Heinrich Böll Stiftung Derneği tarafından hazırlanan Pestisit Atlası, çocuklar ve kadınların pestisitlerden daha fazla etkilendiğini belirtiyor. Türkiye'de yılda 60 bin ton pestisit kullanılıyor ve bu durum çocukların nörolojik gelişimlerini olumsuz etkiliyor. Atlas, toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin pestisitlere maruziyette de kendini gösterdiğini ortaya koydu. Tarımda çalışan kadınlar genellikle daha düşük gelir düzeyine sahipler ve karar verme gücünden yoksunlar. Pestisitlerin kadınlar ve kız çocukları üzerindeki etkisi, erkekler ve oğlan çocukları üzerindeki etkisinden farklı.
13 Ekim 2023

İspanya Katolik Kilisesi, 1945'ten bu yana kilise bünyesindeki kurumlarda meydana gelen 706 cinsel istismar vakası hakkında bilgi sahibi olduklarını açıkladı. İspanyol Piskoposlar Konferansı (CEE) Başkanı ve Barcelona Kardinali Juan Jose Omella, bu olaylar için kilisenin günahını kabul ederek mağdurlardan özür dilediğini belirtti. Kardinal, kilisenin bu sorunun çözümü için toplumla iş birliği yapmaya ve mücadeleye öncülük etmeye hazır olduğunu ifade etti.
18 Nisan 2023

UNICEF'in raporuna göre, Kuzey Afrika'dan Avrupa'ya tehlikeli Orta Akdeniz göç yolunu kullanarak geçmeye çalışan çocuklar büyük risk altında. 2018'den bu yana yaklaşık bin 500 çocuğun bu yolda hayatını kaybettiği veya kaybolduğu tahmin ediliyor. Her hafta ortalama 11 çocuğun öldüğü veya kaybolduğu belirtiliyor. Kayıt dışı gemiler nedeniyle gerçek sayının daha yüksek olabileceği ve hayatını kaybeden çocukların sayısının doğrulanmasının zor olduğu ifade ediliyor.
15 Temmuz 2023

Japonya'nın başkenti Tokyo, ülkenin en düşük doğum oranına sahip eyaleti olarak, ikinci çocuklar için ücretsiz bakım hizmeti sunmaya başlayacak. Ekim 2023'ten itibaren gelir düzeyine bakılmaksızın 0-2 yaş arası ikinci çocuklar bu hizmetten yararlanabilecek. Tokyo Valisi Koike Yuriko, düşen doğum oranlarına karşı cesur önlemler alacaklarını belirtti. Ayrıca, Japonya'nın yaşlanan nüfus yapısı ve bu durumun gelecekteki demografik etkileri vurgulandı.
15 Ocak 2023

Türkiye'de konut ve kira fiyatlarındaki rekor artış, geçim sıkıntısı ve konaklama sorununu beraberinde getiriyor. Yüksek enflasyona rağmen hükümetin kira artışlarını yüzde 25'le sınırlandırmasından sonra yeni tutulan evlerin kira bedelleri fırladı. Euronews Türkçe'nin haberine göre 15-29 yaş arasındaki gençlerin yarısı 'aşırı kalabalık evlerde' yaşıyor. Türkiye'de bu oran yüzde 51 iken Avrupa Birliği'nde (AB) yüzde 26. Toplam nüfusa bakıldığında Türkiye'de 10 kişiden dördü aşırı kalabalık evlerde ikamet ediyor.
26 Haziran 2023

Avrupa İstatistik Ofisi'nin (Eurostat) 2022 verilerine göre, Avrupa Birliği ülkelerinde gençler ortalama 26,4 yaşında ailelerinden ayrılarak kendi evlerini kuruyor. Kadınlar ortalama 25,4 yaşında, erkekler ise 27,3 yaşında ailelerinden ayrılıyor. Gençlerin en erken yaşta evden ayrıldığı ülke Finlandiya olurken, en geç ayrılanlar Hırvatistan'da yaşayan gençler oldu.
4 Eylül 2023

Veysel Ulusoy, Merkez Bankası'nın son raporunu eleştirerek, raporda enflasyonun gelecek dönemdeki seyrine dair somut politikaların ve stratejilerin eksikliğine dikkat çekiyor. Raporda üretim, istihdam politikası, işgücüne katılım ve enflasyonun düşürülmesi için gerekli modeller gibi önemli konularda bilgi verilmediğini belirtiyor. Ayrıca, Türkiye'nin ekonomik durumunun yolsuzluk, borç batağı ve düşük üretim gibi sorunlarla boğuştuğunu ve enflasyonun kontrol altına alınamadığını ifade ediyor.
11 Şubat 2024

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde, oğlunun kripto para yatırımlarında büyük bir kayıp yaşadığını açıkladı. Frankfurt'ta öğrencilerle yaptığı bir buluşmada, oğlunun yüksek oynaklık içeren kripto varlıklarına yatırım yaptığını ve uyarılara rağmen yatırımının yaklaşık yüzde 60'ını kaybettiğini belirtti. Lagarde, kripto varlıklarını uzun süredir 'spekülatif' ve suçlular tarafından kullanılan araçlar olarak tanımlamaktadır.
24 Kasım 2023

Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Antalya Diplomasi Forumu'nda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin göçmen krizi konusunda oynadığı rolün Avrupa'nın istikrarını korumada kritik öneme sahip olduğunu belirtti. Orban, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinin ve Türkiye'nin bu konudaki politikalarının, Avrupa kıtasını bir anlamda kurtardığını ifade etti. Ayrıca, Türkiye ile Macaristan arasındaki tarihi ilişkilere de değinerek, Erdoğan'ın Macaristan'da sevilen bir lider olduğunu ve yüksek bir imaja sahip olduğunu vurguladı.
1 Mart 2024

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Slovakya'nın başkenti Bratislava'da düzenlenen Globsec Güvenlik Konferansı'nda yaptığı konuşmada, 2019'da NATO için kullandığı 'beyin ölümü gerçekleşti' ifadesini hatırlatarak, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in NATO'yu 'elektroşokla' uyandırdığını ifade etti. Avrupa'nın enerji alanında Rusya'ya olan bağımlılığının sürdüğünü belirten Macron, Ukrayna'ya destek verilmesi gerektiğini ve Avrupa'nın güvenliği için NATO bünyesinde bir Avrupa savunma kolunun kurulmasını savundu.
31 Mayıs 2023

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), Gazze'de iki yaşın altındaki her üç çocuktan birinin (yüzde 31) akut yetersiz beslenme sorunu yaşadığını ve bu oranın ocak ayına göre iki katına çıktığını duyurdu. Savaş ve tedarik kısıtlamaları nedeniyle çocuk ölümlerinde ciddi bir artış yaşandığı, son haftalarda en az 23 çocuğun yetersiz beslenme ve susuzluktan öldüğü belirtildi. UNICEF, çatışmaların başladığı 7 Ekim 2023 tarihinden bu yana yaklaşık 13 bin 450 çocuk ve gencin hayatını kaybettiğini açıkladı.
15 Mart 2024

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun eşi Selvi Kılıçdaroğlu, bir video paylaşarak Türkiye'deki çocukların yeterli beslenememesi sorununa dikkat çekti. Kendisinin kameralara alışık olmadığını belirten Kılıçdaroğlu, her çocuğun yeterli beslenene kadar bu konuda çalışacağına dair söz verdi. Ayrıca, ülkedeki her üç çocuktan birinin açlıkla mücadele ettiğini ve çocukların çoğunun yetersiz beslendiğini ifade etti.
7 Nisan 2023

Moda ikonu Paris Hilton, 16 yaşındayken kaldığı yatılı tedavi merkezinde zorla ilaç verildiğini ve personel tarafından cinsel istismara uğradığını açıkladı. Hilton, Temsilciler Meclisi'nde düzenlenen 'Çocuk Refahının Güçlendirilmesi ve Amerika'nın Çocuklarının Korunması' konulu oturumda yaşadıklarını anlattı. Hilton, çocukların güvenli aile merkezlerinde büyümeyi hak ettiğini belirterek, şu anda sesi olmayan çocukların sesi olmak için mücadele ettiğini söyledi.
27 Haziran 2024

Türkiye genelinde yapılan bir araştırmaya göre, her dört kadından birinde ve her beş erkekten birinde varis ve toplardamar yetmezliği bulunuyor. Araştırma, çoğul gebelik ve çoklu doğumların, yaşın ve meslekte geçen sürenin, ailede hastalık öyküsünün, diyabet ve hipertansiyonun varis ve toplardamar yetmezliği riskini artırdığını gösteriyor. Damar hastalıkları, dünya genelinde ve Türkiye'de ölüm ve sakatlığa yol açan önemli halk sağlığı sorunları arasında yer alıyor. Ayrıca çevre kirliliği ve yaşam tarzı faktörleri de damar hastalıklarının gelişiminde etkili olabiliyor.
5 Aralık 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bir mitingde DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan'a 'bebecan' diyerek eleştirdi. Erdoğan, Babacan'ın geçmişte ekonomiyle ilgilendiği dönemdeki IMF ile olan ilişkilerine atıfta bulundu. Babacan, Twitter hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda, gençlere hitaben, kendilerine takma ad takılarak itibarsızlaştırılmaya çalışılmasına karşı işleriyle cevap vermeleri gerektiğini belirtti ve kendisine 'Bebecan' diyenlerin hala kendi döneminin ekonomik mirasıyla övündüğünü ifade etti.
18 Nisan 2023

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye'de her yıl ortalama 2 bin 500-2 bin 800 yeni doğan bebeğe işitme kaybı tanısı konulduğunu belirtti. Koca, çocukluk döneminde geçirilen hastalıklar, kulak enfeksiyonları, kazalar ve kullanılan bazı ilaçlar nedeniyle bu oranın geçici işitme kayıplarıyla birlikte yüzde 6'ya kadar çıktığını ifade etti. İşitme kaybını erken dönemde belirlemek için ulusal işitme tarama programları yürütüldüğünü ve her yıl yaklaşık 2 milyon civarı tarama testi yapıldığını aktardı.
22 Eylül 2023

Habertürk'te yayınlanan ve bir çocuğun annesinin karne hediyesi olarak et aldığını söylediği haber, sosyal medyada ekonomik krize dikkat çekerek iktidarı eleştiren binlerce kişi tarafından paylaşıldı. İktidar medyası ve troller, haberin yoksulluk kara propagandası olduğunu iddia ederek Habertürk'ü ve muhabiri hedef aldı. İktidar medyası ayrıca ailenin zengin olduğunu ve çocuğun aslında tablet istediğini öne sürdü. Habertürk, haberdeki iddialar ve gazetecilik etik ilkeleri açısından inceleme ve soruşturma başlattığını duyurdu.
23 Ocak 2023

IMF Sözcüsü Julie Kozack, finansal piyasalardaki son gelişmeler üzerine bir basın toplantısı düzenleyerek, ABD ve Avrupa'daki bankacılık krizine karşı sürekli teyakkuzda olunması gerektiğini vurguladı. Kozack, politika yapıcıların hızlı adımlar attığını ve alınan önlemlerin piyasa stresini bir ölçüde hafiflettiğini ancak belirsizliğin devam ettiğini belirtti. Ayrıca, IMF'nin küresel finansal istikrara yönelik olası etkileri değerlendirdiğini ifade etti. Bu açıklamalar, Silikon Vadisi Bankası'nın iflası ve diğer bankacılık sorunları sonrasında geldi.
23 Mart 2023

IMF Başkanı Kristalina Georgieva, düzenlediği basın toplantısında küresel ekonominin bu yılın sonuna doğru toparlanmaya başlayacağını ve 2023 için öngörülen yüzde 2,7'lik büyüme tahmininin düşürülmesinin beklemediğini ifade etti. Enflasyonun yüksek seyretmeye devam ettiğini ve hayat pahalılığı krizinin bitmediğini belirtti. Ayrıca, ABD ekonomisinin bu yıl resesyondan kaçınabileceğine dair iyimser olduğunu ve olası bir resesyonun hafif olacağını söyledi.
13 Ocak 2023

Katolik dünyasının ruhani lideri Papa Francis, Gazze'deki çatışmalara son verilmesi için tarafları ateşkese çağırdı. Papa'nın bu çağrısı, Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'nın İsrail'e 'Aksa Tufanı' adlı kapsamlı saldırı başlatması ve İsrail'in Gazze Şeridi'ni bombalamaya başlaması sonrasında geldi. Çatışmalarda iki taraftan da siviller hedef olmaya devam ederken, Gazze'den düzenlenen saldırılarda 1400'ten fazla İsraillinin, İsrail'in saldırılarında ise Gazze'de 8 binden fazla kişinin öldüğü bildirildi.
30 Ekim 2023
İşaretlediklerim