Rusya Güvenlik Konseyi Başkanı Yardımcısı Dmitriy Medvedev, Britanya'nın Ukrayna'ya askeri birlik konuşlandırmasının bir savaş ilanı olarak kabul edileceğini belirtti. Bu açıklama, Britanya Başbakanı Rishi Sunak ve Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski'nin Kiev'de güvenlik alanında bir anlaşma imzalamalarının ardından geldi. Anlaşma, Ukrayna'ya 10 yıl boyunca destek sağlanmasını ve 2024'te 2,5 milyar sterlin ek yardım yapılmasını içeriyor.
12 Ocak 2024

Britanya Başbakanı Rishi Sunak, Londra Üniversitesi'nde kurulan ve öğrenciler tarafından yönetilen bir yardım merkezinde öğrencilerle birlikte Türkiye ve Suriye için yardım kolisi hazırladı. Sunak, Twitter üzerinden paylaştığı videoda giysi, battaniye, barınma ekipmanları ve gıda gibi ihtiyaçları paketlediklerini belirtti ve bölgeden gelen görüntüler karşısında duyduğu dehşeti ifade etti. Ayrıca, Britanya'nın arama-kurtarma ekibi gönderdiğini de ekledi.
10 Şubat 2023

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, ABD ve Almanya'nın Ukrayna'ya tank gönderme kararlarını olumlu karşıladığını belirtti. Zelenski, ayrıca menzilli füze, topçu sistemleri ve savaş uçaklarına olan ihtiyaçlarını vurgulayarak, bu savunma desteklerinin Rusya'nın saldırganlığını daha çabuk sona erdireceğini ifade etti. Ukrayna'ya gönderilecek tankların sürecinin hızlandırılması gerektiğini ve güçlü bir tank birliği oluşturulması için çaba sarf edildiğini de ekledi.
26 Ocak 2023

Britanya, Rusya'nın kötü niyetli istihbarat faaliyetleri nedeniyle Rus savunma ateşesini sınır dışı etme kararı aldı. Bu karar, Britanya'nın Dışişleri, İçişleri ve Savunma bakanlıklarının ortak açıklamasıyla duyuruldu. Ayrıca, Rusya ile bağlantılı bazı mülklerin diplomatik statüsü kaldırılacak ve Rus diplomatik vizelerinin süresi sınırlandırılacak. Dışişleri Bakanı David Cameron, bu adımların Rusya'ya açık bir mesaj olduğunu ve Ukrayna'nın yanında durmaya devam edeceklerini belirtti.
8 Mayıs 2024

Rusya, Estonya Başbakanı Kaja Kallas'ı belirli bir neden açıklamadan 'arananlar' listesine koydu. Kallas, iki yıldır süren Ukrayna savaşında Ukrayna'nın en büyük destekçilerinden biri olarak tanınıyor. Ayrıca, Avrupa Birliği ve NATO'nun Ukrayna'ya daha fazla silah yardımı yapmasını aktif olarak savunan bir figür.
13 Şubat 2024

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Polonya Başbakanı Donald Tusk ve Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile Berlin'de gerçekleştirdiği görüşmenin ardından, gelecekte Rus kuvvetlerine karşı Ukrayna'da kara operasyonunun gerekebileceğini ifade etti. Macron, bu durumu arzulamadığını ve inisiyatif almayacağını, ancak gereklilik halinde Fransa'nın bu güce sahip olduğunu belirtti. Ayrıca, Almanya Başbakanı ile Ukrayna konusunda büyük bir ortak görüş içinde olduklarını ve Avrupa'da birçok ülkenin Rusya'ya karşı mücadelede kendileriyle aynı çizgide olduğunu söyledi.
17 Mart 2024

Avrupa Birliği, 2022'de Rusya'nın Ukrayna'ya savaş açmasının ardından dondurduğu Moskova Merkez Bankası'na ait 210 milyar avro değerindeki varlıklardan elde edilen gelirleri Ukrayna'ya yardım amacıyla kullanma kararı aldı. Bu kararla, Ukrayna'ya silah alımı ve yeniden yapılanma projeleri için yaklaşık 3 milyar avro tahsis edilecek. Ayrıca, AB Ukrayna'ya 50 milyar avroluk bir kaynaktan daha fon sağlaması için gerekli reformların yapılması konusunda anlaşmaya vardı.
8 Mayıs 2024

Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen, Almanya'da düzenlenen 60'ıncı Münih Güvenlik Konferansı marjında, Rusya ile savaş halinde olan Ukrayna'ya tüm topçu silahlarını bağışlama kararlarını açıkladı. Frederiksen, Ukrayna'nın askeri mühimmat talebine işaret ederek, Danimarka'nın elinde bulunan ve şu an kullanılmayan hava savunma silahlarını da Ukrayna'ya vermeleri gerektiğini belirtti. Ayrıca, Avrupa'da askeri mühimmatın bulunduğunu ve Ukrayna'ya yapılan yardımların hızlanması ve artırılması gerektiğini vurguladı.
19 Şubat 2024

Almanya yönetimi, Rusya'nın artan saldırıları ve Kiev yönetiminin talebi üzerine Ukrayna'ya yeni bir Patriot hava savunma sistemi tedarik edeceğini açıkladı. Bu karar, Ukrayna'nın özellikle hava savunma sistemlerine duyduğu ihtiyacı karşılamayı amaçlıyor. Almanya Savunma Bakanlığı, daha önce de Ukrayna'ya askeri yardım paketi kapsamında çeşitli askeri ekipmanlar ve iki Patriot hava savunma sistemi teslim etmişti. ABD'nin ardından Almanya'nın da Ukrayna'ya Patriot hava savunma sistemi vereceğini duyurması, uluslararası destek açısından önemli bir gelişme olarak kaydedildi.
13 Nisan 2024

Ukrayna'nın güvenlik servisi SBU, Başkan Volodimir Zelenski, Savunma Bakanlığı Ana İstihbarat Dairesi Başkanı Kirill Budanov ve SBU Başkanı Ivan Malyuk'a yönelik suikast girişimini önlediğini açıkladı. Bu operasyon kapsamında, Ukrayna Devlet Güvenlik Teşkilatı'ndan iki albay gözaltına alındı. SBU, Rusya'nın Federal Güvenlik Servisi FSB'nin bu suikastları organize ettiğini iddia etti ve bir Rus ajanı olduğu öne sürülen kişinin gözaltına alındığına dair fotoğraf paylaştı.
7 Mayıs 2024

Avrupa Birliği (AB) ülkeleri, Ukrayna'ya 5 milyar avro değerinde askeri yardım yapma kararı aldı. Bu yardım, Avrupa Barış Fonu'nun bir parçası olarak sağlanacak. AB'ye üye 27 ülkenin büyükelçileri, fonun revizyonu konusunda anlaşmaya vardı ve bu karar, AB liderler zirvesinde onaylandıktan sonra yürürlüğe girecek. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ve Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, bu kararın Ukrayna'nın desteklenmesi açısından önemini vurguladı.
13 Mart 2024

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Batı ülkelerinin Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları verme planına tepki gösterdi. Putin, bu uçakların Rusya'ya karşı üçüncü ülkelerin havaalanlarını kullanmaları durumunda, nerede olurlarsa olsunlar Rusya için meşru hedef olacağını belirtti. Ayrıca, F-16 savaş uçaklarının nükleer silah taşıma kapasitesine dikkat çekerek, bu uçaklarla mücadele ederken bunu göz önünde bulunduracaklarını ifade etti.
28 Mart 2024

Rusya Dış İstihbarat Servisi Direktörü Sergey Narışkin, Fransa'nın Ukrayna'ya asker göndermeye hazırlandığını belirtti. Bu iddia, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un, Rus kuvvetlerine karşı kara operasyonu yapılması gerekebileceğine dair yaptığı açıklamaların ardından geldi. Macron, bu konuda inisiyatif almayacağını ancak Fransa'nın bu güce sahip olduğunu ifade etti. Rusya'ya göre, Fransa ilk aşamada yaklaşık 2 bin asker göndermeyi planlıyor.
19 Mart 2024

Britanya Başbakanı Rishi Sunak, ülkede bulunan düzensiz göçmenleri Ruanda'ya sınır dışı etme planının 10-12 hafta içinde başlayacağını duyurdu. Bu plan, İşçi Partisi tarafından engellenmeye çalışılsa da, Sunak gerekli tüm hazırlıkların yapıldığını ve ulusal güvenlik gereği bu planın uygulanacağını belirtti. Britanya, geçen yıl Ruanda ile düzensiz göçmenlerin ihtiyaçlarını karşılamak üzere 5 yıllık 120 milyon sterlinlik bir anlaşma yapmıştı. Yüksek Mahkeme'nin geçmişte bu planı yasa dışı bulduğu ve uygulamayı durdurduğu biliniyor.
22 Nisan 2024

Ukraynalı yetkililer, ilk defa bir Rus Su-57 savaş uçağını vurduklarını duyurdu. Bu olay, Moskova'nın en gelişmiş askeri uçağı olan Su-57'ye Ukrayna'nın bilinen ilk başarılı saldırısı olarak kaydedildi. Saldırının, Rusya'nın güneyindeki Akhtubinsk üssünde gerçekleştiği ve uçağın etrafında siyah is ve küçük kraterler görüldüğü belirtildi. Ukrayna'nın hangi mühimmatı kullandığı henüz netlik kazanmadı, ancak saldırının insansız hava araçlarıyla gerçekleştirilmiş olabileceği düşünülüyor.
9 Haziran 2024

Ukrayna Savunma Bakanlığı İstihbarat Ana Müdürlüğü, Rus kuvvetlerinin işgal ettikleri Ukrayna topraklarında uydu interneti sağlayıcısı Starlink'in terminallerini kullandığını belirtti. Starlink, Ukrayna'da savaşın başından itibaren önemli bir iletişim aracı olarak kullanılmaya başlanmıştı. Ancak, Starlink'in sahibi olan SpaceX, Rusya'da bu hizmeti satmadığını ve Rusya'ya ekipman göndermediğini açıkladı. Bu durum, Starlink ekipmanlarının işgal altındaki bölgelerde nasıl kullanıldığına dair soruları beraberinde getiriyor.
11 Şubat 2024

Almanya Genelkurmay Başkanı Carsten Breuer, Rusya'nın NATO'ya oluşturduğu tehdit sebebiyle Alman ordusunun beş yıl içinde 'savaşa hazır' hale gelmesi gerektiğini belirtti. Breuer, bu sürecin savaş çıkacağı anlamına gelmediğini, ancak böyle bir olasılığın mevcut olduğunu ifade etti. Ayrıca, Almanya'nın savunma kabiliyetinin artırılması için personel ve malzeme hazırlığı yanında toplum ve orduda bir zihniyet değişikliğine ihtiyaç olduğunu vurguladı. Haberde, Ukrayna'nın savaşı kaybetmesi halinde yaklaşık on milyon kişinin daha Batı Avrupa'ya, özellikle Almanya'ya göç edeceği olasılığına da değinildi.
10 Şubat 2024

Britanya, Trident nükleer füze sistemini test etmek amacıyla HMS Vanguard denizaltısından bir deneme atışı gerçekleştirdi ancak bu atış ikinci kez başarısızlıkla sonuçlandı. Füze, Atlantik Okyanusu'na düşmeden önce planlanan mesafeyi kat edemedi. Deneme atışlarında nükleer savaş başlıkları kullanılmıyor. Her bir deneme atışının maliyeti 21,5 milyon dolar olup, bu son başarısızlık hem Britanya hem de Trident füze üreticisi ABD için utanç verici olarak değerlendiriliyor. Nükleer silahlara karşı kampanya yürüten CND grubu, bu tür harcamaların durdurulması gerektiğini vurguluyor.
21 Şubat 2024

Alman silah üreticisi Rheinmetall, Alman ordusundan 8,5 milyar avroluk bir sipariş aldığını açıkladı. Bu sipariş, şirket tarihindeki en büyük sipariş olarak kaydedildi. Siparişin amacı, Bundeswehr ve müttefiklerinin stoklarını yenilemek ve Ukrayna'ya savunma kampanyasında destek sağlamak olarak belirtildi. Teslimatın gelecek yıl başlaması planlanıyor ve şirket, 2026 yılı için 13-14 milyar avro satış geliri hedefliyor.
21 Haziran 2024

Britanya Başbakanı Rishi Sunak’ın yakın koruma ekibindeki bir polis, genel seçim tarihi üzerine bahis oynadığı iddiasıyla görevden uzaklaştırılarak gözaltına alındı. Şans Oyunları Komisyonu, Londra Metropolitan Polisi Kraliyet ve Uzman Koruma Birliğinde görevli bu polisin hesaplarındaki şans oyunu hareketlerini incelemeye başladı. Ayrıca, Sunak’ın özel danışmanı Craig Williams’ın da seçim günü üzerine bahis oynadığı ortaya çıkmıştı. Sunak, 22 Mayıs’ta genel seçimlerin 4 Temmuz’da yapılacağını duyurmuştu.
19 Haziran 2024
İşaretlediklerim