Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, Cumhurbaşkanı adaylığı için gerekli 100 bin imzayı toplayamadıktan sonra Cumhur İttifakına katılma talebinde bulundu. Ancak bu talep, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından reddedildi. Perinçek, partisinin İstanbul'daki merkez karar kurulu toplantısında yaptığı konuşmada, hem dört cumhurbaşkanı adayını hem de tüm ittifakları 'Amerikancı olmakla' suçladı ve Cumhur İttifakının ABD'ye boyun eğme yolunu seçtiğini iddia etti.
29 Mart 2023

İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in görüşmesinin ardından Akşener'in Millet İttifakı toplantısına katılma kararı aldığını duyurdu. Daha önce Kılıçdaroğlu'nun cumhurbaşkanlığı adaylığını kabul etmeyerek ittifak toplantısını terk eden Akşener, İstanbul ve Ankara büyükşehir belediye başkanlarını adaylığa çağırmıştı. Bu durum ittifakta krize yol açmış, ancak Kılıçdaroğlu'nun ortak aday, İmamoğlu ve Yavaş'ın cumhurbaşkanı yardımcısı adayı olarak gösterileceği bir formülle kriz aşılmıştır.
6 Mart 2023

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Bahadır Erdem, partiden istifa eden Yavuz Ağıralioğlu'nun ardından bir açıklama yaptı. Erdem, seçimlerde isimlerin önemli olmadığını ve tek adam rejiminin değişmesi için çalışmayanların tarih önünde hesap vereceğini belirtti. Ağıralioğlu, istifasından önce Millet İttifakı ve özellikle CHP ile HDP'yi sert sözlerle eleştirmişti. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Ağıralioğlu'nun istifa kararını kendisiyle görüşmeden duyurmasının ardından onunla olan randevusunu iptal etti.
29 Mart 2023

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in, altılı masayı terk ederek CHP'li belediye başkanlarını adaylığa çağırmasının ardından tartışmalar devam ediyor. Saadet Partisi'nde düzenlenecek olan millet ittifakı toplantısında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun adaylığının duyurulması beklenirken, Akşener'in toplantıya katılmayacağı açıklandı. İsmi açıklanmayan bir genel başkan, Akşener'in anket talebini eleştirerek siyasetin pop star yarışması olmadığını ve toplumun ortak kararının belirleyici olacağını ifade etti. Ayrıca, toplantıda herhangi bir gerginlik yaşanmadığı ve yemekte sohbet edildiği belirtildi.
6 Mart 2023

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Habertürk'te katıldığı programda, millet ittifakının cumhurbaşkanı adayının açıklandığı sırada yüz ifadesinin yanlış anlaşıldığını, mutsuz olmadığını belirtti. Akşener, İYİ Partili Koray Aydın'ın 'Beşli Çete' olarak bilinen şirketlerden birinin patronuyla görüşüp görüşmediği sorusuna bilgisi olmadığını söyledi. Ayrıca, altılı masadan ayrılışını ve geri dönüş sürecini, Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş ile olan görüşmelerini detaylandırdı. HDP'nin Kılıçdaroğlu'na açık görüşme teklifine ilişkin de kendi görüşlerini ifade etti.
7 Mart 2023

Bağımsız Türkiye Partisi (BTP) Genel Başkanı Hüseyin Baş, partisinin genel seçimlerden çekildiğini ve Millet İttifakı'nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nu destekleyeceklerini duyurdu. BTP, seçimlerden çekilme kararını, Meclis çoğunluğunu AK Parti'ye kaptırmamak ve muhalefet bloğuna Meclis aritmetiğinde üstün bir vekil ortalaması yakalama şansı bırakmak için aldığını belirtti. Daha önce Millet İttifakı'na katılmak isteyen ancak reddedilen BTP'nin lideri, iktidarın seçimi kazanmaması için ellerinden geleni yapacaklarını ifade etti.
10 Nisan 2023

Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, partinin eski üyesi Sinan Oğan'ın cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunda Cumhur İttifakı'nın adayı Tayyip Erdoğan'ı destekleyeceğini açıklamasının kişisel bir tercih olduğunu ve partiyi bağlamadığını belirtti. Özdağ, Zafer Partisi'nin resmi tutumunu kendisinin açıklayacağını duyurdu. Ata İttifakı'nın diğer bileşeni Adalet Partisi ise Millet İttifakı'nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nu destekleyeceğini açıklamıştı. Özdağ'ın kimi destekleyeceği konusunda bir açıklama yapması bekleniyor.
22 Mayıs 2023

Hürriyet yazarı Ahmet Hakan ile konuşan bir AKP'li, HDP'nin cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday çıkarması halinde seçimlerin ikinci tura kalacağını, aksi takdirde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ilk turda kazanacağını savundu. AKP'li, muhalefetin muhtemel adayları hakkında da değerlendirmelerde bulundu ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu eleştirdi. HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ise partisinin kendi adayını çıkaracağını ve ittifaklarla herhangi bir ortaklıkları olmadığını belirtti.
8 Ocak 2023

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, Kars il örgütü dördüncü olağan kongresinde yaptığı konuşmada, HDP'nin cumhurbaşkanlığı seçimlerine kendi adayıyla katılacağını ve adayın en kısa zamanda açıklanacağını belirtti. Buldan, HDP'nin ne Cumhur İttifakı ne de Millet İttifakı ile bir ortaklığı olmadığını, ancak ilkesel yaklaşımlar konusunda diyalog ve müzakereye açık olduklarını ifade etti. Ayrıca, Emek ve Özgürlük İttifakı üyesi Türkiye İşçi Partisi Genel Başkanı Erkan Baş, muhalefetin ortak bir aday çıkarmasının önemini vurgulayarak, ikinci turda desteklenebilecek bir adaya ilk turda neden oy verilmemesi gerektiğini dile getirdi.
7 Ocak 2023

Memleket Partisi'nin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce, 14 Mayıs'taki seçimler öncesinde muhalefetin oylarını böleceği eleştirilerine maruz kalıyor. Anketlerde şans tanınmazken, İnce yüzde 30'luk bir oy potansiyeli olduğunu iddia ederek hedefinin ikinci tura kalmak olduğunu belirtti. Babala TV'de katıldığı programda, Erdoğan'ın ve Millet İttifakı'nın kazanmasından korktuğunu, 'beşli çete' ve akraba atamaları gibi konularda görüşlerini dile getirdi. Ayrıca, eski AKP'li bir adayın Memleket Partisi listelerinden seçime girmesi ve vergi kaçırma iddiaları hakkında da konuştu.
17 Nisan 2023

Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce, bir gün önce Millet İttifakı adayı Kemal Kılıçdaroğlu lehine çekilebileceğini ima etmişken, şimdi kesinlikle aday olacağını ve yüzbin imza toplayacağını belirtti. İnce, sokakta insanların AKP'den bıktığını ancak altılı masaya da güvenmediklerini ve kendisinin ikinci turda daha şanslı olduğunu düşündüğünü ifade etti. Ayrıca, partisine bir haftada 30 yaş altı 80 bin kişinin üye olduğunu iddia etti, ancak Yargıtay'ın sitesindeki bilgilere göre üye sayısı 25 bin olarak görünüyor. İnce, seçimin ikinci tura kalacağını ve her durumda kendisinin ikinci tura kalması gerektiğini savundu.
17 Mart 2023

Millet İttifakı, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun cumhurbaşkanlığı adaylığını kabul etti ve geçiş süreci için bir mutabakat metni yayınladı. Metne göre, yeni dönemde her partiye en az bir bakanlık verilecek ve İstanbul ile Ankara Büyükşehir Belediye Başkanları cumhurbaşkanı yardımcısı olarak atanabilecek. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in Kılıçdaroğlu'nun adaylığını kabul etmeyerek ittifaktan ayrılması sonrası yaşanan kriz, bu formülle aşıldı. Güçlendirilmiş Parlamenter Sisteme geçiş sürecinin yol haritası da detaylandırıldı.
6 Mart 2023

Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce, Millet İttifakı'nın adayı CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile Ankara'da bir araya geldi. Görüşme sonrasında İnce, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın görevden ayrılması gerektiğini belirtti ancak cumhurbaşkanlığı adaylığından çekilmeyeceğini vurguladı. İnce'nin adaylığı, muhalefet oylarını böleceği endişesiyle eleştiriliyor. Anketlerde Kılıçdaroğlu önde gözükürken, İnce ikinci tura kalma hedefiyle yola devam ettiğini ifade etti.
29 Mart 2023

HDP, TİP, EMEP, EHP, TÖP ve SMF'den oluşan Emek ve Özgürlük İttifakı, HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan tarafından okunan bir deklarasyonla cumhurbaşkanı adayı çıkarmayacaklarını duyurdu. Deklarasyonda, Türkiye'nin demokratikleşmesi, temel hak ve özgürlüklerin sağlanması ve toplumsal adaletin gerçekleşmesi için mücadele edeceklerini belirttiler. İttifak, mevcut iktidarın politikalarını eleştirerek, demokratik bir anayasa ve toplumsal barış için çalışacaklarını ifade etti.
22 Mart 2023

Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP), Yeniden Refah Partisi ve Hür Deva Partisi'nin ardından Demokratik Sol Parti'ye (DSP) de ittifak teklifinde bulundu. AKP Genel Başkan Vekili Yıldırım, DSP Genel Başkanı Önder Aksakal ile bir araya gelerek 'birlikte yol yürüme' teklifini iletti. Aksakal, teklifin DSP başkanlık divanında değerlendirileceğini ve karara bağlanacağını belirtti. Aksakal, ayrıca bir gün önce Millet İttifakı cumhurbaşkanı adayı CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile bir görüşme gerçekleştirmiş, ancak bu görüşmede bir ittifak teklifi olup olmadığına dair bir bilgi verilmemişti.
7 Nisan 2023

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in altılı masadan ayrılması ve muhalefetin cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazanma şansını riske attığı belirtiliyor. Yöneylem Araştırma koordinatörü Derya Kömürcü, bu durumun Cumhurbaşkanı Erdoğan için olumlu olduğunu ifade ediyor. Araştırmacı İbrahim Uslu ise Akşener'in daha önce masadan kalkmanın siyasi maliyetinin ağır olacağını söylediğini hatırlatıyor ve İYİ Parti'nin bu kararı bilerek aldığını belirtiyor. Akşener'in Ankara ve İstanbul büyükşehir belediye başkanlarına adaylık çağrısı yapması, siyasi bir suikast olarak değerlendiriliyor ve İYİ Parti'nin merkez parti olma iddiasından vazgeçtiği yorumları yapılıyor.
3 Mart 2023

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Ankara'nın Güdül ilçesinde yaptığı ziyaret sırasında yaptığı konuşmada, helal oylarla başbakan olacağını ifade etti. Akşener, siyasetin seçmenin dertlerine derman olmak için rekabet etmesi gerektiğini ve enerjinin birbirini eleştirmek yerine bu yönde kullanılması gerektiğini belirtti.
20 Nisan 2023

Demokratik Sol Parti (DSP) Genel Başkanı Önder Aksakal, AKP ile yapılan görüşmeler sonucunda, partisinin seçimlere AKP listelerinden katılacağını ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Recep Tayyip Erdoğan'ı destekleyeceklerini duyurdu. Aksakal, TBMM'de yer alarak katkı sunmak istediklerini ve bunun Türk siyasi hayatına yeni bir dönemin başlangıcı olacağını ifade etti. AKP daha önce İslamcı partiler Yeniden Refah ve Hür Deva ile de benzer ittifaklar kurmuştu.
7 Nisan 2023

Saadet Partisi genel merkezinde yapılan toplantı sonrası CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı olarak duyuruldu. Ankara ve İstanbul büyükşehir belediye başkanları Mansur Yavaş ve Ekrem İmamoğlu'nun cumhurbaşkanı yardımcılığını üstleneceği belirtildi. HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, seçimi birinci turda kazanmak için çalışacaklarını ifade ederek Kılıçdaroğlu'nu görüşmeye davet etti. TİP Genel Başkanı Erkan Baş da Kılıçdaroğlu'nu tebrik ederek başarılar diledi.
6 Mart 2023

HÜDA-PAR Sözcüsü Serkan Ramanlı, partinin Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı destekleyeceğini ve 14 Mayıs'taki parlamento seçimlerine AKP listelerinden katılacaklarını duyurdu. Cumhur İttifakı'nın AKP, MHP ve BBP'den oluştuğunu ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin HÜDA-PAR'ın radikal İslamcı Hizbullah ile ilişkisi olmadığını savunduğunu belirtti. HÜDA-PAR'ın geçmişi, Hizbullah örgütü ile bağlantılı olduğu iddiaları ve şeriatla yönetilen bir Kürdistan kurma amacı içeren faaliyetleriyle anıldı.
29 Mart 2023
İşaretlediklerim