiz artışı yapmasını beklediğini belirtti. Bankanın raporunda, faiz oranının 2024'ün ikinci çeyreğinde yüzde 40 olacağı tahmin ediliyor. Ayrıca, Kasım ayında 250 baz puanlık bir artış daha yaparak yüzde 37,5'e yükseltmeyi öngörüyor. Türkiye'deki yerel seçimlerin sıkılaştırma sürecini yavaşlatabileceği ve enflasyon görünümü üzerinde yukarı yönlü risklere işaret edebileceği belirtildi.
4 Ekim 2023

Bu hafta TCMB, BOJ ve BOE’nin faizleri sabit tutması beklenirken, FED’in 25 baz puanlık faiz indirimi yapması öngörülüyor. FED’in 4 yıl aradan sonra faiz indirimine gitmesi piyasalar için moral kaynağı olacak. Türkiye’de yüksek enflasyon kaygıları nedeniyle Merkez Bankasının faizi sabit tutması bekleniyor. Ayrıca, büyük sanayi ve hizmet şirketlerinin defter değerinin altında olan hisseleri yatırımcılar tarafından dikkatle izleniyor.
17 Eylül 2024

Bloomberg HT tarafından düzenlenen ankete göre, katılan 27 kurumun medyan beklentisi, Türkiye Merkez Bankası'nın kasım ayında faizi 250 baz puan artırarak yüzde 37,5 seviyesine çıkarması yönünde. Yıl sonu için medyan faiz beklentisi yüzde 40 olarak belirlendi. Türkiye'de ekonomi politikalarının 'normalleştirilmesi' ve faiz artırımı beklenirken, geçmişteki artışlar ekonomistler tarafından yetersiz bulunmuştu. Türkiye'nin döviz ihtiyacı devam ederken, yetkililer Batı yatırımlarını çekmek için çeşitli girişimlerde bulunuyor.
20 Kasım 2023

Deutsche Bank Türkiye Ekonomisti Yiğit Onay, CNBC-e canlı yayınında Türkiye ekonomisine dair beklentilerini açıkladı. Banka, yıl sonu enflasyon beklentisini yüzde 47, dolar/TL beklentisini ise 36 lira olarak belirledi. Onay, yabancı yatırımcıların tahvile ilgisinin son çeyrekte artacağını ve Merkez Bankası'nın olası faiz indirimlerinin bu durumu destekleyeceğini belirtti. Ayrıca, 2025 yılı sonu için enflasyonun yüzde 23 seviyesinde olmasının beklendiğini ifade etti.
24 Eylül 2024

Bank of America (BofA) stratejistleri, Türk varlıklarına yatırım yapmayı değerlendirirken dört ana kriteri göz önünde bulunduracaklarını açıkladı. Bu kriterler arasında Türkiye Merkez Bankası'nın politika faizini yüzde 40'a çıkarması, dolar/TL kuru 25'in üstünde olması, döviz piyasasına yönelik müdahalelerin ve kısıtlamaların kaldırılması ve dolar için küresel görünümün yukarı yönlü olmaması yer alıyor. Bu koşulların sağlanması halinde BofA, TL'de uzun pozisyon almayı veya 10 yıl vadeli tahvilleri satın almayı düşünecek.
9 Haziran 2023

Barclays Plc ekonomistleri, Merkez Bankası'nın gelecek haftaki Para Politikası Kurulu toplantısında daha sınırlı bir faiz artışı öngördü. JPMorgan Chase & Co. ve Morgan Stanley 500 baz puanlık bir faiz artışı beklerken, Barclays 250 baz puanlık bir adım atılacağını tahmin etti. Barclays analistleri, Ağustos ayında gerçekleştirilen beklenti üzeri faiz artırımının ardından kademeli artışlar beklediklerini belirtti. Barclays, Türkiye'de politika faizinin bu yıl sonunda yüzde 35, 2024 sonunda ise yüzde 40 olacağını tahmin etmeye devam ediyor.
15 Eylül 2023

Yaklaşan seçimlerle birlikte yabancı bankalar ve yatırımcılar, Türkiye ekonomisine dair analizlerini paylaşıyor. Analizler, AKP'nin iktidarda kalması durumunda 'normal' para politikasına dönüş ve muhalefetin kazanması halinde faiz oranlarında sert artış beklentisini içeriyor. Citi, Bank of America ve Morgan Stanley gibi kurumlar faiz oranlarının yüzde 40-50 aralığına çıkabileceğini öngörüyor. Ancak ekonomist Haluk Bürümcekçi, yabancı bankaların aceleci davrandığını ve yüksek faiz beklentilerinin ekonomi üzerinde olumsuz etkiler yaratabileceğini ifade ediyor.
14 Nisan 2023

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Türkiye Merkez Bankası'nın (MB) politika faizini mevduat faizlerine yakın bir seviyeye çekmesini beklediğini açıkladı. Mevcut politika faizi yüzde 8,5 iken, TL mevduat faizleri yüzde 25-30 aralığında bulunuyor. Uzmanlar ve uluslararası kuruluşlar, faiz artırımının önemli olduğunu belirtiyor ve farklı tahminlerde bulunuyorlar. Bank of America ve Goldman Sachs yüzde 40, Deutsche Bank bir-iki ay içinde yüzde 25, Morgan Stanley yüzde 20 ve JP Morgan yüzde 25 artış bekliyor. Bloomberg Economics ise en düşük tahmini yaparak yüzde 15 artış öngörüyor.
20 Haziran 2023

Bloomberg Economics, Türkiye Merkez Bankası'nın (MB) yaklaşan toplantısında faiz oranını yüzde 15'e çıkaracağını tahmin ediyor. İktidarın düşük faiz politikası nedeniyle ekonomide yaşanan kriz sonrası, piyasa tarafından olumlu karşılanan isimlerin ekonomi yönetimine getirilmesiyle, faiz artırımı beklentileri güçlenmiş durumda. Uzmanlar ve uluslararası kuruluşlar, faiz artırımının önemini vurgularken, bazı bankalar yüzde 20 ila 40 arasında bir artış öngörüyor.
19 Haziran 2023

Deutsche Bank, Türkiye Merkez Bankası'nın (MB) beklenenden düşük bir faiz artışı yapmasını 'hayal kırıklığı' olarak nitelendirdi ve yıl sonu enflasyonunun yüzde 50'ye yaklaşacağını öngördü. MB'nin politika faizini yüzde 15'e çekmesi dolar/TL kurlarında artışa neden oldu. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in piyasayı sakinleştirmeye yönelik açıklamaları etkili olmadı. Deutsche Bank, faiz artışının yatırımcıları ikna etmediğini ve yıl sonuna kadar yüzde 25 veya üzerinde bir faiz oranının korunması gerektiğini belirtti.
23 Haziran 2023

ABD merkezli yatırım bankası Goldman Sachs, Türkiye Merkez Bankası'nın 2024 yılının üçüncü çeyreğinde faiz indirimine başlayacağını ve yıl sonunda faizin yüzde 40'tan yüzde 25'e düşeceğini tahmin ettiğini açıkladı. Banka ayrıca, enflasyonun 2024 sonunda yüzde 35'e gerileyeceğini öngörüyor. Türkiye'de ekonomi politikalarının 'normalleştirilmesi' ve Merkez Bankası'nın faiz artırımı yapması beklenirken, son politika faizi artışı 26 Ekim'de yüzde 30'dan yüzde 35'e yapılmıştı. Türkiye'nin döviz ihtiyacı devam ederken, yetkililer Batı yatırımlarını çekmek için çeşitli girişimlerde bulunuyor.
13 Kasım 2023

ABD'li yatırım bankası Morgan Stanley, Türkiye İstatistik Kurumu'nun açıkladığı Şubat ayı enflasyon oranlarının beklentileri aşması sonucu, Türkiye Merkez Bankası'nın faiz indirim beklentisini 2025'in ilk çeyreğine revize etti. Daha önce Kasım ve Aralık 2024'te faiz indirimi bekleyen banka, enflasyondaki genele yayılan ivmelenmenin Merkez Bankası'nın enflasyon projeksiyonları için yukarı yönlü risk oluşturduğunu belirtti. Merkez Bankası, son olarak Şubat ayında faiz oranlarını yüzde 45'te sabit bırakarak artış döngüsünü sonlandırdığını açıklamıştı.
6 Mart 2024

ABD Merkez Bankası (Fed), Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) son toplantısının tutanaklarına göre, eylüldeki toplantıda faiz indirimi yapabileceğini belirtti. Geçen ay politika faizini yüzde 5,25-5,50 aralığında sabit tutan Fed, ekonomik tahminlerde 2024'ün ikinci yarısındaki büyüme görünümünün zayıf iş gücü piyasası göstergelerine yanıt olarak gerilediğini kaydetti. Yetkililer, enflasyonun yüzde 2 hedefine doğru sürdürülebilir bir şekilde hareket ettiğine dair daha fazla güven sağlamak için ek bilgiye ihtiyaç duyduklarını vurguladı.
22 Ağustos 2024

ABD merkezli yatırım bankası Morgan Stanley, Türkiye Merkez Bankası'nın politika faizini iki toplantıda toplam 500 baz puan artırarak ağustosta yüzde 20'ye çıkaracağını tahmin ediyor. Ayrıca, yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 49 olarak belirtiyor. Morgan Stanley ekonomistleri, enflasyonu düşürmek için daha güçlü adımların gerektiğini ifade ediyor. Deutsche Bank ise Merkez Bankası'nın beklentilerin altında kalan faiz artışını 'hayal kırıklığı' olarak nitelendiriyor ve yıl sonu enflasyonun yüzde 50'ye yakın olacağını öngörüyor.
23 Haziran 2023

Merkez Bankası, yılsonu enflasyon tahminini 2 puan artırarak, bu artışın 1,8 puanını enflasyon ana eğilimindeki bozulmaya bağladı. Bu bozulma, ürün ve hizmet fiyatlarının beklentilerin üzerinde artması olarak tanımlanıyor. Ayrıca, çıktı açığı ve gıda fiyatları da enflasyon görünümünü yukarı çeken diğer önemli faktörler arasında yer alıyor. Merkez Bankası, iç talebin soğumadığı bir ortamda faiz artışlarının sınırlı etkisi olduğunu ve ekonominin 2025-26 yıllarında daha düşük büyümesi gerektiğini belirtiyor.
10 Mayıs 2024

Deutsche Bank, Türkiye Merkez Bankası'nın bu ay 500 baz puan faiz artıracağını ve yıl sonunda faiz oranının yüzde 40'a ulaşacağını tahmin etti. Banka önceki tahminlerinde yüzde 40 faiz oranına Mart 2024 yerel seçimlerinden sonra ulaşılacağını öngörmüştü. Londra merkezli banka HSBC ise politika faizinin 250 baz puan artırılarak yüzde 32,5'e çekilmesini bekliyor.
20 Ekim 2023
İşaretlediklerim