Esfender Korkmaz, Türkiye'nin cari açığı ve kısa vadeli dış borçlarının döviz ihtiyacını artırdığını belirtiyor. Özel sektörün döviz pozisyon açığının yüksek olduğunu ve dolar kurunun dünya genelinde düşmediğini vurguluyor. ABD'nin faiz politikalarının dolar endeksini etkilediğini, Türkiye'de ise TL enflasyonunun yüksek seyrettiğini ifade ediyor. Korkmaz, mevcut ekonomi yönetiminin günü kurtarmaya odaklı politikalarının ekonomik kırılganlığı artırdığını savunuyor.
29 Mayıs 2024

Fortuna Capital kurucusu ekonomist Altuğ Özaslan, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın seçimi kazanması halinde doların kısa sürede 25-26 seviyelerine çıkacağını ve radikal ekonomik önlemler alınacağını tahmin etti. Özaslan, yerel seçimlere kadar Borsa İstanbul'un reel ve döviz bazında önemli getiri sağlayacağını, ancak bu durumun 'yakın vadenin son ralliciği' olabileceğini belirtti. Ayrıca, yerel seçime kadar Rusya ve Körfez bölgesinden 40-70 milyar dolar fon sağlanacağını ve turizm gelirleriyle birlikte TL üzerindeki baskının yönetileceğini ifade etti.
27 Mayıs 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in yabancı fon yöneticilerine yönelik İngilizce Twitter mesajında, yerel seçimlerden sonra uzun bir süre seçim olmayacağını ve bu durumun orta vadeli ekonomik programın uygulanması için bir engel teşkil etmeyeceğini belirtti. Ancak, yeni ekonomi yönetiminin göreve gelmesinden bu yana beklenen döviz girişi gerçekleşmedi ve yabancı yatırımcıların gayrimenkul alımları dışında ciddi bir döviz girişi olmadı. Vatandaşlar, seçimler öncesinde kurların baskılandığını fark ederek, ellerindeki parayla döviz ve altın almaya yönelmişler.
15 Mart 2024

Cumhurbaşkanı kararı ile şirketlerin 31 Aralık 2022 tarihine kadar bilançolarında yer alan yabancı paralarını kur korumalı mevduat (KKM) hesaplarında değerlendirmeleri halinde, bu hesaplardan elde edilen faiz, kâr payları ve diğer kazançlar kurumlar vergisinden muaf tutulacak. Daha önce bu vergi istisnası sadece 31 Mart 2022 tarihli bilançolarda yer alan yabancı paraları kapsıyordu. Yeni düzenleme Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
26 Ocak 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, orta gelir grubuna yönelik yeni bir konut finansmanı programının detaylarını açıkladı. Program, Türkiye'yi üç bölgeye ayırarak, İstanbul'da 5 milyon TL'ye, diğer illerde ise 2 ila 3 milyon TL'ye kadar finansman sağlayacak. Finansmanlar 15 yıl vade ile ve yüzde 0,69'dan başlayan faiz/kar payı oranlarıyla sunulacak. Ayrıca, Hazine ve Maliye Bakanlığı, vatandaşların ilk üç yılda ödeyecekleri aylık taksitlerin bir kısmını üstlenecek.
4 Ocak 2023

Prof. Dr. Hakan Kara, KKM'nin toplam mevduatının 120 milyar dolara ulaştığını ve temmuz ayından sonra her hafta 8-10 milyar dolarlık bir geri dönüş olacağını belirtti. KKM'nin, TL'nin değer kaybını yavaşlatmak için Aralık 2021'de başlatıldığını ve iktidarın döviz talebini dizginlemek için çeşitli düzenlemeler yaptığını ifade etti. Kara, KKM'nin bir saadet zinciri gibi olduğunu ve devletin bu yükü ne kadar taşıyabileceğinin belirsiz olduğunu, sistemin sonuna yaklaşıldığını ve kontrollü bir şekilde etkisiz hale getirilmesi gerektiğini vurguladı.
21 Mayıs 2023

Vergi uzmanı Ozan Bingöl, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in mali disiplin ve fiyat istikrarını sağlama hedeflerine işaret ederek, Türkiye'de vergi artışlarının kaçınılmaz olduğunu belirtti. Ocak-Nisan döneminde bütçe açığının 382,5 milyar liraya ulaştığını ve yıl sonu için öngörülen bütçe açığının yüzde 58'ine erişildiğini ifade etti. Bingöl, iletişim, içkiler, taşıtlar ve yurt dışından getirilen telefonlar gibi kalemlerde vergi artışları beklendiğini ve ekonomik düzelme emareleriyle birlikte tek seferlik vergilerin hayata geçirilebileceğini öngördü.
15 Haziran 2023

CHP Genel Başkanı ve Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, İstanbul'da bir açılış töreninde yaptığı konuşmada, devlet hazinesinden haksız yere alındığını iddia ettiği 418 milyar doları Türk halkının cebine koyacağını belirtti. Kendisine karşı engellemeler olduğunu ve bunlara rağmen mücadele etmeye devam edeceğini ifade etti. Ayrıca, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'na teşekkürlerini ileterek, onun İstanbul için yaptığı hizmetleri övdü.
26 Mart 2023

Merkez Bankası (MB), 2023 genel seçimlerinden sonra hızla rezerv biriktirerek swap hariç net rezervlerini dört yıl sonra ilk kez pozitife taşıdı. Seçim öncesinde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın isteğiyle düşük tutulan faizler ve 'arka kapıdan satış' yöntemiyle milyarlarca dolar rezerv eritilmişti. Ancak seçimden sonra döviz alımı hızlanarak bu haftanın ilk dört gününde 5,3 milyar dolar toparlanma sağlandı. Swap hariç net rezervler Mart 2020'den bu yana ilk kez pozitif bölgeye geçti.
31 Mayıs 2024

Kızılay'ın, Türk Ekonomi Bankası'nın şartlı bağışıyla Ümraniye Belediyesi için taksi durağı yapımında kullanıldığı ve bu işlemle vergi matrahından düşülmesinin sağlandığı iddia ediliyor. Ümraniye Kent Savunması sözcüsü Bulut Okuducu, bu yöntemle şirketlerin devlete ödeyeceği verginin belediyeye aktarıldığını ve ihalelerin belirli şirketlere verilmesinin önünün açıldığını belirtiyor. Ayrıca, yapılan duraklara banka tarafından ATM'lerin konulduğu ifade ediliyor.
14 Mart 2023

Karayolları Genel Müdürlüğü, Katma Değer Vergisi'nde (KDV) yapılan yüzde 18'den yüzde 20'ye artışı köprü ve otoyol geçiş ücretlerine zam olarak yansıttı. Bu artışla birlikte, 1'inci ve 2'nci köprü tek yön otomobil geçiş ücreti 8,25 TL'den 8,50 TL'ye, 3'üncü köprü ise 19 TL'den 20 TL'ye yükseldi. Ayrıca Ankara-Niğde Otoyolu, Osmangazi Köprüsü, 1915 Çanakkale Köprüsü ve Malkara-Çanakkale Otoyolu geçiş ücretlerinde de benzer artışlar görüldü.
13 Temmuz 2023

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda Türkiye'nin bu yıl ödeyeceği faiz miktarını ve Kur Korumalı Mevduat için yapılacak ödemeleri eleştirdi. Kılıçdaroğlu, toplamda yaklaşık 726 milyar TL (yaklaşık 40 milyar Dolar) ödeneceğini belirterek, bu durumu 'kul hakkı' olarak nitelendirdi ve hükümeti 'tefecilerin elinde' olmakla itham etti. Ayrıca, kendi politikalarının yatırım odaklı olduğunu ifade etti.
30 Nisan 2023

Merkez Bankası, politika faizini 650 baz puan artırarak yüzde 15'e çıkardı. Bu kararın ardından döviz kurlarında artış yaşandı ve dolar 24, avro 26 lirayı geçti. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada öngörülebilirliğin önemini vurgulayarak, güvenin kurala göre politikalar uygulanarak sağlanabileceğini belirtti. Şimşek, Türkiye'nin ekonomi felsefesinin piyasa ekonomisi, serbest kambiyo rejimi ve dalgalı kur sistemine dayandığını ifade etti.
22 Haziran 2023

19 Mart 2024 tarihli yazıda, seçim sonrası dövizin değer kazanacağı beklentisinin, sınırlı miktarda döviz alım kapasitesine sahip olan vatandaşları döviz büfelerine yönlendirdiği belirtiliyor. 29 Mayıs 2023 seçimlerine kadar doların 20 liranın altında tutulması için yapılan müdahalelerin ardından, kurun %35 artarak 27 liraya çıkması, bu beklentileri güçlendiriyor. Yazıda, herkesin seçim sonrası dövizde bir artış beklemesi durumunda, bu beklentinin kendiliğinden gerçekleşme eğiliminde olduğu vurgulanıyor.
19 Mart 2024

Zeynep Aktaş, küresel ve yerel gelişmelerin piyasalardaki hareketliliği artırabileceğini belirtti. Borsada vergi tartışmaları sonrası hisse senetlerinde toparlanma gözlenirken, enflasyonun zirve yapması sonrasında düşüş beklentileri ve dolar kurunda beklenen 40 TL altı yılsonu hedefi olumlu dinamikleri destekliyor. Yabancı yatırımcıların tahvil piyasasına ilgisi artarken, para politikasındaki kararlı seyir döviz mevduatlarını azaltarak piyasalara olumlu katkı sağlıyor.
16 Haziran 2024

TBMM'ye sunulan vergi borcu yapılandırma paketi ile Hazine ve Maliye Bakanlığı, SGK ve diğer bazı kurumların alacaklarına yapılandırma imkanı getiriliyor. 31 Aralık 2022 tarihine kadar olan borçlar bu düzenleme kapsamında değerlendirilecek. AKP'nin etki analizine göre, vergi dairelerinin 521 milyar TL ve SGK'nın 196 milyar TL alacağından toplamda 91,3 milyar TL tahsilat bekleniyor. Ek tahsilatlarla birlikte bu miktarın 100 milyar TL'ye yaklaşması öngörülüyor.
31 Ocak 2023

Ekonomist Prof. Dr. Özgür Demirtaş, dolar/TL kuru ile ilgili değerlendirmelerde bulunarak ihracatçıların rahatlaması için kurdaki artışın hızlanması gerektiğini ifade etti. Mehmet Şimşek'in Hazine ve Maliye Bakanı olarak atanmasının ardından kurun yükselişe geçtiğini ve bu durumun yabancı yatırımcıları caydırabileceğini belirtti. Ayrıca, Temmuz ayında asgari ücrete yapılacak zamla birlikte doların 28 lira seviyelerine çıkması gerektiğini savundu. Demirtaş, Mehmet Şimşek'in ekonominin başına gelmesini ise olumlu bir gelişme olarak değerlendirdi.
8 Haziran 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Cumhur İttifakı'nın İstanbul mitinginde yaptığı konuşmada, seçimlerden sonra 7 bin 500 lira üzerindeki emekli maaşları için düzenleme yapacaklarını belirtti. Ayrıca, memur maaşlarına temmuz ayında enflasyon farkının yanı sıra refah payı artışı yapılacağını ve bu konuda salı günü kamuoyuna bilgi verileceğini duyurdu. Erdoğan, asgari ücretin dolar bazında üç buçuk kat artırıldığını ve 8 bin 500 liranın üzerine çıkarıldığını, gelişmelere göre bu rakamın da gözden geçirileceğini ifade etti.
7 Mayıs 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, enflasyonla mücadele amacıyla bir tasarruf paketi hazırladığını ve bu paketin detaylarını pazartesi günü açıklayacağını duyurdu. Bloomberg muhabiri Fırat Kozok'un paylaştığı bilgilere göre, paket kapsamında birden fazla maaş alan kamu görevlilerinin maaşlarında kesinti yapılacak, fiziki ilerlemesi yüzde 75'in altında olan projeler yavaşlatılacak ve yeni taşıt, bina alımı veya kiralamaları durdurulacak. Şimşek, bu önlemlerle enflasyonun mayıstan sonra keskin bir şekilde düşeceğini öngörüyor.
10 Mayıs 2024

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, iktidara gelmeleri durumunda vatandaşların kredi kartı borçlarının faizlerini sileceklerini ve anaparayı 36 ay taksitlendireceklerini açıkladı. Kılıçdaroğlu, bu vaadi bir kısa mesajla ve ardından detaylarıyla anlattığı bir video ile duyurdu. Bu adımın, ekonomik kriz nedeniyle borç batağında olan vatandaşları rahatlatacağını ve yuvaların yıkılmasını önleyeceğini belirtti.
25 Mayıs 2023
İşaretlediklerim