OHAL döneminde yayınlanan 686 sayılı KHK'yla görevinden ihraç edilen barış akademisyeni ve Eğitim-Sen Genel Başkanı Nejla Kurul'un üniversiteyle bağı, itiraz üzerine yeniden kesildi. Kurul, mayıs ayında göreve iade edilmişti. Ancak Ankara Üniversitesi'nin itirazı sonrasında verilen yürütmenin durdurulması kararı nedeniyle, Kurul'un bir kez daha üniversitesiyle bağı hukuksuzca kesildi. Eğitim Sen Genel Merkezi, bu durumda olan çok sayıda akademisyenin olduğunu belirtti.
25 Temmuz 2023

Boğaziçi Üniversitesi rektörlüğü, 7 Ocak'ta BÜMED'in üniversite yerleşkesindeki yerinden çıkarılacağını duyurdu. Mezunlar bu kararı protesto etti ve yürütmeyi durdurma davası açtı. Sarıyer Kaymakamlığı, 27 Ocak'ta derneğin tahliye edilmesi gerektiğini bildirdi ve tahliye işlemleri için bölgeye çok sayıda polis gönderildi. BÜMED yönetimi ve mezunların okula girişi engellenmeye çalışılıyor.
30 Ocak 2023

Kahramanmaraş'taki depremler sonrası YÖK, üniversitelerin bahar döneminin ertelendiğini ve yaza kadar uzaktan eğitime geçileceğini duyurdu. Bu karara karşı akademisyenler, öğrenciler ve veliler mağduriyet yaratacağını belirterek itiraz etti. Eğitim-Sen'in ardından Türkiye Barolar Birliği de YÖK'ün kararının yetki aşımı olduğunu savunarak Danıştay'da dava açtı.
27 Şubat 2023

Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Naci İnci, daha önce Veri Bilimleri ve Yapay Zeka Enstitüsü'ne öğretim görevlisi olarak atanan ve bu atamanın mahkeme tarafından hukuka uygun bulunmadığına karar verilen öğrencisi Dr. Belkıs Gökbulut Öztürk'ü rektör danışmanı olarak atadı. Öztürk, İnci'nin iki danışmanından biri olup, aynı zamanda enstitüdeki bir anabilim dalının başkanlığını ve üniversitenin çeşitli kurul ve komisyonlarında görevler üstlenmektedir.
18 Aralık 2023

Boğaziçi Üniversitesi'nde görev yapan akademisyen Can Candan, kayyım rektör Naci İnci tarafından ilk olarak 6 Temmuz 2021'de görevden alınmış ve bu karar mahkeme tarafından iptal edilmişti. Candan, mahkeme kararına rağmen 8 Ağustos 2022'de tekrar görevden alındığını duyurmuş ve bu olayı yargıya taşımıştı. Mahkeme, Candan lehine ikinci kez karar vermiş ve göreve iadesine hükmetmişti. Ancak Candan, 22 Haziran 2023'te kayyım rektör İnci'nin mahkeme kararına rağmen kendisinin görevine üçüncü kez son verdiğini Twitter üzerinden duyurdu.
18 Temmuz 2023

Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyeleri Prof. Dr. Biray Kolluoğlu ve Prof. Dr. Lale Akarun, Nature Dergisi'nde, üniversitenin akademik özgürlük ve özerklik mücadelesini anlatan bir makale yazdı. Makalede, 2021'de Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın atadığı rektörler ve üniversiteye yapılan siyasi müdahaleler ele alınıyor. Üniversitenin demokratik yapılarının devre dışı bırakıldığı, bağımsız araştırma ve kültür merkezlerinin kapatıldığı ve siyasi sadakat gösteren öğretim üyelerinin işe alındığı belirtiliyor. Öğretim üyeleri ve öğrencilerin direnişi, hukuki mücadeleler ve uluslararası destek arayışları anlatılıyor. Ayrıca, Türkiye'deki eğitim sistemi ve kültürel hegemonya mücadelesi üzerine geniş bir perspektif sunuluyor.
11 Nisan 2023

Boğaziçi Üniversitesi genel sekreter yardımcılarından Mustafa Candan, idari pozisyonunu kullanarak sözleşmeli personeli AKP'ye yakın Eğitim-Bir-Sen sendikasına üye yapmaya çalışıyor. İşe alım süreçlerinde yazılı ve sözlü sınavlar düzenlenmiş, ancak bazı adaylar 'referans' ile işe alınmış. Candan, personeli toplantı bahanesiyle çağırıp sendikaya üye olmalarını istemiş. Güvencesiz sözleşmeli personel, işten çıkarılma veya şehir dışına sürülme riski nedeniyle bu taleplere uymak zorunda kalmış. Eğitim-Sen, çalışanların sendika seçme özgürlüğünün engellendiği gerekçesiyle şikayette bulunmuş. Candan'ın geçmişte de benzer suçlamalarla gündeme geldiği belirtiliyor.
7 Nisan 2023

Boğaziçi Üniversitesi, son bir ay içinde toplam 11 milyon 778 bin 660 lira değerinde beş ihale düzenledi. İhaleler arasında, daha önce adrese teslim ihale aldığı iddia edilen bir şirketin de bulunduğu, araç kiralama, Teknofest etkinliği organizasyonu, kütüphane taşıma ve yazılım hizmetleri yer alıyor. İhalelerden biri, daha önce yolsuzluk şüphesiyle anılan bir şirkete verildi. İhalelerin bazıları, Kamu İhale Kanunu'nun 21/b maddesiyle davet usulüyle gerçekleştirildi ve bu durum şüpheli bulunuyor.
22 Mayıs 2023

Boğaziçi Üniversitesi yönetimi, öğrencilerin protestoları sonrasında bazı öğrencilerin kartlarını iptal ederek okula girişlerini yasaklamıştı. Öğrencilerin suç duyurusu üzerine mahkeme, eğitim haklarına ilişkin ve telafisi güç zararlar doğurabilecek bu işlemin yürütmesini durdurma kararı verdi. Kararın ardından, okula girişi yasaklanan öğrencilerin neredeyse tamamının kartları aktif hale geldi ve öğrenciler okula girebilmeye başladı.
2 Ocak 2024

Boğaziçi Üniversitesi rektörlüğü, BÜMED'in üniversitedeki yerinden çıkarıldığını duyurdu. Mezunlar kararı protesto etti ve yürütmeyi durdurma davası açtı. Kaymakamlık, BÜMED'e tesislerin tahliye edilmesi gerektiğini bildirdi ve tahliye işlemleri başladı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda bu duruma tepki göstererek, 'kayyum düzenine' son vereceklerini belirtti.
30 Ocak 2023

Boğaziçi Üniversitesi'nde fakültelerin kapatılması ve bölünmesi planlarına tepki gösteren öğrenciler, protesto gösterileri düzenledi. Bu süreçte en az 10 öğrencinin öğrenci kartları iptal edilerek okula girişleri engellendi. Girişi engellenen öğrenciler, eğitim ve barınma haklarının ihlal edildiği gerekçesiyle Çağlayan Adliyesi'nde suç duyurusunda bulundu. Öğrenciler, 'demokratik üniversite' nöbetlerine de devam etmekte.
26 Aralık 2023

Yusuf Tekin, Milli Eğitim Bakanlığı'na atanmadan önce Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi rektörü olarak görev yapmıştır. Rektör olabilmek için gereken 'en az üç yıl profesörlük yapma' şartı, Tekin rektör olarak atanmadan kısa bir süre önce kaldırılmıştır. Bu durum, kararnamenin Tekin için değiştirildiği şeklinde yorumlanmıştır. Ancak Tekin, Meclis'te yaptığı konuşmada, kararnamenin kendisi için değiştirilmediğini, müsteşarlık görevinin kaldırılması sonrası profesörlük kadrosuna başvurduğunu ve atandığını belirtmiştir.
18 Aralık 2023

Boğaziçi Üniversitesi'nin 'kayyım' yönetimi, mezunların okula girişini sağlayan mezun kartlarını iptal etmeye devam ediyor. Bu durum, mahkeme kararlarına rağmen gerçekleşiyor. 9 Mart 2023'e kadar 138 mezunun kartı iptal edilerek okula girişi yasaklandı. Mezunlar, giriş yasaklarını mahkemeye taşıyor ve bazı mezunların davalarında, giriş yasaklarının kaldırılmasına yönelik kararlar çıkmaya başladı. Ancak, mahkeme kararının üzerinden bir ay bile geçmeden bazı mezunların kartları yeniden iptal edildi.
25 Temmuz 2023

Boğaziçi Üniversitesi'nde, Melih Bulu'nun rektör olarak atanmasına karşı başlatılan direniş 999'uncu gününe girdi. Akademisyenler, her öğlen arasında rektörlük binası önünde 'akademik nöbet' tutuyor. Direnişin 999'uncu gününde yoğun katılım gözlendi. Okul yönetiminin kampüse girişini yasakladığı mezun ve emekli akademisyenler de kampüs girişinde bulundu. 30 yıl boyunca öğretim üyesi olarak çalışan ve geçen hafta emekli olan Murat Gülsoy'un da okula girişi yasaklandı.
29 Eylül 2023

Boğaziçi Üniversitesi Yayım İşleri Şube Müdürlüğü yöneticisi Osman Baran Kaplan'ın, personel hakkında kişisel bilgiler içeren bir fişleme dosyası hazırlayıp bunu e-posta ile yaydığı ortaya çıktı. Kaplan'ın Ocak 2023'te üniversitede sözleşmeli büro personeli olarak işe başladığı ve kısa süre sonra müdürlük pozisyonuna getirildiği, ancak bu atamanın mevzuata aykırı olduğu belirtildi. Üniversite yönetimi Kaplan'ın 'hiyerarşik amir' olarak değil, 'üste karşı birim sorumlusu' olarak atandığını savunsa da, YÖK mevzuatında böyle bir pozisyonun olmadığı ve Kaplan'ın çalışanlara emir verdiği, mobbing uyguladığı iddia ediliyor.
14 Kasım 2023

Boğaziçi Üniversitesi öğretim görevlisi Can Candan, görevden alınmasına sebep gösterilen disiplin cezasının mahkeme tarafından iptal edildiğini duyurdu. Candan, 2021 yılında dönemin kayyım rektör vekili tarafından görevden alınmış ve bu karara karşı dava açmıştı. Mahkeme, 2023 yılında disiplin cezasını iptal etti ve Candan'a özlük ve maddi haklarının faiziyle ödenmesine hükmetti. Candan'ın görevden alınmasına ilişkin dava ise devam etmektedir.
22 Mart 2023

Boğaziçi Üniversitesi öğretim görevlisi Can Candan'ın işine, mahkeme kararına rağmen, üçüncü defa son verildi. Candan, daha önce de iki kez işten çıkarılmış ve her seferinde yargıya başvurarak işine geri dönmüştü. Ancak, 'kayyım rektör' Naci İnci tarafından Candan'ın görevine son verilmiş ve bu durum yargıya taşınmıştır. Candan, daha önce Boğaziçi rektörlüğüne karşı açtığı iki görevden alma işlemi iptali ve işe iade davasıyla bir de disiplin cezası iptali davasını kazanmıştı.
24 Temmuz 2023

Boğaziçi Üniversitesi'nde, fakülte yapılanması planlarına tepki gösteren öğrencilerin protestoları devam ederken, en az iki öğrencinin okula girişi engellendi. Öğrencilerin öğrenci kartları çalışmadı ve güvenlik tarafından herhangi bir yazılı belge veya gerekçe sunulmadı. Öğrencilere sadece bir günlük yasak olduğu ve öğrenci işleri dekanlığı ile iletişime geçmeleri önerildi. Bu yasakların, son dönemde düzenlenen protestolarla ilgili olduğu belirtiliyor.
25 Aralık 2023

Boğaziçi Üniversitesi yönetimi, yurt krizini gerekçe göstererek kulüpleri odalarından çıkarıyor ve bu odaları yurda dönüştürmeyi planlıyor. Bu durum, öğrenciler arasında tepkiyle karşılandı. Tahliye işlemleri sırasında öğrencilere gözaltı tehdidi yapıldığı belirtildi. Yönetimin bu kararı, yurt krizini çözmeye yetmeyecek bir kontenjan artışı sağlayacak ancak kulüp faaliyetlerini olumsuz etkileyecek.
18 Ağustos 2023

Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Bahattin Tanyolaç'ın, deri mühendisliği bölümünde adrese teslim kadro ilanları yayınladığı ve kadrolaşmaya çalıştığı iddia edildi. İlan şartlarının bölüm öğretim üyelerinden gizli belirlendiği ve üniversite yönetimiyle iyi ilişkileri olan akademisyenlerin bu durumu kendi lehlerine kullandıkları öne sürüldü. Rektörlük tarafından Tanyolaç hakkında soruşturma başlatıldığı ve birçok öğretim üyesinin YÖK'e şikayetlerde bulunduğu belirtildi.
28 Şubat 2023
İşaretlediklerim