Gaming İstanbul Kurucu Ortağı Meriç Eryürek, Türk oyun endüstrisinin 1,4 milyar dolara ulaştığını belirtti. Eryürek, Türkiye'de 36 milyon aktif oyuncu olduğunu ve bu oyuncuların yaklaşık 12 milyonunun oyunlara veya oyun içi mağazalara para harcadığını ifade etti. Ayrıca, Türkiye'deki profesyonel e-spor oyuncu sayısının 600'e ulaştığını ve 2022'de oyun sektörünün 424,7 milyon dolar yatırım aldığını söyledi. İstanbul'un, oyun sektöründe en fazla anlaşmanın gerçekleştirildiği Avrupa'daki ikinci kent olduğunu da ekledi.
20 Eylül 2023

BBC teknoloji editörü Ben Morris, 2024'te öne çıkacak teknoloji trendlerini sıraladı. Üretken yapay zeka sistemleri, çeşitli içerikler üreterek bazı endüstri ve iş kolları için temel bir araç haline geldi. Google'ın çatı şirketi Alphabet, ChatGPT'ye rakip 'Gemini' adlı yapay zeka modelini tanıttı. Elektrikli otomobiller konusunda, Birleşik Krallık'ta satılan tüm araçların belli bir oranının elektrikli olması gerektiği ve bu alanda zorlukların devam edeceği belirtiliyor. İnsansı robotlar alanında ise Tesla'nın 'Optimus' adlı robotları dikkat çekiyor. Sağlık alanında ise semaglutide içeren kilo verme ilacı 'Wegovy' büyük başarı sağlayarak talebi karşılamakta zorlanıyor.
24 Aralık 2023

Avrupa Birliği, ABD merkezli çip üreticisi Intel'e piyasa hakimiyetini kötüye kullanarak rekabet kurallarını ihlal ettiği gerekçesiyle 376 milyon avro para cezası verdi. Cezanın, Intel'in 2002 ile 2006 yılları arasında bilgisayar üreticileri Hewlett Packard, Acer ve Lenovo'ya rakip firmaların merkezi işlemcilerini piyasaya sürmelerini geciktirmek ve satış kanallarını sınırlandırmak için yaptığı ödemeler nedeniyle alındığı belirtildi. Intel, daha önce de 2009'da benzer bir suçlamayla 1,06 milyar avro ceza almıştı.
22 Eylül 2023

Otomotiv üreticisi BMW, verimliliği artırmak amacıyla Güney Carolina'daki Spartanburg fabrikasında insansı robotları test etmeye hazırlanıyor. Figure şirketi tarafından geliştirilen Model 01 isimli robotlar, fabrikada belirli görevleri üstlenmek üzere tasarlanmış. Robotların hangi görevleri üstleneceği ve kaç adet kullanılacağı henüz netleşmemiş olsa da, kutu taşıma, ürün seçme ve yerleştirme gibi tekrarlayıcı işlerde kullanılması planlanıyor. Figure, robotlarında insan eli gibi hünerli bir el geliştirmeye odaklanıyor.
22 Ocak 2024

2023 yılının başlamasıyla birlikte otomotiv sektöründe birçok marka fiyat listelerini güncelleyerek yeni zamları uygulamaya başladı. 2022 yılında kurdaki yükseliş ve artan maliyetler nedeniyle sık sık fiyat güncellemesi yapan otomobil markaları, yeni yılın ilk haftasında da zam yapmaya devam etti. Renault, Volkswagen, Hyundai gibi markaların web sitelerinde 'fiyatlarımız güncellenmektedir' uyarısı yer alırken, zam oranlarının ortalama yüzde 4 olması bekleniyor. Cardata Genel Müdürü Hüsamettin Yalçın, yapılan analizlere dayanarak bu oranı öngördüklerini belirtti.
2 Ocak 2023

Bilim insanları artık evrende yaşam olup olmadığını sorgulamıyor, bunun yerine 'yaşamı ne zaman bulacakları' sorusuna odaklanıyorlar. NASA'nın James Webb Uzay Teleskobu, Güneş Sistemimiz dışındaki bir gezegende yaşama dair umut verici ipuçları tespit etti. Teleskoplar, uzak yıldızların yörüngesindeki gezegenlerin atmosferlerini analiz edebiliyor ve Dünya'da yalnızca canlı organizmalar tarafından üretildiği bilinen kimyasalları arayabiliyor. İskoçya Kraliyet Gözlemevi'nin başındaki Prof. Dr. Catherine Heymans, evrende yalnız olup olmadığımız sorusuna cevap verebilecek teknolojiye ve yeteneğe sahip olduklarını belirtti.
3 Ekim 2023

Google, ChatGPT gibi yapay zeka tabanlı sohbet robotlarına rakip olarak geliştirdiği yeni modeli 'Gemini'yi tanıttı. Gemini, insan benzeri davranışlar sergileyebilen bir yapay zeka modeli olup, Google'ın Bard sohbet robotu ve Pixel 8 Pro akıllı telefonlarına entegre edilecek. Google, Gemini'nin sezgisel yeteneklerinin ve planlama görevlerindeki performansının daha üstün olduğunu iddia ediyor. Şu an için sadece İngilizce dilinde hizmet verecek olan Gemini'nin, zamanla diğer dillere de adaptasyonunun sorun olmayacağı belirtiliyor.
9 Aralık 2023

Mikroçip üreticisi Intel, Şubat 2022'de 5,4 milyar dolara satın almayı planladığı İsrailli Tower Semiconductor'ı satın almaktan vazgeçti. Çin ile ABD arasındaki artan gerilim ve düzenleyici kurumlardan zamanında onay alınamaması nedeniyle anlaşma feshedildi. İki şirketin karşılıklı olarak anlaşmayı feshettiği belirtildi.
16 Ağustos 2023

Apple, Türkiye pazarında iPhone 14 serisinin fiyatlarına yılın beşinci zammını gerçekleştirdi. En düşük iPhone 14 modelinin fiyatı 42 bin 999 liradan 47 bin 999 liraya yükselirken, iPhone 14 Pro Max'in 1 TB modeli 76 bin 999 liradan 85 bin 999 liraya çıktı. Dolar/TL kurundaki artışın ithal ürünlerin fiyatlarına yansıması sonucu bu zamların yapıldığı belirtiliyor.
1 Temmuz 2023

Huawei, 18 ayar altın kaplama akıllı saati Huawei Watch Ultimate Densingn'i piyasaya sürdü. Saat, Huawei'nin giyilebilir cihazlarının tasarım odaklı bir yöne doğru ilerlediğini gösteriyor. Saat, 18K altın alaşımından yapıldı ve çerçevesi altın kakma teknolojisi ile elle kakılan altı özel bölümden oluşuyor. Saat, 79 bin 999 TL tavsiye edilen son tüketici satış fiyatıyla Huawei Online Mağaza’da ön siparişe sunuldu.
10 Ekim 2023

ABD'de işlem gören iShares MSCI Türkiye ETF'ye yatırımcılar tarafından 15,6 milyon dolarlık net alım gerçekleştirildi. Bu alım, fon için 18 ayın en yüksek girişini temsil ediyor. Türkiye ekonomisinde seçimler sonrası 'rasyonel politika' beklentileri artarken, yatırımcıların gözü Merkez Bankası'nın yapacağı faiz kararında. Daha önce 20 Aralık 2021'de fona 25 milyon dolarlık bir giriş yapılmış ve bu son yılların rekorlarından biri olarak kaydedilmişti.
21 Haziran 2023

Microsoft, yeni Windows 11 PC klavyelerine yapay zeka tuşu ekleyeceğini duyurdu. Bu tuş, Microsoft'un OpenAI ile işbirliği yaparak geliştirdiği yapay zeka uygulaması Copilot'u etkinleştirecek. Copilot, arama motoru kullanımı, e-posta yazımı ve görsel yaratım gibi alanlarda kullanıcılara yardımcı olacak. Şirket, bu yeniliğin kullanıcı deneyimini artıracağını ve yeni klavyelerin şubat ayından sonra piyasaya sürüleceğini belirtti.
5 Ocak 2024

Oyun dünyasının prestijli ödüllerinden biri olan The Game Awards, 2023 yılında 31 farklı kategoride yılın en iyi oyunlarını ve oyunla ilgili diğer ödülleri açıkladı. Yılın oyunu ödülünü Baldur’s Gate 3 kazanırken, Alan Wake 2 en iyi oyun yönetmenliği, en iyi anlatım ve en iyi sanat yönetimi ödüllerini aldı. Diğer kategorilerde ise Final Fantasy 16, Hi-Fi Rush, Cyberpunk 2077 gibi oyunlar ve e-spor alanında Lee “Faker” Sang-hyeok, JD Gaming gibi isimler öne çıktı.
8 Aralık 2023

Apple Türkiye, dolar/TL kurundaki artış sebebiyle iPhone 14 serisine bu yıl içinde dördüncü kez zam yaptı. En yüksek model olan iPhone 14 Pro Max'ın fiyatı 76 bin 499 TL'ye çıktı. BloombergHT'nin haberine göre, son üç haftada Apple ürünlerine yüzde 30'a varan oranlarda zam yapıldı. iPhone 14'ün başlangıç fiyatı 42 bin 499 TL, iPhone 14 Pro'nun başlangıç fiyatı ise 54 bin 999 TL oldu.
8 Haziran 2023

Video oyunu devi Electronic Arts, iş gücünün yaklaşık %6'sına denk gelen 800 kişiyi işten çıkaracağını ve ofisini küçülteceğini açıkladı. Bu işten çıkarmaların maliyetinin 170-200 milyon dolar arasında olması bekleniyor. Pandemi döneminde çalışan sayısını artıran teknoloji şirketleri, mali belirsizlikler nedeniyle işten çıkarmalar yapmaktadır. Meta, Amazon ve Microsoft gibi büyük teknoloji şirketleri de benzer işten çıkarma kararları almıştı. 2023'ün ilk iki ayında teknoloji sektöründe 63 bin kişi işten çıkarıldı.
30 Mart 2023

ABD'de yayınlanan Time dergisi, 2023 yılının en popüler video oyunlarını listeledi. Listede, çeşitli türlerdeki oyunlar yer alıyor ve bu yılın oyunlarının genel teması insan ilişkilerinin gücü olarak belirtiliyor. Listede birinci sırada 'Alan Wake II' yer alırken, 'Baldur’s Gate 3' ve 'Spider-Man 2' gibi oyunlar da üst sıralarda kendine yer buluyor. Ayrıca, 'Dead Space' ve 'Resident Evil 4' gibi klasiklerin yeniden yapım versiyonları da listeye dahil edilmiş.
9 Aralık 2023

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, ABD yönetiminin Türkiye'ye F-16 savaş uçaklarının satışını desteklediğini açıkladı. Kirby, Türkiye'nin F-16 filosunun modernizasyonunu da desteklediklerini belirtti, ancak Kongre'ye resmi bildirimde bulunulacak net bir tarih veremedi. Türkiye, 2021 Ekim'inde ABD'ye F-16 satın almak için niyet mektubu göndermişti ve ABD yönetimi bu talebe destek verdiğini ancak Kongre süreci hakkında net bir zaman çizelgesi sunmadığını belirtmişti.
18 Ocak 2024

Ford Otomotiv Sanayi AŞ, Kamuyu Aydınlatma Platformu'na yaptığı açıklamada hisse başı net 26,78 TL temettü dağıtmaya karar verdiğini duyurdu. Bu karar, yönetim kurulunun 2 Ekim 2023 tarihli toplantısında alındı. Toplamda 10 milyar 443 milyon 81 bin lira tutarında nakit kar payı dağıtılacak. Dağıtım, 30 Ekim 2023 tarihinden itibaren Merkezi Kayıt Kuruluşu A.Ş. tarafından belirlenen esaslara göre yapılacak.
3 Ekim 2023

Elektrikli araç üreticisi Tesla, ABD'de Model Y SUV ve Model 3 sedan modellerinin fiyatlarını düşürdü. Bu yıl yedi kez fiyat indirimi yapan şirket, en son bir Model 3 varyantında 2,680 dolarlık indirim yaparak satış fiyatını 42,060 dolara çekti. Ayrıca Model Y, Model X ve Model S modellerinde de çeşitli indirimler gerçekleştirildi. Tesla'nın bu stratejisi, müşterileri geleneksel otomobil üreticileri ve diğer elektrikli araç firmalarından çekmek amacıyla uygulanıyor.
1 Haziran 2023

Elektrikli araç üreticisi Tesla, ABD'deki Model 3 ve Model Y araçlarının fiyatlarını yüzde 2,65 ile yüzde 4,23 aralığında düşürdü. Model 3 sedan'ın fiyatı 40 bin 240 dolardan 38 bin 990 dolara, Model Y uzun menzilli aracın fiyatı ise 50 bin 490 dolardan 48 bin 490 dolara düşürüldü. Ayrıca, Model Y performans aracının fiyatları da 54 bin 490 dolardan 52 bin 490 dolara indirildi. Türkiye'de Tesla'nın satışları mayıs ayında online olarak başlamıştı.
6 Ekim 2023
İşaretlediklerim