ABD Savunma Bakanlığı'nın Ukrayna'ya 800 milyon dolar değerinde, misket bombası içeren yeni bir askeri yardım yapacağını duyurmasının ardından Rusya'dan tepki geldi. Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, ABD'nin bu kararıyla Ukrayna'daki çatışmayı uzatmayı amaçladığını ve sivillerin risk altında olacağını belirtti. Zaharova, misket bombalarının uzun süre patlamadan kalabileceğini ve çatışmalar sona erdikten sonra bile patlayabileceğini, bu nedenle ABD'nin sorumluluk taşıyacağını ifade etti.
8 Temmuz 2023

Bülent Orakoğlu'nun analizinde, ABD'nin uzun yıllardır KCK-PKK-YPG-YPJ ve SDG gibi terör örgütlerine destek verdiği ve bu grupları Ortadoğu'da kendi askerleri olarak kullandığı belirtiliyor. ABD'nin bu destekleri inkar etmesi ve yanlış bilgilendirmeler yapması, Türkiye, Suriye ve Irak gibi ülkelerle ilişkilerinde sorunlara yol açıyor. ABD'nin 2014 yılından itibaren YPG'ye verdiği desteğin ve Kongrenin PKK/YPG için ayırdığı fonların, bu grupların bölgedeki gücünü ve varlığını artırdığına dikkat çekiliyor. Ayrıca, PKK'nın NATO için de bir tehdit oluşturduğu vurgulanıyor.
27 Mart 2024

Eski ABD başkanı ve Cumhuriyetçi Parti’nin başkan adayı Donald Trump, Kuzey Kore ve İran'la ilgili sorunları telefon görüşmeleri ve birebir müzakereyle çözebileceğini iddia etti. Los Angeles'taki bir basın toplantısında konuşan Trump, Kuzey Kore'nin yeni nükleer tesisleri ve İran'ın Rusya'ya füze tedariki iddialarına değindi. Trump, bu sorunları çözmek için birkaç telefon görüşmesi yapmasının yeterli olacağını belirtti. Ayrıca, Macaristan Başbakanı Viktor Orban'ın Trump'tan korkulduğunu söylediğini aktardı.
14 Eylül 2024

Ukrayna, Rusya'nın başkenti Moskova'da Crocus City Hall konser salonunda gerçekleşen ve en az 40 kişinin ölümüne, 100 kişinin yaralanmasına neden olan terör saldırısıyla herhangi bir bağlantısı olmadığını duyurdu. Ukrayna Devlet Başkanı Zelensky'nin danışmanı Mykhailo Podolyak, Ukrayna'nın terörist savaş yöntemlerini kullanmadığını belirtti. Ayrıca, Kremlin karşıtı 'Rusya'nın Özgürlüğü Lejyonu' adlı grup da saldırıda bir rolü olmadığını açıkladı. Eski Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev, saldırıyla bağlantılı olmaları halinde Ukraynalı liderlere yönelik tehditlerde bulundu.
22 Mart 2024

Güney Kore, yapay zeka ile oluşturulan sahte cinsel içerikli görüntülerin Telegram üzerinden yayılması nedeniyle platforma suça yataklık etme gerekçesiyle soruşturma başlattı. Ulusal Soruşturma Ofisi Başkanı Woo Jong-soo, Telegram'ın hesap bilgilerini sağlamadaki zorluklara dikkat çekti. Güney Kore polisi, soruşturmayı derinleştirmek için Fransız makamları ve uluslararası kurumlarla işbirliği yapmayı planlıyor. Ülkede deepfake içeriklerin yayılması, özellikle kadın ve çocukları mağdur ederek büyük tepkilere yol açtı.
2 Eylül 2024

ABD Başkanı Joe Biden, kötü geçen münazara performansının ardından düzenlediği basın toplantısında yaptığı gaflarla dikkat çekti. Biden'ın Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski'ye 'Putin' ve ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris'e 'Trump' demesi, Demokrat Parti'deki çekilme çağrılarını artırdı. Toplantı sonrası üç Demokrat temsilci daha Biden'ın kampanyasını sonlandırmasını istedi. Demokrat Parti'de Biden'ın yetersizliği konusunda kaygılar artarken, Biden çekilmemekte kararlı olduğunu belirtti.
12 Temmuz 2024

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, ABD ve Almanya'nın Ukrayna'ya tank gönderme kararlarını olumlu karşıladığını belirtti. Zelenski, ayrıca menzilli füze, topçu sistemleri ve savaş uçaklarına olan ihtiyaçlarını vurgulayarak, bu savunma desteklerinin Rusya'nın saldırganlığını daha çabuk sona erdireceğini ifade etti. Ukrayna'ya gönderilecek tankların sürecinin hızlandırılması gerektiğini ve güçlü bir tank birliği oluşturulması için çaba sarf edildiğini de ekledi.
26 Ocak 2023

ABD Başkanı Joe Biden, NATO Zirvesi'nde Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenskiy'i sahneye çağırırken yanlışlıkla 'Başkan Putin' dedi. Biden, konuşmasında Rusya'nın Ukrayna'ya karşı yürüttüğü savaşa karşı birlik mesajı verdi ve Ukrayna'nın özgürlüğünü korumak için birlikte hareket edeceklerini vurguladı. Bu gaf, Biden'ın zihinsel sağlığı konusundaki tartışmaları yeniden alevlendirdi.
12 Temmuz 2024

Güney Kore'deki Birleşmiş Milletler Komutanlığı, ABD'li asker Travis King'in Kuzey Kore sınırını izinsiz ve isteyerek geçtiği için gözaltına alındığını doğruladı. BM Komutanlığı, Kuzey Kore'den askerin nerede olduğuna dair bilgi talep etti ve gelen ilk yanıtta King'in gözaltına alındığı bildirildi. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, Kuzey Kore'ye Travis King hakkında diplomatik kanallardan çağrı iletildiğini ancak Kuzey Kore'nin bu çağrıya henüz yanıt vermediğini söyledi.
3 Ağustos 2023

Kuzey Kore, sınırını izinsiz ve isteyerek geçen ABD askeri Travis King'i sınır dışı edeceğini duyurdu. King, yaklaşık bir ay önce sınırı geçmiş ve gözaltına alınmıştı. King'in ne zaman ve nereye sınır dışı edileceği henüz açıklanmadı. King, daha önce Güney Kore'de bir sivili dövmek ve polis aracını tekmelemek suçundan iki aya yakın hapis cezası almıştı.
27 Eylül 2023

Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda, NATO'nun talebi doğrultusunda ülkesinin nükleer silahları konuşlandırmaya hazır olduğunu belirtti. Bu açıklama, ABD ile Polonya arasında devam eden nükleer işbirliği görüşmeleri bağlamında yapıldı. Duda, Rusya'nın Kaliningrad bölgesindeki askeri varlığını ve Belarus'a yerleştirilen nükleer silahları gerekçe göstererek, NATO'nun doğu kanadını güçlendirmek amacıyla bu adımın atılabileceğini ifade etti. Ayrıca, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Belarus'a taktik nükleer silahlar gönderildiğini doğrulamıştı.
22 Nisan 2024

Rusya, ABD'nin Moskova Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Stephanie Holmes'u, ABD'li bazı gazetecilerin ve paralı askerlerin Kursk bölgesine izinsiz girmesi nedeniyle Dışişleri Bakanlığı'na çağırdı. Rusya, ABD'li gazetecilerin izinsiz girişini kınadı ve ABD'li paralı askerlerin Kursk'ta bulunduğuna dair kanıtların olduğunu belirtti. Bu durumun ABD'nin Ukrayna savaşına doğrudan dahil olması anlamına geldiğini ifade eden Rusya, yasa dışı yollardan ülkeye giren yabancı uzmanların ve paralı askerlerin meşru askeri hedefler olduğunu vurguladı.
20 Ağustos 2024

ABD ve Batılı müttefiklerinin Ukrayna'ya dördüncü nesil savaş uçakları gönderme kararı almasının ardından, Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Aleksandr Gruşko bu kararı eleştirdi ve Batılı ülkeler için 'çok büyük riskler' içerdiği uyarısında bulundu. Gruşko, Rusya'nın bu durumu planlarında hesaba katacağını ve belirlenen hedeflere ulaşmak için gerekli tüm araçlara sahip olduklarını belirtti. ABD Başkanı Joe Biden ise Ukraynalı pilotlara F-16 eğitimi verilmesini desteklediğini ifade etti.
20 Mayıs 2023

23 yaşındaki ABD'li asker Travis King, Kuzey Kore sınırını izinsiz ve isteyerek geçti. King'in sınırı geçerken koştuğu ve yüksek sesle kahkahalar attığı belirtildi. Bu durum, zaten gergin olan ABD ve Kuzey Kore ilişkilerindeki sorunları tekrar gündeme getirdi. King'in akıbeti hakkında henüz bir bilgi bulunmamaktadır ve ABD yetkilileri, Kuzey Kore'den bilgi talep etmelerine rağmen henüz bir dönüş alamadıklarını belirtiyorlar.
20 Temmuz 2023

Esfender Korkmaz, Türkiye'nin doğal gaz ve tahıl ithalatında Rusya'ya olan bağımlılığını eleştiriyor ve alternatif ülkelerden tedarik sağlanması gerektiğini savunuyor. Korkmaz, Akkuyu Nükleer Santrali'nin devlet tarafından yapılması gerektiğini belirtiyor ve Rusya ile Çin'in rüşvet ve suistimale açık ülkeler olduğunu iddia ediyor. Ayrıca, otokratik yönetimlerin demokrasi ve hukuk standartlarını tehdit olarak gördüğünü ifade ediyor.
9 Haziran 2024

Eski ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, anı kitabında 2019 yılında Hindistan ve Pakistan arasında yaşanan gerilimin nükleer savaşa dönüşme riskine çok yaklaştığını ve ABD'nin bu durumu önlemek için yoğun çaba sarf ettiğini belirtti. Keşmir'de yaşanan çatışmalar sonrası her iki tarafın da nükleer silahlarını teyakkuza geçirdiğine inandığı ve Pompeo'nun saatlerce süren ikna çabaları sonucunda tarafların geri adım attığı ifade edildi. Pompeo, dünyanın bu tehlikeden habersiz olduğunu ve ABD'nin bu krizi önlemede eşsiz bir rol oynadığını iddia etti.
25 Ocak 2023

Moskova'da meydana gelen terörist saldırı sonrası, ABD'li yetkililerin saldırı sırasında Ukrayna'nın dahil olduğuna dair bir emare olmadığını belirtmeleri dikkat çekti. Rus yetkililer ise saldırının arkasında Ukrayna bağlantısı olduğunu iddia ediyor. Saldırıyı IŞİD'in üstlenmesi, durumu daha karmaşık hale getiriyor. IŞİD, son üç aydır ABD'nin hedef aldığı ülkelerde, özellikle İran, Türkiye, Irak, Suriye ve Rusya'da aktif saldırılar düzenliyor.
25 Mart 2024

Kripto para analizi firması Elliptic'in raporuna göre, Kuzey Koreli bilgisayar korsanları Atomic Wallet isimli kripto para uygulamasından 5,500'den fazla dijital cüzdanı ele geçirerek 100 milyon dolardan fazla değerde dijital para çaldı. Korsanların 'Lazarus' adlı Kuzey Kore merkezli bir siber suç çetesine mensup oldukları tespit edildi. Atomic Wallet konuyla ilgili bir açıklama yapmazken, daha önce sistemlerine sızıldığını kabul ederek Chainalysis ile anlaşmıştı. Birleşmiş Milletler, Kuzey Kore'nin dijital para hırsızlıklarını artırdığını ve çalınan paraların ülkenin yaptırımlar altındaki nükleer ve füze programlarına aktarıldığını iddia etti.
14 Haziran 2023

ABD Savunma Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Sabrina Singh, Ukrayna'nın Kırım'a operasyon düzenlemesi halinde silah desteğinin süreceğini belirtti. Ukrayna Savunma Bakanı Oleksiy Reznikov'un ABD silahlarıyla Kırım'a operasyon düzenleyeceklerini açıklamasının ardından Singh, Kırım'ın Ukrayna toprağı olduğunu ve ABD'nin bu konudaki pozisyonunu koruduğunu ifade etti. Singh, Ukrayna'nın topraklarını geri alma çabalarını her durumda destekleyeceklerini vurguladı.
20 Ocak 2023

ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü Tuğgeneral Patrick Ryder, Ukrayna ordusunun Patriot hava savunma sistemini kullanarak Rusya'ya ait Kinzhal hipersonik füzesini düşürdüğünü doğruladı. Bu olay, Patriot sistemlerinin ilk kez bir hipersonik füzeyi düşürdüğü anlamına geliyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 'hava savunma sistemlerince önlenemez' olarak tanımladığı Kinzhal füzesinin düşürülmesi, medyada geniş yankı buldu. Ryder, hangi ülkenin bataryayı sağladığına dair bilgi vermekten kaçındı.
10 Mayıs 2023
İşaretlediklerim