Bloomberg HT tarafından düzenlenen ankete göre, katılan 27 kurumun medyan beklentisi, Türkiye Merkez Bankası'nın kasım ayında faizi 250 baz puan artırarak yüzde 37,5 seviyesine çıkarması yönünde. Yıl sonu için medyan faiz beklentisi yüzde 40 olarak belirlendi. Türkiye'de ekonomi politikalarının 'normalleştirilmesi' ve faiz artırımı beklenirken, geçmişteki artışlar ekonomistler tarafından yetersiz bulunmuştu. Türkiye'nin döviz ihtiyacı devam ederken, yetkililer Batı yatırımlarını çekmek için çeşitli girişimlerde bulunuyor.
20 Kasım 2023

Merkez Bankası, politika faizini yüzde 15'ten yüzde 17,5'e yükseltti. Ancak bu artış, yüzde 20 olması beklenen faiz oranının altında kaldı. Düşük faiz politikası nedeniyle ekonomi krize girmiş ve dolar ve avro kurları yükselmişti. Merkez Bankası'nın faiz artırımı, piyasanın normalleşmesi ve ekonomik dengenin sağlanması için bekleniyordu.
20 Temmuz 2023

San Francisco Fed Başkanı Mary Daly, Federal Rezerv Sistemi'nin (Fed) faiz oranlarını daha fazla artırmasına gerek kalmayabileceğini belirtti. Daly, ABD para politikasının kısıtlayıcı bölgeye girmesi, yüzde 2 enflasyona doğru ilerleme ve ABD Hazinesi getirilerindeki artışla birlikte bu durumun gerçekleşebileceğini ifade etti. Fed'in bir sonraki faiz kararı toplantısı 1 Kasım'da gerçekleşecek.
6 Ekim 2023

Bloomberg HT'nin gerçekleştirdiği ankete katılan 25 kurum, Merkez Bankası'nın bu ayki toplantısında politika faizini yüzde 45 seviyesinde sabit tutacağını öngörüyor. Kurumların 2024 sonu için faiz beklentisi ise yüzde 30 ile 45 arasında değişiyor, ortalama beklenti yüzde 40. Türkiye ekonomisi, düşük faiz politikası nedeniyle krize girmiş ve bu durumdan çıkış için Mehmet Şimşek ve Gaye Erkan gibi piyasa tarafından olumlu karşılanan isimler göreve getirilmişti. Merkez Bankası, son olarak faizi yüzde 45'e yükseltmiş ve Türkiye'nin döviz ihtiyacı devam ederken, Şimşek ve Erkan Batı ve Körfez yatırımlarını çekmek için çeşitli girişimlerde bulunmuşlardı.
20 Şubat 2024

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, faiz oranını 750 baz puan artırarak yüzde 25'e çıkardı. Bu karar sonrası dolar/TL kuru düştü. Çoğu ekonomist bu kararı doğru bulurken, bazıları yapısal reformların da hayata geçirilmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, geçen ay atanan Merkez Bankası başkan yardımcılarının bu kararda etkili olduğu belirtildi.
24 Ağustos 2023

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, faiz oranını 750 baz puan artırarak yüzde 25'e çıkardı. Bu kararın ardından Türkiye'nin beş yıllık kredi risk primi 400 baz puanın altına geriledi ve dolar/TL ve avro/TL kurları sert düştü. Merkez Bankası, enflasyon görünümünde belirgin iyileşme sağlanana kadar parasal sıkılaştırmanın gerektiği zamanda ve gerektiği ölçüde kademeli olarak güçlendirileceğini belirtti.
24 Ağustos 2023

Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, Merkez Bankası'nın kur korumalı mevduat sisteminden dövize geçmek isteyen müşterilere yönelik uygulamasında bir değişikliğe gittiğini bildirdi. Daha önce sadece kamu bankalarına doğrudan döviz satışı yapılırken, artık özel bankalara da doğrudan döviz satışı yapılacağı belirtildi. Bu değişiklikle birlikte, özel bankaların da kur korumalı mevduattan dövize geçiş işlemlerinde doğrudan Merkez Bankası'ndan döviz alabilecekleri ifade edildi.
4 Temmuz 2023

Merkez Bankası, bankalara gönderdiği bir yazı ile 1 Haziran'dan itibaren açılacak veya yenilenecek kur korumalı mevduat hesaplarında önden prim ödemesine son verilmesini talep etti. Bu düzenleme, bankaların döviz hesaplarını TL'ye çevirme hedeflerine ulaşmaları ve döviz talebini kontrol altına almak amacıyla yapıldı. Bankalar, daha önce mevduat sahiplerini dövizden vazgeçirmek için bu hesaplara yüksek faizler teklif etmekteydi. Banka yöneticileri, bu ve benzeri konuları görüşmek üzere Merkez Bankası yetkilileriyle bir araya gelmişti.
1 Haziran 2023

Deutsche Bank, Türkiye Merkez Bankası'nın (MB) beklenenden düşük bir faiz artışı yapmasını 'hayal kırıklığı' olarak nitelendirdi ve yıl sonu enflasyonunun yüzde 50'ye yaklaşacağını öngördü. MB'nin politika faizini yüzde 15'e çekmesi dolar/TL kurlarında artışa neden oldu. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in piyasayı sakinleştirmeye yönelik açıklamaları etkili olmadı. Deutsche Bank, faiz artışının yatırımcıları ikna etmediğini ve yıl sonuna kadar yüzde 25 veya üzerinde bir faiz oranının korunması gerektiğini belirtti.
23 Haziran 2023

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), dövizden dönüşümlü kur korumalı mevduat (KKM) işlemlerinde bankaların uyguladığı marj farkı nedeniyle oluşan zararları karşılıyordu. Ancak yeni bir düzenleme ile bu marj farkının yüzde 1'i geçemeyeceği belirlendi. Daha önce bankalar, kendi belirledikleri yüksek döviz satış kurları üzerinden TCMB'den ödeme alabiliyorlardı. Uzmanlar, bankaların bu sistemden kazanç sağladığını ifade ediyordu.
5 Haziran 2023

Merkez Bankası (MB), 2023 genel seçimlerinden sonra hızlı bir şekilde rezerv biriktirerek swap hariç net rezervlerini dört yıl sonra ilk kez pozitife taşıdı. Seçim öncesinde düşük faiz politikası ve 'arka kapıdan satış' yöntemiyle milyarlarca dolar rezerv eritilmişti. Ancak seçimden sonra döviz alımı hızlanarak bu haftanın ilk dört gününde 5,3 milyar dolar toparlanma sağlandı. Swap hariç net rezervler Mart 2020'den bu yana ilk kez pozitif bölgeye geçti.
31 Mayıs 2024

Merkez Bankası'nın faizleri 6,5 puan artırarak yüzde 15'e çıkarma kararı, yabancı yatırımcılar tarafından yetersiz bulundu. Faiz artırımının ardından dolar/TL kuru 25,46 seviyesine çıkarak yeni bir rekor kırdı. Yabancı yatırımcılar, Merkez Bankası'nın bu kararıyla 'mükemmel bir fırsatı' kaçırdığını belirtti. Faiz artırımının 650 baz puanla sınırlı kalmasının, piyasalarda Merkez Bankası'nın enflasyonla mücadele için kısıtlı imkanının bulunduğu izlenimini uyandırdığı ifade edildi.
23 Haziran 2023

Türk Lirası, Hazine ve Maliye Bakanlığı'na Mehmet Şimşek'in atanmasının ardından döviz kurları karşısında önemli bir değer kaybı yaşadı. Dolar 23 TL, avro 25 TL seviyelerini aştı. Uzmanlar, beklenen kademeli değer kaybının ölçülü olmadığını ve bu durumun Merkez Bankası'ndan bir faiz artışı beklentisini güçlendirebileceğini belirtiyor. Ayrıca, Aralık 2021'deki gibi bir kur şokunun tekrarlanmayacağı ve fiyatların dengelenmesiyle volatilitenin azalacağı öngörülüyor.
8 Haziran 2023

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), döviz rezervlerini korumak amacıyla bankaların günlük döviz satışlarına sınırlama getirdi. Bu bilgi, eski Ziraat Bankası yöneticisi Şenol Babuşcu ve Bloomberg'e konuşan kaynaklar tarafından doğrulandı. Söz konusu kararın bankalara geçen hafta sözlü olarak iletildiği ve günlük limitlerin banka bazlı olarak belirlendiği ifade edildi.
18 Nisan 2023

Goldman Sachs, Merkez Bankası'nın 500 baz puanlık faiz artışının ardından nihai faiz tahmininde yukarı yönlü riskler olduğunu belirtti. Banka analistleri, faiz artışlarının devam etmesi gerektiğini ve yıl sonu enflasyonunun yüzde 70 olacağını tahmin ediyor. Merkez Bankası, bir haftalık repo faizini 500 baz puanlık artışla yüzde 25'ten yüzde 30'a yükseltmişti. Goldman Sachs, Merkez Bankası'nın yılın geri kalanında somut faiz artışları yapmaya devam etmesini bekliyor.
22 Eylül 2023

Ekonomist Tunç Şatıroğlu, Türkiye Merkez Bankası'nın (MB) politika faizini yüzde 40'ın altında artırmasının kalıcı bir etki yaratmayacağını ifade etti. Yabancı bankaların raporlarına göre, MB'nin 22 Haziran'daki toplantıda faizleri yükseltmesi bekleniyor. JP Morgan, Deutsche Bank ve Goldman Sachs gibi büyük bankalar, MB'nin faiz oranlarını artıracağını öngörüyor. Şatıroğlu, negatif reel faizin devam edeceğini ve en az yüzde 30 olması gerektiğini, ancak yüzde 40'ın altında bir artışın geçici etkiler yaratabileceğini belirtti.
12 Haziran 2023

Türkiye Merkez Bankası'nın (MB) net rezervleri son bir buçuk ay içinde 12,5 milyar dolar düşüş gösterdi. Swap hariç net rezervler eksi 52,7 milyar dolar seviyesine indi. MB'nin brüt rezervleri de 28 Nisan haftasında 114,9 milyar dolara geriledi. Döviz piyasasındaki hareketlilikle birlikte rezervlerdeki azalma devam ediyor ve bu durum, geçmişte önemli ekonomik değişikliklerin yaşandığı dönemlerle kıyaslanıyor.
5 Mayıs 2023

Merkez Bankası, politika faizini 650 baz puan artırarak yüzde 15'e çıkardı. Bu kararın ardından döviz kurlarında artış yaşandı ve dolar 24, avro 26 lirayı geçti. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada öngörülebilirliğin önemini vurgulayarak, güvenin kurala göre politikalar uygulanarak sağlanabileceğini belirtti. Şimşek, Türkiye'nin ekonomi felsefesinin piyasa ekonomisi, serbest kambiyo rejimi ve dalgalı kur sistemine dayandığını ifade etti.
22 Haziran 2023

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, faiz kararının ardından bankacılarla gerçekleştirdiği toplantıda para politikasında önemli değişikliklerin sinyalini verdi. Erkan, enflasyonla mücadeleyi birinci öncelik olarak belirtti ve Türk Lirası'nın güçlenmesi üzerine vurgu yaptı. Ayrıca, döviz kurunu baskılamak için kullanılan makro ihtiyati önlemlerin kaldırılacağını ve döviz rezerv satışlarının sona erdiğini belirtti. Bu açıklamalar, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın faiz karşıtı tutumuna rağmen Merkez Bankası'nın faiz oranlarını %15'e çıkarması sonrasında geldi.
3 Temmuz 2023

Ekonomist Ali Ağaoğlu, Merkez Bankası'nın son toplantısında beklenenin altında bir faiz artışı yapmasını eleştirdi ve bu durumun piyasalarda devam eden bir 'kanama'ya yol açtığını ifade etti. Ağaoğlu, kısa vadeli çözümlerin uzun vadede daha büyük maliyetlere neden olacağını ve Merkez Bankası'nın kredi notunu yükseltecek adımlar atması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, yeni Merkez Bankası başkanlığının ilk toplantısında bir değişim fırsatını kaçırdığını ve piyasaları yönetmenin zanaatkarlık gerektirdiğini belirtti.
3 Temmuz 2023
İşaretlediklerim