ABD merkezli yatırım bankası JPMorgan, 14 Mayıs'taki Türkiye seçimleri öncesinde Türk piyasalarına ilişkin iki farklı senaryo sundu. Hükümetin heterodoks politikalarını sürdürmesi durumunda Türk Lirası'nın değer kaybının devam edeceği, muhalefetin geleneksel politikalara dönmesi halinde ise TL'nin sınırlı zayıflayabileceği veya güçlenebileceği belirtildi. JP Morgan'ın raporuna göre, geleneksel politikalara güçlü bağlılık gösterilirse MSCI Türkiye endeksi yüzde 74 yükselebilir, ılımlı bir dönüşte ise yüzde 29 düşebilir. Dolar/TL kuru için ise 'güçlü ortodoks politika' senaryosunda 25, 'ılımlı ortodoks politika' senaryosunda 30 seviyesi öngörüldü.
3 Mayıs 2023

HSBC, Türkiye'deki ekonomik temellerin bozulması ve Türk Lirası'nın aşırı değerlendiğine dair işaretlerin, dolar/TL kurunda daha önce öngörülenden daha geniş bir düzeltmeye yol açabileceğini belirtti. 14 Mayıs seçimlerinin ekonomi ve para politikasında değişiklikler yaratabileceği, ancak seçim sonucu ne olursa olsun TL'nin değer kaybetmeye devam edeceği ifade edildi. Banka, yüksek negatif faiz, yüksek cari açık, düzenli sermaye akışlarının olmaması, düşük döviz rezervleri ve liralaşma politikasının sürdürülebilirliğine ilişkin risklerin TL için zorluklar oluşturduğunu vurguladı ve yıl sonu dolar/TL beklentisini 21'den 24'e çıkardı.
6 Nisan 2023

Türkiye'nin beş yıllık kredi risk primi (CDS), 341 puana yükselerek son dört ayın en yüksek seviyesine ulaştı. Kredi risk primi, ülkelerin ekonomik ve politik risklerini gösteren dinamik bir gösterge olarak kabul ediliyor ve piyasalar tarafından yakından takip ediliyor. Mayıs 2023 seçimleri öncesinde 700 baz puana kadar yükselen risk primi, Aralık ayında 300 baz puanın altına düşmüştü. Ancak son gelişmelerle birlikte risk primi tekrar yükselişe geçti.
20 Mart 2024

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), politika faizini 6,5 puan artırarak yüzde 15'e çıkardı. Bu artışın bir sonucu olarak, ağustos ayında kredi kartı ve kredili mevduat hesabı (KMH) faiz oranları da artacak. Şu anki aylık yüzde 1,36 olan kredi kartı ve KMH faizi, 1 Ağustos'ta sırasıyla yüzde 1,91 ve gecikme faizi yüzde 2,21'e yükselecek. Ekonomiyle ilgili Twitter paylaşımlarıyla tanınan 'beşyüzyedi' kullanıcısı, faiz oranlarındaki muhtemel artışları hesaplayarak paylaştı.
22 Haziran 2023

Goldman Sachs ekonomistleri tarafından hazırlanan raporda, Türk lirasının keskin bir değer kaybı yaşayabileceği ve piyasaların muhalefetin seçimleri kazanma olasılığını daha yüksek olarak fiyatladığı belirtiliyor. Türkiye'deki seçimlere dair yabancı yatırımcı ve bankaların ilgisi artarken, analizler AKP'nin iktidarda kalması durumunda karamsar bir ekonomik tablo çiziyor. Ancak iktidar değişikliği ve para politikasının düzelmesi halinde uzun vadede pozitif beklentiler olduğu ifade ediliyor. Merkez Bankası'nın son bir ayda yaptığı yaklaşık 50 milyar dolarlık döviz satışı ve rezervlerdeki düşüş, kurda oynaklık riskini artırıyor.
12 Mayıs 2023

Merkez Bankası, politika faizini yüzde 30'dan yüzde 35'e yükseltti. Bu artış, piyasa aktörlerinin ve uluslararası kurumların beklentileriyle paralel bir hareket oldu. Daha önce düşük faiz politikasında ısrar eden iktidarın bu tutumu ekonomiyi krize sokmuştu. Ancak yeni yönetimin ekonomi politikalarını 'normalleştirmesi' ve Merkez Bankası'nın faiz artırması bekleniyordu. Bu faiz artışı, piyasalar tarafından olumlu karşılandı.
26 Ekim 2023

Esfender Korkmaz, Türkiye'nin ekonomik durumunu değerlendirerek, yüksek enflasyon oranlarının yatırım ortamını olumsuz etkilediğini ve döviz rezervlerindeki yetersizlikler nedeniyle dış borç ve ithalat finansmanında zorluklar yaşanabileceğini belirtiyor. Türkiye'nin cari açık ve dış borç ödemeleri konusunda ciddi sıkıntılarla karşı karşıya olduğunu, bu durumun stagflasyona yol açabileceğini ifade ediyor. Ayrıca, Merkez Bankası ve Standart and Poor’s'un 2024 yılı için enflasyon tahminleri arasında önemli farklar olduğunu vurguluyor.
12 Mayıs 2024

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), politika faizini yüzde 8,5 seviyesinde sabit tutma kararı aldı. Bu karar, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ekonomiye etkilerini sınırlamak amacıyla beklenen bir faiz indirimi beklentisine rağmen alındı. TCMB, deprem bölgesinde ekonomik faaliyetin hızla toparlandığını ve depremin Türkiye ekonomisi üzerinde kalıcı bir etki yaratmayacağını öngördüğünü belirtti. Ayrıca, enflasyonun seviyesinde ve eğiliminde iyileşmelerin sürdüğü, ancak depremin arz-talep dengesizliklerinin enflasyon üzerindeki etkilerinin izlendiği ifade edildi.
25 Mayıs 2023

Türkiye Merkez Bankası, beklenen faiz artışını gerçekleştirerek oranı 650 baz puan artırıp yüzde 15'e yükseltti. Bu artışın yetersiz bulunmasıyla dolar/TL kuru 25,46 seviyesine çıkarak yeni bir rekor kırdı. Hürriyet yazarı Hande Fırat, ekonomi yönetimindeki üst düzey kaynaklarla yaptığı görüşmeye dayanarak, faizin yüzde 20 veya 40'a çıkarılabileceğini ancak reel sektörü ve büyümeyi olumsuz etkilememek için dengeli bir artış yapıldığını belirtti. Ayrıca, Merkez Bankası'nın kademeli olarak faiz artırımına devam edeceğini öngördü.
23 Haziran 2023

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), Türkiye ekonomisine ilişkin büyüme tahminini 2024 yılı için yüzde 2,7 olarak açıkladı ve 2025 yılı için yüzde 3 büyüme öngörüsünde bulundu. EBRD, bu düşüşün nedenini enflasyonla mücadele kapsamında para ve maliye politikasında sıkılaşmanın devam etmesine bağladı. Raporda, Türkiye'nin daha ortodoks politikalara geri dönmesinin yerli ve uluslararası yatırımcılar arasında güveni artırdığı ve ülke notunun yükseldiği belirtildi. Ayrıca, yüksek enflasyon, Avrupa’daki yavaş büyüme ve jeopolitik gerginlikler gibi risklerin sürdüğü vurgulandı.
15 Mayıs 2024

Goldman Sachs'ın analizine göre, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) politika faizini yüzde 42,50 seviyesine çıkaracak. Eylül ve ekim aylarında 500'er baz puanlık artışlar yapan ve kasımda da politika faizini 500 baz puan artıran MB'nin, 250 baz puan daha artırarak sıkılaşma adımlarını tamamlayacağı tahmin ediliyor. Daha önce yüzde 40 seviyesinde bir beklenti içinde olan Goldman Sachs, MB'nin son kararlarının beklenenden daha fazla parasal sıkılaştırma içerdiğini ifade etmiştir.
24 Kasım 2023

Türkiye'nin beş yıllık kredi risk primi, yaklaşık bir ay sonra yeniden 500 baz puanın altına indi. CDS değeri, ülkelerin ekonomik ve politik risklerini gösteren dinamik bir gösterge olarak kabul ediliyor ve piyasalar tarafından yakından takip ediliyor. Seçim döneminin sona ermesi ve yeni ekonomi yönetiminin göreve başlamasıyla birlikte Türkiye'nin CDS'sinde düşüş gözlemlendi. 15 Mayıs'tan bu yana ilk kez 500 seviyesinin altına inen CDS, günlük olarak 50 baz puanlık bir düşüş yaşadı.
5 Haziran 2023

Merkez Bankası, politika faizini yüzde 45 seviyesinde sabit bırakma kararı aldı. Bu karar, ulusal ve uluslararası kurumların anketlerinde öngörülen bir durumdu ve Para Politikası Kurulu'nun geçen ayki toplantısında 'gerekli parasal sıkılık düzeyine ulaşıldığı' belirtilmişti. Merkez Bankası Haziran 2023'ten bu yana faiz artırımı gerçekleştiriyordu. Türkiye ekonomisinin döviz ihtiyacı devam ederken, Mehmet Şimşek ve Gaye Erkan gibi isimlerin ekonomi politikalarını 'normalleştirmesi' ve yabancı yatırımları çekme çabaları sürüyor.
22 Şubat 2024

Yeni ekonomi yönetiminin göreve başlamasıyla birlikte Türkiye'nin beş yıllık kredi risk primi (CDS), üç yıl sonra ilk kez 350 baz puanın altına düşerek 348,2 seviyesine geriledi. 2023'ün ilk yarısında 500 puanın üzerinde olan CDS, seçimlerin ardından düşüşe geçmiş ve Kasım ayının başında 400 baz puanın altına inmişti. Şu anki CDS seviyesi 356 puan olarak kaydedilmiştir.
17 Kasım 2023

Türkiye, gri listeden çıkmasına rağmen henüz beklenen ekonomik faydaları göremedi. Yabancı yatırımcılar hala temkinli davranıyor ve tahvil alımlarını sınırlı tutuyor. Mehmet Şimşek'in açıklamaları ise eyleme dönüşmeden sönümleniyor ve piyasada spekülasyonlara yol açıyor. Halk, gri listeden çıkmanın somut faydalarını henüz hissedemedi.
2 Temmuz 2024

Ekonomist Tunç Şatıroğlu, Türkiye Merkez Bankası'nın (MB) politika faizini yüzde 40'ın altında artırmasının kalıcı bir etki yaratmayacağını ifade etti. Yabancı bankaların raporlarına göre, MB'nin 22 Haziran'daki toplantıda faizleri yükseltmesi bekleniyor. JP Morgan, Deutsche Bank ve Goldman Sachs gibi büyük bankalar, MB'nin faiz oranlarını artıracağını öngörüyor. Şatıroğlu, negatif reel faizin devam edeceğini ve en az yüzde 30 olması gerektiğini, ancak yüzde 40'ın altında bir artışın geçici etkiler yaratabileceğini belirtti.
12 Haziran 2023

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, yüzde 1,91 değer kazanarak günü 8.337,67 puandan tamamladı ve tüm zamanların en yüksek günlük kapanışını gerçekleştirdi. Bankacılık endeksi yüzde 2,11 ve holding endeksi yüzde 2,04 değer kazandı. Dünya Bankası Türkiye Ülke Direktörü Humberto Lopez'in devam eden 17 milyar dolarlık programa ek olarak, üç yıl içinde Dünya Bankası Yönetim Kurulu'na 18 milyar dolarlık yeni operasyonlar hazırlamayı ve sunmayı öngördüklerini açıklamasıyla Borsa İstanbul'da risk iştahı arttı. Yarın yurt içinde uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings'in beklenen Türkiye değerlendirmesinin piyasaların odağında bulunacağı belirtildi.
7 Eylül 2023

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın 19 Nisan 2024 tarihli verilerine göre, kredi faizleri yüzde 66,24 ve 3 aya kadar vadeli mevduat faizleri yüzde 68,88 seviyesine ulaşmış durumda. Bu yüksek faiz oranları, tasarrufların artmasına ve talebin yavaşlamasına neden olacak. Ayrıca, bankaların fonlama maliyetleri artarken, faiz gelirleri de önemli ölçüde yükseldi. Yıl başından bu yana mevduat ve kredi miktarları enflasyon oranının altında bir artış gösterdi.
30 Nisan 2024

ABD'li Bank of America ve Morgan Stanley, Türkiye Merkez Bankası'nın ikinci çeyrekte faiz artırabileceğini belirtti. Merkez Bankası, Haziran 2023'ten bu yana politika faizini kademeli olarak yüzde 45'e yükseltmiş, ancak bu ay faizi sabit tutarak artırımın sona erdiğine işaret etmişti. Uluslararası bankaların çoğu faizin yıl sonuna kadar sabit kalacağını öngörse de, Bank of America ve Morgan Stanley ek faiz artışı ihtimalini göz ardı etmiyor. İki banka da enflasyon risklerinin ve ücret artışlarının talebe etkisinin faiz artırımı ihtimalini artırabileceğini belirtiyor.
23 Şubat 2024

Türkiye'de ekonomi yönetiminin uygulamaya koyduğu sıkılaştırma politikaları sonucunda krediye erişim zorlaşmış, borçlanma maliyetleri artmış ve kredi kartı kullanımının cazibesi azalmıştır. Maliye ve Hazine Bakanı Mehmet Şimşek'in hem yurt içinde hem de yurt dışında yaptığı açıklamalarla bu politikaların sinyalleri önceden verilmişti. İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç, dezenflasyonist politikaların üretim ve ihracat üzerinde baskı oluşturduğunu belirterek, iş dünyasının bu süreçte sabırlı ve azimli olacağını ifade etmiştir.
18 Mart 2024
İşaretlediklerim