Japonya'da her yıl Aralık ayında yapılan geleneksel bir etkinlikte, yılın sosyal ruh halini yansıtan popüler bir kelime seçiliyor. 2023 yılı için Teikoku Databank tarafından yapılan araştırmada, 1000'e yakın küçük ve orta ölçekli firmanın katılımıyla 'değişim' anlamına gelen 'kaeru' kelimesi en yüksek oyu aldı. Bu seçimde, iklim değişiklikleri, Japon yeninin değer kaybı ve Ukrayna ile Ortadoğu'daki krizler sonucu artan yakıt fiyatlarının etkisi olduğu belirtildi.
5 Aralık 2023

Güney Kore'deki bilim insanları, nükleer füzyon deneyinde 100 milyon santigrat derece sıcaklıkta 48 saniye boyunca plazmayı tutmayı başardılar. Bu, 2021'de kırılan 30 saniyelik rekorun üstüne çıkılarak elde edilen bir başarıdır. Nükleer füzyon, güneş ve diğer yıldızlarda görülen enerji üretim sürecinin bir kopyası olup, karbon kirliliği olmadan sınırsız enerji sağlama potansiyeline sahiptir. Bu teknoloji, temiz enerji çözümleri arasında önemli bir yer tutmaktadır.
3 Nisan 2024

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, nükleer tehdit nedeniyle dünyadaki gerilimin derecesini simgeleyen kıyamet saatine iki dakika kaldığını belirtti. Ryabkov, bu durumun geri döndürülemez olmadığını ve ordunun hazırlıklı olması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, Rusya'nın Ukrayna ile çatışmasının çözümü için Batı'ya tek taraflı taviz vermeyeceğini ifade etti. Kıyamet saati, ilk kez 1947'de nükleer silahların kontrol altına alınmasının aciliyetini göstermek için Atom Bilimcileri Bülteni'nin kapağında yer almıştı.
4 Ağustos 2024

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, ülkenin nükleer silah kapasitesini genişletmek amacıyla nükleer malzeme üretiminin artırılması gerektiğini belirtti. Kim, nükleer silahların her zaman ve her yerde kullanıma hazır olması gerektiğini vurgulayarak, ülkenin nükleer gücünün sürekli güçlendirilmesi gerektiğini ifade etti. Ayrıca, devlet medyası Kim'in 'Hwasan-31' adlı taktik nükleer savaş başlığına benzeyen silahları incelediği fotoğrafları yayımladı. 2022'de Kuzey Kore, birçok füze denemesi yaparak uluslararası tepkilere rağmen askeri kapasitesini sergilemişti.
28 Mart 2023

Japonya'da Afet İdare Konseyi, aktif yanardağ Fuji'nin patlaması halinde tahliye planını güncelleyerek, halkın taşıtlar yerine yürüyerek bölgeden ayrılmasını öngördü. Dokuz yıl sonra güncellenen plan, trafik sıkışıklığını önlemeyi amaçlıyor. Ancak, olası patlama öncesi gönüllü tahliye çağrılarında şahsi araçların kullanımına izin verilecek. Fuji Dağı, Japonya'nın en yüksek noktası olup, en son 1707 yılında patlamış ve Tokyo bölgesine volkanik kül bırakmıştır.
30 Mart 2023

Almanya'daki Jung Vakfı, immünoloji ve mRNA teknolojilerindeki öncü çalışmaları nedeniyle BioNTech şirketinin kurucularından Özlem Türeci'ye 300 bin euro değerindeki tıp ödülünü verdi. Türeci, dünyada kullanım ruhsatı alan ilk coronavirüs aşısının geliştirilmesine katkıda bulunmanın yanı sıra, kanser hastaları için kişiye özel tedavi yöntemlerinin geliştirilmesine öncülük etti. Ayrıca, genç araştırmacı ödülüne 31 yaşındaki doktor Ahmed Mrestani layık görüldü ve ona epilepsi ve baş ağrısı üzerine araştırmaları için üç yıl boyunca toplam 210 bin avro destek sağlanacak.
4 Mayıs 2023

Türk milli okçu Mete Gazoz, 2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları'nda altın madalya kazanırken kullandığı oku, Türkiye'deki depremzedelere yardım amacıyla açık artırmaya sundu. Açık artırmanın geliri, depremden etkilenen çocukların eğitimi için kullanılacak. Şu anki teklif 80 bin lira olup, açık artırmaya katılmak isteyenler SocratesSahada.com web sitesini ziyaret edebilirler.
15 Şubat 2023

UNESCO, 1997'den beri verilen Guillermo Cano Dünya Basın Özgürlüğü Ödülü'nü bu yıl Gazze'deki savaşı takip eden tüm Filistinli gazetecilere verdi. Ödül, Şili'nin Santiago kentinde düzenlenen Dünya Basın Özgürlüğü Konferansı sırasında açıklandı. UNESCO Genel Direktörü Audrey Azoulay, ödülün gazetecilerin bilgilendirme ve araştırma görevlerini sürdürebilmeleri için kolektif eylemin önemini vurguladığını belirtti. Ayrıca, UNESCO, 7 Ekim'den bu yana Gazze'de 26 gazeteci ve medya çalışanının öldürülmesini kınadı.
3 Mayıs 2024

Japonya'nın Gifu eyaletindeki Kara Öz Savunma Kuvvetleri'ne ait Hino atış poligonunda, bir asker adayının eğitim tüfeğini ateşlemesi sonucu iki subay öldü, bir subay yaralandı. 18 yaşındaki asker adayı cinayete teşebbüs suçlamasıyla tutuklandı. Olayın gerçekleştiği poligonun çevresinde sivil bir yaralanma olmadığı bildirildi ve saldırganın silahlı saldırıyı itiraf ettiği açıklandı.
14 Haziran 2023

Google DeepMind'ın kurucu ortağı Demis Hassabis, Nobel Kimya Ödülü'nü kazandı. Hassabis ve John Jumper, yapay zeka kullanarak protein yapılarını tahmin eden AlphaFold2 adlı aracı geliştirdiler. Bu araç, dünya çapında 200 milyon protein için kullanılıyor ve kimyada devrim niteliğinde bir gelişme olarak değerlendiriliyor. Aynı ödüle layık görülen David Baker ise yeni protein tasarımıyla ilaç ve aşı geliştirilmesine katkı sağladı.
9 Ekim 2024

İran'a yakın bir haber kaynağı olan Nournews, İsrail'in Suudi Arabistan'ın nükleer ilerlemesine karşı çıkmasına rağmen, İran ile Suudi Arabistan arasında barışçıl nükleer teknolojiler alanında işbirliği yapılmasının mümkün olduğunu belirtti. İran'ın Riyad Büyükelçiliğinin yeniden açıldığı bir dönemde yapılan bu açıklama, iki ülke arasındaki ilişkilerin yeni bir döneme girdiğine işaret ediyor. Aynı zamanda ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın Suudi Arabistan ziyareti sırasında bu konunun gündeme gelmesi dikkat çekici.
7 Haziran 2023

İstanbul Modern'in Karaköy'deki yeni müze binası, dünyanın önde gelen mimarlık platformlarından ArchDaily tarafından 'yılın binası' ödülüne layık görüldü. Ödüller, okuyucuların oylarıyla belirlenen 15 kategoride veriliyor ve İstanbul Modern bu ödülü kültürel mimari kategorisinde kazandı. Müze binası, Pritzker ödüllü İtalyan mimar Renzo Piano tarafından tasarlanmıştır. İstanbul Modern, daha önce de Architectural Digest'in '2024'ün Harika Eserleri' listesine ve National Geographic'in 'Dünyanın En İyileri' sıralamasına seçilmişti.
25 Şubat 2024

Japonya, Rusya'nın saldırıları sonucu ekonomik zorluklar yaşayan Ukrayna'nın 7,8 milyar yen (60 milyon dolar) tutarındaki borcunu erteledi. Japonya Dışişleri Bakanlığı ve Ukrayna Maliye Bakanı arasında yapılan görüşmeler sonucunda, borcun Haziran 2027'den itibaren 10 taksit halinde ödenmesi kararlaştırıldı. Japonya, G7 ülkeleri ve uluslararası toplumla işbirliği yaparak Ukrayna'ya destek vermeye devam edeceğini açıkladı.
18 Ocak 2023

76. Emmy Ödülleri'nde Japon dizisi Shogun, En İyi Drama Dizisi ödülünü kazanarak İngilizce olmayan ilk yapım oldu. Dizinin başrol oyuncuları Hiroyuki Sanada ve Anna Sawai, drama dalında En İyi Aktör ve En İyi Aktris ödüllerini kazandı. Frederick E.O. Toye, Shogun'un yönetmeni olarak En İyi Yönetmen ödülünü aldı. Komedi dalında The Bear dört ödül kazanırken, mini dizi dalında Baby Reindeer dört ödül aldı.
16 Eylül 2024

Almanya'da Isar 2, Neckarwestheim 2 ve Emsland nükleer santrallerinin reaktörleri devre dışı bırakılarak, ülkede nükleer enerji kullanımı sona erdi. Bu santraller, Almanya'nın enerji ihtiyacının yaklaşık %6'sını karşılıyordu. Nükleer santrallerin sökülme süreci ve radyoaktif atıkların depolanması konusunda henüz kesin çözümler bulunamamış durumda. Almanya'nın bu adımı, Fukuşima faciasının ardından nükleer enerjiye karşı artan eylemler ve Angela Merkel döneminde alınan kararlar sonucunda geldi. Türkiye ise nükleer enerji santrali inşa etmeye devam ediyor ve yenilenebilir enerji maliyetleri nükleer enerjiye göre daha düşük seviyelerde.
16 Nisan 2023

Güney Kore, Kuzey Kore'nin Japon Denizi (Doğu Denizi) yönüne seyir füzeleri fırlattığını duyurdu. Füzelerin sayısı ve menziline dair detaylar paylaşılmazken, füzelerin doğudaki Wonsan bölgesinden fırlatıldığı belirtildi. Bu olay, Kuzey Kore'nin 2024 yılında gerçekleştirdiği beşinci füze denemesi olarak kaydedildi. Ayrıca, Kuzey Kore'nin yaklaşık 200 top mermisi ateşlediği de bildirildi.
14 Şubat 2024

Doğan Kitap tarafından gazeteci-yazar Duygu Asena anısına 2007 yılından bu yana verilen Duygu Asena Roman Ödülü, bu yıl 'Cüret' romanıyla Neslihan Önderoğlu'na verildi. Jüri, Önderoğlu'nun romanındaki kimsesizlerin ve toplumda yerini bulamayanların direncini anlatan hikayesi ile anlatı dilinin yetkinliği ve temaları bütünlüğe taşıma becerisi nedeniyle ödüle layık görüldüğünü belirtti.
5 Nisan 2024

Japon deprem uzmanı Yoshinori Morivaki, bina maliyetlerini sadece yüzde 2,5 artıran sismik izolatörlerin depremde yıkımı önleyebileceğini ifade etti. Türkiye'deki imar barışını eleştiren Morivaki, Japonya'da böyle bir uygulamanın olmadığını ve af kavramının sadece hapishanelerde geçerli olduğunu söyledi. Ayrıca, Türkiye'de yapı denetim sisteminde ciddi sıkıntılar olduğunu ve bazı binaların sadece imza atılarak denetlendiğini belirtti. Morivaki, Hatay Fayı ve Bingöl Fayı'nın henüz kırılmadığını ve Marmara Bölgesi için de büyük bir deprem riski olduğunu ifade etti.
14 Şubat 2023

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın İran'ın nükleer programı hakkındaki açıklamalarına tepki göstererek, ABD'nin provokatif açıklamaların siyasi sonuçlarını düşünmesi gerektiğini ifade etti. Kenani, İran'ın nükleer faaliyetlerinin barışçıl olduğunu ve nükleer silah edinmenin ülkenin ulusal güvenlik doktrininde yeri olmadığını belirtti. Ayrıca, İran'ın nükleer alandaki ilerlemesini sürdüreceğini ve herhangi bir tehdide sert cevap vereceğini vurguladı. Blinken ise, İran'ın nükleer silah edinmemesi için diplomasi dışında tüm seçeneklerin masada olduğunu söylemişti.
31 Ocak 2023

Japon sanatçı Chiharu Shiota'nın, Türkiye ile Japonya arasındaki diplomatik ilişkilerin 100. yıldönümü kapsamında İstanbul Modern için özel olarak ürettiği 'Dünyalar Arasında' adlı sergi, 6 Eylül 2024'te izleyiciyle buluşacak. Sergi, hafıza, varoluş, göç, yolculuk ve insan deneyimi gibi konuları odağına alıyor. Japan Foundation, Japonya Büyükelçiliği ve Japonya İstanbul Başkonsolosluğu işbirliğiyle düzenlenen sergi, 20 Nisan 2025'e kadar ziyaret edilebilecek.
18 Ağustos 2024
İşaretlediklerim