İran'da, 22 yaşındaki Mehsa Emini'nin 'ahlak polisi' tarafından gözaltına alındıktan sonra komaya girip hayatını kaybetmesi sonucu başlayan protestolar devam ediyor. Norveç merkezli İran İnsan Hakları Örgütü'ne göre, en az 481 kişi öldürüldü ve en az 109 kişi idam cezasına çarptırıldı ya da suçlamayla karşı karşıya kaldı. Dört kişinin idamı infaz edildi. İran'da zorunlu başörtüsü kuralına uymayan kadınların sayısının artması üzerine, Genel Başsavcı Yardımcısı Abdussamed Hurremabadi polise, bu ihlallerle kararlı şekilde mücadele etme talimatı verdiğini açıkladı.
10 Ocak 2023

İran'da Mehsa Emini'nin ölümünü haberleştiren iki kadın gazeteci, Elahe Muhammedi ve Nilüfer Hamidi, hapse mahkum edildi. Muhammedi, 'ABD ile işbirliği yapmak', 'ülke güvenliğine karşı suç işlemek amacıyla faaliyette bulunmak' ve 'rejim aleyhinde propaganda yapmak' suçlamalarıyla toplamda 12 yıl hapse mahkum edildi. Hamidi'ye ise benzer suçlamalarla toplamda 13 yıl hapis cezası verildi. İki gazetecinin 20 gün içinde kararı temyize götürme hakları bulunuyor.
22 Ekim 2023

İran'da geçen yıl Mehsa Emini protestolarına katıldığı için ölüm cezasına çarptırılan 21 yaşındaki Milad Zohrevand'ın Hamedan kentindeki bir hapishanede gizlice idam edildiği bildirildi. İnsan hakları kuruluşu Hengaw, Zohrevand'ın ailesiyle son bir görüşme yapamadan ve infazın son dakikaya kadar kendisine bildirilmeden idam edildiğini açıkladı. Devrim Muhafızları'nın infazın gerçekleştirilmesi için baskı yaptığı iddia ediliyor. İran makamları tarafından henüz bir doğrulama yapılmadı.
24 Kasım 2023

İran'da, Mehsa Emini'nin başörtüsü kuralına uymadığı gerekçesiyle 'ahlak polisi' tarafından gözaltına alındıktan sonra hayatını kaybetmesinin ardından durdurulan 'ahlak polisi' devriyeleri, protestolar sonrası 10 ay sonra yeniden başlatılıyor. İran Polis Teşkilatı Sözcüsü, başörtüsü kurallarını ihlal edenlere karşı ülke genelinde devriyelerin kurulacağını ve uyarıların dikkate alınmaması durumunda kişilerin adli makamlara sevk edileceğini belirtti. Bu karar, başörtüsü takmayı bırakan kadınların sayısının artması ve rejim yanlısı muhafazakarların baskısı sonucu alındı.
17 Temmuz 2023

İran'da Mehsa Emini'nin ölümü sonrası başlayan protestolar devam ederken, bu protestoları takip eden gazeteciler de tutuklanıyor. Emini'nin cenaze töreni hakkında haber yaptıktan sonra 'gösterileri kışkırtmak' suçlamasıyla tutuklanan gazeteci Elahe Muhammedi'nin ardından, kız kardeşi ve aynı zamanda gazeteci olan Elnaz Muhammedi de Tahran'daki Evin Savcılığı'nda ifade vermek için gittiğinde tutuklandı. İran Gazeteciler Sendikası, Emini protestolarıyla ilgili olarak yaklaşık 70 gazetecinin gözaltına alındığını ve şu anda 28 gazetecinin gözaltında olduğunu bildirdi.
5 Şubat 2023

İran İnsan Hakları Derneği, 2023'ün ilk 26 gününde İran'da en az 55 kişinin idam edildiğini, bunlardan 37'sinin uyuşturucu suçları nedeniyle olduğunu bildirdi. Ayrıca, Mahsa Emini'nin ölümünden sonra başlayan protestolarda en az 488 kişinin güvenlik güçleri tarafından öldürüldüğü, 64'ü çocuk ve 39'u kadın olmak üzere, ve en az 107 protestocunun ölüm veya hapis cezası alma riskiyle karşı karşıya olduğu belirtildi. İdam edilenlerin yasal süreç ve adil yargılanma haklarından mahrum bırakıldığı ifade edildi.
28 Ocak 2023

İstanbul Valiliği, İran'da ahlak polislerince gözaltına alındıktan sonra hayatını kaybeden 22 yaşındaki Mehsa Emini'nin ölüm yıl dönümünde Beyazıt'ta anılmasına izin vermedi. Türkiye'deki sivil toplum kuruluşları, Beyazıt meydanında Emini'nin öldürülmesinin yıl dönümünde anılması için İstanbul Valiliği'ne başvurmuştu. Ancak valilik, 16 Eylül'de düzenlenmesi planlanan anmaya izin vermeyeceğini bildirdi.
14 Eylül 2023

İran'da 'ahlak polisi' olarak bilinen birimin gözaltı yetkisi kaldırıldı. Bu karar, 22 yaşındaki Mehsa Emini'nin zorunlu başörtüsü kuralına karşı geldiği gerekçesiyle 'ahlak polisi' tarafından gözaltına alındıktan sonra ölmesinin ardından başlayan 'özgürlük' protestolarının ardından geldi. İran Meclisi Ulusal Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu üyesi Yakub Rızazade, 'ahlak polisi'nin artık uyarı devriyesi olacağını ve gözaltına almayacağını belirtti.
20 Temmuz 2023

İran'da Mehsa Emini'nin ölümünün birinci yıl dönümünde güvenlik güçleri, olası gösterileri önleme gerekçesiyle 260'tan fazla kişiyi gözaltına aldı. En fazla gözaltı Batı Azerbaycan eyaletinde gerçekleşti. İsfahan ve Kürdistan eyaletlerinde de gözaltılar yaşandı. Tahran ve Sistan-Beluçistan eyaletlerinde kaç kişinin gözaltına alındığına dair ise bir açıklama yapılmadı.
18 Eylül 2023

İran'da Mehsa Emini'nin ölümünü haberleştiren gazeteciler Elahe Muhammedi ve Nilüfer Hamidi, 'ABD ile işbirliği yapmak', 'ülke güvenliğine karşı suç işlemek' ve 'rejim aleyhinde propaganda yapmak' suçlamalarıyla hapis cezasına çarptırıldıktan sonra kefaletle serbest bırakıldı. Muhammedi'ye 12 yıl, Hamidi'ye ise 13 yıl hapis cezası verilmiş, ancak bu cezalar sırasıyla 6 ve 7 yıla indirilmişti. İki gazeteci, temyiz mahkemesinde cezaları onaylanırsa, yattıkları süre göz önünde bulundurularak kalan cezalarını çekmek üzere cezaevine geri dönecekler.
14 Ocak 2024

İran'da, 'ahlak polisi' tarafından gözaltına alındıktan sonra komaya girerek hastaneye kaldırılan ve 16 Eylül'de ölen Mahsa Emini'nin babası Emced Emini'ye suikast girişimi engellendi. Kürdistan Eyaleti Vali Yardımcısı Mehdi Ramazani, terör örgütleriyle iltisaklı birkaç kişinin suikast girişimini emniyet güçlerinin müdahalesiyle engellediğini ve şahısların yakalandığını belirtti. Mahsa Emini'nin ölüm yıl dönümünde protestoların yeniden canlanma ihtimali üzerine güvenlik güçleri ülke genelinde tedbirlerini artırmıştı.
16 Eylül 2023

Oscar ödüllü 'Satıcı' filmiyle tanınan İranlı oyuncu Terane Alidusti, Mehsa Emini'nin ölümünden sonra başlayan protestolara destek vermek için başörtüsüz fotoğrafını sosyal medyada paylaşmış ve 'rejim karşıtı gösterilere destek vermek', 'yanlış içerikler paylaşmak' ve 'eylemleri kışkırtmak' suçlamalarıyla 17 Aralık'ta gözaltına alınmıştı. Dünya çapında ünlü sanatçılar Alidusti'nin serbest bırakılması çağrısında bulunmuştu. Alidusti'nin annesi Nadire Hekimullahi, kızının şartlı tahliyeyle serbest bırakıldığını Instagram hesabından duyurdu.
4 Ocak 2023

İran'da 21 yaşındaki Astiazh Hakiki ve 22 yaşındaki nişanlısı Emir Muhammed Ahmedi, Tahran'daki Azadi Kulesi'nin yanında dans ettikleri bir videoyu Instagram hesaplarında paylaştıktan sonra gözaltına alındı ve 'yolsuzluk ve fuhuşa teşvik etmek, ulusal güvenliğe karşı işbirliği ve düzen aleyhine propaganda yapmak' suçlamalarıyla toplam 10 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Çift ayrıca iki yıl sosyal medya kullanma ve ülkeyi terk etme yasağı ile de karşı karşıya kaldı. Mahkumiyetlerin onanması durumunda, cezalar indirimsiz olarak infaz edilecek.
1 Şubat 2023

İran'da Mahsa Emini'nin ölümünü protesto eden altı kişiye daha idam cezası verildi. Bu karar, İran Devrim Mahkemesi tarafından oy çokluğuyla alındı ve itiraz yolu açık bırakıldı. Mahsa Emini'nin ölümünün ardından başlayan ve ülke geneline yayılan protestolar sırasında birçok kişi gözaltına alınmış ve bazıları idamla yargılanmıştı. Daha önceki yargılamalarda en az 17 kişiye idam cezası verilmiş ve bunlardan yedisinin cezası infaz edilmişti.
14 Kasım 2024

İran'da Ahu Dariai adındaki bir kadın öğrenci, okulun katı kıyafet yönetmeliğini protesto etmek amacıyla kampüste kıyafetlerini çıkardıktan sonra gözaltına alındı ve akıl hastası ilan edilerek bir sağlık merkezine yatırıldı. IranWire, bu tür suçlamaların İran'da protestoculara karşı sıkça kullanılan bir taktik olduğunu belirtti. Ülkede zorunlu başörtüsü kurallarına karşı çıkanlara yönelik baskılar devam ediyor.
8 Kasım 2024

Suudi yetkililer, İran devlet televizyonunun altı çalışanını sınırdışı etti. Dört gazeteci, Mescid-i Nebevi'de çekim yaparken gözaltına alındı ve sorgulandıktan sonra Medine'deki gözaltı merkezine götürüldü. İki gün sonra, iki İranlı muhabir daha gözaltına alındı ve tüm gazeteciler Suudi hükümetinin kararıyla sınırdışı edildi. İran Radyo ve Televizyon Kurumu Başkanı Peyman Cebelli, gazetecilerin gözaltına alınmasının ve sınırdışı edilmesinin nedenleri hakkında bilgi verilmediğini ve hukuki girişimlerin başlatılacağını belirtti.
29 Mayıs 2024

İran'da bir üniversite öğrencisi, başörtüsünü yanlış taktığı gerekçesiyle güvenlik görevlileri tarafından tacize uğradıktan sonra, kıyafetlerini çıkararak protesto etti ve gözaltına alındı. Olay, Tahran İslami Azad Üniversitesi'nde gerçekleşti ve sosyal medyada geniş yankı buldu. İran Uluslararası Af Örgütü, öğrencinin derhal serbest bırakılmasını talep etti ve kötü muameleye karşı korunması gerektiğini belirtti. Üniversite yetkilileri ise öğrencinin psikolojik sorunları olduğunu iddia etti.
3 Kasım 2024

İranlı yönetmen Muhammed Rasoulof, 'ülkenin güvenliğine karşı suç işleme niyetiyle' film ve belgesel çektiği gerekçesiyle sekiz yıl hapis ve kırbaç cezasına çarptırıldı. Ayrıca yönetmenin mal varlığına el konuldu. Rasoulof daha önce de benzer suçlamalarla yargılanmış ve cezalar almıştı. Yönetmenin son filmi 'The Seed of the Sacred Fig', Cannes Film Festivali'nde prömiyer yapacak olmasına rağmen, İranlı yetkililer tarafından baskı görmekte.
9 Mayıs 2024

Almanya, İran'da idam edilen Alman vatandaşı Cemşid Şarmehd'in ardından Frankfurt, Münih ve Hamburg'daki İran başkonsolosluklarını kapatma kararı aldı. Almanya Dışişleri Bakanı Baerbock, bu adımın İran'a karşı ciddi bir tepki olduğunu belirtti. Şarmehd, İran'da terör eylemleri düzenlemekle suçlanmış ve idam edilmişti. Almanya, İran'a seyahat edilmemesi konusunda uyarıda bulunarak, Alman vatandaşlarının ülkeyi terk etmelerini istedi.
31 Ekim 2024

İran, terör suçlamasıyla idam edilen İran-Almanya vatandaşı Cemşid Şarmehd'in idam edilmeden önce öldüğünü açıkladı. Bu açıklama, Almanya'nın Şarmehd'in idamına tepki göstermesi ve İran'ın Berlin Büyükelçiliğindeki iki çalışanı sınır dışı etmesiyle sonuçlanan diplomatik bir krize yol açtı. Almanya, İran'ın Frankfurt, Münih ve Hamburg'daki başkonsolosluklarını kapatma kararı aldı. İran ise Almanya'nın teröristleri desteklemeyi bırakması gerektiğini belirtti.
5 Kasım 2024
İşaretlediklerim