Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş, Gezi Parkı davasında 18 yıl hapse mahkum edildikten sonra TİP’ten milletvekili seçilen avukat Can Atalay'ın tahliyesi için mahkeme kararını beklediklerini belirtti. Anayasa Mahkemesi (AYM), Atalay'ın 'seçilme ve siyasi faaliyette bulunma' hakkı ve 'kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının' ihlal edildiğine hükmetmiş ve yeniden yargılama yapılmasına, yargılamada durma kararı verilmesine ve hükmün infazının durdurularak Atalay’ın tahliye edilmesine karar vermişti. Ancak İstanbul 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi, AYM'nin kararını uygulamak için henüz bir adım atmış değil.
30 Ekim 2023

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Anayasa Mahkemesi tarafından verilen ikinci ihlal kararını uygulamama kararı alarak, avukat Can Atalay'ın dosyasını tekrar Yargıtay'a gönderdi. Bu durum, yargı süreçlerinde Anayasa Mahkemesi kararlarının uygulanıp uygulanmaması konusunda bir örnek teşkil etmektedir. Ayrıntılar henüz gelmediği için olayın tam yansımaları ve sonuçları hakkında bilgi verilememektedir.
27 Aralık 2023

Türkiye İşçi Partisi (TİP) milletvekili Can Atalay'ın tutukluluğu ile ilgili Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) hak ihlali kararına rağmen Yargıtay'ın bu karara uymadığı belirtildi. AYM, yerel mahkeme ve Yargıtay'ın anayasayı göz ardı ettiğini ifade etti. Yargıtay ise AYM'nin kararını 'hukuki değerlerden yoksun' olarak değerlendirdi. TİP, Yargıtay'ın bu tutumunu 'darbe' olarak tanımlayarak karşı çıkacaklarını açıkladı.
3 Ocak 2024

Türkiye İşçi Partisi Hatay Milletvekili Can Atalay'ın milletvekilliği, Yargıtay 3'üncü Ceza Dairesi'nin kararı TBMM Genel Kurulu'nda okunarak düşürüldü. Anayasa Mahkemesi'nin iki defa hak ihlali kararı verdiği Atalay hakkındaki Yargıtay kararı, hem İstanbul 13'üncü Ağır Ceza Mahkemesi hem de Yargıtay tarafından tanınmamıştı. TBMM Genel Kurulu'nda yaşanan olaylar sırasında muhalefet milletvekilleri kararı protesto etti ve TİP, DEM Parti ve CHP milletvekilleri başkanlık kürsüsünü pankartlarla işgal etti. TBMM Başkanvekili Bekir Bozdağ, protestolar nedeniyle birleşimi kapattı.
30 Ocak 2024

Gezi Parkı davasında mahkum edildikten sonra TİP’ten milletvekili seçilen Can Atalay hakkındaki Anayasa Mahkemesi (AYM) kararının uygulanmamasına avukatlar tepki gösterdi. İstanbul adliyesi önünde bir araya gelen avukatlar, Hakimler ve Savcılar Kurulu’na (HSK) kararı uygulamayan heyet hakkında soruşturma açılması çağrısında bulundu. Avukatlar, İstanbul 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nin kararı uygulamamasını eleştirdi ve bu durumun bir suç ihbarı olduğunu belirtti.
31 Ekim 2023

Tutuklu bulunan Türkiye İşçi Partisi (TİP) milletvekili Can Atalay, siyaset yapmasının engellendiğini ifade ederek, Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni (TBMM) kendisi için bir cezaevi olarak tanımladı. Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) Atalay hakkında iki kez hak ihlali kararı vermesine rağmen, İstanbul 13'üncü Ağır Ceza Mahkemesi ve Yargıtay'ın bu kararları tanımadığı belirtildi. Atalay, cezaevinden gönderdiği mesajda demokrasi, insan hakları ve hukukun üstünlüğünün savunulması gerektiğini vurguladı ve hukukun egemen olması için mücadele etmeye devam edeceğini ifade etti.
10 Ocak 2024

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) TİP milletvekili Atalay hakkında verdiği hak ihlali kararını tanımayan ve Türk adaletinin onurunu savunduğunu belirttiği Yargıtay 3. Ceza Dairesi hakimlerini övdü. AYM'nin kararını yerel mahkeme ve Yargıtay uygulamamış, Yargıtay AYM'nin kararını 'hukuki değerden yoksun' olarak nitelendirmişti. Bu durum siyasi alanda farklı tepkilere yol açarken, AKP kanadından yeni anayasa yapılması önerisi geldi.
6 Ocak 2024

Türkiye İşçi Partisi Hatay milletvekili Can Atalay'ın avukatları, Anayasa Mahkemesi'nin kararını uygulamayan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi üyeleri hakkında Hakimler ve Savcılar Kurulu'na suç duyurusunda bulundu. Avukatlar, mahkeme üyeleri hakkında 'kişiyi hürriyetinden yoksun kılma' ve 'görevi kötüye kullanma' suçlarından ceza davası açılmasını talep etti. Anayasa Mahkemesi, Can Atalay'ın 'seçilme ve siyasi faaliyette bulunma' ve 'kişi hürriyeti ve güvenliği' hakkının ihlal edildiğine hükmetmişti.
3 Kasım 2023

Anayasa Mahkemesi (AYM), Gezi Davası’nda hapis cezası onanan Türkiye İşçi Partisi Hatay Milletvekili Can Atalay’ın başvurusunu, bir üyenin dosyaya hazırlanmadığını söylemesi üzerine ileri bir tarihe erteledi. Aynı gerekçeyle daha önce de AİHM'nin eski HDP eş genel başkanı Selahattin Demirtaş hakkında verdiği ihlal kararının gündeme alınması ertelenmişti. Can Atalay, Gezi Parkı davasından dolayı bir yılı aşkın süredir tutuklu bulunuyor.
12 Ekim 2023

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) TİP Hatay Milletvekili Can Atalay hakkında verdiği ikinci hak ihlali kararına ilişkin bir görüş farkının Yargıtay ile AYM arasında olduğunu belirtti. AYM, Atalay'ın tahliyesine karar vermiş, ancak Yargıtay bu karara uymama yönünde karar almıştı. Atalay'ın avukatları dosyayı AYM'ye taşımış ve AYM oy çokluğuyla ihlal kararı vermişti. Bakan Tunç, süreci takip edeceklerini ve ilgili mahkemelerin bu yeni kararı değerlendireceğini ifade etti.
21 Aralık 2023

Gezi Parkı davasından tutuklu bulunan ve Hatay'dan TİP milletvekili seçilen Can Atalay'ın avukatları, mazbatasını alarak tutukluluğun bitmesi için başvuruda bulundu. Ancak Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Atalay'ın tahliye talebini oybirliğiyle reddetti. Kararda, Anayasa'nın 83 ve 14. maddeleri kapsamında yasama dokunulmazlığına ilişkin değerlendirme yapıldı ve Atalay'ın suçunun Anayasa'nın 14. maddesi kapsamında yer aldığı ve seçimden önce soruşturmasına başlandığı için dokunulmazlıktan yararlanamayacağına karar verildi. Ayrıca, Anayasa Mahkemesi'nin Ömer Faruk Gergerlioğlu ve Leyla Güven hakkındaki ihlal kararları eleştirildi.
13 Temmuz 2023

Türkiye İşçi Partisi'nden Hatay milletvekili seçilen tutuklu avukat Can Atalay, Anayasa Mahkemesi'nin 'derhal serbest bırakılması' yönündeki kararına uyulmamasını eleştirdi ve mahkemenin kararı Yargıtay'a atmasının Hâkimler ve Savcılar Kurulu'nda (HSK) soruşturulmasını istedi. AYM, Atalay'ın 'seçilme ve siyasi faaliyette bulunma' ve 'kişi hürriyeti ve güvenliği' hakkının ihlal edildiğine hükmetmişti. Ancak, AYM kararının 13'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'ne ulaştığı halde, mahkemenin kararı uygulamaması ve Yargıtay'a atması tepki çekti.
31 Ekim 2023

Gezi Parkı davasından tutuklu bulunan ve TİP Hatay Milletvekili seçilen Can Atalay'ın tahliye talebi, Yargıtay 3'üncü Ceza Dairesi tarafından reddedildi. Avukatlarının itirazı üzerine Yargıtay 4'üncü Ceza Dairesi de oyçokluğuyla bu talebi reddetti. Yargıtay üyesi Özgür Cevahir, muhalefet şerhinde Anayasa'nın 14. maddesinin yeterli açıklıkta olmadığını ve yasama dokunulmazlığına müdahalenin hukuki belirlilik ve güvenliği sağlamadığını belirtti.
18 Temmuz 2023

Yargıtay Başkanlığı, Yargıtay 3. Ceza Dairesi'nin Anayasa Mahkemesi (AYM) kararını sahiplenerek, AYM'yi hukuk sistemini kaosa sürükleyecek kararlar almakla itham etti. Yargıtay, AYM'nin bireysel başvuru incelemelerinde anayasal ve yasal sınırları aştığını ve yerleşik içtihatları tersine çevirdiğini iddia etti. Ayrıca, AYM'nin 'süper temyiz mahkemesi' gibi algılandığına ve bireysel başvuru sisteminin yargı sistemini zayıflattığına dikkat çekildi. Yargıtay, AYM'nin uygulamalarının hukuki sonuçlarını eleştirerek, yargısal görev ve yetkileri kapsamında verilen kararlara yönelik saygınlığı zedeleyen tepkilerin üzüntüyle karşılandığını belirtti.
10 Kasım 2023

Anayasa Mahkemesi, TİP milletvekili Can Atalay hakkında hak ihlali kararı verdi, ancak İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi ve Yargıtay bu karara uymadı. İstanbul Barosu, yerel mahkemenin ve Yargıtay'ın anayasayı göz ardı ettiğini belirterek, mahkeme başkanı ve üyeleri hakkında Hakimler ve Savcılar Kurulu'na suç duyurusunda bulundu. İstanbul Barosu Başkanı Filiz Saraç, Atalay'ın tahliye edilmemesinin yeni bir suç teşkil ettiğini ifade etti.
28 Aralık 2023

Anayasa Mahkemesi'nin iki defa hak ihlali kararı verdiği TİP Hatay Milletvekili Can Atalay'ın milletvekilliği, İstanbul 13'üncü Ağır Ceza Mahkemesi ve Yargıtay'ın AYM kararlarını tanımamasının ardından TBMM Genel Kurulu'nda düşürüldü. Atalay, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, hukuk tanımazlık ve kuralsızlaşmanın boyutlarına şaşırdığını belirtti ve Türkiye'nin bu duruma sığmayacağını ifade etti. Ayrıca, görevini yapmaya devam edeceğini ve Hatay halkına borçlu olduğunu söyledi.
30 Ocak 2024

Türkiye İşçi Partisi milletvekili Can Atalay'ın avukatları, Yargıtay'ın Anayasa Mahkemesi kararına uymama ve Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunma kararına itiraz edeceklerini belirtti. Avukatlar, Anayasa Mahkemesi kararlarının bağlayıcı olduğunu ve yüksek yargı organları arasında üstünlük sıralaması olmadığını ifade ederek, Yargıtay'ın bu kararıyla yargıda kriz yarattığını ve Can Atalay'ın haklarının ihlal edildiğini savundu. Avukatlar, Anayasa Mahkemesi kararını uygulayacak bir mahkeme aradıklarını ve yargı krizinin çözümünün yargı organlarına ait olduğunu vurguladı.
14 Kasım 2023

Anayasa Mahkemesi'nin iki kez hak ihlali kararı verdiği TİP Hatay Milletvekili Can Atalay'ın vekilliği, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi ve Yargıtay'ın AYM kararlarını tanımamasının ardından TBMM Genel Kurulu'nda düşürüldü. TBMM Başkanvekili Bekir Bozdağ'ın başkanlığında toplanan Genel Kurul'da, muhalefet milletvekilleri kararı protesto etti. Sosyal medyada ve siyasi çevrelerden gelen tepkilerde, bu kararın 'yargı darbesi' olarak nitelendirildiği ve halk iradesine darbe vurulduğu ifade edildi.
30 Ocak 2024

Türkiye İşçi Partisi (TİP) milletvekili Can Atalay hakkındaki Anayasa Mahkemesi (AYM) kararını uygulamayan mahkeme başkanı Mesut Özdemir, CHP milletvekili Enis Berberoğlu’nun AYM kararını da uygulamayan heyetin üyesiymiş. AYM, Can Atalay'ın 'seçilme ve siyasi faaliyette bulunma' ve 'kişi hürriyeti ve güvenliği' hakkının ihlal edildiğine hükmetmişti. Ancak mahkeme başkanı Mesut Özdemir, bu kararı uygulamamıştı. Özdemir, daha önce de Enis Berberoğlu hakkındaki AYM kararının değerlendirmesine katılmış ve yeniden yargılama yapılmasına yer olmadığına hükmetmişti.
31 Ekim 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) kararlarını eleştirerek, AYM'nin TİP Hatay milletvekili Can Atalay ile ilgili 'hak ihlali' kararını tanımayan ve AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunulmasına hükmeden Yargıtay'a destek çıktı. Erdoğan, Yargıtay'ın da yüksek bir mahkeme olduğunu ve AYM'nin yanlışlar yaptığını belirtti. Ayrıca, teröristlerin dokunulmazlıklarının kaldırılmasının gecikmesi nedeniyle yurt dışına kaçtıklarını ve Türkiye'yi tehdit ettiklerini ifade etti.
10 Kasım 2023
İşaretlediklerim