İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, İsveç'in NATO üyeliği konusunda Türkiye'nin taleplerinin hepsini karşılayamayacaklarını belirtti. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ise İsveç ve Finlandiya'nın üyelik başvurularıyla ilgili olarak üçlü muhtıraya uyulduğunu ve iki ülkenin yakında ittifaka katılacağına inandığını ifade etti. İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya üyelikleri için tüm üye ülkelerin onayı gerekiyor ve şu anda sadece Macaristan ve Türkiye onaylamadı. İsveç, Türkiye'nin endişelerini gidermek için terörle mücadele yasasını değiştirmiş ve motivasyon mektubu göndermişti.
8 Ocak 2023

Macaristan parlamentosu, mart ayının başında İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyelik başvurularını onaylama ihtimali bulunuyor. İki ülke, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesinin ardından NATO'ya katılmak istediklerini açıklamıştı. Macaristan Başbakanı Viktor Orban, üyelik taleplerini destekleme kararı aldıklarını belirtmişti. Eğer Macaristan onay verirse, Türkiye NATO üyeliklerini onaylamayan tek ülke kalacak. İsveç ile Türkiye arasındaki ilişkiler, son dönemde bazı olaylar nedeniyle gerilmiş durumda.
22 Şubat 2023

İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, Türkiye ile NATO üyeliği konusunda mart ayında görüşmelere devam edileceğini duyurdu. Görüşmeler, İsveç'te Kuran'ın yakılması olayına Türkiye'nin gösterdiği sert tepki nedeniyle ertelenmişti. İsveç ve Finlandiya, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından NATO'ya katılmak için başvuruda bulunmuş, ancak Türkiye iki ülkenin üyeliğine ilişkin endişelerini dile getirmişti. İsveç, Türkiye'nin endişelerini gidermek için adımlar atacağını belirtmiş ve NATO üyeliği için gereken onay süreci devam etmektedir. Şu anda İsveç ve Finlandiya'nın üyeliğini onaylamayan sadece Macaristan ve Türkiye kalmıştır.
23 Şubat 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, A Haber ve ATV'nin ortak yayınında, 27 Nisan'da gerçekleştirilecek olan Akkuyu nükleer santraline yakıt yükleme törenine Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in katılma ihtimalinden bahsetti. Erdoğan, Putin'in ya bizzat törene katılacağını ya da online sistem üzerinden bağlanarak törene iştirak edeceğini ifade etti.
30 Mart 2023

Polonya Savunma Bakanı Mariusz Blaszczak, ülkede faaliyet gösteren ve Rusya Askeri İstihbaratına (GRU) çalıştığı iddia edilen casus ağının çökertildiğini açıkladı. Blaszczak, bu ağın Kremlin tarafından Polonya'yı istikrarsızlaştırmak için terör saldırıları düzenlemeye yönelik kurulduğunu öne sürdü. Mart ve temmuz aylarında Rus askeri istihbaratı için casusluk faaliyetleri yürütmekle suçlanan 15 kişi tutuklanmıştı. Ayrıca, Rus paralı asker şirketi Wagner grubunun Belarus’a gelmesinin de Polonya için bir tehdit oluşturduğunu belirtti.
20 Temmuz 2023

İsveç'te aşırı sağcı Rasmus Paludan'ın Türkiye'nin Stockholm Büyükelçiliği önünde Kuran yakmasının ardından Türkiye'den gelen sert tepkiler sebebiyle, Türkiye, İsveç ve Finlandiya arasında Şubat ayında planlanan üçlü mekanizma toplantısı ertelendi. İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya katılım sürecinde Türkiye'nin endişelerini gidermek için belirli taahhütlerde bulunmuş olmalarına rağmen, bu gelişme sonrasında toplantının ertelenmesi kararı alındı. İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliği için tüm üye ülkelerin onayı gerekiyor.
24 Ocak 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Finlandiya'nın NATO üyeliği konusunda Türkiye'nin farklı bir tutum sergileyebileceğini ifade etti. Bu açıklama, Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto'nun İsveç olmadan da NATO'ya katılımı değerlendirebileceklerini söylemesinin ardından geldi. Türkiye ve Macaristan, İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğini henüz onaylamadı. İsveç ile Türkiye arasındaki ilişkiler, İsveç'te gerçekleşen Kuran yakma eylemine izin verilmesi nedeniyle gerilmişti.
29 Ocak 2023

ABD Başkanı Joe Biden, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İsveç'in NATO'ya katılım protokolünü Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) sunma taahhüdünü olumlu karşıladığını açıkladı. Bu gelişme, İsveç'in NATO üyeliği için Türkiye'nin uzun süredir devam eden itirazlarını aşmasını sağladı. Biden, Avrupa-Atlantik bölgesinde savunma ve caydırıcılığı geliştirmek için Türkiye ile çalışmaya hazır olduğunu ve İsveç'i NATO'nun 32'nci üyesi olarak karşılamayı sabırsızlıkla beklediğini ifade etti.
10 Temmuz 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, İsveç'te aşırı sağcı Rasmus Paludan'ın Kuran yakmasına tepki göstererek, İsveç'in NATO üyeliği konusunda Türkiye'den destek beklememesi gerektiğini ifade etti. Erdoğan, dini inançlara saygı gösterilmesinin önemini vurguladı ve İsveç'in terör örgütü mensuplarına ve İslam düşmanlarına verdiği desteği eleştirdi. İsveç'in Ankara Büyükelçisi, Türkiye Dışişleri Bakanlığı'na çağrılmış ve İsveç Savunma Bakanı'nın Türkiye ziyareti iptal edilmişti. İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliği için tüm üye ülkelerin onayı gerekiyor ve şu anda sadece Macaristan ve Türkiye onaylamamış durumda.
23 Ocak 2023

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Rusya'nın Türkiye'deki seçim sürecine müdahale ettiğini ve 'deep fake' içeriklerin arkasında Rusların olduğunu iddia etti. Kılıçdaroğlu, bu iddialarını somut delillere dayandırdığını ve Türkiye'nin iç işlerine karışılmasına izin vermeyeceklerini belirtti. Ayrıca, Rusya'nın Ukrayna işgalini eleştirdi ve NATO'nun genişlemesine destek vereceğini ifade etti. YETAM Başkanı Yuriy Mavaşev ise Rus özel kuvvetlerinin Erdoğan'ın kazanması için her şeyi yapmaya hazır olduğunu ve Putin'in Türk muhalefetinden korktuğunu söyledi.
12 Mayıs 2023

Almanya, Ukrayna'ya yaklaşık 40 adet Marder tipi zırhlı muharebe aracı gönderme kararı aldığını ve bu araçların kullanımı için gerekli olan sekiz haftalık askeri eğitimlerin Almanya'da verileceğini açıkladı. Araçların mart sonuna kadar teslim edilmesi planlanıyor. Ayrıca, Almanya bir adet Patriot uçaksavar füze bataryası için de eğitim verecek. Bu açıklama, Almanya Başbakanı Olaf Scholz ve ABD Başkanı Joe Biden'ın Ukrayna'ya zırhlı muharebe araçları ve Patriot gönderme kararı aldıklarını duyurdukları ortak yazılı açıklamanın ardından geldi.
6 Ocak 2023

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Telegram hesabından yaptığı paylaşımda, Ukrayna'nın doğusunda Rus ordusunun saldırılarının yoğunlaştığını belirtti. Yaklaşık bir yıl önce başlayan savaşta Ukrayna ordusunun ülkeyi korumaya devam ettiğini ifade eden Zelenski, durumun zorlaştığını ve halkı birlik içinde devletin çıkarlarını korumaya çağırdı. Ayrıca, ABD ve Avrupa'dan aldıkları tank yardımına işaret ederek, artan Rus saldırılarına karşı bu tanklara ihtiyaç duyduklarını dile getirdi.
2 Şubat 2023

Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü (SIPRI), 2023 yıllığında nükleer silah stoklarının arttığını ve jeopolitik ilişkilerin bozulmasıyla devletlerin nükleer cephanelere yatırım yaptığını belirtti. Dünya genelinde dokuz ülkenin elinde toplam 12 bin 512 nükleer savaş başlığı olduğu tahmin ediliyor. Soğuk savaş sonrası dönemdeki kademeli düşüş trendinin sona erdiği ve özellikle Çin, Rusya, Pakistan, Kuzey Kore ve Hindistan'ın stoklarına yeni başlıklar eklediği gözlemleniyor. Rusya ve ABD'nin nükleer silah sayısı dünya toplamının neredeyse yüzde 90'ını oluşturuyor.
13 Haziran 2023

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, İtalyan devlet televizyonu RAI'de katıldığı bir programda, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna ile olan savaştan bir çıkış yolu aradığını ve bu savaşın bir hata olduğunun farkında olduğunu öne sürdü. Zelenski, Putin'in nükleer silahları bir çıkış yolu olarak görmeyeceğini ve Rusya'da Putin'den sonra daha sert bir liderin gelmesini beklemiyor. Ayrıca, Ukrayna'nın en büyük reformunun AB'ye katılmak olduğunu ve devlet reformlarını sürdürdüklerini belirtti. Zelenski, Putin durdurulmazsa 3. Dünya Savaşı'nın çıkabileceği uyarısında bulundu ve İtalya Başbakanı Giorgia Meloni'yi Kiev'e davet etti.
18 Ocak 2023

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ankara'da bir araya gelerek ortak basın toplantısı düzenledi. Toplantıda, Türkiye'nin F-16 savaş uçakları alımı, IŞİD ve PKK terör örgütleriyle mücadele ve Rusya'ya yönelik yaptırımlar ele alındı. Çavuşoğlu, F-16 alımının İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğiyle şartlandırılmaması gerektiğini vurguladı. Blinken ise ABD yönetiminin F-16 satış ve modernizasyonuna destek verdiğini ancak Kongre'ye resmi bildirimde bulunmadan özel bir değerlendirme yapmanın doğru olmayacağını belirtti. Ayrıca, Türkiye'nin Rusya yaptırımlarını delmesine izin vermediği ve bu konuda ABD ve AB ile iş birliği içinde olduğu ifade edildi.
20 Şubat 2023

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsveç'in temmuz ayında yapılacak olan NATO liderler zirvesinde ittifaka katılacağını tahmin ettiğini belirtti. Türkiye, İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliği konusunda endişelerini dile getirmiş ve İsveç'ten terörle mücadele konusunda adımlar atmasını beklemişti. Finlandiya'nın NATO üyeliği Türkiye tarafından onaylanmışken, İsveç'in üyeliği henüz onaylanmamış durumda. Blinken, Türkiye'nin meşru çıkarlarını dikkate alarak İsveç ile çalıştıklarını ve sürecin yakın zamanda tamamlanacağını ifade etti.
6 Nisan 2023

ASELSAN Genel Müdürü Haluk Görgün, Türkiye'nin Siper füze savunma sistemi projesi sayesinde Rus yapımı S-300 ve S-400 hava savunma sistemlerine ihtiyaç duymadığını belirtti. Türkiye, S-400 alımı nedeniyle ABD'nin yaptırımlarına maruz kalmış ve F-35 programından çıkarılmıştı. Türkiye bu sistemleri aktive etmemeyi tercih ederek ABD ile olan gerilimi azaltmaya çalıştı. Görgün'ün açıklamaları, Bloomberg tarafından Washington tarafından olumlu karşılanabilecek bir gelişme olarak değerlendirildi.
16 Mart 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin AB üyeliğinin önünün açılması durumunda İsveç'in NATO üyeliğini onaylayabileceklerini belirtti. Bu durum, Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliğini 'terörle ilgili endişeler' nedeniyle beklettiği bir dönemde gündeme geldi. Almanya Başbakanı Scholz ve Avrupa Komisyonu sözcüsü, Türkiye'nin AB üyeliği ile İsveç'in NATO üyeliği arasında bir bağlantı olmaması gerektiğini ifade ettiler. Finlandiya'nın NATO üyeliği Türkiye tarafından onaylanmışken, İsveç'in üyeliği hala beklemekte.
10 Temmuz 2023

Türkiye, Finlandiya, İsveç ve NATO heyetlerinin katılımıyla Ankara'da gerçekleştirilen 'Daimi Ortak Mekanizma'nın dördüncü toplantısında, İsveç'in NATO üyeliği için taahhüt ettiği adımlar ve terörle mücadeledeki yeni mevzuatın etkileri ele alındı. Toplantıda, somut adımlar üzerinde çalışmaya devam etme konusunda mutabakata varıldı. Finlandiya'nın NATO'ya katılmasının ardından bu mekanizmanın toplantılarına katılmaya devam etmesi, terörle mücadele konusundaki iş birliğinin önemini vurguluyor. İsveç, Türkiye'nin onayını bekleyerek NATO üyeliği sürecini sürdürüyor.
14 Haziran 2023

ABD, Rus güçlerine karşı savaşan Ukrayna'ya misket bombası gönderme kararı aldı. Misket bombaları, patladığında çok sayıda küçük bombacık saçarak geniş bir alana zarar verebilen ve sivil ölümlere yol açabilen silahlardır. Oslo Sözleşmesi bu tür silahların kullanımını yasaklamaktadır. ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna'nın cephanesinin tükenmekte olduğunu belirterek bu kararı savundu. ABD'nin müttefikleri ve insan hakları grupları ise bu karara tepki gösterdi.
9 Temmuz 2023
İşaretlediklerim