Avrupa Uzay Ajansı (ESA), Euclid Uzay Teleskobu tarafından çekilen ve milyonlarca ışık yılı uzaklıktaki galaksileri gösteren ilk fotoğrafları yayınladı. Fotoğraflar, evrenin derinliklerindeki geniş bir alanı yüksek netlikte gösteriyor ve daha önce Hubble Uzay Teleskopu ile de görüntülenen galaksileri içeriyor. Euclid Teleskobu'nun amacı, evrenin en büyük üç boyutlu haritasını çıkarmak ve evrenin büyük bir kısmını oluşturan karanlık madde ve karanlık enerji hakkında bilgi edinmektir. Teleskop, 1 Temmuz'da Florida'daki Cape Canaveral Uzay İstasyonu'ndan fırlatılmıştı.
8 Kasım 2023

Elon Musk'ın kurucusu olduğu nöroteknoloji şirketi Neuralink, beyin çipi yerleştirilen Noland Arbaugh isimli hastanın düşünce yoluyla satranç oynadığını duyurdu. Arbaugh, sekiz yıl önce geçirdiği bir kaza sonucu elleri ve ayakları felçli kalmıştı. Neuralink, Mayıs 2023'te ABD Gıda ve İlaç İdaresinden insan deneyleri için onay almıştı. Şirket, beyin çipleri sayesinde felç ve körlük gibi nörolojik rahatsızlıkları tedavi etmeyi ve engelli kişilerin hayat kalitesini artırmayı hedefliyor.
21 Mart 2024

Yapay zekanın kullanım alanlarının genişlemesi ve bu alanda ürün geliştiren şirketlere olan yatırımcı ilgisi, özellikle çip üreticileri başta olmak üzere teknoloji şirketlerinin hisselerindeki yükselişi destekliyor. Yatırımcılar, yeni gelir fırsatları ve verimlilik iyileşmesi sunan yapay zeka teknolojilerine büyük ilgi gösteriyor. Bu ilgi, 'Muhteşem Yedili' olarak adlandırılan ve Apple, Alphabet, Microsoft, Amazon, Meta, Tesla ve Nvidia gibi dev şirketlerin hisselerinde yoğunlaşmış durumda.
19 Şubat 2024

Bilim insanları artık evrende yaşam olup olmadığını sorgulamıyor, bunun yerine 'yaşamı ne zaman bulacakları' sorusuna odaklanıyorlar. NASA'nın James Webb Uzay Teleskobu, Güneş Sistemimiz dışındaki bir gezegende yaşama dair umut verici ipuçları tespit etti. Teleskoplar, uzak yıldızların yörüngesindeki gezegenlerin atmosferlerini analiz edebiliyor ve Dünya'da yalnızca canlı organizmalar tarafından üretildiği bilinen kimyasalları arayabiliyor. İskoçya Kraliyet Gözlemevi'nin başındaki Prof. Dr. Catherine Heymans, evrende yalnız olup olmadığımız sorusuna cevap verebilecek teknolojiye ve yeteneğe sahip olduklarını belirtti.
3 Ekim 2023

Google, yapay zeka sohbet robotu Gemini'nin insan fotoğrafı oluşturma özelliğini, tarihi karakterlerin tasvirlerindeki yanlışlıklar nedeniyle askıya aldı. ABD merkezli teknoloji şirketi, beyaz tenli insanları siyahi olarak tasvir etmesi gibi tarihsel olarak yanlış görüntüler oluşturduğu için eleştirilere maruz kalmıştı. Google, sorunları ele almak ve özelliği iyileştirmek için çalıştıklarını belirterek, yakında geliştirilmiş bir sürüm yayınlayacaklarını açıkladı.
23 Şubat 2024

ABD'li nöroteknoloji şirketi Neuralink'in kurucusu Elon Musk, şirketin beynine çip takılan ilk insan üzerindeki deneylerinin başarılı olduğunu ve bu kişinin düşünceleriyle bilgisayar faresini kontrol edebildiğini duyurdu. Neuralink, Mayıs 2023'te ABD Gıda ve İlaç İdaresi'nden (FDA) insan deneyleri için onay almıştı. Şirket, beyin çipleri aracılığıyla felç, körlük gibi nörolojik rahatsızlıkları tedavi etmeyi ve engelli bireylerin hayat kalitesini artırmayı hedefliyor.
20 Şubat 2024

NASA’nın Cleveland’daki Glenn Araştırma Merkezi ekibi, bir uçaktan Uluslararası Uzay İstasyonu’na ilk kez 4K video yayını gerçekleştirdi. Bu teknoloji, Artemis misyonları sırasında Ay’daki astronotların canlı video görüntülerinin sağlanmasında önemli bir rol oynayabilir. Deneyler sırasında Glenn’de geliştirilen Yüksek Hızlı Gecikme Toleranslı Ağ (HDTN) sistemi sinyalin bulut örtüsünü daha etkili bir şekilde aşmasına yardımcı oldu. Araştırmacılar, temmuz ayı boyunca bu teknolojiyi test etmeye devam edecekler.
25 Temmuz 2024

Samsung, Galaxy Ring adlı yeni akıllı yüzüğünü Galaxy Unpacked etkinliğinde tanıttı. Bu yüzük, kalp atış hızı, uyku ve adet döngüsü gibi sağlık göstergelerini takip edebiliyor ve yapay zeka destekli özelliklere sahip. 24 Temmuz'da İngiltere'de satışa sunulacak olan cihaz, Android 11 ve üzeri işletim sistemine sahip Samsung Galaxy akıllı telefonlarla uyumlu olacak. Akıllı yüzükler, son yıllarda ünlüler ve sporcular arasında popüler hale geldi.
11 Temmuz 2024

Robot tasarım şirketi Boston Dynamics, insansı robotu Atlas'ın şantiyede çeşitli görevleri yerine getirdiği bir video yayımladı. Atlas, verilen komutlarla alet çantasını bulup bir ustaya atarak yardımcı oluyor. Videonun, Atlas'ın gelişimini göstermek amacıyla çekildiği ve robotun gerçek şantiye ortamlarında ne zaman çalışmaya başlayacağının henüz net olmadığı belirtiliyor.
19 Ocak 2023

Meta CEO’su Mark Zuckerberg, Joe Biden yönetimini pandemide belirli Covid-19 içeriklerini sansürlemesi için baskı yapmakla suçladı. Zuckerberg, Temsilciler Meclisi yargı komitesi başkanı Jim Jordan’a yazdığı mektupta, Biden ekibinin Meta’ya mizah ve hiciv de dahil olmak üzere bazı Covid-19 içeriklerini sansürlemesi için defalarca baskı yaptığını belirtti. Zuckerberg, hükümet baskısının yanlış olduğuna inandığını ve gelecekte böyle bir durumla karşılaşmaları halinde karşı koymaya hazır olduklarını ifade etti. Beyaz Saray henüz iddialarla ilgili yanıt vermedi.
27 Ağustos 2024

Microsoft, Bing arama motoruna yapay zeka tabanlı sohbet botu ChatGPT'yi entegre ediyor ve bu yeni sürümün mart ayında kullanıma sunulması bekleniyor. Teknoloji haber sitesi 9to5google.com, Twitter kullanıcısı Owen Yin'in test yayını sırasında aldığı ekran görüntülerini paylaştı. Yeni Bing arayüzünde kullanıcılar 1000 karakterlik bir kutuya sorularını yazarak sohbet robotu tarzında yanıtlar alabilecekler ve arama sonuçları kaynaklarını da gösterecek. Ayrıca, Google'ın da 8 Şubat'ta Paris'te bir AI etkinliği düzenleyeceği ve Bing'in ChatGPT hamlesine nasıl bir yanıt vereceği merak konusu.
4 Şubat 2023

Amazon, OpenAI, Microsoft ve Google gibi şirketlerin ardından yapay zeka destekli sohbet robotu Amazon Q'yu piyasaya sürdü. Amazon Q, kurumsal müşterilere özel olarak tasarlanmış ve şirketlerin kendi sistemlerindeki verileri kullanarak sorulara yanıt verebilen bir asistan olarak hizmet verecek. Robot, acil sorulara hızlı ve alakalı yanıtlar verme, sorunları çözme ve içerik oluşturma gibi işlevlere sahip olacak. Amazon Q'nun kullanım ücreti yıllık 20 dolar olarak belirlendi.
28 Kasım 2023

BMW AG'nin 'i Vision Dee' adlı yeni prototipi, düğmesiz ve anahtarsız olarak ses kontrolü ile çalışacak şekilde tasarlandı ve Apple'ın gizli otomobil projesinden esinlenmiş özellikler içeriyor. BMW İcra Kurulu Başkanı Oliver Zipse, aracın dijital yaşama sorunsuz şekilde entegre olacağını belirtti. Apple'ın otomobil projesinin ertelenmesine rağmen, sektör üzerindeki etkisinin devam ettiği ve BMW'nin bu etkiyi yeni modelinde hissettirdiği ifade ediliyor. BMW, 2019'dan bu yana araçlarını kablosuz olarak güncelleyerek dijital yenilikler sunuyor ve yeni modelde ön camda dev bir ekran yer alıyor.
5 Ocak 2023

Meta, Facebook, Instagram ve WhatsApp'ın ardından Twitter'a rakip olacak yeni bir sosyal medya platformu olan Threads'i kullanıma sundu. Instagram ekibi tarafından geliştirilen Threads, metin içerikleri, bağlantılar, fotoğraflar ve videoları paylaşma imkanı sunuyor ve kullanıcılar Instagram hesaplarıyla giriş yapabiliyor. Uygulama, iOS ve Android için 100'den fazla ülkede erişime açıldı ve ilk iki saatte 2 milyon, ilk yedi saatte ise 10 milyon üye kazandı.
6 Temmuz 2023

Coca-Cola, Microsoft'un bulut sistemleri ve yapay zeka uygulamalarını kullanabilmek için 1.1 milyar dolarlık bir anlaşma imzaladı. Bu işbirliği kapsamında, Microsoft Azure bulut hizmetlerinde çalışan sohbet robotları ve diğer yapay zeka hizmetlerinin geliştirilmesi planlanıyor. İki şirket, bu teknolojileri kullanarak Coca-Cola'nın üretkenliğini artırmayı ve iş süreçlerini iyileştirmeyi hedefliyor. Ayrıca, Microsoft'un Copilot teklifleri de Coca-Cola tarafından test edilecek.
24 Nisan 2024

Google, Microsoft'un Bing arama motoruna eklenen 'ChatGPT' ile rekabet edebilmek için kendi yapay zekalı sohbet robotu 'Bard'ı tanıttı. Google CEO'su Sundar Pichai, Bard'ın sınırlı kullanıcılar tarafından test edileceğini duyurdu. Bard, karmaşık bilgileri basitleştirerek anlatma yeteneğine sahip. Ancak, Bard'ın demo sunumunda verdiği yanlış bir cevap Google'ın hisselerinde 100 milyar dolarlık bir kayba neden oldu. Google, çalışanlarından Bard'ın yanıtlarını düzeltmelerini ve eğitmelerini istedi.
16 Şubat 2023

Milyarder yatırımcı Elon Musk, yapay zeka alanında OpenAI'ye rakip olacak bir start-up kurmak için çalışmalara başladı. Bu kapsamda, yapay zeka araştırmacılarından ve mühendislerden oluşan bir ekip oluşturuyor ve SpaceX ile Tesla'daki yatırımcılarla finansman görüşmeleri yapıyor. Ayrıca, Nvidia'dan yoğun görevler için gerekli olan grafik işleme birimleri ve sistemler edindiği ve 'X.AI Corp' adında Nevada'da bir firma kaydettirdiği belirtiliyor. Musk, daha önce yapay zeka teknolojilerinin risklerine dikkat çekerek, ChatGPT 4 gibi sistemlerin geliştirilmesine ara verilmesi çağrısında bulunmuştu.
15 Nisan 2023

Sosyal medya platformu X, beğeni, retweet ve yanıt sayılarını gizlemeye yönelik bir tasarım değişikliği yapmayı planlıyor. Kullanıcılar, gönderileri beğenmek veya yanıtlamak için sola ya da sağa kaydırmak zorunda kalacak. Bu değişiklik, X'in CEO'su Elon Musk tarafından doğrulandı ve çoğu kullanıcı tarafından olumsuz tepkiler aldı. Değişiklik, ilk olarak MacRumors'tan araştırmacı Aaron Perris tarafından keşfedildi.
5 Temmuz 2024

ABD'li teknoloji girişimcisi Elon Musk ve bir grup yapay zeka uzmanı, ChatGPT 4'ten daha güçlü yapay zeka sistemlerinin geliştirilmesine ara verilmesi gerektiğini belirten bir açık mektup yayımladı. Mektupta, güçlü yapay zeka sistemlerinin topluma ve medeniyete yönelik ekonomik ve siyasi riskler barındırdığı ve bu sistemlerin yalnızca etkilerinin olumlu ve risklerinin yönetilebilir olduğundan emin olunduğunda geliştirilmesi gerektiği vurgulandı. Mektubu imzalayanlar arasında Elon Musk, Yuval Noah Harari, Emad Mostaque ve yapay zeka alanında önde gelen isimler yer alıyor. Europol de yapay zeka sistemlerinin kötüye kullanım potansiyeli konusunda uyarılarda bulundu.
29 Mart 2023

Samanyolu Galaksisi'nin merkezinde bulunan süper kütleli kara delik Sagittarius A*'nın net bir fotoğrafı, Olay Ufku Teleskobu (EHT) tarafından paylaşıldı. Bu fotoğraf, bilim insanlarının Mayıs 2022'de ilk kez görselini elde ettiği Sagittarius A*'nın polarize ışıkta görüntülenen ilk görseli olarak kaydedildi. Görsel, kara deliğin etrafındaki manyetik alanların da gözlemlenmesini sağlıyor. Kara delik, Güneş'ten 6,5 milyar kat daha ağır ve Samanyolu Galaksisi'ne 54,8 milyon ışık yılı uzaklıkta yer alıyor.
27 Mart 2024
İşaretlediklerim