Jale Özgentürk, İstanbul'a yapılan 'ihanet' kavramını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın sözleriyle hatırlatarak, şehirdeki rant odaklı inşaat faaliyetlerini eleştiriyor. Özgentürk, özellikle Tersane Haliç Projesi'ni örnek göstererek, bu projelerin İstanbul'un tarihi ve kültürel dokusuna zarar verdiğini savunuyor. Projenin detaylarına değinerek, 1.4 milyar dolarlık ihale ile 49 yıllığına alınan projenin yat limanı, otel, AVM ve diğer yapılar içerdiğini belirtiyor.
21 Haziran 2024

Gaziantep'te 6 Şubat'taki depremde yıkılan beş bina inşa eden ve yurt dışına çıkmaya çalışırken Mersin'de yakalanan AKP'li meclis üyesi Yunus Kaya'nın korunduğu iddiaları, AKP ve MHP arasında karşılıklı suçlamalara yol açtı. MHP Gaziantep Milletvekili Sermek Atay, sosyal medyada AKP MKYK üyesi Şamil Tayyar'ı dolaylı olarak suçladı. Tayyar ise Atay ve gazeteci Erk Acarer'e yönelik ağır ifadelerle karşılık verdi ve kendini savundu. Tayyar, Atay'ın kendisine yönelik tepkisinin Ankara'da öldürülen eski Ülkü Ocakları başkanı Sinan Ateş hakkında attığı bir tweetten kaynaklandığını iddia etti.
24 Şubat 2023

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, partisinin grup toplantısında iktidarın başörtüsü teklifiyle ilgili senaryolarına dair duyumlar aldığını ve bunları ahlaksızca bulduğunu belirtti. Akşener, vatandaşların duygularının sömürülmesine izin vermeyeceğini söyledi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı 'Gibi' dizisine atıfta bulunarak eleştirdi. Ayrıca, iktidarın teklifi referanduma götürme planlarına da değindi.
18 Ocak 2023

Can Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesi öncesinde, AK Parti ve Adalet Bakanlığı'nın bir orta yol formülü üzerinde çalıştığı ve Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) kararını uygulayarak Atalay'ın milletvekilliğini iade edebileceği yönünde haberler yapılmıştı. Ancak, Anayasa Mahkemesi, Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesi işlemini iptal etmek yerine, başvuru hakkında karar verilmesine yer olmadığına karar verdi ve bu durum, kulis haberlerinin gerçekleşmediğini gösterdi. Faruk Bildirici, siyasi kulis haberlerinin genellikle doğruluğu konusunda sorgulanmadan unutulduğunu ve benzer haberlerin tekrar tekrar yapıldığını eleştiriyor.
4 Mart 2024

Adıyaman'da kaymakama yönelik eleştirel haberler yazan Gerger Fırat gazetesinin muhabiri Özgür Boğatekin, 'iftira' suçlamasıyla 12 ay 15 gün hapis cezasına çarptırıldı. Yargıtay kararı onayladıktan sonra Boğatekin, Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) bireysel başvuruda bulundu. AYM, Boğatekin'in ifade ve basın özgürlüğü haklarının ihlal edildiğine karar vererek 30 bin lira manevi tazminat ödenmesine hükmetti ve dosyayı yeniden yargılama için yerel mahkemeye gönderdi.
7 Aralık 2023

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, doğalgaz ve petrol keşifleriyle ilgili yeni bir müjde olmadığını belirtti. Bayraktar, bu tür keşiflerin uluslararası standartlara göre duyurulması gerektiğini ve seçim dönemlerinde yapılan keşif açıklamalarının tartışmalara yol açtığını vurguladı. Ayrıca, Akkuyu Nükleer Santrali'nin üretime geçiş tarihinin bazı zorluklar nedeniyle ertelenebileceğini ifade etti.
20 Ağustos 2024

Habertürk programında CHP Parti Meclisi Üyesi Müslim Sarı ile Optimar'ın başkanı Hilmi Daşdemir arasında tartışma yaşandı. Daşdemir, Kemal Kılıçdaroğlu'nun PKK ve HDP'nin adayı olduğunu iddia etti. Programın moderatörü Kübra Par, Daşdemir'in bu sözlerine müdahale ederek stüdyodaki karışıklığı yatıştırmaya çalıştı. Daşdemir, Par'ın uyarılarına rağmen bağırarak konuşmaya devam etti ve yayını terk etti. Program sonrası Par ve Habertürk, AKP'ye yakın basın ve sosyal medya tarafından eleştirildi ve Par 'hadsizlik' ve 'taraflı' olmakla suçlandı.
21 Mart 2023

CHP Milletvekili Utku Çakırözer, Sincan Kadın Kapalı Cezaevi'nde tutuklu olan Sibel Tekin ve Diren Yurtsever'i ziyaret ederek, Tekin'in tutuklanmasını 'akıl tutulması' olarak nitelendirdi ve serbest bırakılmalarını talep etti. Tekin ve Yurtsever, cezaevindeki mesajlarını paylaşarak, iddianamelerinin hazırlanmaması ve gizlilik kararlarına dikkat çektiler. Tekin, çekimlerinin yanlış anlaşıldığını ve masum olduğunu, Yurtsever ise gazetecilik faaliyetlerinin suç olarak gösterildiğini ifade etti.
23 Ocak 2023

Anayasa Mahkemesi, Cengiz Holding'in patronu Mehmet Cengiz'in şikayeti üzerine eski CHP milletvekili Aykut Erdoğdu'ya verilen hapis cezasını hatalı buldu ve hak ihlali kararı verdi. Erdoğdu, 2014'te Cengiz Holding'le ilgili yolsuzluk iddialarını Birgün'de yazmıştı. İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi, Erdoğdu'ya 'yayın yoluyla alenen hakaret suçundan' para cezası ve iftira suçundan da hapis cezası vermişti. Anayasa Mahkemesi, iddiaların doğruluğunu araştırmadan hapis cezası verilmesini hak ihlali olarak değerlendirdi ve Erdoğdu'ya 39 bin TL manevi tazminat ödenmesine hükmetti.
27 Eylül 2023

Habertürk yazarı ve sunucu Fatih Altaylı, köşe yazısında, çalıştığı medya grubunun bir cumhurbaşkanı adayını desteklediği iddialarına sert bir dille yanıt verdi. Altaylı, bu tür haberleri yapanları 'şerefsiz' olarak nitelendirdi ve Habertürk yazarlarının farklı görüşlere sahip olduğunu belirtti. Ayrıca, Kübra Par'ın Oda TV'nin 'Mansurculuk' haberine verdiği yanıt ve Mansur Yavaş'ın HDP seçmeni üzerine yapılan anketlerin Habertürk'te yer alması da makalede ele alınan konular arasında.
23 Ocak 2023

Gaziantep'te depremde yıkılan Ayşe-Mehmet Polat Sitesi'nin müteahhidi Mehmet Ertan Akay, binanın dönemin mevzuatına uygun yapıldığını iddia etti ve site sakinlerinin sonradan yaptığı altyapı çalışmalarının temele zarar verebilecek nitelikte olduğunu öne sürdü. Akay, 'taksirle ölüme sebebiyet verme' ve 'imar kanununa muhalefet' suçlarından tutuklanmıştı. Ayrıca, binanın yapıldığı dönemde zemin analizi şartı olmadığını ve statik projede adının formalite olarak geçtiğini belirtti. Deprem sonrası savcılığa giderek hakkında soruşturma olup olmadığını öğrenmeye çalıştığını ve kaçma niyetinin olmadığını ifade etti.
13 Şubat 2023

RTÜK üyeleri Tuncay Keser ve İlhan Taşcı, TRT'nin seçim döneminde iktidar partisi ve muhalefet partileri hakkında tek taraflı yayın yaptığını iddia ederek Üst Kurul'a şikayet etti. 40 günlük yayın kayıtlarına göre, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan 1945 dakika, CHP Genel Başkanı Özgür Özel ve CHP ise sadece 25 dakika ekranda yer aldı. Keser ve Taşcı, TRT'nin tarafsızlık ilkesine aykırı hareket ettiğini ve gerekli hukuki işlemlerin başlatılmasını talep etti.
28 Şubat 2024

Gazeteci Murat Ağırel, AKP'nin Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı adayı Turgut Altınok'un mal varlığı üzerindeki şüpheleri gidermek amacıyla, Altınok'un abisiyle ortak olduğu şirketin arazisini bir inşaat projesine verdiğini açıkladı. Ağırel, arazinin 12 bin 129 metrekare olduğunu ve projenin toplam inşaat alanının 50 bin metrekareye ulaştığını belirtti. Ayrıca, Altınok'un projenin yanına bir akaryakıt istasyonu kurulması için girişimlerde bulunduğunu ve bu iznin AKP'nin belediyeyi kazanmasının ardından sağlandığını ifade etti.
26 Mart 2024

CHP, TRT'nin Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun 'Sana Söz Yine Baharlar Gelecek' isimli reklam filmini yayınlamaması ve muhalefetin sesini kısmaya çalıştığı gerekçesiyle Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu. CHP Medya ve Kurumsal İletişimden Sorumlu Genel Başkan Başdanışmanı Tuncay Özkan, TRT'nin iktidarın açıklamalarına geniş yer verirken muhalefeti görmezden geldiğini ve bu durumun hukuksuz olduğunu belirtti. Özkan, TRT'nin milletin televizyonu olma özelliğini yitirdiğini ve bunun değiştirilmesi gerektiğini ifade etti.
17 Nisan 2023

AKP Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı ve eski adalet bakanı Abdulhamit Gül, Yargıtay'ın Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunma kararına dolaylı yoldan eleştirilerde bulundu. Yazıcı, devlet erklerinin sorun çözmesi gerektiğini belirtirken, Gül yüksek yargı mercileri arasındaki çatışmanın endişe verici olduğunu ifade etti. Bu karar, Gezi Parkı davasından hüküm giyen ve daha sonra TİP milletvekili seçilen Can Atalay'ın tahliyesi yönünde AYM'nin aldığı kararın uygulanmaması ve AYM üyelerine suç duyurusunda bulunulması kararı sonrasında geldi.
8 Kasım 2023

CHP'nin eski lideri Kemal Kılıçdaroğlu ve şimdiki CHP yöneticileri, TRT'nin haber yayıncılığında iktidara öncelik verdiğini ve CHP'ye yeterince yer vermediğini eleştiriyor. CHP'nin medyadan sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Burhanettin Bulut, bu konuda sık sık kamuoyuna şikayette bulunuyor. Deniz Zeyrek ise, CHP yöneticilerine kamuoyunun zaten bu durumdan haberdar olduğunu ve onlardan şikayet yerine çözüm üretmelerinin beklendiğini ifade ediyor. Zeyrek, TRT'nin finansman modelinin değiştirilmesi gibi radikal çözümler öneriyor.
11 Mart 2024

Gazeteci Birsen Altuntaş, ATV'nin 'Türkiye Tek Yürek' isimli ortak yardım yayınından Oktay Kaynarca ve Kenan İmirzalıoğlu'nu çıkardığını açıkladıktan sonra TV100 tarafından işten çıkarıldığını duyurdu. Altuntaş, bu iki ünlü oyuncunun Ahbap Derneği'ne destek verdikleri için programdan çıkarıldıklarını belirtti. Kendi yaptığı haberin doğruluğunu teyit ettiği için yayınladığını ve ülkenin zor zamanlarında tek yürek olmanın önemine vurgu yaptığını ifade etti.
17 Şubat 2023

Tuğçe Tatari, gazetecilerin belediye tarafından finanse edilen seyahatlere katılmalarını savunarak, bu tür gezilerin gazetecilik mesleğinin doğasında olduğunu belirtti. Tatari, Ekrem İmamoğlu'nun Roma gezisine katılan gazetecilerin eleştirilmesini haksız buldu ve bu tür seyahatlerin gazetecilik açısından meşru olduğunu vurguladı. Ayrıca, gazetecilerin bu tür gezilere katılmalarının onları bağımsızlıklarından ödün vermeye zorlamadığını ifade etti. Tatari, gazetecilik mesleğinin onurlu bir iş olduğunu ve bu tür tartışmaların mesleğin itibarını zedelememesi gerektiğini belirtti.
22 Mayıs 2024

Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), FOX TV, Halk TV ve Tele 1 kanallarına çeşitli programlarda yapılan yorumlar nedeniyle para cezası kesti. FOX TV sunucusu Gülbin Tosun'un iktidarın kadın politikalarını eleştirmesi, Halk TV'de Ayşenur Arslan'ın deprem sonrası yaşananları tartışması ve Tele 1'de Merdan Yanardağ ile Emre Kongar'ın Şanlıurfa Belediyesi'nin yardımları Taliban'a göndermesini eleştirmesi ceza gerekçesi oldu. CHP'li RTÜK üyesi İlhan Taşçı, bu cezaların tarafsızlık ilkesine aykırı olduğunu savunarak durumu eleştirdi.
5 Nisan 2023

Habertürk yazarı ve programcısı Fatih Altaylı, Türkiye İşçi Partisi Genel Başkanı Erkan Baş'ı programına konuk ettikten sonra, AKP Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ'ın programın tarafsızlığına yönelik eleştirilerine cevap verdi. Altaylı, köşe yazısında bir gazeteci olarak soru sorma görevini yerine getirdiğini ve Erkan Baş'ın yöneticisi olduğu partinin yetkili konuma gelmemiş olması nedeniyle sınırlı sorular sorabildiğini ifade etti. Ayrıca, bazı partilerin yetkililerinin programına katılmadığını ve Dağ'ın diğer programlar hakkında eleştiri yapmadığını belirtti.
14 Mart 2023
İşaretlediklerim